keskiviikko 8. syyskuuta 2021

Myrkkyliljoja, syyslumikyynel & syksyn muita ihmeitä

Syyskuu. Lähestymme puutarhan grande finalea. Kauniit, kuulaat ja kirpeät aamukävelyt luonnossa. Puutarhan viimeiset kukoistushetket ennen pimeyttä ja kylmää. On ollut todella viehättäviä päiviä sateisen elokuun jälkeen. Aikasimmat myrkkyliljat ovat avautuneet. Colchicum byzantinum 'Innocence' on mielestäni upea. Kukka on valkoinen, mutta terälehtien kärjissä on häivähdys lilaa. Monta kukkaa yhdestä varresta. Myrkkyliljat tuovat syksyyn ihan omaa charmia. 

Colchicum 'Lysimachus' (C. autumnale x C. haynaldii) eli hybridi, kaunis tämäkin. Keräilen myrkkyliljoja, tilasin jonkun uuden taas Hollannista. 

Yhdestä pulleasta sipulista paljon iloa, kuten kuvasta näkyy. Rustasta löytyi pari tavallisempaa (Giant ja Waterlily), jotka heti innoissani istuttelin jo paviljonkiin (kukkivat ehkä ensi syksynä). Kukintavuoroaan odottavat vielä monet myrkkyliljoista, vain pieniä kukankärkiä näkyy puskevan mullasta. Ihanaa odotuksen aikaa tämä. Melkein kuin uusi kevät kaiken värien ilotulituksen keskellä. 

Jännittävä myrkkylilja on vasta tulossa kukkaan: Colchicum x agrippinum. Kukka on myöhemmin täysin ruudullinen ja lila. 

Wau, olen ihan sanaton..Acis autumnalis kukkii ekaa kertaa. Kauniisti suomennettu nimi tällä pienellä sipulikukalla; syyslumikyynel. Olen istuttanut monta kertaa ja tämä on peräisin jostain menneistä istutuskerroista. 

Ihastelen kun syysvärit syvenevät joka yö. Paviljongin vielä pieni rusokirsikka. 


Kauneimmillaan juuri nyt: Vitis amurensis, amurinviini. Voi itku miten täydellinen köynnös pergolaan. Ensiksi se on pinkki, loppua kohden muuttuu kirkkaanpunaiseksi. Taitaa olla jo, mutta kuvaa en muistanut ottaa. Tästä amurinviinistä on saatu aikaiseksi risteyttämällä viiniköynnöksen kanssa Zilga. 

Kirsikkasorvarinpensas on nyt herkimmässä vaiheessa, kuvan oton jälkeen avautuivat vielä siemenkodat pienoislyhdyiksi. Niin söpöä.

Callicarpa bodnierin siirsin rutikuivasta kosteampaan paikkaan ja se kiittää kasvulla ja kukinnalla. Suomeksi pensaan nimi on Helmimarja, nyt kun katsoo tätä kuvaa niin ymmärtää syyn. 

Vielä on mehiläisiä puutarhassa lentelemässä

Kirjava villiviini on ollut upea koko kauden pinkkeine aksentteineen

Muutama rusentunut lehti ja hattaran tuoksu Katsurassa. Syksyn tuoksuja. 

Pihan perältä löytyi vielä yllätys; japaninatsalea on tehnyt vielä syksylläkin kukkia

Nyt kukkii vielä ruusunätkelmän roosansävyinen versio

Höyhenpensaalla on myös kiva syysväri, tummempi

Hiljalleen maisema syysvärittyy ja muuttuu. Pilvikirsikka on hurjan isoksi venähtänyt kymmenessä vuodessa. Tästäkin on tulossa kirkkaanpunainen.
Vielä kukkii syksyn myöhäisiä perennoja. 

Syyskohokki kukkii tosi myöhään syksyllä ja houkuttelee perhosia. Itselleni tulee tästä mieleen keväällä kukkivat ristikit tai sammalleimut

Myöhäinen kukkija on myös syysalpi Autumn snow. Mielestäni hyvin viehättävä. 
     
Syksyllä ihastelen myös aina varjoasteria, joka on herkkä ja myöhään kukkiva perenna

Keväällä kylvetyt mustat orvokit siirsin maahan sulostuttamaan syksyä.

Eikö olekin ylisöötti tämä Japaninstoraksin hedelmä?

Euroopansorvarinpensas, josta tulee tosi punainen hetken kuluttua, Toinen pieni sorvarinpensas on tämän vieressä. 

Koristeomenat ovat myös syksyn ilo

Onnellisia & kuulaita syyspäiviä toivotellen🍁

10 kommenttia:

 1. Taas uutta mm syyslumikyynel. Ei löydy ihan lähikaupasta. Myrkkyliljoja ei myöskään löydy kamalasti suoraan kauppojen hyllyiltä. Giantin löysin tänä vuonna erään kaupan hyllyltä. Pitää istuttaa varovasti, kun on jo kasvun aloittanut. Sinulla on kaikkea hienoa siellä kasvamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Hollannista tilattu nämä sipulit. Ihana, että löysit Giantin! Voit ensiksi ihastella sen ihan pöydälläkin kukinnan loppuun ja sitten heittää mullan alle, teen yleensä kukintavalmiiden myrkkyliljojen kanssa niin. Kiitos paljon!

   Poista
 2. Syysmyrkkylilja on metka kasvi, keväällä tulee lehdet, kuituvat ja sitten tulee kukka. Tänään huomasin omani kukassa. Lisääkin voisi laittaa. Tuosta ruudullisesta tulee superhieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! On aivan ihana kasvi jolla omat kuviot :) Tänä vuonna ovat aikaisessa lämpimän kesän ansiosta, ihanaa. Näitä on vaikea löytää, ulkomailta pitää tilata melkein.

   Poista
 3. Pikkuhiljaa syysvärit valtaavat puutarhaa ja ovathan ne ihania varsinkin auringonpaisteella:)
  Sulta löytyy niin paljon noita erilaisia syysmyrkkyliljoja, joista osasta en ole kuullutkaan. Kävin eilen kurkkimassa meillä niitä, mutta ei näy vielä jälkeäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni! Tämä on ihan parasta aikaa jotenkin! Toivottavasti pääset pian ihailemaan myrkkyliljojasi!

   Poista
 4. Ihanasti sanottu tuo "melkein kuin uusi kevät kaiken värien ilotulituksen keskellä". Siltähän tuo tosiaan näyttää, kun nuo kaikki keväisen näköiset syyssipulit puskevat puutarhassasi kukkiaan esille. Ensimmäisen kuvan söpöläinen on huippukaunis. Shakkiruudullinen erikoisuus on varmasti yhtä hieno komeimmillaan kukkiessaan. Enpä taaskaan huomannut tutkia, olisiko täällä ollut jossain edes jonkunlaisia syyskrookuksia tai myrkkyliljoja myynnissä. Upeita ruskakuvia taas kerran. Toistan itseäni, mutta nuo vaaleanpunaiset ja tummemmatkin punaiset ruskavärit ovat vaan niin hienoja. Aurinkoisia syyskuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Joinain päivinä tuntuu ihan keväiseltä kun aurinko paistaa. Toivottavasti saat vielä syksyllä kukkivia sipuleja hyppysiisi! Kiitos paljon Minna :) Aurinkoa sinulle myös!

   Poista
 5. Ooh, mikä saavutus tuo Asicin kukinta😍 Täytyy kyllä itsekin kokeilla vielä uudestaan suoraan maahan. Ensimmäinen kokeilu oli ruukussa mutta olivat ehkä liiankin kosteassa ja mätänivät/hävisivät. Se voisi viihtyä samassa penkissä syklaamien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Ehkä Acis tarvitsi lämpimän kesän? Kokeile ihmeessä. Voi harmi kun mätänivät :( Minulla tämä on tosi kuivassa ja aurinkoisessa paikassa. Miten syklaamit, eikö ne pidä kosteasta?

   Poista