keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Lokakuun tunnelmia

Lokakuu. Nyt kaikki hauskimmat jutut on ikäänkuin ohitse. Sipulit on istutettu maahan ja jotain pientä vielä kukkii, syksyistä. On aika rähjäistä ja kulahtanutta. Alesta löytyi vielä kaksi pussia syksyllä kukkivia krookuksia ja yksi myrkkylilja. Tungettu nekin maan poveen. Tämä syyssahrami on Crocus speciosus Artabir.
Tänä syksynä on ollut paljon perhosia, kuva on eiliseltä
En ole ennen nähnyt näin suurta perhosta. Hyvän onnen symboli. 
Leikkasin kuunliljat ja alta paljastui jotain ihanaa...jouluruusumaa. Löytyi nuppuja 😍
Ensimmäistä kertaa kukkii Tricyrtis Hirta, joka on onnistunut saamaan niinkin ruman suomalaisen nimen kuin Karvakonnanlilja (ruotsiksi hårig skugglilja eli karvainen varjolilja. Yök.)
Varjopenkissä myös harvoin nähtyjä: hiirenporrassaniainen & syklaami. Syy on varmaan kuivuus.
Aina ei ehdi kukkia syyskimikki, tänä syksynä se onnistui helposti
Ainakin kymmenvuotias Acer Japonicum Dissectum Garnet kivikossa
Kivikko ei ole vuosiin innostanut enää, siinä se olla ja möllöttää. Varmaan osapuilleen yhtä iäkäs on Kalliovuortenkataja Juniperus Scopulorum Skyrocket, se on kaunis ja aika erikoinen, siniharmaat neulaset. 
Havut kivikossa ovat kasvaneet todella paljon vuosien varrella - Larix dedidua Kornik - varrellinen lehtikuusi on iso pallo. Tähän aikaan vuodesta joudun aivan valtavan havukuumeen kouriin aina. 
Tsuga canadensis - kanadanhemlokki. Puutarhassa monta vuotta ollut, nyt tehnyt hurjan kasvuspurtin. Pidän erityisesti hemlokin alaspäin riippuvista oksista, romanttista. 
Värikkyys on siirtynyt puista maahan...
Ihana hennonvärinen Pihajasmike
Varjopenkissä Acer komarovii eli Koreanperhosvaahtera (ihana nimi!) on saamassa kauniin syysvärityksen. Erittäin viehättävä vaahtera, jolla on punaiset oksat. On älyttömän sekavaa kun minulla on myös Koreanvaahtera Acer pseudosieboldianum. Muista nyt sitten näiden nimet...
Tässä vielä Koreanvaahtera
Kukkapenkit ovat hyrskyn myrskyn..
Juuri kun olin kuvaamassa näkymää, lehahti perhonen kukkaan. Valtavan kaunis ja mustankiiltävä
Todella hitaasti värittyy Pallesorvarinpensas. Pensaan molemmin puolin nietospensaat (pensaat on enemmän juttuni kuin perennat)
Monta kertaa olen meinannut nakata kompostiin tuoksuherneet, mutta viime tipassa heltynyt..
Niin haikeaa...neidonhiuspuun lehdet värjäytyvät keltaisiksi ja putoavat
Edellisestä aivan minipikkuinen versio Madiken, löytyi kissankellopehkon sisältä..
Pihan perällä Korallikanukka on upea, en edes muista pensaan olemassaoloa kun kasvaa käytännössä katsoen lehtikompostissa
Ja vieressä kaunis Kellokuusama
Pittoreskejä näkymiä. Keskellä kuvassa Syringa Charles Joly, jonkun vuoden aleostos, jonka kukintaa odottelen kovasti. Tänä kesänä on kasvanut korkeutta, lupaavaa.
Ruusupömpelin lokakuinen olemus, vasemmalla Malus Tammisaari, oikealla Syringa meyeri Palibin
Koristeomenoiden siementaimia putkahtelee sieltä täältä, keskellä olevasta arvailen, että onko Hopan jälkeläinen vai ei..
Maistettiin Blossan vuosikertaglögiä (minttu ja marokkolaiset vivahteet). Ihana kokeilla uutta. 
Kuunliljat ovat kullankeltaista mössöä 
Löysin 10 centillä kivan peperomian, sopii Halloweeniin

Koivussa on vielä lehtiä jäljellä, odottelen haravan kanssa sopivaa hetkeä..muutoin olen siivonnut, pilkkonut, raatanut..Pitää olla hissukseen, mustarastas valmistelee talvipesäänsä kivimuurin juureen
Lokakuussa kaunista on puiden latvoissa viipyilevä aurinko

20 kommenttia:

  1. Sinulla onkin paljon erikoisia kasveja. Kivoja syysvärejä. Ja perhosiakin vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Gitta ♥ Ihanan lämmintä on ollut! Vaan nyt se taitaa loppua nyyh..

      Poista
  2. Voi, tuota aurinkoa kaivattaisiin täälläkin! Samoin perhosia. Niitä ei ole näkynyt syyskuun jälkeen yhden yhtä. Puutarhassasi on kaunista näin lokakuussakin. Viimeiset kukkijat pistävät parastaan ja komeat ruskavärit paikkaavat niitä, jotka ovat jo talviteloille vaipumassa. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna ♥ Lähetän auringon täältä sinne! Harmi, ettei ole ollut perhosia. Nyt kaikki kauneus on vähän ohitse, ränsistynyttä on nyyh. Ihanaa viikonloppua Sinulle toivotellen

      Poista
  3. Kaunista, vaikka syksy onkin rähjäistä aikaa. Ihanaa, siellä on jo syyssahrameita kukassa, täällä niiden piippoja ei vielä ole näkynyt. Sen sijaan olen löytänyt kahden myrkkyliljan versoja vielä, kivaa, että ovat hengissä. Vähän mietitytti, kun lajitoverinsa kukkivat jo ajat sitten. Nämä ovat nyt sitten normaalimmassa aikataulussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila ♥ Ovat vähän etuajassa tänä vuonna, yleensä kukkivat paljon myöhemmin. Ehdit vielä nauttimaan näistä sitten myöhemmin. Minullakin nousee vielä myrkkyliljoja, minusta ovat persoonia siinä kuin ihmisetkin. Olen todennut, että noudattavat aivan omaa aikatauluaan usein :)

      Poista
  4. Ihania syksyn färiä ja kukintaaki viälä. Sun plokin syyskrookuksista innostunehena oon niitä ittekki kokeellu ja toisella yrittämällä onnistuu, ny ovat aloottanehet kukinnan. Ostin kans alesta pussillisen lisää. Kukkiivakko tänä syksynä - toivottavasti. Mäki kuvasin yks päivä amiraalin, muita perhosia eioo hetkehen näkynykkää. Mukavaa syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika ♥ Kiva kun saat nauttia krookuksista! Yleensä kukkivat hyvin istutusvuonna ainakin minulla. Mutta sitten joskus paljon myöhemmin - ellei ole lunta. Ihanaa syksyä ♥

      Poista
  5. Oi miten ihana postaus💚 Minulta meni tuo koreanperhosvaahtera lähes juuresta poikki Aila-myrskyn seurauksena😢 Yritin leikellä oksia pistokkaiksi mutta tuskin tähän aikaan vuodesta onnistuu. Jospa vielä tyngästä lähtisi?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna ♥ Voi ei mikä epäonni, toivottavasti vielä lähtee kasvamaan vaahterasi!

      Poista
  6. Kaikkea muuta - siellä on vielä hauskuutta ja ihanuutta! Perhoset lentelee ja voi mikä loistava hetken nautinto - punaisena loistava lehtipolku! Minäkin jätin keltaisten lehtien paksun maton nautiskellakseni väristä muutamaksi päiväksi, mutta sateen jälkeen väri muuttui ruskeaksi. Niin on kauneus hetkellistä! Vielä ehdit nauttia kauniista puutarhastasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko ♥ Hetken vielä saamme nauttia, sitten kaikki kauneus on ohitse. Ihanan lämmintä ollut! Keltainen lehtimatto kuulostaa aivan ihanalta!! Harmi kun tulee aina ne sateet..

      Poista
  7. Karvakonnanliljan nimi jää ainakin mieleen, vaikka ensimmäisenä kuvittelisi kyseessä olevan joki sammakko tai lisko.
    Ihanan näköinen tuo punaisena hohtavien lehtien peittämä polku. Houkuttelee kulkemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Jää tosiaan mieleen rumana tuo nimi. Ihania nämä värikkäät hetket vielä on, pian sitä kylmää ja mustaa tarjolla nyyh..

      Poista
  8. Oi, miten kivoja kuvia ja kasveja!

    VastaaPoista
  9. Kasveilla on kauniita nimiä ja sitten niitä vähemmän kauniita kuten karvakonnanlilja. Mistä lie tullut idea moiseen nimeen. Komeita perhosia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja ♥ Ei ole ainakaan esteetikko keksinyt nimeä...

      Poista
  10. Ihanan aurinkoinen lokakuu. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina ♥ Niin on, ihanaa auringonpaistetta ollut..

      Poista