lauantai 27. helmikuuta 2016

Aurinkoenergiaa - sininen taivas & nuppuja

Elämän pienet ilot ovat pieniä puutarhassakin. Helmipakkaset alkoivat. Nykyisin tuntuu tosin, että ne kylmimmät yöt koetaan maaliskuussa. Mutta kunhan pääsee pihahommiin ja on kylliksi valoa saatavilla niin olen onnellinen. Helmikuinen aurinko lämmittää toista poskea ja viima jäätää toista. Säilyy hyvin tasapaino. Jänöt ja muut metsän eläimet ovat mutustelleet ja oleskelleet puutarhassa, jälkiä ja jätöksiä löytyy joka pensaan alta. Tässä Punapeikonpähkinän alla. Nuorempia oksia oli hieman maisteltu. Minulle suurinta hupia on nuppujen ja silmujen tarkkailu, hitaasti ne valmistautuvat kevääseen talven keskellä.

Leikkelin pensaita ja tuija-aitoja suurella innolla. Aurinko tuo niin paljon iloa ja potkua. Nyt käsiä korventaa, mutta ainakin se johtuu fyysisestä työstä. Tunnen kuinka talven kangistama ruumiini huutaa, kiljuu ja mouruaa puutarhatöiden perään.  Lunta on vielä aika lailla, mutta pälvipaikoissa voi tavata vanhoja tuttuja kuten vaikkapa tämän sinivuokon, hieman pakkasen pureskelemana. Vanhojen, jo unohtuneiden ystävien näkeminen ravitsee myös sielua. Riehaannuin jo niin, että ripustin kesäverhotkin ikkunaan.

Talven lempinäkymiä on kasvihuoneen sisääntulon luona paviljongille päin (johon yritän tehdä luonnonmukaista porttia kahdesta valkokukkaisesta syreenistä). Syreeni on ehdottomasti paras talvipensas, se antaa niin paljon toivoa vihreine nuppuineen. Jostain syystä jäniksetkin ovat aina jättäneet ne rauhaan. 

Toinen yksi harvoista, kullanarvoisista pensaista on Näsiä (tämä ihan luonnonkantaa oleva), siinä jo lila kukkanen hieman kurkistaa avautuneena, on niin hirmuisen aikainen kukkija. Pensaani on äidin Näsiästä otettu pistokas, teki juuret pelkkään keppiin. Lisäyksen pitäisi siis olla suht helppoa. 

Taikapähkinän kukinta jumiutui jouluiseen, kukka-aihiot ovat samassa kuin tuolloin. Suloinen se on silti. Haaveilen aina mielessäni talvella kukkivista puista ja pensaista, se vasta olisi ihmeiden ihme täällä pohjolassa. 

Leikkuusarkaa löytyy vielä vaikka kuinka, kuten ikuisuusprojekti Rusokuusamista. Ovat aina vähän epäsiistin ja sotkuisen oloisia talvella, mutta puhkeavat hyvin aikaisin lehteen. 

Minulla on kokonainen tylsä penkki täynnä Mehitähtiä. Ovat kyllä kauniita huurteisina. Mukavinta on kun voi poimia alkuja ruukkuihin tarvittaessa. 

Betonimuuria vasten paistattelee Köynnöshortensia ja paisuttelee nuppujaan. Tämäkin tulee hurjan aikaisin lehteen, varmaan johtuen lämpimän muurin tuesta. 

Paviljongin tuolin alta löytyi pieni kaistale vihreää sammalta, sain tästä hurjan paljon riemua

Eiffelkin kurkistaa jo lumen keskeltä, muutoin kaikki piipposet ovat peittyneet rapean lumen alle

Tähtimagnolialla on oma turkki päällä, se onkin hyvin viisas kasvi. 

Black Tulip -magnolia -ressukka on raottanut turkkiaan, en usko, että se on kovin hyvä idea vielä...en yllättyisi jos se on kuollut

Sisääntuloluiskan luota lumi sulaa aikaisemmin ja yksi aikaisemmista puskista lehteentulon suhteen on Lamoherukka. Muutoin en ole hullusti näiden fani, mutta aikainen vihreys on tietysti tosi tervetullutta

Yksi puolikuntoinen Varjorikkoni on tehnyt kaksi vauvelia, iloinen perhetapahtuma

Aikaisimpien joukossa köynnöksissä on Tuoksuköynnöskuusama. Viime talven se säilyi kokonaan lehdessä ja vihreänä, mutta tänä perustalvena ei siitä ole puhettakaan. 

Pidän pään kylmänä, mutta sydämen lämpimänä.

20 kommenttia:

 1. Teillä on pälvipaikkoja?! Eipä ihme että riehaannut. :D Meillä on puoli metriä lunta joka paikassa. Tänään kyllä huomasi auringon lämmittävän jo täälläkin.
  Nuo mehitähtesi ovat todella kauniita. Ja lamoherukalla on minusta ainakin kaksi hyvää puolta, aikainen vihreys ja ihana syysväri.
  Maaliskuu alkaa ennusteiden mukaan aurinkoisena. Kaunista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Aika harvassa on vielä pälvet ja luntakin tulee vielä lisää. Huhtikuussa sitten ehkä keväistyy. Lamoherukalla on tosiaan nätti syysväritys. Aurinkoista maaliskuuta sinullekin!

   Poista
 2. Onneksi päivä on kumminkin jo pidennyt! Ihania silmuja. Harmi vain, jänis on syönyt taikapähkinäni ihan tapiksi. Hö. Joten suosittelen sen(kin) suojaamista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Onneksi on valostunut paljon! Voi itku jänöä, minunkin pähkinää on vähän maisteltu, mutta mitenkään ei voi suojata ihan kaikkea :/

   Poista
 3. Kohta teillä jo kukkii. Voi ihanaa. Meillä on niin paljon lunta, että ei ole toivoakaan pälvipaikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Toivottavasti lumenne alkaisivat hiljalleen jo sulamaan!

   Poista
 4. Meirän lumitilanne senku paksunoo. Huoks! Palio sulla on jo turpeeta silimuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Oi voi, sielläkin paljon lunta, tylsää. Sulatussäteitä sinne!

   Poista
 5. Kauniita kuvia. Näkyy jo lupauksia keväästä. Meillä on ihan mahdottoman paljon lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Voih, teilläkin paljon lunta. Sulatussäteitä sinnekin!

   Poista
 6. Hui, postauksesi luettuani päässä alkaa suriseen... Helmipakkaset, olin unohtanut niiden olemassaolon :/ Toivottavasti selviämme niistäkin. Näsiän kauniita nuppuja odotellessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ruusunmekko! Voih, miten se nyt surisee?! Toivottavasti ei pahasti. Pakkasta oli taas aika liikaa. Hyrr. Näsiä on ihana.

   Poista
 7. Ihanaa, että kasveissa näkyy jo lupaus keväästä! Eilen oli niin keväinen aurinkoinen ilma, nyt taas harmaampaa. Onneksi ei kuitenkaan sada lunta!! Helmipakkasetkin sais jäädä välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Joo, ilmassa kevättä vaikka talvi onkin! Lunta on kai vielä tulossa, plääh.

   Poista
 8. Jopas riehaannuitkin. Nyt jo kesäverhot... Mutta ei ihme, kun pihallesi paistaa noin upeasti aurinko ja moni pikkupuu jo paisuttelee siellä silmujaan. Useita pikkupuita sinne mahtuukin.
  Haaveilen noista taikapähkinöistä! Omani on pienenpieni ja vielä sinnittele olemassaolostaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Ostin sellaiset uudet valoverhot niin en malttanut. Olen tälläinen puurohmu vaikka on minitontti! Minunkin taikapähkinä on pieni vasta, olisi ihana jos nämä joskus kukkisivat meillä!

   Poista
 9. Aurinko on herättänyt Sinut jo keväääseen! Hieno juttu, aurinkoterapia talven jälkeen on parasta ja kohta vielä puutarhaterapia! Voi miten pulleita silmuja pensaissasi jo on, kohta ne räjähtävät kasvuun ja pälvikin! Hieno juttu! Helmipakkasia ei kaivata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kyllä, valo herättelee viimein :) Aamulla oli kyllä hurjan kylmää taas, pakkasista olisi mukava päästä eroon nopsaan.

   Poista
 10. Ollaan saatu nauttia lumen lisäksi myös auringonpaisteesta. Sinullahan maa jo pilkistaa monissa kohdin. Meillä on lumisempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Ihana auringonpaiste ollut! Toivottavasti pääsette pian eroon lumesta

   Poista