maanantai 2. kesäkuuta 2014

Kasvihuoneessa

Vaatimaton kasvihuoneeni on rakas, sitä rakennettiin naisvoimin aika monta vuotta. Jossain vaiheessa en edes uskonut sen valmistumiseen. Pystyssä on kuitenkin ja viljelyskäytössä. Ihanaa. Muistaakseni kasvishuone on Juliana -merkkinen ja jotain 5 neliötä eli juuri passeli meille. Vähän normaalia leveämpi sivusuunnassa mikä onkin aika hyvä kun tuonne sisälle mahtuu kunnolla seisomaan ja rojuakin sinne saa vietyä ihan urakalla talvisäilöön. Sain idean, että kasvihuoneen sisustan rockhenkisesti mikä olikin yllättävän haastavaa. Poikieni rakentava idea Michael Monroesta istumassa oven luona ei toteutunut :)

Eli mustaa mustaa ja mustaa. Mustaa pitsiä rakastan muutenkin. Tässä ulkopuolella sinkkiämpärissä kasvaa Norjanangervo joka kukki hiljan kauniisti ja toisella puolen tuoksuherneitä. Oikeasti haaveilen sellaisesta kunnon  puisesta köynnöslaatikosta ja tuesta. Penkki piti siirtää kasvihuoneeseen, mutta kun siitä on tullut futareiden vaihtopenkki. Hmm. Jossain vaiheessa ryövään sen takaisin omaan käyttööni...


Kasvihuone on Männyn alla, hyvin aurinkoisessa paikassa kivipenkereen edustalla
Kasvihuoneen aksenttiväri on mustan ohella turkoosi. Edustalle vaihdan aina puutarhasta poimittuja kukkakimppuja mielenpiristykseksi. Mielestäni niitä harvoja kamalia perennoja oleva Kaunokki on upea leikkokukka maljakossa, lisäksi ainoa kukka jota raaskin poimia mielin määrin...

Äidiltä saatu tuliainen, kymmenen Sormustinkukan taimea jotka pitäisi istuttaa kun keksin minne

Sisällä kasvihuoneessa myös sähkönsinistä ja lilaa, suloisia kasvatuskelloja keräilen ja tuollaisia liuskekivitauluja myös joihin voi kirjoittaa liiduilla. Vanha palkintopokaali on päässyt uusiokäyttöön maljakoksi. 

Herneitä ja Indiskasta ostettu turkoosi kastelulootus joka on itseasiassa aika näppärä
Kasvihuoneessa tomaattia, salaatteja, raidallista punajuurta, pikkuporkkanaa, persiljaa. Istutusastiat ovat peltiä tai sinkkiä. Uusia vanhanoloisia ruukkuja tarvitsisin todella paljon.
Lattiaa ei vielä ole rahapulan vuoksi joten matto on tuomassa edes vähän sisustuksellisuutta. Muutoin on koreja ja laatikoita siellä täällä. Oikealla puolen on viljelystilaa ja vasemmalla on tarkoitus oleilla, varsinkin kun siitä voi ihailla kevätkukkapenkkiä jossa juuri nyt tulppaanit kukoistavat. Mustavadelma Loch Ness kasvaa kasvihuonetta vasten, samoin Piilu-kärhö. Vanhemmillani on aina ollut kärhöjä kasvihuonetta verhoamassa ulkopuolelta, jotenkin ne vain kuuluvat siihen minustakin :)

Istutuspöydällä on ruuhkaa. Kruunuvuokot Mr Fokker (ystäväni huomautti, että lausutaan "fucker", hih) istutin aivan liian pieneen astiaan ja nyt ne pursuavat sinne tänne eikä niitä saa irti purkista

Muutaman anemonen laitoin hätäpäissäni Miekkaliljojen kanssa kasvamaan. Riippapelaquiden juurrutus on myös käynnissä. Huomatkaa ihana musta 50-luvun ruusutarjotin

Lyhty on ainakin oikeaoppisen rockhenkinen, pieni leijonanpääsysteemi on suihkulähde. 
Viikunaan on iskenyt tuholaiset, pitää mäntysuovata se pikimmiten. Muutoin Viikuna on upea kasvi! 
Yksi kesäkukka on meillekin eksynyt, koulunlopettajaiskukkanen Auringonkukka.

Vaikka en ole lainkaan talvi-ihmisiä niin odotan jo kun saan ensimmäistä kertaa viritellä jouluvalot kasvihuoneeseen. Ja juoda kuumat glögit! 

4 kommenttia:

  1. Ihana kasvihuone ja tuo penkki on niin ihgu! Minullakin puuttuu vielä lattia kasvarista, jämätiiliä olen metsästellyt jo vuosia.

    VastaaPoista
  2. Hieno kasvihuone ja hyvin olet laittanut sinne tasoja, että saat tehoneliöt hyödynnettyä!

    VastaaPoista
  3. Just sellasta omaa juttua, mikä tekee kasvihuoneesta sun oman ja ihanan ! Kastelulootus on uusi juttu mulle, näyttää tosiaan kätevältä. Mä sain ilmaiseksi pihakiviä, joista oon väsännyt osittain kasvarin lattian, ja suurimman osan säästin tulevaa (kun vaan sais aikaseks) yrttiympyrää varten kasvarin eteen. Tongin kiviä kaatiksella, kun setä tuli kysymään että kiväkö kaipaat, että hän kaivaa pihakivetyksensä irti ja on tuomassa sitä tänne kaatikselle, ja minähän lupasin hakea kaikki pois ;) Eli kannattaa olla kuulolla, kun joku kyllästyy omiin kiviinsä. Huutonetissä ja Tori.fi:ssa on silloin tällöin, hinnat kyllä vaihtelee.

    VastaaPoista
  4. Minna, kiitos. Kiva jos löydät pikku hiljaa tiiliä, hiljaa hyvä tulee :)

    Kiitos vaalean vihreää Sinulle!

    Pivi, voi kiitos ihanasti sanottu! Upeasti olet saanut pihakivistä tehtyä kaikkea, kiitos vinkeistä kovasti. Hyvin osuit kaatikselle just sopivaan aikaan! Harmi vaan ettei ole sitä autoa jolla hakea kiviä joten käsipelillä täytyy hoitaa tämä homma :)

    VastaaPoista