tiistai 8. marraskuuta 2016

Lumisiedätystä & talven kukkia


Jouluruusuista on varminta nauttia sisätiloissa talvella, pakko ainakin ostaa yksi, jotta voi ihastella kaunotarta
Se ulkona kukkimaan valmis hautautuu yhä syvemmälle lumeen kupunsa alla (kokeilen tälläistä siedätyshoitoa lumikuvien muodossa, vaatii hieman mielikuvitusta). Tässä on varjopenkkini, siellä uinuvat lumikellot, espanjansinihyasintit, villitulppaanit, jouluruusut...

Kuistilla makea Tasetin tuoksu...keväistä. Laitoin uuden erän kasteluun, ne kukkivat sitten joulukuussa (uudeksivuodeksi tähtäys). Näiden veteen laitosta kukintaan meni noin 6 viikkoa. 

Ensimmäiset hyasintit Ikeasta, kevään tuoksua näissäkin pian...

Ruusupömpeli aikalailla hautautunut lumeen. Haaveilen uudesta villiruususta, tutkailen nettisivuja ja kirjoja, ihanaa puuhaa. Olen pikkuisen hurahtamassa villiruusuihin. Omenaruusun tahtoisin, mutten koskaan löydä näitä mistään. 

Kääpiöhopeakuusi (Baby blue eyes) salaisessa lehdossa on suloinen. Istutin sen viime vuonna marraskuussa, kesti sen hyvin onneksi. Silloinkin tupsahti talvi heti perään 

Paviljongissa kärhöt ja ruusunätkelmät ja viiniköynnökset pylväissä uinuvat. Kulmiin niiden alle olen istuttanut krookuksia, mietin josko valmistaisi kokonaan kukkivan "nurmikon" tähän alle. Kun en oikein ole terassi-ihmisiä, kukkaniitty olisi romanttisempi. Paviljongissa on jouluvalot tuomassa tunnelmaa pimeisiin iltoihin ja aamuihin. Miestä pyysin ostamaan jatkojohdon ja hänpä toi tuollaisen työmaahäkkyrän näköisen telineen! Itse olin ajatellut jotain huomaamatonta. Miehet on hauskoja. 

Puutarhakierrosta varten oli pakko kaivaa kiviportaat esiin, onkohan tässä kukkia enemmän ensi kesänä ja tuoksuuko oikealla puolella enemmän pionit, joita istutin lisää pionipenkin jatkeeksi? Marechal Mac Mahon, Lady Alexandra Duff, Gardenia ja Black Beauty. Kukintaa saa vielä odottaa muutaman vuoden. Tillipionikin jäi saamatta vaikka sitä metsästin kovin.

Tämä kasvihuoneen nurkkaus on nykyisin lempparini sen jälkeen kun sain tehtyä tähän uuden minikukkapenkin..jossa kasvaa tähtililja (jonka ruotsinkielinen nimi on osuvampi: grönlilja, vihreälilja) ja Ruusupioni (kevätmessuilta), reunuksena valkoista Iisoppia (nujertuneena lumen alle). Telineessä kasvaa Snow queen -clematis. Jotain pieniä kevätsipuleja tuikin tänne joukkoon myös, nyt en vain muista enää mitä. Tämän syksyn sipulikylvöt tuli tehtyä sen verran vauhdikkaasti etten kuollakseni muista mitä laitoin minnekin, sitä iloisen yllättyneempi voi sitten olla keväällä...

Onneksi sisätiloissa on kesäistä

Pelargonin kukkia vaikkapa,  rakastan näitä tavallisia valkoisia pelargoneja, koska ne muistuttavat niin paljon omenankukkia
Ystävä toi talvisäilöön luokseeni punaisia tulppaanipelargoneja, nyt yritän pitää ne hengissä..
Riippapelargonit kukkivat suloisesti

Löysin kivan uuden piparimuotin, tammenlehden. Meillä on talviharrastuksena piparien väsäys . Leivotaan jos ei nyt ihan joka viikonloppu niin ainakin joka toinen...perinnepiparireseptillä, mutta Ikeasta saa tajuttoman hyvää & halpaa valmista piparitaikinaa myös jota hamsteroin pari keväälle pakastimeen

Tämä teinien tekemä nauratti, mikäs tämä oikeastaan onkaan, torttupipari kai, hah. 

37 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Joo, ollut jo monen monta kertaa ja vielä tulee olemaan, ihanaaa :)

      Poista
  2. Voi mahoton kuinka paljon lunta, täällä muutama hahtuva maassa, melkein kadehdin! Ja joulun taikaa selvästi ilmassa, ihanat joulukukat ja piparin tuoksua nam! Todella viehko tuo tammenlehvämuotti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Eikä se siihen loppunut, lisää tuli vielä. Onkohan teillekin jo matkanneet lumipilvet? Joulu on ihan juuri, ihanaa. Confetista ostin tämän muotin.

      Poista
  3. Jestas tuota lumen määrää! Meillä ei ole edelleenkään hiutaleen hiutaletta täällä! Ensi yönä pitäisi ennusteiden mukaan sataa. Katsotaan millaisissa nietoksissa saadaankaan aamulla kahlata :D
    Melkoinen kontrasti sinulla ulko- ja sisätilojen välillä. Kuistilla ihan kevät ja ulkona, no.....
    Minäkin paistan tänään joulupipareita, possuja :)
    Huumaavan ihana tuoksu!
    Olipa hyvä, että mainitsit tuon tammenlehtimuotin, minullakin on sellainen jossain. Sillä teen konjakkiplareja, satakuntalaisia perinnepipareita. Olisin saattnut muuten unohtaa koko konajakkiplarit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Sitä tuli vielä lisääkin, tuliko teille? Piparit ovat kyllä ihan paras ilmanraikastin. Jännä tuo konjakkiplari, tuleekos siihen konjakkiakin? Onnea leivontaan!

      Poista
  4. Minunkin nuppuinen jouluruusuni jäi lumen alle. Toivottavasti kukkisi keväällä.
    Täällä ei ole läheskään noin paljon lunta. Toivoisin sitä lisää kasvien pakkassuojaksi, varsinkin jos nämä säät jatkuvat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! Toivottavasti kukkisi vielä myöhemmin. Pidän peukkuja jotta saisitte lunta sinnekin.

      Poista
  5. Ihana valkoinen tasetti ja pelargoniat.
    Kauniita lumen kuorruttamia kuvia puutarhastasi. Meilläkin pihamaa sai valkoisen lumiasun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Kiitos paljon kauniista sanoistasi.

      Poista
  6. Sisällä kukkivat sipulikukat tuovat kivasti helpotusta talveen! Olisipa meilläkin niille hyvä kasvatus- ja säilytystila.
    Teillä on runsaasti lunta! Oman pihan tunnelmia en ole viikonlopun jälkeen pystynyt tarkastamaan, on vaan niin pimeää kun olen kotona.
    Ikean piparitaikina, hmm, täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Kyllä, näistä saa iloa kun ulkona on vain hanget. Toivottavasti pääset huomenna katsomaan puutarhaasi! Valoa ei usein ehdi nähdä ollenkaan kun on töissä. Ikean piparitaikina on kyllä oikein hyvää!

      Poista
  7. Onpa teillä tullut lunta! Meillä ei yhtään. Maa onkin sitten täällä ihan jäässä. Tasetti ja jouluruusu ihastuttavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria K! Ja tuli vielä lisääkin. Toivottavasti tekin saatte, jos sitä siis toivot.

      Poista
  8. Hauska kuvittelupuutarhakierros, saa mielikuvituksen valloilleen ja kevään odotuksen mieleen!!! Ja suloinen tasetti! Onpas tosiaan lunta, meillä on vasta pikkuisen. Ihana piparimuotti tuo tammenlehti, ihan uusi minulle. Voisiko olla koko sarja: vaahtera, koivu ja vaikkapa pihlaja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anita! Pakko vähän yrittää edes, kun on niin hurjan talvista. Confetista ostin muotin, siellä oli minusta muitakin puita :)

      Poista
  9. Pihalla saa nyt kyllä laittaa koko mielikuvituksensa liikkeelle, jotta siellä näkisi värejä ja kasveja. Onneksi aina voi selata omia ja toisten kesäkuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vielä mainita, että ostin omenaruusun pari-kolme vuotta sitten (täytyy tarkistaa tuo ajankohta) Matinkylän Muhevaiselta. Jänis kalusi sen ensimmäisenä talvena ja sen jälkeen on ollut vähän kivulias.

      Poista
    2. Kiitos Between! Tosiaankin saa kuvitella täysipainoisesti! Kiitos tuota omenaruusuvinkistä, muhevaisesta en tänä kesänä löytänyt, voi olla loppuunmyytykin. Toivottavasti saat ensi kesänä nauttia omenaruusun kukinnasta!

      Poista
  10. Teillä on tämä vuosi kyllä ennätys: veden ja lumen määrässä. Meillä on paljon vähemmän lunta.
    Hauskaa esitellä lumisia kukkapenkkejä. Minä teen tuota samaa omassa pihassani talvisin. Muistelen hangen läpi, että missä kohtaa kukkapenkin rajat menikään ja missä kohtaa mikäkin kasvi mahtaa kasvaakaan.
    Hauska piparimuotti. Meillä on syöty jonain vuonna haamun ja kurpitsan muotoisia joulupipareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Tänä vuonna on tosiaan sadellut reippaasti. Ihana tämä talviharrastus, haaveilla lumien keskellä. Eipä tässä juuri muutakaan voi tehdä.
      Haamu ja kurpitsa kuulostavat aivan ihanilta!

      Poista
  11. Nami, piparitaikina on hyvää, itse en siitä paista pipareita, vaan syön sellaisenaan.
    Nuo ulkokuvat on jotain jäätävän järkyttävää! Onneksi on pelargoninkukkia ja tasetteja tasapainottamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! No niin onkin taikina paljon parempaa kuin valmiit. MInäkin mussutan mieluummin sitä.
      Ulkona on hurjan kylmääkin vielä, onneksi voi vain lukea puutarhakirjoja sisällä ja unelmoida.

      Poista
  12. Onneksi sulla on ihania kukkia sisätiloissa:)

    VastaaPoista
  13. On teillä ainakin lunta kasvien suojana ihan mahdoton määrä ja sen alla Ruususen unta nukkumassa ihanat aarteet! Sisällä sinulla onkin kesä, ihania pelakuita kukkimassa, tasetit ovat myös kauniita mutta nenäni ei kestä tuoksua, harmi, mutta noita hyasintteja täytyy lähteä metsästämään, niiden tuoksun kestän ja niitä rakastan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Kyllä vain, tällä hetkellä on reippaasti lunta! Etkö pidä tasettien tuoksusta, minusta ne tuoksuvat ihanalle! Nyt löytyy jo kivasti kaupoistakin hyasinttejä :)

      Poista
  14. Ihania kuvia uinuvasta puutarhastasi. Omenaruusu kuulostaa ihanalta, pakko googlettaa, ihan uusi tuttavuus. Täällä huokailen pelargonian kukkiesi perään, upeita. No nyt minäkin kehtaan aloittaa piparien leipomisen, en enää malta odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Sellainen aika vaatimaton ruusu se omppuruusu. Kiitos kauniista sanoistasi! Ilman muuta, nyt vain pipareja leipomaan :)

      Poista
  15. Ei sun tartte mitää suajatakkaa, ku luntaki o jo ny nua palio.
    Sisällä on taas täys kevät/kesä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! No, ei kai tällä hetkellä tosiaan tarvitse :) Onneksi sisällä voi leikkiä kesää!

      Poista
  16. Lumi on viime vuoteen verrattuna lohduttavaa, ettei ohan paljas maa pääse jäätymään kasvien juurille. Mutta keskenhän jäi monta kukkijaa. Ihanat nuo jouluruusu ja tasetti - ja piparintuoksu -tämäkin on ihan parasta aikaa -kesän jälkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Kyllä, täytyy yrittää ajatella positiivisia. Onneksi tulee uusi kevät. Joulu on ihan parasta kevään ja kesän jälkeen, olet niin oikeassa :)

      Poista
  17. ihania sisäkuvia! Kasvattelet siellä jo täysiä tasetteja ja hyasintteja. Vitsit, pitäisi hankkia jostakin sipuleita. Sain ennen lumia just ja just sipulit maahan. Pari pussia jäi yli, mutta uskon, että ilmat vielä lämpenevät ja saan nekin kaivettua vielä kukkapenkkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Kaipaan näitä joulukukkia jo tässä marraskuun pimeydessä. VOithan aina laittaa sipulit ruukkuunkin, vaikka kyllä se tosiaan varmaan vielä sulaa jossain vaiheessa...

      Poista
  18. Teillä on satanut lunta paljon enemmäin kuin meillä. Onneksi täälläkin päin maisemat ovat sentään valkoiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Pääkaupunkiseudulle se lumi taasen tupsahtikin. Hyvä kun sait lunta kun siitä niin pidät :)

      Poista