lauantai 20. helmikuuta 2016

Pensaita ja kukkia sisätiloissa

Mikään ei ole masentavampaa  kevätodotuksen kourissa olevalle kuin ikuinen lumisade. Toisaalta mikään ei ole toivoa antavampaa kuin haave kirsikkapuiden kukinnasta. Koko viikon lauloi aikaisin aamulla Mustarastas puutarhassamme niin, että kevät tuntui olevan lähellä.


Kukkakaupassa olin läkähtyä magnolian oksien, syreenien kukintojen ja toinen toistaan ihanampien kukkien äärellä. Ostin vain tämän kolmen euron nipun vaaleanpunaisen kirsikkapuun oksia, pysyen näin rimaa hipoen viikkobudjetissani (pöydällä näkyvä vitonen on lapsen lomaraha, itselläni ei lomaa ole vaikka alan tuntea olevani sen tarpeessa).

Ei sitä kevättä vielä ollutkaan tarjolla vaan runsasta lumetusta joten päätin yrittää tehdä kevättä itse kasvipöydän muodossa. Kevätpöytä.


Kaikkea keväistä kuten helmililjoja ja otin muutamia pelargonin pistokkaita


Hortensiaa...

 
Krookuksia, jotka olivat unohtuneet syksyllä pussiin

Lisää helmililjoja, kerrottuja. Tätä on ollut jännä seurata. Oli minulla vain pari viikkoa autotallissa ja kun lämpötila meni pakkasen puolelle niin hain sisälle. Kovin pitkää, kylmää ja pimeää lepojaksoa eivät siis saaneet, mutta ei se näytä tahtia haittaavan onneksi.


Ja lisää helmililjoja, valkoisia...taustalla kuistilla talvehtineet havut, Hopeapinja ja Kartiovalkokuusi.
Havujen talvettaminen sisätiloissa ei ole ollut yhtä helppoa, tahtovat kuivahtaa helposti. Hopeapinja juo ja juo, mutta on toisaalta oikein hyväkuntoinen. Valkokuusi kuivattaa ja kellastuttaa alaoksiaan, mutta on vielä hengissä. Hernesypressi on ollut oikein helppo sisällä.

Parhaiten viihtyy tietysti Huonekuusi joka kasvaa suht vauhdikkaasti. 


Hortensiat ovat piristyneet ja alkaneet kasvaa. Välillä talvetan hortensioita, näitä ihan tavallisia ruukkuversioita. Se on ollut mutkatonta, pitävät pienen lepokauden ja sitten elpyvät maaliskuuta lähestyttäessä.


Pensaiden kasvattaminen sisätiloissa on hauskaa. Aluksi kiikutin niitä kellariin talvehtimaan, mutta olen jättänyt ne nykyisin kokeeksi kuistille, laiskuuttani vain. Kuistin sisälämpö on talvisin 10-15 astetta, normaalihellekesinä jopa 30 astetta...Kovin montaa vuotta en uskalla samaa pensasta sisällä pitää, mutta syksyn alesta voi ostaa aina jonkun uuden pienen. Kuvassa olevan villikirsikan istutan kuunliljapenkereeseen muiden kirsikoiden seuraksi.


Tämä pikkupensas on Callicarpa Bodinieri, luullakseni Suomeksi sen nimi on Purppurahelmimarja. Se on ollut jo pari vuotta kuistilla kun en oikein tiedä uskallanko sen istuttaa maahan vai en,


Uusia lehtiä avautuu Magnoliaan, taustalla näkyvä verililjapuu on jo seitsemänvuotias, se pääsee taas viettämään kesää ulos. En hoida näitä pensaitani mitenkään erityisesti muuten, olen laiskimus.

Viikuna tuo kevätfiilistä lumen keskelle


Ja pientä kasvustoa näkyvissä kylvöksissä


Ystävältä sain suloisen ystävänpäiväkukan: kerrotun minisantun. Minulla nämä aina kuolevat, oivoi.


Keittiössä istun ja katson haaveksien ruusupömpelin läpi kasvihuonetta. En ole käynyt siellä edes joulun jälkeen


Puutarhassa lumikelloreppana painuu yhä syvemmälle lumeen. Olin ajatellut leikellä pensaita ja havuja viikonlopun ajan, mutta nyt kaikki aika meneekin lumitöihin. Täytyy olla vain sitkeä.

35 kommenttia:

 1. Aivan ihana kevätpöytä! Ja lumikello! Iik!!

  VastaaPoista
 2. Sinun blogissasi on aina kevät tai kesä. Ihanaa! :)
  Mustarastaan laulu ilahduttaa aina. Voi hitsi, mitenkähän tähän taloon voisi rakentaa kuistin, jossa lämpötila pidettäisiin talvellakin plussan puolella? Nuo sinun kuistikuvasi kyllä inspiroivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Ilman muuta kuisti tehtävä, eikös meillä ollut ne yhtenäiset remppahaaveetkin talolle, ylimääräinen huone ja partsi?

   Poista
  2. Kyllä vain, mutta jos kuitenkin investoitaisiin siihen linna-kimppakämppään? :)

   Poista
 3. Kaikkea ihanaa sinulta löytyy.

  Voi, ei malta oikein odottaa kevättä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Ei tosiaan millään enää malttaisi odotella.

   Poista
 4. Lumisade tässä vaiheessa kevän odotusta on kyllä melkoisen masentavaa. Mahtava määrä kasveja sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Masentava lumi todella. Olen kauhea kasvirohmu gulps.

   Poista
 5. Sinulla on tosi paljon kasveja. - Kevättä tässä nyt odotellaan, mutta harmittavasti lunta vain sataa. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Joo, on tullut hamstrattua vähän. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Kirsikanoksa on kyllä niin kaunis.
  Lumisade saisi jo loppua. Alkaa tuntua ihan loputtomalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Ihan liikaa kyllä tuli lunta taas, nyyh.

   Poista
 7. Olen jo totaalisen kyllästynyt lumeen. Tahtoo kevään! Sinulla on onneksi tuommoinen ihana kuisti, missä fiilistellä. Niin kauniita astelmiakin osaat aina luoda, ihailen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Sanos muuta, toivottomalta jo miltei tuntuu. Voi miten nätisti sanoit rävellyksistäni, piristyin :)

   Poista
 8. Vai muka laiskimus. Ei kasvirunsauresta päätellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Kyllä ihan rehellisesti sanottuna olen laiska ja väsynyt, mutta onneksi kasvit pärjäilevät suunnilleen itsekseen...

   Poista
 9. Kevätpöytä onkin hyvä idea, jos lumisadetta inhoaa. Lunta tulla tupruttaakin parhaillaan vaakasuorassa. Mutta kyllä se kevät sieltä tulee. Ensi kuu on jo maaliskuu ja se on ainakin kevätkuukausi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Toivotaan, että kevät tulisi pian!

   Poista
 10. Ihanan tunnelmallista odotusta ja kirsikan kukan kauneutta. Elättelen toivetta, että kasvihuone-elämä olisi totta jo kuukauden päästä. Optimisti kannattaa aina olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ruusunmekko! Ilman muuta optimisti, kuukausi voi olla ihan realistinen arvio :)

   Poista
 11. Kuistillasi on kevät. Paljon uusia versoja.

  VastaaPoista
 12. Onpa upea araucaria. Kevät teki todella takapakkia ja lunta on tullut täällä meilläkin viime yönä todella runsaasti. Parempi kuitenkin näin, kuin että takatalvi iskee myöhemmin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Voih, teillekin tuli lunta. Toivotaan ettei tulisi myöhempiä takatalvia.

   Poista
 13. Täältä saa aina uskoa kevään tuloon, kuistisi on oikea talvipuutarha kuten olen ennenkin todennut. Juuri nyt on vähän vaikeaa tämä odotus, jota on jatkunut jo niin kauan. Kukkapöytä on täydellinen idea ja heräävät pensaat saavat aivan perhoset mahanpohjassa parveilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Nyt ei jaksaisi yhtään enää odottaa, hirveää piinaa. Kiitos kauniista sanoistasi!

   Poista
 14. Kaikkea ihanaa jo kuistillasi on kasvussa, kevät on saapunut! Paras kuitenkin että lumi tulee nyt eikä sitten toukokuulla, koitetaan kestää sitkeästi, voiton puolella jo ollaan ja vankasti! Kuistisi on herkkuja täynnä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Toivotaan, että kevät tulee nopsaan. Kestetään yhdessä :)

   Poista
 15. Minä yritin äsken kolatessa kuvitella, että ajankin nurmikkoa, kyllä tässä on nyt mielikuvitus kovilla, vaan ei auta kuin odotella.

  VastaaPoista
 16. Juu, ei auta vaipua synkkyyteen, ihan kohta on jo maaliskuu!
  Kevätpöytä kuulostaa kivalta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni! Sinulle myös ihanaa kevään odotusta toivottelen!

   Poista
 17. Sulla on kyllä niin ihana kevät sisällä!!!

  VastaaPoista