sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Lämmin & värikäs syyskuu


Oi syyskuu oi. Tänä vuonna mahtavan kaunis ja lämpöinen kuukausi. Lempikuukauteni heti toukokuun jälkeen Rusokirsikat on istutettu vuonna 2011 ja ovat nyt suuria ja leiskuvia

Vasemmalla Rusokirsikka ja oikealla Pilvikirsikka. Kumpikin istutettu v. 2011, suuriksi kasvaneita puita. Rusokirsikkaa olen leikannut kahtena kesänä. 

Kolmannen istutin kolme vuotta sitten, on vielä pieni vauva. Paviljonkiin Prunus accoladen seuraan. Unelmissani istun kirsikankukkien alla ja punaisten lehtien romanttisesti putoillessa...
Japanilaistunnelmaa 
Pakko vielä ihastella Tulimarjaa jos se kuolee ensi talvena.
Rakastan niin paljon syksyä ja värejä. On se aika jolloin tummasta tulee vaalea eikä koskaan tiedä mikä on minkäkin kasvin syysväri. Yllätykset tekevät elämästä rikkaan. Pallovaahtera on tietysti keltainen

Isotuomipihlajat muuttuvat hiljalleen oransseiksi
Ooh mikä kaunotar on Sirotuomipihlaja Ballerina
Akebia quinata - suloinen köynnös ja mikä syysväri
Tämän viikon ajan olen saanut nauttia Katsuran ihanasta tuoksusta pyykkejä levittäessä. Tuoksu tulee vasta kun lehdet ovat rusentuneen kuivia ja ruskeita. Niin ja se tuoksu - on minun nenääni hattaran tuoksu
Valtavan kaunis yhdessä posliinihopeaviinin kanssa
Liuskekivipolulla aroniat ovat aivan hehkuvan punaisia
Pylväspihlaja on kaunis syksyllä, jättisuuresta koivusta varisee lehtiryöppyjä valtoimenaan
Näkymä, josta häkellyn joka syksy: puistosyreenien ruska on valkoinen
Eräs supersuurista lempivärittäjistä on Onnenpensas

Kaunis myrkkylilja, joka on kasvanut jo kymmenkunta vuotta pikkuisessa puutarhassa ja tekee julmetun paljon kukkasia: waterlily
Alboplenum on ikäänkuin valkoinen versio edellä mainitusta. Ihan yhtä kaunis.
Yksinkertainen valkoinen syysmyrkkylilja 
Joku on maistellut Rosy dawnia..the Giant on vasta nousemassa kukintaansa..
Ei yhtään syysväriä vielä Taikapähkinässä
Ei, tämä ei ole kultapallo vaan monivuotinen auringonkukka Helianthus Soleil d`Or, josta tohkeilin viime syksynä. On just niin ihana kun toivoin! Kukkii näin myöhään ja kauniisti.
Taustalla on päivänsilmä, monivuotinen sekin
Metsäasteri oli loppujenlopuksi "se" asteri minulle
Vuodesta toiseen pikkuinen koreanvaahtera
Puutarhassa lentelee vielä perhosia
Kirsikoiden syysväritykset ovat vertaansa vailla, kuten tämän Ko-Jo-No-Main
Vanhin ja kaunein kirsikkapensaani Prunus glandulosa Alba Plena
Jännitän ehtiikö kukkia varjonpenkissäni; Konnanlilja
Sorvarinpensailla on hurmaavat syysvärit ja olen niihin aivan koukussa. Tämä on pallesorvarinpensas, vasta muuttumassa pinkiksi

Sitten osastolle "uudet kasvit"
Alesta superedullinen Eonymus alatus Red Cascade
Istutin sen jo...vasemmalla pionin nuput, ensi kevättä odotellessa
Sain äidiltä suloisia tuliaisia: crocosmian
Hänen itse juurruttamiaan/siemenestä kylvämiään kasveja..hevoskastanja! Muut varmaan tunnistatte?
Ostin alesta makean kasvin: aralian
Ystävän äidiltä tupas monivuotista auringonkukkaa (teemme kasvivaihtareita)
Joku oli katkaissut ja syönyt ensimmäisen kukkivan syyssahramin
Viritin paviljonkiin kaamosvalot
Viime kevään alesta ostin kirsikankukkapuun
Juotiin ekat roseviiniglögit
Ikkunalaudalla kasvaa eka amarylliksen sipuli
Äiti oli kasvattanut siemenestä Tamarindin. En ole koskaan ennen kuullutkaan! Miten kaunis, viherkasvi on meillä. Onnellista syksyä 🍁

20 kommenttia:

  1. Viherpeukalolla on viherpeukalo äitinä! Ihania kasveja olet saanut.
    Istutin viime vuonna tuon saman monivuotisen auringonkukan, mutta hätäpäissäni liian varjoiseen paikkaan. Se kuolla kupsahti. Ehkä sitten uusi yritys tulevaisuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää ♥ Ihanasti sanottu, mutta minä en ole kovin taitava viherpeukku, äiti kyllä tekee vaikka mitä. Voi ei, miten se voi kuolla?! Toivottavasti saat uuden menestymään jos innostut vielä istuttamaan.

      Poista
  2. Oi, miten kaunis on syksysi siellä pikkuisessa puutarhassa. Sinulla on niin paljon ihania puita ja pensaita syysväreissään (samoin kuin keväällä kukkivina). Rusokirsikkasi on päässyt jo puun kokoon, minäkin niin odotan omani kasvamista. On tämä lämmin syksy kerrassaan hienoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi ♥ Voi kiitos! Rakastan puita ja pensaita eniten. Ihanaa kun sinulla on rusokirsikka, äkkiä se kasvaa. Olemme niin onnekkaita kun saamme nauttia ihanasta syksystä!

      Poista
  3. Sullon kyllä aiva valtavasti ruskapuskia. Ihanan näkööstä! Ja nua myrkkikset. Kattoo, nousooko mun ollenkaa. Tuloovat täälä yleensäkki palio myähemmi, jos ny nousoovat. Lehtiä oli kyllä keväällä. Ihan lämmintä syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika ♥ Voi kiitos! Toivottavasti myrkkyliljasi kukkii pian, nämäkin olivat normaalia aikaisemmassa tänä vuonna. Lehdet ainakin on hyvä merkki. Lämpöistä syksyä sinulle myös!

      Poista
  4. Ihana kuvien värisarja alkaeen ruosteen punaisesta hopean valkoisen kautta pimeässä loistavien lamppusarjojen välkkeeseen! Syksy on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko ♥ Ihana kun käyt täällä :) Nautitaan syksystä!

      Poista
  5. Puutarhasi syksy on aivan ihanaa ruskavärien ilotulitusta. Nyt selvisi, että olet perinyt kasvirakkautesi jo äidinmaidossa.
    Niin ihana postaus lukuisine erikoisuuksineen, että piti kelata taas useampaan kertaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between ♥ Kiitos kun kävit :) Äiti ja isä oli myös kasvihulluja.

      Poista
  6. Oi mitä herkkuja siellä jälleen😍 Tuosta araliasta kasvaa vuosien myötä ihan mielettömän iso😮 Ja linnut napsivat sen komeat "marjapallot" harmillisen nopeasti tyhjiksi. No toisaalta nälkäänsähän ne syövät💚
    Ihanan punaiset lehdet uudella Eonymuksella, minäkin istutin tänä syksynä meille ensimmäisen sorvarinpensaan jolla oli vaaleanpunaiset siemenkodat😍
    Oih ja voih tuo metsäasteri, aivan hurmaavan ihana😍 Mikähän sen tieteellinen nimi onkaan?! Täytyykin tutustua siihen👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna ♥ Joo, mustarastas söi jo marjat. Saa syödä :) Minä olen ihan sorvarinpensasfani! Aster divaricatus alba tai Kalimeris incisa alba, samanoloinen kasvi myyty kahdella eri nimellä, arvailemisiin.

      Poista
  7. Se piti vielä kysymäni, että miten sinulla on tuo taikapähkinä pärjäillyt? Onko kukkinut? Istutin tänä syksynä kaksi erilaista ja kovasti jännitän miten ne jatkossa pärjäävät. Koitin katsella lämpimät ja suojaisat paikat niille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On pärjännyt hyvin, olen muistaakseni istuttanut v. 2014 ja nyt on lähes kolmimetrinen. Vain kerran on kukkinut eli hyvin harvinaista herkkua on. Toivottavasti saat menestymään.

      Poista
  8. Ymmärrän hyvin, miksi syyskuu on toukokuun jälkeen suosikkisi! Ihanat värit leiskuvat puutarhassasi ja johan nyt saat kirsikoiden alla viettää aikaa sekä keväällä kukkien aikaan että lehtien putoillessa... haave, joka toteutuu! Oma pieni katsurani etsii vieläkin paikkaansa, mutta tuota monesti mainittua tuoksua odottelen pääseväni nuuhkimaan. Myrkkyliljat ovat suloisia! Ihanaa syksyä sinulle, SamettiH!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku ♥ Voi että, toivottavasti saat nyt jo nauttia tuoksusta! Ihanaa syksyä sinulle myös!!

      Poista
  9. Voi ihana, mitä ruskavärejä! Nuo leiskuvat punaiset, pinkit ja purppuraiset ovat niin mieleeni <3 Olen niin onnellinen siitä, että tajusin siirtää yhden koivuangervon takapihalle. En ollut aikaisemmin edes tajunnut, kuinka upean punaisen ruskavärin se saakaan ja nyt saan ihastella sitä olohuoneen ikkunasta! Suloisia myrkkyliljoja. Vieläköhän meillä lentelee yhtään perhosia? Pitääpä huomenna seurailla. Kukkia niille vielä olisi vaikka miten paljon. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna ♥ Oi koivuangervo on varmasti ihana, hyä kun siirsit! Nyt on ollut erittäin paljon perhosia meillä, en kitkenyt nokkosiakaan sen vuoksi. Toivottavasti pääset tervehtimään perhosia :)

      Poista
  10. Upeita syysvärejä!
    Tänä vuonna tuntuu, että luonnossakin on enemmän punaista kuin koskaan aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu ♥ Minä en huomaa eroa, aina samat värit minusta. Pääasia kun on värejä!

      Poista