maanantai 29. marraskuuta 2021

Viherkasveja verannalla & olohuoneessa

 Synkkyys on saanut taas pakenemaan kuistille, kuten niin usein aikaisemminkin. Nyt kun kasvukausi on virallisesti ohitse, on aikaa keskittyä sisäkasvien parissa puuhasteluun. Tasetit, hyasintit ja amaryllikset kasvavat hitaasti, mutta varmasti. Varsinkin amaryllikset ovat sellaisia, että saan niistä ihan kicksejä. Kasvatan uutta lajiketta, pienikukkaista Sweet Liliania. Pullea nuppu sieltä jo pilkistääkin. Kukkakaupasta löysin upean amarylliksen, ihan tummanpunaisen.  Kasvun ihmettä on niin kiva seurata, vaikka sitten ihan ikkunalaudalla. 

Mutta asiaan, eli verantaan. Koko vuosi on ollut kuistin kanssa puuhastelua, pientä uudistamista. Olen korvannut vanhat kulahtaneet ja rikkinäiset (talon alkuperäiset) lipastot siisteillä, hankkinut matot ja uuden pienen somistekaapin. Aika paljon turhaa kamaa sai taas raivattua Sortti-asemalle. Kun lapset olivat ihan pieniä ja jatkuvassa flunssakierteessä, jäi tosi monia asioita hoitamatta. Nyt on ollut pakko tarttua niihin tekemättä jääneisiin juttuihin. Tänä kesänä sain vihdoin luovuttua pelargoneista ja korvattua loputkin kuistin kasveista viherkasveilla (vain tuoksupelargoni jäi, koska olen saanut sen lahjaksi). Viherkasvilöytöjä tein Torissa, Viherpajalla & Ikeassa. Vihersisustus on nyt mielestäni kaunis ja osittain jopa käytännöllinenkin. Kesällä saa usein viherkasveja tosi edullisesti, kun on niiden osalta off-sesonki. 

Pari juttua puutarhasta pelastin talvetukseen, lyijykukan ja kukkakanukan, mutta muutoin yritin viskata kompostiin. Pieni vihersisustusesittely nyt vuorossa...

Kasvit viihtyvät melko hyvin kuistilla vaikka se on periaatteessa vaikea paikka; talvella kylmä ja kesällä kuuma. Ei ihan helppoa kaikilla kasveilla ole ollut. Valoisaa onneksi on. 


Piti maalata pieni rautasohva mustaksi, mutta elokuu oli niin sateinen. Ensi kesänä täytyy maalata talokin, tehdään se kahteen pekkaan miehen kanssa. EN odota innolla. 
Kesällä löysin kirppikseltä pistokkaan enkelisiivestä. Olen tosi säästäväinen (pakkokin olla) joten monet viherkasveista on pistokkaista isoiksi kasvatettuja.  Korallibegonia on siis kyseessä. Niin upea. 

Tasetit ovat kasvamassa sorassa vanhassa lasimaljassa, kuten aina. Niissä on jo vihreät alut. Tulee niin keväinen olo..
    
Vasemmalta: puumainen kiinanruusu, kirjava kumiviikuna, kaksi huonekuusta ja niiden takana tamarindi

Veistoksellinen apostolinmiekka löytyi kirpparilta. Jotenkin kun tällä hetkellä inspiroi selkeän graafiset viherkasvit. 

Kuumuus tekee huonekuusista kesällä reppanoita, kuvat kesältä, nyt ovat jo piristyneet ilmojen viilettyä. Tällä on ikää yli 10 vuotta ja ostin sen pienenä rääpäleenä. On ollut vaikeita hetkiä, mutta onneksi on selvinnyt. 

Toivottavasti Kiinanruusu talvehtii kuistilla (monenmonta kiinanruusun pistokasta olen ehtinyt elämässäni nitistää). Se päätyi suihkuhuoneen kirvakaranteenin kautta  vietettyään kesää ulkona. Joskus kevättalvella saattaa löytyä tuholaisia kuistin kasveista, olen päässyt niistä eroon ihan viemällä ko. kasvin suihkuun ja parin viikon ajan suihkuttelemalla paristi päivässä. Ei tarvitse mitään erityisiä tuhoaineita tai mitään. 

Tuonenkielon pistokkaan ostin toissakesänä kirpparilta, on kasvanut hurjasti

Klassikkojen klassikko on Kumiviikuna, tämä sellainen tummempi versio

Edessä Klusia
...ja takana upea Philodendron Shangri La


Rehevää ja helppohoitoista on mottoni

Itse väkerretty hylly. Pieni huonekuusi on myös viihtynyt ylähyllyllä hyvin, mikä vähän yllätti. Tuoksuva Jasmiini on todellakin viihtynyt yläilmoissa, tämä kasvi kun kuivahtaa niin herkästi. Tuoksu on niin herkullinen, kukkii varmaan taas vuodenvaihteesta lähtien.

Herttaköynnösvehka Philodendron scandens 'Micans löytyi kesällä Viherpajalta. Nätti köynnös, pronssinpunertava lehdet. 

Kuistille päätyi myös kranssi 

Taustalla on amarylliksiä, Tamarindi ja Marialta saatu tuoksupelargoni ja  yli 20 vuotta vanha viherkasviklassikko on traakkipuu. 

Pidän talvilämmön kuistilla noin 15 asteen kieppeillä eli aika koleana, joten peittopinot ovat tarpeen.


Tämä kasvi kuolee minulla aina, mutta nyt olen saanut sen jo ihmeen kauan pidettyä hengissä. Taitaa tykätä tästä aurinkoisesta paikasta. Kuvassa ihmeellinen marraskuun valoilmiö.

Kumiviikuna Belize, jolla pinksua. Ruukku on mielestäni tosi ihana, Ellokselta. Rakastan todella paljon erilaisia ruukkuja (kuten monet muutkin), mutta viime aikoina en ole löytänyt mitään kivoja. Ne muotiruukut cloudyt (ne nystyräiset) tai Bergs potter -ruukut eivät oikein ole minun juttuni. 

Hyllyllä Hoyat eli posliinikukat. Hoya minibelle ja Hoya carnosa Krimson Queen, nämä myös minipistokkaista. 

Kuistilla on ihana tunnelma ympäri vuoden, vihreä

Pilkkubegonia. (ruotsiksi vielä kivempi nimi Forellbegonia) eli Begonia maculata löytyi Prismasta kahdella eurolla. Se on hieman deekiksellä, mutta yritän kovasti hoivata sen kuntoon. 

Kuistilla ihan vähän lähestyvää joulua. Hopeapinja on niin nätti, että aina repsahdan ostamaan sen. Glögiltä tuoksuva kynttilä on Rustasta. 

Jouluruusumaahan vielä päätyvä ruusu

Tasettien kasvua on niin kiva seurata

Samoin hyasinttien

Juuri nyt kuistilla tuoksuukin hyasintti

Tässä vielä se spesiaalivärinen amaryllis

Kukkakanukka talvehtii nyt kuistilla, kun en keksinyt sille istutuspaikkaa

Olkkarissa viherkasvit ovat erillisellä kukkapöydällä

Mandariinililja on ollut tosi ihana, ostin tämän vuosi sitten. Vein kasvit suihkuun tämän kuvan ottamisen jälkeen...

Musta kasvi keskellä on Palmuvehka Raven. 

Flamingonkukka on niin viehättävä, ostin tämän pari vuotta sitten ja on kukkinut siitä asti ahkerasti. Nyt näin mustan tälläisen, mutta oli valitettavsti tosi kallis. joten vaaleanpunainen saa riittää.

Pieni ananas löytyi kesällä -70 % fyndiksestä Plantagenissa, olen himonnut tätä pitkään. 

Ja loppuun varoituksen sananen; älkää ottako pistokkaita siroliuska-araliasta. Pistokkaat voivat kyllä hyvin, annoin ne kaverille. Mutta Aralia  yltyi kasvattamaan kummallisia ulokkeita joka suuntaan.

10 kommenttia:

 1. Olipa kivan vehreä postaus! Aivan ihastuttava kuisti kasveineen :) Olipa joukossa minulle muutama oudompikin kasvi. Kasvisi ovat oikein terveen ja hyvinvoivan näköisiä. Olet saanut kuistin kutsuvan näköiseksi ja taitaa kasvitkin pääosin viihtyä, vaikka kesällä kuuma onkin. Kiinanruusu kukkii upeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Maatuska! Näitä erikoisempia löytää usein alesta, ilmeisesti eivät ole kovin haluttuja. Kiitos paljon Sinulle!

   Poista
 2. Upeita viherkasveja. Olen tehnyt saman virheen aralian kanssa mutta en voi heittää kasvia pois sillä olen saanut sen edesmenneeltä mummoltani. Ja on niitä harvoja jotka olen pitänyt hengissä yli 10 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Katja! Ehkäpä aralioiden luontainen kasvutapa onkin tälläinen harottava...

   Poista
 3. Viihtyisältä näyttää minulla ei enää ole paljon sisäkasveja. Mukavaa kun sinulla on tällainen paikka missä voit kasveja säilyttää. Minulla on myös tällainen rautasänky mikä tulee myöhemmin käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Nila! Onhan sisäkasveissa hoitamista eli fiksusti olet toiminut. Ihana kun sinulla rautasänky!

   Poista
 4. Kylläpä verantasi on ihana viherhuone! Kaunishan se on aina ollut, mutta tyyli tosiaan on muuttunut! Begonioissa on viehättäviä lehtityyppejä, eivät kukkia kaipaakaan! Sain kesällä lahjaksi kiinanruusun, mutta löysin syksyllä kirvoja ja kauhuissani vein sen ulkovarastoon. Nyt luulen, että pakkaset ovat tehneet selvää sekä kirvoista että kasvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sirkku! Kiitos ystävällisistä sanoistasi! Onpas nämä begoniat helppohoitoisia myös, en tiennytkään sitä. Voi harmi tuota kiinanruusua! Minullakin oli tässä kirvoja, taitaa olla magneetti niille. No hankit uuden ensi kesänä :)

   Poista
 5. Ihana viherhuone! Ja juuri passeli lämpötila monelle kukalle talvella, luulen.
  Tuo glögille tuoksuva kynttilä kuulostaa houkuttelevalta, täytyypä käydä ostoksilla:)
  Ja tuolla muuten on varmasti oikein kiva siemailla myös kuumaa glögiä, kun on pikkuisen viileä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anu! Toivottavasti on sopiva, vähän vaikeaa saada tuota lämpötilaa välillä kohdilleen. Toivottavasti löysit glögikynttilän. Ainakin ne olivat loppu kun yritin ostaa lisää! Glögi maistuu hyvälle täällä, olet oikeassa :)

   Poista