sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Puutarhakäsityöläinen

Ensimmäiset tuoksuherneet kukkivat (värisekoitus)
Ruusujen aikaa...niitä tupsahtelee sieltä täältä eri väreissä..nämä kasvavat ovenvieruspenkissä Pikkutalvioiden kanssa
Värikylläistä, Sailalta saatu Rusopäivänlilja on tosi kaunis, kiitos kovasti, edelleen mieluusti antaisin jotain vastalahjukseksi jos löytyy...
Ruso kasvaa yhdessä Mustaseljan kanssa, minusta sopivat hienosti yhteen
Viherpeukalot-ruusu on hellyyttävä. Yöpöydällä nyt ruusukirjoja, luen ja yritän ymmärtää...kesähaastetta. Olen huomannut, että usein niillä ruusuilla joiden kukkia erityisesti ihailen on sameanvihreät lehdet. Osalla on kuitenkin tälläiset kiiltävät ja kauniit lehdet. 
Kasvihuoneesta satoa, käyn joka aamu hakemassa ruisleivän päälle Romainesalaattia, lemppariani
Kirsikkatomaatteja myös. Ensimmäinen kasvihuonekesä on kokeiluja ja innostusta täynnä, ehkäpä tomaatintaimet kannattaisi ostaa valmiina keväisin kuten tämä yksilö. Satoa saa heti kesäkuussa eikä vasta elokuussa.
Metsämansikka elelee kasvihuoneessa tuoksun vuoksi, on ihana avata ovi ja tuoksutella ilmaa. Kasvihuonehernekokeilu onnistui ihan kivasti, pieniä mutta makeita palkoja olemme mutustelleet. Ulkona herneet on usein popsittu fasaanien toimesta ennen itämistä. Vaikka asumme kaupungissa on tämä varsinainen luontopiha varmaankin suurten puiden ansiosta. Oravat, ketut, fasaanit, peurat, jänikset ja suuri määrä lintuja pyörii pihalla jatkuvasti. Naapurustossa elelee myös kyitä. Toisaalta kodikasta, toisaalta hankalaa. Sopeuduttava on. 
Riippapelargonit ovat suosikkejani, pidän niiden nahkeista kaunismuotoisista lehdistä ja kukat ovat herkempiä, lamoavan kasvutavan ohella siis. Lisäksi ovat aika helppoja talvetettavia kuistilla. Pistokkaita otan kun alkavat olla liian suuria tai risuisia. Lähtevät kesälläkin helposti kasvuun. 
Sain ystävältä tuliaisiksi hienon lyhdyn joka sopii intialaisen sermin kaveriksi. Lohtua pian pimeneviin iltoihin. 
Ja kasvihuoneen edustan kausikimpussa on nyt Kuunliljan kukintoja

Olen niin iloinen kun tänään sataa (kolmen viikon tauon jälkeen). Ennen sadetta ehdin leikellä kuihtuneet kukinnot kukkapenkeistä, tuloksena siistimpi yleisilme. Nurmikon reunat revin usein ihan käsin vaikka olisi kanttauslapiokin, tykkään tehdä käsin töitä. Puutarhakäsityöläinen siis. 

Harkinnassa on reissu Mustilaan ensi viikolla. Tuskin maltan odottaa. 

4 kommenttia:

 1. Ihana tuo tuoksuherneen kukka, täytyy ensi kesäksi hankkia noita siemeniä, olisi taattu kukkaloisto!

  Samaa mieltä, tomaattien taimet kannattaa ostaa valmiina, se on paljon helpompaa ja halvempaakin. Itse löysin 4 €:lla suuren tomaattipuun jossa oli paljon kukkia. Johan nyt kasteluveteen, ruukkuihin ja multiin menee enemmän rahaa :).

  VastaaPoista
 2. Olen vähän samanlainen käsityöläinen. Joskus on paljon helpompaa, kun pääsee lähemmäksi kitkentäpaikkaa kuin että sitä tähyilisi jonkun työkalun varren toisesta päästä... :)
  MInäkin ajattelin ensikesäksi ostaa amppelitomaatin tai sitten jonkun muun valmiiksi kasvatetun ja - kukkivan tomaatin, satoa pitää muuten odotella niin hirmukauan, varsinkin kun ei ole kasvihuonetta vielä.
  Ihania ruusuja ja hajuherne!

  VastaaPoista
 3. Mun tuoksuhernekylvökset pääsivät kuivahtamaan, eikä ruukuista siis tule mitään :( Ensi vuonna uusi yritys.

  VastaaPoista
 4. Elmeri, kiva, että on muitakin valmiin taimien kannattajia! Halvempaakin se on, totta.

  Laura, ihanaa, toinen käsityöläinen siellä. Amppelikasvikset olisivatkin hyvä idea.

  Pioni, ensi vuonna tosiaan uusi yritys!

  VastaaPoista