keskiviikko 25. elokuuta 2021

Syksyn pinksut

Kuukausi miltei hurahtanut ohitse. Uskomaton elokuu ollut, hyvin erilainen kuin mitä osattiin odottaa. Lähes jokaikinen päivä on satanut ja useana päivänä on ukkostanut rajusti. Sademäärät ovat olleet mielettömiä. Lapsikin kysyi, että voikohan tällä maapallolla enää elää? Kylmän henkäyskin on ehtinyt käydä puutarhassa puutarhassa. On aika viritellä kaamosvalot ja laittaa puutarha valmiiksi talvea varten. Eilen oli kaunis ilta ja kuvasin pitkästä aikaa puutarhaa. Ihana, kaunis ja täydellinen amurinviini, josta tulee syksyn tullen uskomattoman pinkki. Rypäleitäkin siitä roikkuu. Somistaa pergolaa upeana. 


Toinen yhtä ihana pinksu on Kirsikkasorvarinpensas. Sorvarinpensaita löytyy puutarhasta muitakin. Aurinkoisessa puutarhassa syysvärit puhkeavat kun lämpötila droppaa kerrankin. Tänä syksynä se on jo tapahtunut. 

Syksyn pinkit. Tarhakotakuusama My Monet. Pikkuinen kääpiöpensas, hirmuisen talvenarka..mutta nuo värit ovat niin herkulliset. 

Taikapähkinä (Hamamelis) on kasvanut taasen hurjasti, vastapuhjenneet lehdet ovat viehättäviä poimulastuja. Tästä tulee vielä myöhemmin värikäs. 

Puutarha elelee omaa elämäänsä sateiden pyörteessä. Kuukauden saldona yksi iso puu kaadettuna. Luovuin harkinnan jälkeen suklaakirsikkapuusta. Ja itse asiassa monesta muustakin kasvista. Kill your darlings, todella. On taas tullut aika jättää hyvästit puutarhakaudelle. Kaikki on jotenkin niin kaunista ja haikeaa. 

Kynäjalava lähti penkereen päältä wanna-be-arboristin toimesta (tehdään kaikki itse, myös ne jutut mitä ei osata, mikä on oikeasti ihan kirous). Tosi vaikea oli luopua, mutta murensi hiljalleen juurineen kivimuuria ja oli paikkaansa aivan liian iso..itsekseen kylväytynyt viaton pikkutaimi oli muutama vuosi sitten...puiden kasvuvoima on häkellyttävää seurattavaa.

Puutarhassa eletään toiseksi viimeistä kukintakierrosta. Punahatut.

Rusokirsikat & aroniat, syksyinen näky

Paviljongin pikkuinen rusokirsikka ei ole vielä kasvanut oikein, tällä ikää puutarhassa 3-5 vuotta.


Valeakasia on tänä kesänä kasvanut isoksi. Upeat lehdet. 

Lempiperennani hopeasyysvuokko kukkii ja rakastanrakastan tuota herkkyyttä

Olin unohtanut, että minulla on tälläinenkin kasvi, muistaakseni terttuaralia. Löytyi kun raivailin pois perennojen korsia. Valo siivilöityy puiden lehvästöjen lävitse pehmeänä.

Myöhäisistä myöhäisin puutarhassani (ennen syyskrookuksia ja syysmyrkkyliljoja) punalatva, nojailee rennosti royalty-koristeomenaan, joka sekin on kasvanut pituutta tänä kesänä. Kaikki koristeomenat itseasiassa ovat tehneet kasvuspurtin. Ehkä rakastavat lämpöä.

Joitakin vuosia sitten hankin kullankeltaisia korkeita perennoja - onneksi - nämä kukkivat myöhään ja ovat hyvin kauniita. Isopäivänsilmä Heliopsis 🌻 Taustalla kurkistaa Kallionauhus

Omppujen posket punertavat, mutta ilmassa tuoksuvat ällöttävät sienet. Erstaalla on ihanat pinkit omput!

Koristeomenat tekevät syksyistä juhlaa pikkuisine söpöine omppuineen, eri väreissä (nämä ovat cheal´s weepingin)
Kerrassaan hurmaavat verenpunaiset Tammisaaren omput

Katsura on kasvanut valtavasti! Puutarhassa on kaksi katsuraa, kummallakin puolen pihaa. Se pihanpuoleinen tuoksui jo heinäkuussa hattaralle, lakastui kuumuudessa, mutta on jo kasvattanut uudet lehdet tilalle. 

Viiniköynnös & valmis tuotos paviljongissa. Lajike on tosiaan sellainen erikoisuus kuin Swenson red jenkeistä. Nyt maistoin, kyllä siitä mansikka maistuu kuten sanottu on. 

Metsäretkillä löysin vaaleankeltaista korkeaa maksaruohoa (diagnosoin tämän vahamaksaruohoksi) jota otin muutaman mukaan ja istutin toiveikkaana puutarhaani. Tämä oli niin upea korkean kallion päällä isona kenttänä! Olen useana syksynä kärsinyt aivan maksaruohokuumeesta.
    
Elokuisina aurinkohetkinä (niitä on ollut aika vähän) olen kipaissut puutarhaan, koska rakastan syksyä! Hetket ovat pieniä, mutta sitäkin arvokkaampia. Kylvin keväällä paljon auringonkukkia syksyn iloksi. Upea kerrottu lajike  'Double Dandy'
'Claret' , uhkea ja tumman punaruskea
Tummin kaikista: Black magic

Amppelit ei ole oikein juttuni mutta yritän uudistua. Ostin tälläiset kauniit ruosteiset Wikholm Formin amppelit. Ainakin hopealanka on nätti ryöpytessään ylitse. Toisessa ruukussa kasvaa talvella ostettu riippaorvokki. Vielä muutama muisto kesästä...

Monen vuoden tauon jälkeen kasvatin taas tuoksumiekkaliljoja, ah nämä ovat niin kauniita ja hyväntuoksuisia..älyttömän pitkä kukinta-aikakin ollut

 Dahlia Fleurel kasvoi portailla 
...ja oli hyvin uhkea. Huomaatko lehdellä jotain..?
Monta viikkoa toukka köllötteli tuossa, niin söpö. Selvitin perhosen nimenkin, mutta ehdin jo unohtaa sen..
Cornus Kousa Chinensis, pensas on palautunut kuljetuksen rasituksista ja on täynnä tuoreita vihreitä lehtiä, onhan kyllä todella kaunismuotoinen. En ole vielä päättänyt mitä tehdä tämän kansssa; istuttaako vai viedä kuistille talveksi
Keväällä kylvämäni mustat orvokit kukkineet kauniisti koko kauden. Kylvin kahta erilaista mustaa lajiketta, osan istutin jo maahan kukkimaan
Laatikot saivat jatkoaikaa öljykäsittelyillä, laatikoista tuli kuin uudet
Tälläinen pikkuinen asuu nyt meidän pihassa. Aamuisin sen löytää oven takaa, iltaisin kukkapenkistä nukkumassa. Niin suloinen. Ihan pikkuisen reppana, ei pelkää ollenkaan vaan tulee vaikka kädelle. 

Upea kehäkukka Sunset buff
Kesäpatio muuttui syksypatioksi jättikokoisen verbenan myötä (alesta tietysti)
Sisäänkäynnin luona on hiekkaa, joten tähän ei oikein voi istuttaa mitään. Olen kasvatellut kesäköynnöksiä ruukuissa, mutta nyt kokeilin istuttaa termoruukkuun villiviinin. Olisi kiva jos se kasvaisi tässä joka vuosi. En jaksa oikein enää pelehtiä kesäköynnösten kanssa. 

Jyskin alesta löytyi todella kiva hylly ulos, olen karsinut kamaa pois lisää ja haluan jatkossa luopua kesäkukkaruukuista muutoin kuin pari näyttävämpää istutusta per kesä. 
Kulunut tuoksuhernelaatikko sai uuden maalin pintaansa. Riivin jo tuoksuherneet pois ja muutkin kesäkukat.
Kesän ainoa perennakylvös on Siperiankärsämö Love parade, taimia tuli varmaan sata. Suloinen vanhan roosan sävyinen kukka.

Puutarhan toiseksi viimeinen kukintakierros on käynnissä. Se viimeisin on myrkkyliljat ja syyskrookukset. Puutarhassa on paljon punahattuja kaikkialla.

Liljat, kuten etualan Miss Feya (ensikukinta)
Loch Ness -mustavadelman marjat eivät aina ehdi kypsyä, toivotaan parasta (vanha kuva, nyt jo tummemman punaisia onneksi)
Syksyn herkkuvärejä alkaa hiljalleen etsiytyä paljonkin puutarhaan, ihastuttava Mustaluumu. Tummasta tulee vaalea. 

Syyskukat ovat jo tovin olleet
Olen niin onnellinen tästä kiveyksestä jota aloin asentamaan monen vuoden odotuksen jälkeen pergolaan. Lopulta kivetkin vaihtuivat kun löytyi vielä parempi laatta. Auroralaatta nimeltään, mustaharmaa. Löytyi viimein käyttökohde mustalle sorallekin jonka ostin joskus euron pussi. 
Puutarha on tarjonnut herkkuja tänäkin kesänä. Laitoin verhot imeläkirsikoiden suojaksi ja saimme syödä ne itse, hiton hyviä ovat. 

 
Ruusunätkelmät ovat kukkineet aivan koko kesän
Tosi ihanat pylväissä yhdessä erilaisten kärhöjen kanssa. 
Tämä kuva on eiliseltä, vieläkin kaunista
 Clematis Mary Rose (viticella)
Clematis Heather Hershell (integrifolia × viticella) on ekaa kertaa päässyt ylös asti. Kellokukat tuoksuvat ihanalle. Tiukukärhö, viini- ja kellokärhön risteymä siis. Kärhöjenkin suhteen on tullut väsymys, en ole ollenkaan innostunut niistä tällä hetkellä. Pikku hiljaa luovun myös esikoista ja kurjenpolvista. 
Ihanaa tummuutta tarjoilee veripyökki
Istutin sen viereen tämän valkohikkorin (miniatyyri arboni)
Alesta löytyi vielä Prunus tomentosa (nukkakirsikka) Lumikki. Tein tästä hieman tutkimusta, koska olen harkinnut hankintaa varmaan 10 vuotta (välillä raivostun itselleni tästä yliharkitsevaisuudesta). Pensas, joka tekee siis valkoisia kirsikoita, joiden pitäisi olla makeita (oikeastaan enemmän luumu kuin hapankirsikka). Kaunis kukinta tietysti pääsyy. Tämä on ´nanking cherry`. Maailmalla myydään lajikenimillä Leucocarpa tai White Ninja, Suomessa saanut nimen Lumikki. Suomessa väitetään itsepölytteiseksi, mutta kansainvälisissä lähteissä sanotaan tarvitsevan pölyttäjän. Joten saapa nähdä. Istutin paviljongin kirsikkakaareen. 

Mutta palatakseni otsikkoon..on monta kasvia, joista aion luopua. Ränsistyneet kaariportit saavat myös lähteä. Etualan romahtaneen rinteen tilalle olen suunnitellut muurirakennelmaa ja pyydän tarjouksia. Olen haaveillut tästä muutoksesta jo 13 vuotta, joten toivottavasti unelma nyt toteutuisi. Tekijää tuntuu olevan vaikea löytää. Mielestäni jyrkkiin rinteisiin tarvitaan ammattitekijä eikä mitään itse väkerrettyä, joten siksi asia on levännyt pitkään. On ollut aikaa pohtia. 

12 kommenttia:

 1. Miten paljon sinulla onkaan erilaisia, hienoja kasveja puutarhassasi! Ja paljon, paljon sellaisia, mistä en ole kuullutkaan ja mitä en tohdi edes kokeilla omalla pihallani, en usko niiden selviytyvän. Tuoksumiekkaliljat näyttävät ihanilta, samoin ruusunätkelmät, niitä voisi yrittää kasvattaa. Söpönen on myös siperiankärsämö! Vaikka ahdistaakin, että kesä alkaa olla mennyttä ja syksy tekee tuloaan, niin oikein odotan sitä värien ilottelua, minkä syksy mukanaan tuo. Toki jos tuo sade ei ala loppua, vetää se kaikki niin ruman ruskeiksi, etteivät ne pääse näyttämään parhaintaan. Sinun puutarhassasi on monta sellaista, joiden syysasua varmasti odotat taas näkeväsi. Aika upea jo nyt on tuo kiiltävälehtinen veripyökki. Joskus on vaan päätettävä tehdä isojakin muutoksia puutarhassa, jotta se pääsisi uuteen kukoistukseen ja siellä itsekin viihtyisi. Perennoja poistelen itse melko surutta, jos eivät asetu kauniisti paikoilleen eikä kasvi sittenkään silmää miellytä. En pidä retkottavista kurjenpolvista kukinnan jälkeen, ja juuri kiskoin maasta lehtoängelmät, jotka kukinnan aikaan ovat täynnä kirvoja ja kukinnan jälkeen varret ja lehdet harmaana homeessa, eivät sellaiset kuulu kauniiseen istutukseen! Jäädäänpä siis odottelemaan sinun projektisi toteutumista. Hyvää syksyn odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Sirkku, miten ihanan pitkä viesti, kiitos! Värit ovat tosiaan aivan ihania, onneksi syksyllä vielä puutarha kukoistaa. Oli kiva lukea näistä pohdinnoista ja rohkeista ratkaisuista. Ihanaa syksyä Sinulle myös!

   Poista
 2. Toivottavasti löydät sopivan rakentajan rinteeseen. Suuret muutokset ovat aina jännittäviä. Todella ennakkoluulottomasti kokeilet erikoisempia lajeja ja niiden kasvua ja onnistumisia on mukava seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Riitta! Tuntuu olevan kovan työn takana nyt kun kaikki laittavat ahkerasti pihojaan. Kiitos, on aivan ihanaa kun jaksat seurata ja käydä täällä :)

   Poista
 3. Toivottavasti löydät rinteeseen raknetajat. Uudistuksia täytyy ajoittain tehdä puutarhassa, vaikka joskus se pahalta voi tuntua.

  Taas oli monta kasvia, joita en ollut tiennyt olevankaan. Onneksi sinä voit kokeilla monia kasveja, kun tonttinne on niin suojaisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Kiitos paljon! Kokeilut ovat puutarhuroinnin suola ja sokeri. Kiitos kun kävit täällä!

   Poista
 4. Niin kauniita kuin syysvärit ovatkin, katselisin mieluummin niitä hiukan myöhemmin.
  Tässä oli taas postaus täynnä herkkuja, joista moni uusia tuttavuuksia. Tarhakotakuusama My Monet on todellakin upean värinen.
  Isoiksi kasvaneista puista - ja puista ylipäätään - luopuminen on aina vaikea päätös. Toisen lähtö voi olla toisen saapuminen tai ainakin jäljelle jääneille parempi elämä.
  Toivon, että löydät hyvän ammattilaisen rinnettä rakentamaan. Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Nyt on tosi hyvä, koska myöhemmin on niin pimeää, ettei näe mitään. Kiitos paljon kun jaksat täällä käydä! Tuosta puusta ei ollut niin vaikea luopua, kun se ei ollut istuttamani :) Mukavaa viikonloppua sinulle myös!

   Poista
 5. Voi miten syksyisiä tunnelmia jo nyt! Säätkin ovat kyllä olleet melkoisen syksyisiä, eivät yhtään loppukesän oloisia. Olen yrittänyt pysytellä vielä kesätunnelmissa, sillä syksy tuntuu muutenkin aina liian pitkältä. Vaikeaa se kuitenkin on ollut, kun koko ajan on satanut vettä ja lämpötila on keikkunut kymmenen asteen alapuolella. Nyt kun tuli aurinkoista, on jo yöhallankin vaara todellinen.
  Ihania nuo vaaleanpunaisen ruskavärin saavat kasvit. Paljon herkempiä kuin kirkkaat keltaiset ja oranssit, tulipunaisista puhumattakaan. Pidän kyllä paljon sellaisista leiskuvan tulipunaisistakin ruskaväreistä.
  Tarhakotakuusama on hirmuisen söpö. On kiva ihastella näitä puutarhasi arkajalkoja kun omassa puutarhassa joutuu tyytymään paljon kestävämpiin kasveihin. Aion kyllä jatkossa kokeilla joitain III-vyöhykkeenkin kasveja, sillä takapihalle on jo hiljalleen alkanut muodostua selvästi suojaisampi pienilmasto. Syysaleissa onkin pakko pitää silmät auki, jos tulee sopivia herkkuja vastaan.
  Tontillanne tapahtuu ja on jo tapahtunutkin paljon muutoksia. Puiden poistaminen näkyy heti ja uusi rinnepengerrys muuttaa varmasti näkymiä valtavasti. Muistahan ottaa ennen ja jälkeen -kuvia. Varmasti monella on rinnetontti, jonka pengertämiseen kaipaavat ideoita.
  Aurinkoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Elokuu oli aivan syksyinen ainakin täällä. Toivotaan kaunista syyskuuta! Toivottavasti ette saa vielä hallaa. Voi että kuulostaa hyvältä tuo suojainen pienilmasto! Niin se homma vaan etenee. Minullakin meni vuosia ennen kuin sain riittävästi suojaa tuulilta. Toivottavasti löydät alesta kivoja arkajalkoja niin sitten ei pelota niin paljon kokeilla. Mieluiten en ota kuvia vanhasta, haluan vain unohtaa sen. Täältä ei varmasti kukaan tule hakemaan viherrakennusvinkkejä :) Aurinkoisia syyspäiviä sinulle myös!

   Poista
 6. Ihania yksityiskohtia! On se kyllä haikeaa, kaunista ja niin haikeaa, kun kesä käy kohti loppuaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos M.T. Ainasoja! On hyvin herkkää aikaa tämä..

   Poista