sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Loppukesän tunnelmia

Dorothy
 Eckford -tuoksari 


Seitsemän sadepäivää takanapäin. Tänään oli lämmin, satoi kylläkin taas. On satanut koko kesän, siksi ryntäämme pihalle siinä sekunnissa kun sade loppuu ja nautimme täysillä. Todellista hetkessä elämistä. 


Tuoksuherneet aloittivat kukintansa 20.7., kuten aina. Kylvöpäivämäärä vaihtelee, kukinnan aloitus hassua kyllä ei....Lathyrus Lord Nelson on tämä tummempi lajike
Viime kesän kylvökset, ruusunätkelmät (=monivuotinen tuoksuherne) aloittivat kukkimaan, lempikasvejani...valkoisia ja vaaleanpunaisia oli tässä sekoituksessa, kiipeilevät keväällä istutetun koristekirsikan oksilla paviljongissa
Iisoppiaidanne kukkii, se onkin vaaleanpunainen yllättäen. 
Sitten on näitä ruusuja. New dawn -köynnösruusu

Täydellinen ruusu. Bourbonruusu Souvenir de la Malmaison. 

sammalruusu Nuits de Young

Minette, joka on kestänyt sateet hyvin tänä kesänä

Mme Hardy, valkoinen damaskonruusu...

...joka kasvaa yhdessä Japaninvaahteran ja Poimulehden kanssa. Näyttävät niin hyvälle yhdessä

Kaunis bourbonruusu Louise Odier

Kummallinen kaksivärineilikkaruusu

Hassu pisamakello. Muutama vuosi sitten kuumeilin kellokukkia ja niitä löytyykin nyt sieltä täältä. Kuumeet jättävät jälkensä.

Maitokello Loddon Anna

Ukonkello, joka on pikkasen riesa, mutta kuuluu kuitenkin varjopenkin takaosaan valoa hohtavine valkoisine kukkineen...

...joka on rehevä ja vihreä, kiitos sateiden
Saunan edustalla on viimein kellokukkapenkki. Alkuvuosina viljelin tässä kesäkukkia, mutta sitten väsyin kastelun tarpeeseen. Olen yrittänyt tähän vaikka mitä, mutta viimein kellokukat kestävät kuivuuden. Valkoiset ovat herttakelloja ja lilat pisamakelloja, pienet lilat tähtikelloja..isot niiden ylle kohoavat kasvit ovat siemenestä kylvämiäni morsiusharsoja monen vuoden takaa

Kiva yhdistelmä, joka onneksi toimii: kylvin valkoisia myskimalvoja toissa kesänä ja niihin viinipunaisia tähtiputkia seuraksi

Hopeinen kukkapenkki on kauneimmillaan, kun Pallohortensia aloittaa kukinnan

Maa on tässä kuiva ja huono, joten kukka on vain pieni pallo ja lehdet vaaleanvihreitä
Hopeiseen penkkiin olen lisännyt loppukesän kukkijoiksi valkoisia kasveja, jotka tuovat valoa pimeneviin iltoihin...kuten tämä hietalilja, isohietalilja ehkä?

Ketoneilikat ja tummalehtinen Kääpiöperuukkipensas

siemenkylvöjä muutaman vuoden takaa: ihana valkoinen kerrottu Koreakärsämö, luonnonkukka


Nepalinhanhikki on kukkinut koko kesän, tämän sain ystävän siemenkylvöistä

Isäni muistolle olen istuttanut Palaviarakkauksia, hänen lempikukkiaan. Punaiset kukat ja Piippuköynnös ovat sydänteemaa

Niiden vieressä Metsäkastikka -heinä heiluu tuulessa ja sen viereen keväällä istutettu Schalininkirsikka on juurtunut hyvin ja kasvanutkin. Tuskin maltan odottaa sen kerrottuja kirsikankukkia (valkoisia).

Köynnöskaaressa tuoksuköynnöskuusama kukkii, tämä on myöhäisempi ja pinkimpi lajike kuin muut kuusamani

Salaisessa lehdossa kerrottu Jasmike aloittaa varjossa kukintansa, Minnesota Snowflake, kerrotumpi ja tähtimäisempi kukinto kuin toisella kameliajasmikkeellani. Nämä ovat halpoja ja hyviä peruspensaita, kumpainenkin ovat maksaneet alle 6 euroa.

Taimistolta aiemmin ostamani kasvit saan istuttaa kohta, aah, vasemmalla hopeinen Hopeatädyke & oikealla valkoinen Punahattu (joita on jo, mutta oli pakko saada lisää). Purppurainen pensas on viime syksyn aleshoppaus, Purppurahappomarja Nana. Neljä vuotta sitten kylvetyissä punahatuissa on viimein nuppuja. Jipii. 

28 kommenttia:

 1. Oi, miten upeita ruusuja ja muita ihanuuksia on loppukesän puutarhasi ihan pullollaan. Kaunista.

  VastaaPoista
 2. Kaunista kukintaa siellä ja upean värisiä ruusuja :)
  Kaunis on myös tuo nepalinhanhikki.
  Jokaiselle päivälle on täälläkin vettä riittänyt, voi kun nuo ilmat viimein paranisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! Kovasti on sadetta ollut, nyyh ja taitaa jatkua vain...

   Poista
 3. Tuoksarit kukkivat siellä jo ihanasti. Meillä ei ole edes nuppuja vielä - kovin ovat vielä pieniä.
  Onko katviosi kukkinut? Luulen, että se kasvi ukonkellojen edessä on katvio.
  Peruukkipensaita on sitten kääpiöversioinakin. Ne ovat mainioita juuri noiden hopeisten ja valkoisten kasvien kaverina.
  Kerrottua koreakärsämöä pitää meillekin saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Kylvin aikaisin nämä, sinunkin varmaan jo kukkivat. Kerran on Katvio kukkinut, sen jälkeen enää ei...kukkii niin hurjan myöhään. Peruukkipensas kääpiönä on kätevä kun ei jäädy niin helposti. Koreakärsämö oli hurjan helppo kylvää, suosittelen!

   Poista
 4. Mitä loppukesän kukintaa???? Nyhän on kesää viälä paaaalio jälijellä ;D Ihanan färine köynnöskuusama. Varsinki valakoosehe neilikkaruusuhu tuloo usee kaksfärisiä kukkia, ainaki mulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Kyllä kesä tuntuu olevan ohitse, mutta kukin saa uskoa mitä haluaa :) Tämä on siis tyypillinen tapa neilikkaruusuille, kiva tietää!

   Poista
 5. Kauniin värinen köynnöskuusama. En tiennytkään että iisoppia on myös vaaleanpunaisena, sitä on saatava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Tämä tuli vahingossa, valkoista piti olla :)

   Poista
 6. Apua! Ei saa puhua vielä loppukesästä! Loppukesä on vasta syyskuussa. Muuten jää vuoden paras aika liian lyhyeksi. Nepalinhanhikki on ostoslistallani tänne mökille. Näyttää ihanalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Reetta! Sinulla toki kesä saa jatkua :) Nepalinhanhikki on hyvä valinta!

   Poista
 7. Aaahh - tuoksuherneet jo kukassa, meillä ei näy edes nuppuja, mutta kasvaa ne kyllä! Tuo monivuotinen nätkelmä täytyy ottaa hankintatalistalle - tuoksuukohan se myös?!

  Vlillä ihmettelen, miten voit edelleen tietää kaikkien kasvine nimet, kun niitä on niin paljon ja lisää tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Kukkivat sitten ennemmin tai myöhemmin :) Valitettavasti nätkelmä ei tuoksu, muutoin on kyllä samanmoinen...

   Minulla on niin pieni puutarha, mutta toki välillä joudun kunnolla kaivelemaan muistiani, jotta muistaisin kasvien nimet!

   Poista
 8. Kaunista kukintoo on siellä. Miulta unohtu tuoksuherneet kokonaan tänävuonna, nätkelmee laitoin enskertoo ja on nyt kukassa. Miun on sinistä ja onko se monvuotista? Nepalinhanhikki on otettava harkintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Ensi vuonna sitten! Sinisestä en ole varma, mikä lajike se oli, olikohan peltonätkelmä? Täytyy varmaan vaan kokeilla :)

   Poista
 9. Nepalin hanhikki kasvaa minunkin mökkipihalla. Siinä on kauniin väriset kukat. Meillä ei alkukesästä juurikaan satanut. Myöhemmin kyllä senkin edestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Nepalinhanhikki on oikein kiva, kuten mökkipuutarhasi :) Sadetta on siis sielläkin piisannut!

   Poista
 10. Pieni puutarhasi on kuin kasvitieteellinen. Välillä tuijottelen omaa suurempaa pihaa ja olen epätoivoinen, kun en keksi uusille kasveille paikkoja. Meillä kyllä olisi tilaa, mutta kaikki vaatii ensin toimenpiteitä tai piha on jossain muussa kuin kasvikäytössä. Sitten luen sinun puutarhasi kasvimäärästä ja tajuan olevani nyt jotenkin ajatusten tasolla rajoittunut. Mahtuisihan tännekin. Täytyy vain raivata ryteikköjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vaalean vihreää! No ei kyllä ole...kiva kun sinulla on tilaa laajentua tuleville vuosille! Kaikki eivät tosin pidä täyteenahdetuista puutarhoista, kukin tavallaan. Ehkä rohmuaminen on väärin. Sinulle kyllä mahtuu vielä vaikka miten paljon!

   Poista
 11. Kaunista kukintaa on puutarhassasi niin tuoksareissa, ruusuissa kuin muissakin. :)

  VastaaPoista
 12. Tänä vuonna kesän täytyy kestää pidempään, koska meillä kukkivat vasta keskikesän kukkaset:)!!Oi, miten kauniita ruusuja ja erilaisia, ihan vieraitakin perennoja sinulta löytyykään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! SE on ihan totta, kaikki on niin myöhässä tänä kesänä. Kiitos paljon sinulle!

   Poista
 13. Paljon on sinulla kasveja kukassa. Minä olen kasvattanut myös punahatttua siemenestä. Tänä vuonna alkaa kukkimaan ainakin yksi minkä väriä en edes muista. Valkoinen ei edes itänyt aikoinaan. Pitää joskus yrittää uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Kuulostaa kivalta! Harmi, ettei valkoinen itänyt, uutta vaan kokeilemaan :)

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Tuhannet kiitokset vaalean vihreää jälleen kerran sinulle, muiskuja!

   Poista