sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Talvea, muistoja & tapettihaaveita

Voi ei, täällä ei tapahdu mitään...ulkona lumipyry, talven neljäs kuukausi menossa. Miten pitkältä tuntuu puutarhan jälleennäkemisen odotus. Hirveä helmikuu on täällä pakkasineen. Yritin kuitenkin ulkoilla tänään (lumityöt), otin samalla muutaman kuvankin helmikuisesta puutarhasta. En jaksa enää suunnitellakaan, tahdon tehdä jo. Listat ovat valmiina, enää materiaali puuttuu. Olen lähellä repsahtaa tilaamaan kaikkea kasvia mitä netistä löytyy. Ruusupömpelissä on lumista, takaa pilkistää naapurin syksyllä tekemä aita, se on tosi hieno ja olen syvästi kiitollinen heille kun tajusivat maalatakin sentummanruskeaksi, sulautuu kauniisti ympäröivään luontoon. 

Omenapuuhun likistelin jokin aika sitten näitä mistelin tahmeita marjoja, toistaiseksi muutama on pysynyt. 

Paraatipenkissä kasvaa pilarikataja, joka lähtee ensi kesänä talon toiselle puolelle pergolan eteen aurinkoon ja hiekkaan. Tähän paikalle istutan uuden kirsikkapuun, joka täytyy hankkia tilalle. Näin päätin eräänä päivänä kun tässä seisoskelin ja katselin näkymiä. Talvella saa kyllä välillä uusia ideoita, se myönnettäköön.

Magnolia Susan tässä hei..

Meidän pihapiirin (omia ja naapurin) suuret puut, turvalliset ja rakkaat, talvella tekevät erityisen onnelliseksi. Vasemmalta: koivu, kuusi, mänty ja tammi.

Yli satavuotias koivumme, ihana...

Istuin hetken toppapöksyissäni ruusupömpelissä haaveilemassa...

Korallikanukan punaiset oksat pömpelin taustalla ja kaksi ihanaa vaahteraa myös: Mongolianvaahtera ja Niverävaahtera. Rakastan siis myös vaahteroita. 

Tapettihaaveita yläkerran porraskäytävään: vasemmalla Boråstapeterin ja oikealla Sandbergin

Metsämansikkainen ja Vanamoinen, Sandbergs tapeter (pidän näistä ruotsalaisista eniten eikä vähiten siksi, että niillä on järjettömän helppo tapetoida). Ollaan ehkä päätymässä tuohon Vanamoon. Kertokaa ihmeessä mielipiteenne, jos nyt näistä kuvista mitään tolkkua saa (lainasin kameraa niin pääsin bloggailemaan).

Vanhoja kasvikuvia ripustelen somisteeksi, taustalla näkee pilkahduksen edellisen asukin valitsemaan tapettia. 

Tässä oli vielä pari kandidaattia, jotka kyllä putosivat pois, Pieniä kukkia ja lehtiä. 

Tähän porraskäytävän seinämälle tapetti tulee, eka pitää vähän säästää...

Tapetin pitäisi sopia tähän liitoskohtaan (arg miten inhoan sydämeni pohjasta puolipaneeleja, mutta se hyvä puoli niissä on, että säästyy kallista tapettia)

Boråstapeterin Garden party -mallistosta tämä teille jo tuttu eteisen tapetti. Peilistä näkee palasen kuistia. Tapettimallisto oli muuten poistunut valikoimista, nyyh.

Pinkkejä kirjaunelmia kuistilla...

Olen miettinyt miten puutarha säilyttää tuoreuden ja kypsyyden välisen tasapainon. Ja samalla miten monista ihmisistä on tullut niin näköalattomia ja väsyneitä (minä mukaanlukien) ?  Kaivelin vähän kesäkuvia muutaman vuoden takaa piristykseksi mukaan, jottei mene täysin synkäksi.

Ketoneilikkaa paraatipenkissä, haaveilen neilikoista! Ehkä pitäisi varata niiden siemeniä kesäkylvöihin.

Ja vähän krookuksistakin jo, nämä ovat Crocus Tommasianuksia, niitä pieniä ja aikaisia

Perinteisiä taivaansinisiä scilloja...

Tuoksuköynnöskuusaman tuoksua ikävöin 

Syreenien kukkia (moskovan kaunotar) sisäänkäyntipenkissä, tässä penkissä tahdon vähän rymsteerata ja siirtää jotain pois ja ostaa uuden marjakuusen tilalle. Näitä moskovan syreenejä on puutarhassa kaksi, minusta syreenejä ei voi olla liikaa...

Pienesti olen hurahtanut myös näihin tarhavarjohiippoihin

Tämä taitaa olla lempitulppaanini, Bleu aimable, se kukki monta, mutta viime talvi teki siitä selvää. Minusta vastustamattoman ihana Mustaseljan ja Katsuran kanssa!

Tahdon lisää alppikärhöjä sinne tänne kiipimään. Niin helppoja ja reheviä ja kauniita. Tämän sinisen olen ostanut aikoinaan ilman lajikenimeä, mutta näitä sinisiä samannäköisiä on tosi paljon, esimerkiksi Georg.

Alkukesästä ihana hetki kun Tuoksumatara ja liljatulppaanit kukkivat yhtäaikaa

Mustaa ja valkoista, liljatulppaaneja Sapporo ja perinteinen Queen of night

Tähdikkien tähtikukkasia

Kurjenpolvi Raven, olen tullut siihen tulokseen, että en pidä kurjenpolvista, vastedes jätän ne kauppaan. Lehdissä on paha tuoksu. Ja raivostuttava kasvutapa. 

Pikkuisen kadun tästä pohjantähtiruususta luopumista. Sehän oli ihana...miksen tajunnut ajoissa

Ruusuja ottaisin lisääkin jos osaisin niitä hoitaa..Munstead wood on upea

Lempparipioni Duchesse de Nemours, se ruusuntuoksuinen

Sisäänkäyntipenkistä olisi siirrettävä pienoiskasvihuone pois....jaloruusut kituvat

Äääh, suren menetettyjö yhdistelmiä, tuo ihana Sailan rusopäivänlilja ei viihtynyt, tai ei ainakaan kuki, täällä on sille varmaan liian kuivaa. Oli jotenkin upea viiruhelven & mustaseljan kanssa


Talven aikana suurin osa riippapelargoneista on kuollut, nyyh...

Viime sadekesä tappoi 7-vuotiaan verililjapuun (ovenpielessä)

Black beauty -keijunkukka etualalla...ihku

Onneksi on varmoja nakkeja kuten tämä Pihajasmike

Pitsikukat ovat rodgersian, taustalla marjakuusia

Tähtiputki Claret, tahtoisin paljon tähtiputkia lisää

Helmipensas, tulppaaneja (flaming flag), alliumeja ja kuunliljoja. Tähän päättyy retrospektiivinen kierros. 

Jotenkin kaipaan sitä alkuvuosien poltetta millä aloin puutarhaa tekemään. Mutta ilman tätä kokemusten tuomaa tietoa en osaisi vetää omaa linjaa, enkä varmaan uskaltaisikaan. Vähän sama kuin ikääntymisessä, jotenkin haikeaa kun ei tule koskaan enää nuoruuden intoa, mutta toisaalta on hyvin kiitollinen siitä ettei poukkoile epävarmana ympäriinsä. Elämässä on pakko oppia olemaan joustava.

Kasveja on tullut ja mennyt, joitain on jäänyt kaipaamaan, toisia tuskin muistaa. Sama pätee elämän aikana kohdattuihin ihmisiin. Nikottelen, mutta yritän hyväksyä sen. 

30 kommenttia:

  1. Ihania suunnitelmia ja haaveita! Minä pidän eniten vanamotapetista, mutta kauniita ovat kaikki kandidaattisi.

    VastaaPoista
  2. Voi miten ihastuttavia muistoja kesästä!
    Minullakin on joitakin kasveja kuollut pihalta, viimeksi viime talven tuhoissa. Eräs harmittava oli juuri tuo tuoksuköynnöskuusama, jonka äidin muistoksi istutin. Täytyy ostaa uusi. Muistan sen jo lapsuudesta, kun äidillä oli sitä portaiden molemmin puolin.
    Minä valitsisin tuo Boråstapetenin saniaisen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeviregina! Harmistus tuota köynnöskuusamaasi, jolla oli tarina. Osta ihmeessä uusi jos vain maltat. Kiitos saniaisäänestä!

      Poista
  3. Suloinen tuo kuusama. Löysin sitä luikertelemasta takapihalta pitkin maata. Jos saisin sille hyvät olosuhteet, ehkä sekin kukkisi noin kauniisti kuin sinulla. Minuakin raastaa se, että mökillä jouduimme repimään Pohjantähden pois talonmaalauksen takia. Onhan se tosi vanha suomalainen lajike, mutta onneksi sitä varmaan saa lisää kaupoista :). Enää noin yli kuukausi niin lumikellot ja skillat ilmestyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo saniaistapetti on aivan ihana! Se olisi minun valintani. Vähän pelottaa, että puutarhaan tulee menetyksiä vielä ennen kevättä. Täällä ei ole juurikaan lunta, vettä tulee taivaalta ja lupaillaan pakkasia😞. Voi kun tämä talvi olisi jo ohi ja tulisi tosi aikainen ja lämmin kevät.

      Poista
    2. Kiitos Elmeri! Kiva kun löysit kuusamaa! Harmistus tuota pohjantähteäsi, ehkäpä sinä ja minä marssimme ostamaan uudet kun meitä niin harmistaa. Toivottavasti pian tulisi lumikelloja!

      Poista
    3. Kiitos Reetta! Kiitos äänestäsi saniaistapetille! Minäkin pelkään kovasti menetyksiä. Voi kun tulisi jo kevät!

      Poista
  4. Voinko adoptoida kurjenpolvesi, jos et niistä pidä? :D
    Kylläpä oli taas paljon ihanaa, erityisen kateellinen olen tuosta tuoksuköynnöskuusamasta.
    Tapettiehdokkaat ovat kaikki kauniita. Minun suosikkejani olisivat juuri vanamo ja metsämansikka, mutta ehkä mansikka veisi voiton tiukassa kisassa.
    Toivottavasti ehdit herkutella Runebergin tortuilla tänään. <3 Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! MInäpä laitan postipaketin tulemaan :) Älä kuusamasta ole kade, vaan osta oma taimistolta! Helppo on. Kiitos suosikeistasi, ääni mansikalle siis :) Ruunareita tuli mussutettu kyllä!

      Poista

  5. Hurmaava retrospektiivinen katsaus❤️.
    Helmipensas ja Moskovan kaunotar, ihanuudet! Myyrän pentele söi Moskovan kaunottarelta juuret :(. Viime kesänä istutettiin Onnin kanssa uusi. Onni lupasi pitää myyrät kurissa, istutin ison taimen, jokohan kukkisi ensi kesänä?
    Ensi kuun jälkeen on huhtikuu, silloin ei ole enää yhtään talvi!
    Vanamo saa minun ääneni. Se sopisi niin hyvin meillekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Voi sitä myyrän mokomaa, mietinkin juuri, että antavatko kisusi todella myyrien tehdä sabotaasia. Ihana kun istutit uuden! Toivotaan kukkia sille! Kiitos äänestäsi Vanamolle!

      Poista
  6. Ihastuttavia kesäkuvia. Niin kauniita kukkia. Ihanat liljatulppaanit. Kyllä on jo kesää ikävä. Kauniita tapettimalleja.- Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Kesää on todellakin ikävä! Sinulle myös ihanaa viikkoa!

      Poista
  7. Upeiden kukkakuvien lisäksi ihania kasviaiheisia tapetteja! Minäkin olen netistä selannut kasviaiheisia tapetteja, se olis makuuhuoneen remontti suunnitelmissa. Mulla oli jo yksi Sandbergin tapetti valittuna, mutta sitten käväisin kaupassa ja siellähän oli vaikka mitä ihanaa jota en ollut netistä bongannut. Nyt täytyis varmaan mennä ajan kanssa sinne kauppaan ja tehdä valinta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! MInkä tapetit aiot valita? Kaupassa on vaikea tietää mikä sopisi ja näytepalat maksaa...hankalaa. Kerro sitten minkä valitsit :)

      Poista
  8. Kiva, kun laitoit kesäkuvia, ihania kasveja sinulla kasvaakin. Ja joskus vaan on luovuttava - ja luovutettava, kun kasvi kituu tai talvi vaurioittaa. Tapetit niin puutarhaihmisen näköisiä, minä valitsisin vanamon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Nyyh, välillä joutuu luopumaan. Kiitos äänestäsi vanamolle, se tuntuisi olevan suosituin!

      Poista
  9. Voi että, juu, väsymys ja näköalattomuus todellakin vaivaa. Harmi vain. Enkä ole vielä keksinyt, millä siitä pääsee. Ehkä hulluja haaveita toteuttamalla, ehkä ei, ehkä pitää vain odottaa että se menee ohi?
    Voi että mua naurattaa tuo kurjenpolvimielipide, hyvä että sanot suoraan :-D Niinhän se on, että yksi tykkää yhdestä, ja toinen ei sitten yhtään. Tuosta Ravenista haaveilen, upea sävy!
    Voi hitsi rusoa, se tosiaan viihtyy selvästi kosteassa. Kaipaa tosin myös paahdetta kukkiakseen, varjossa ei jaksa tehdä kukkia, vaikka maa olisi kuinka hyvää.

    Vanamo, ehdottomasti, sehän on sun lempikukka! Ihana tapetti. Saniaislehtitapetti saa sydämen läpättämään. Niin kuin tuo teidän eteisen ihana Garden Party. Miten ihmeessä ne ovat sen lopettaneet, kun kasviaiheet ovat nyt huippumuotia, ihan tyhmää. Ent. asujan tapettivalinta on tylsän pliisu, niin on nuo teidän karsimat pikkulehtisetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila pitkästä viestistäsi!
      En minäkään ole keksinyt, ootellaan...

      Kyllä vain, nämä ovat niin makuasioita. Voin ottaa sinulle Ravenin alun! Ruso ei viihdy ei :(

      Ei taida vanamo olla lempikukka, mutta tapetti on nätti. Saniainen on kiva, muttei oikein sovi porraskäytävään. Nuo mallistot vaihtuu aika usein, tulee sitten uusia kasvitapetteja tilalle. Tuo entinen tapetti on tosi kauhea ja siinä huomaa juuri miten käy kun ostaa halvinta mahdollista: ohutta ja huonolaatuista, joka ei kestä...

      Poista
  10. Voi että! Taas nii valloottavia kukkakuvia. Jokaasesta olis jotaki sanottavaa, mutta kirijoottaasin tätä viälä aamullaki.
    Jos et kurijenpolovista tykkää, onko sulla vääränlaaset lajikkeet? Ei ne kaikki retkota....ainakaa paliua :)
    Tapeettivalinnat on tosi kinkkisiä, vaihtoehtoja ku o nii tuhoton määrä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Jotain ärsyttävää niissä kurjenpolvissa on, haisevatkin. Voi hyvin olla väärät lajikkeet. Tapetteja on maailma pullollaan, vaikea valita...

      Poista
  11. Hei, kivaa valita tapetteja. Niitä on nykyisin niin paljon kauniita. Ehkä siksi, että kasvitapetit on nyt muodissa. Eniten pidän noista saniaistapetista ja vanamoista. Molemmat on mun lempparikasveja.
    Ihana kasvipläjäys! Olen tuosta Ravenista haaveillut. Se on kivan värinen. Mikä Sua nyppii noissa kurjenpolvissa? Varjohiipat ovat ihan omaa luokkaansa. Niitä täytyy saada taas lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Kiitos tapettiäänistäsi! Paljon on kivoja, mutta myös tosi kalliita ovat. Kurjenpolvet haisee kun niistä nyppii kukkia (joista jää rumat siemenkodat) ja leviävätkin...jotain rumaa niissä on. Varjohiipat ovat ihania.

      Poista
  12. Ai tuo oli tapettia tuo "laattaseinä"!
    On siinä valitseminen minkä ottaa. Olette saaneet kivasti kotiin mallikappaleet, helpompi on vertailla paikan päällä. Kaupassa hyvälle näyttänyt tapetti, ei välttämättä sovikaan yhtään.
    Voi miten ihania kukkia! Tuo kermanvalkoinen pioni on syötävän kaunis ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Joo, vähän kuin laatoja olisi :) Mallikappaleet maksoivat. Ja noin pienen saa. Duchesse on hieno pioni ja niin kestävä.

      Poista
  13. Hienoja kesäkuvia. Täynnä kesän valoa ja värejä. Ihan innostuu suunnittelemaan uutta puutarhavuotta ja miten puutarhaansa mylläisi. Kiitos siis talvipäivää piristävistä kesäkuvista:)

    VastaaPoista
  14. Mahtavan runsaita viestejä menneestä kesästä, ne kyllä kohta herättävät talviunesta. Tosin puutarhasi on kaunis myös talvella! Liityn vanamo-tapetin kannattajiin, se on luonnossakin ihanan herkkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Voi kun tulisi jo kesä! Mutta paljon kiitoksia kommentistasi ja äänestäsi vanamolle!

      Poista