lauantai 14. tammikuuta 2023

𝙺𝚞𝚔𝚔𝚒𝚟𝚊 𝚙𝚊𝚟𝚒𝚕𝚓𝚘𝚗𝚔𝚒

Aihe on kulunut, mutta intoilen kukkivasta paviljongistani. Kuten moni tässä vaiheessa, odotan hulluna kevättä.  Odotan erityisesti, että voin puuhailla paviljongin kimpussa. Syksyllä istutin sinne vielä yhden alepensaan, helmipensaan. 

Lisäksi aloitimme tehdä liuskekivistä "lattiaa". Homma jäi kesken, koska kivimyymälä oli auki vain virka-aikana. Keväällä jatkuu. Kivien väleihin tahdon luonnonmukaisuutta, eli kukkia. Mieluiten tuoksuvia. Jotenkin tästä projektista on vahva fiilis, että siitä tulee kaunis. Ja projekti on todella hidas; teen tätä joka vuosi hieman. On huojentavaa, kun asiat rakentuvat päällekkäin, lomittain & oikeaa ratkaisua hakien. Pikakertauksena; Clas Ohlsonin rautainen paviljonki on hankittu yli kymmenen vuotta sitten alesta. On kestänyt yllättävän hyvin säänvaihtelut. Aluksi istutin pylväisiin köynnöksiä, minkä jälkeen kukkivia pensaita ja puita. Kirsikoita on monta. Yksi katoksi taivuteltava Prunus accolade ja toinen vartettu pieni. 

Paljon olen istutellut kirsikoita, kuten tämän Prunus tomentosa 'Lumikki'. Olen tästä aiemminkin kirjoitellut, mutten jaksa etsiä tietoa. Kuitenkin maailmalla kulkee lisänimen "snovit" (skandinaviska snövit) kanssa. Syötäviä valkoisia kirsikoita tekee ja korkeutta korkeintaan pari metriä. Minulla ei vielä ole tehnyt kirsikoita, vaikka väitetään olevan itsepölytteinen. 

Paviljongissa kasvaa vain kauniita kasveja, kuten helmipensas. Ostin toisen syysalesta. 

Maantasalla kasvaa valkoista scillaa & posliinihyasinttia (kuvassa). Viime keväänä kylvin siemenestä valkoisia kaunokaisia (Bellis perennis), jotka itivät häkellyttävän hyvin ja paviljongissa kasvaa nyt varmaan satakunta belliksen taimea. 

Clematis viticella Etoile Violette on kaunis (viinikärhö).

Clematis viticella Mary Rose tumman ametistin värisine kukkineen, viinikärhö tämäkin.

Clematis integrifolia Heather Hershell (kellokärhö) nuokkuvine kukkineen.

Joku kärhöistä kuoli viime talvena (en ole varma mikä), samoin useampi ruusunätkelmistä, joten tilalle tuli upea isokukkainen loistokärhö Clematis Beautiful Bride.

Ihanista ruusunätkelmistä osa menehtyi ja kylvin jo uudet viime kesänä ja istutin samaan paikkaan - ei pidä antaa periksi. 


Istutin paviljonkiin ranskalaisia tulppaaneja ja korkeavartisina olivat upeita. Lajikkeista löytyy Avignon, Dordogne & Menton. Tänä keväänä näkee miten hyvin lajikkeet uusivat kukintansa. Paviljongin olisi tarkoitus on yksityinen pieni keidas, jossa istuessa voi ihastella ympärillä levittäytyvää puutarhaa.

Syksyllä siirsin paviljonkiin vielä pienet sirotuomipihlajat (ballerina ja tavallinen versio), jotka kasvoivat muutenkin huonoissa paikoissa. Samoin itsekseen kylväytyneen tumman koristeomenan. 

Olen istuttanut paviljonkiin myös aarteita; Japaninstoraksi Pink Chimesin

Lisäksi paviljongissa kiipeilee kaksi viiniköynnöstä. 

Työstän paikkaa, jotta se olisi kaikkina vuodenaikoina mielenkiintoinen & tunnelmallinen. Varhain keväällä on paljasta, viherrys on vasta syntymässä. 


Paviljonki on keskeinen paikka pikkuisessa puutarhassa. Aurinkoinen ja lämmin.

Keväällä siellä istuessa voi tutkia paraatikukkapenkkiäni, josta putkahtelee sipulikukkia.

Kesällä on vehreää ja vihreää, runsastakin. Vasemmalta oikealle: prunus avium (kiitos Saila!), prunus accolade, exohorda racemosa, prunus sargentii, styrax japonica & vartettu prunus accolade.

Onneksi täällä viihtyvät perhoset.

Syksyllä on ihanaa istua viinirypäleiden alla ahmimassa viimeisiä lämmittäviä auringonsäteitä. 

Syksyllä värit syvenevät ja ruska leiskuu. 

Seison penkereellä ja ihmettelen ruskaa. Etualalla vasemmalla on upealehtinen Taikapähkinä. 

Lumikki on syksyllä söpö.

Rusokirsikka punertuu. Tämä on vielä pieni. 

Penkereeltä on kätketyt näkymät paviljonkiin. Etualalla Laikkukirjokanukka. Paviljongissa katoksi on muodostumassa kärhöjen, viiniköynnösten ja koristekirsikoiden taivuteltujen oksien sekamelska. 

Kuiva kesä, nurmikko on palanut karrelle. Lehdet alkaneet putoilla koivusta. 

Liuskekivet 💗

Tässä mallailen innoissani liuskekiviä ja pohdin pitäisikö keskelle hankkia isompia xl-kokoisia?

Ihastelen upeaa uutta myrttikuusamaa, jonka kuvanoton jälkeen leikkasin muotoon ja istutin alle myrkkyliljoja ja krookuksia. Etualalla japaninkellovaivero, jonka istutin atsaleojen kanssa varjopenkkiin.


Keväällä hankittu uusi kirsikka Prunus Incisa Oshidori on tässä, samoin siirretty sirotuomipihlaja ja helmipensas. Kirsikoilla on niin kauniita syysvärejä..

Japaninkääpiökirsikka taimistolla sellaisena, kun sen ostin. 

Kirsikat ovat aikaisina kukkijoina valtavan tärkeitä mehiläisille, kuten kuvasta näkyy. Usein kirsikat kukkivat niin varhain, että kukkijoista on muutoin pulaa. Tälläinen oli paviljongin vuosi ❤

11 kommenttia:

 1. Kauniita ja kukkaisia näkymiä. Ovatko nuo ensimmäset kuvat koristekirsikka 'Accolade'sta.?Aivan upeita.
  Minulla on samainen ollut nyt kaksi vuotta ja kukkia on ollut vain muutama. Paikka ei ole kirsikkapuulle optimaalinen, mutta päätin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kruunuvuokko ❣️ Kyllä vaan, vartettu accolade kyseessä. Toivottavasti kirsikkapuusi menestyy ajan kanssa, usein näillä kestää olostua hieman 🌸

   Poista
 2. Tuosta tulee mieletön, kunhan kaikki pääsevät vauhtiin. Suloinen vaahtokarkki tuo alussa oleva kirsikka (? ) Piirtyy kauniina sinistä taivasta vasten. Pitkä prosessi ollut, mutta hitaasti hyvä tulee. Laita sitten kesällä yleisnäkymiä kun kasvit ovat komeimmillaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska ❣️ Koristekirsikka on 🌸 Ja vieläkin on projekti kesken, laitan kuvia, kiitos Sinulle ❣️

   Poista
 3. Minä vain haaveilen paviljongista. Ah nuo kirsikat, niin monta joista en ole koskaan kuullut mutta niin hyvä, että ovat menestyneet ja saat nauttia niiden kukinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja ❣️ Toivottavasti saat paviljongin. Näistä ei aina ihan varmasti tiedä menestyvätkö. Mutta yritetään 🌸

   Poista
 4. Kuvasi loivat välittömästi tunteen lämmöstä, jokaisessa niin ihana valo vangittuna! Puutarhasi on täynnä kauniita kasviaarteita, todellinen kokoelma kaikkea ihanaa. Ja se, että osaat luoda puutarhaasi ajan kanssa, ilman kiirettä, tekee siitä myös erityisen. Jotenkin sana intiimiys kuvaa mielestäni Pikkuista puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria ❣️ Voi miten ihansti sanottu. Kiitos ❣️

   Poista
 5. Hurmaava paviljonki kasveineen!

  VastaaPoista
 6. Ai että paviljonkisi on upea! Voin kuvitella kuinka ihanaa tuolla on istua ja nauttia kesästä ♥

  VastaaPoista