perjantai 17. syyskuuta 2021

Kukkasipulit 2022 & viime vuoden sipulit kukkivina 🌷

Perinteisen kukkasipulikatsauksen aika. Viime syksynä satsasin erityisesti tulppaaneihin. Lempivärini on punainen ja rakastan punaisia tulppaaneja, joten tällä kertaa erityisen paljon niitä. Lisäksi myös villitulppaneja jotka ovat sydäntäni lähellä. Kuvassa Tulipa humilis var. pulchella 'Rosea Caerulea Oculata' oli aivan yhtä söpö kuin kuvauksissa. Hennon vaaleanpunainen villitulppaani. 
Tulipa humilis Norah, söpis tämäkin, ostin pussukan lisää viime syksynä. Värin pitäisi olla kunnon pinkki, mutta ainakin minulla haaleanlila. Tähtitulppaanit ovat supersuosikkeja.  Tulipa neustruevaen istutin myös (keltainen, jolla ruskea ulkopuoli), mutta siitä en löytänyt keväällä jälkeäkään. Harmi.
Tulipa sylvestris eli metsätulppaani ja Tulipa Tarda eli parvitulppaani, jossa keltaiset terälehden kärjet

Tässä keltavalkoinen ja keväinen kohta suuressa kukkapenkissä. Narsisseja, keväisiä tulppaaneja, kevätvuohejuuri, kultatesma-heinä ja hopeakartiovalkokuusi. Vasemmalla näkyy uusi pajunkissa jolla mustat kissat. Muisti on muuten lyhyt. Kuvia selaillessani huomasin, että kevät on tullut myöhään, miltei vasta toukokuussa. Ja on ollut sateinen. Lunta ollut paljon. 

Tulipa humilis Little Princess. Oranssinsävyinen villitulppaani on jo vanha, nämä kukkivat tyyliin ikuisesti. Mielestäni tuo nimi ei ole kovin onnistunut tälle pienelle sipulikukalle, ihan oikeasti, pikku prinsessa oranssille tulppaanille?
Tulipa 'Armani' oli hieno. Kaksivärinen tummanpunainen tulppaani (kuvissa näyttää vaaleammalta kuin oikeasti on).  Poimin näitä maljakkoon, olivat napakoita leikkoja ja kestivät kauan kauniina. 
Tulipa 'Pieter de Leur' oli upea. Kirkkaanpunainen liljatulppaani.
Edellä mainittu tulppaani yhdessä National velvetin kanssa
Tulipa 'Ronaldo'® 
Tulipa 'Slawa'
Tulipa 'Vampire'. Vampyyriin hieman tykästyin, oli aika erikoinen. Muutoinkin olen hulluna tulppaaneihin, joilla on terälehtien kärjissä toista väriä. Vampyyri nuokkui ja käänsi kukkiaan persoonallisesti.
Tulipa 'Merlot'
Burgundinpunaisempi, kuvat kirkastavat väriä. Liljatulppaani, joka kukkii näköjään vuodesta toiseen. 
Merlot nuppuisena
Tulipa 'Burgundy'. Samperin huonot kuvat, mutta ai että tämä oli nätti. Punaviiniaiheiset tulppaanit ovat järjestään upeita näköjään. 
Tulipa 'National Velvet' 
Tulipa aximensis oli viime kevään kaunein tulppaani. Savoien alpeilta Ranskasta, kasvitieteellinen tulppaani. Kuvista ei välity, mutta pinta on hopeanhohtoinen aivan kuten kuvauksessa sanottiin. 

Muutama vanhempikin tulppaani, jotka ovat kukkineet vuodesta toiseen: Tulipa Continental

Tulipa La belle epoque. Olen istuttanut tämän v. 2016 ja sen jälkeen tästä onkin tullut muotitulppaani. Näköjään tulppaani kukkii vuodesta toiseen, vaikkakin hieman vaatimattomampana kuin alussa. 
Kukki ekaa kertaa: Muscari armeniacum Siberian Tiger. Ihastuin tähän valtavan paljon. Kukki paljon myöhempään kuin muut helmililjat ja kukka on luunvalkoinen (aivan vitivalkoinen). Tosi upea. Kaiken lisäksi todella jämäkkä ja tuoksuva. 
Tämäkin kukki ensimmäistä kertaa: Crocus Grand Maitre (suomeksi hovisuurmestari). Olin haaveillut tästä lajikkeesta pitkään ja alesta löytyi viime vuonna. Kukkii tosi myöhään, isokukkainen ja näyttävä. Ja hirmuisen ihana!
Pikkusinililjoja on kiva istuttaa kun ovat niin pikkusipuleja. Valkoinen on hyvin herkkä. 
Sinisen väri on erikoisen kaunis ja suosikkini pikkusinililjasta (vaaleanpunainenkin löytyy)
Ensimmäisiä villitulppaanejani on Tulipa humilis Odalisque, kukkii kauniisti joka vuosi
En tiennyt istuttaessani terttutulppaani Tulip 'Van Tubergen's Variety'a, että se kukkii ikuisesti, joten nyt on sisäänkäynnin luona vuodesta toiseen hassu yhdistelmä shokkioranssia ja hempeää roosaa...
Tämäkin tulppaani on jo yli kymmenvuotias. Tulipa batalinii Bronze Charm. Buharantulppaani, jossa aprikoosin sävyjä. Ihana pikkuinen. 

Tämä syksyn teemana sipuliostoissa on ranskalaiset tulppaanit ja perinteiset pikkusipulit. Kokeilen ranskalaisia tulppaaneja, koska ovat niin näyttäviä maljakossa. Pitkävartisia kaunottaria, joilla hyvin suuret kukat. 

Tilaan sipulit Hollannista valikoiman ja helppouden vuoksi. Kaupoissa olen ihan ihmeellisen tyynesti kävellyt sipulikukkapussien ohitse eikä edes tee tiukkaa. Ainoastaan myrkkyliljoja ostin Rustasta, koska olivat tosi halpoja ja kerään niitä. 

Syksyllä kukkivat:

  • Narcissus 'Paperwhite Ziva' (joka jouluinen valkoinen tasettinarsissi)
  • Hippeastrum 'Sweet Lilian' ®  (pienikukkainen amaryllis, roosa)
  • Colchicum 'Glory of Heemstede' (voimakkaan purppurainen syysmyrkkylilja)
  • Colchicum The Giant (isokukkainen syysmyrkkylilja)
  • Colchicum Waterlily (kerrottu syysmyrkkylilja)
  • Crocus speciosus 'Conqueror' (Kaukasiansyyssahrami, sinilila)

Tulppaanit:

  •  Tulipa 'Dordogne' (oranssi-roosa)
  •  Tulipa 'Menton' (aprikoosi-roosa)
  • Tulipa 'Avignon' (oranssi-vadelmanpunainen)
  • Tulipa 'Black Hero' (musta kerrottu)

  Pieniä tulppaaneja ja sipulikasveja:

  • Tulipa cretica 'Hilde' (haaleanroosa kreetantulppaani)
  • Tulipa clusiana 'Annika'  (haalean vadelmanpunainen italiantulppaani)
  • Puschkinia scilloides var. libanotica 'Alba'  (valkoinen posliinihyasintti)
  • Scilla mischtschenkoana 'Tubergeniana' (persiansinililja, palkittu korkeampi lajike kuin tavallinen) 
  • Scilla siberica 'Alba' (valkoinen scilla)
  • Narcissus 'Minnow' (miniatyyrinarsissi)     
  • Fritillaria davisii (Davisinpikarililja, suklaanväriset kukat)
  • Galanthus nivalis (tavallinen lumikello)  

Istuttelemisiin 🌷

13 kommenttia:

  1. Niin ihanan suloisia ja dramaattisia tulppaanikuvia. Ja hyviä ostoksia olet tehnyt. Osa noista on minulle tuntemattomia tulppaaneja. Tuntuu, että tulppaanien lajikkeitakin on niin paljon, että aina tulee eteen sellaisia, joista en ole kuullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon vaalean vihreää! Tulppaaneja on pilvin pimein, just hauskuutin taimistolla itseäni pakottamalla miehen valitsemaan yhden tulppaanilajikkeen hyllyistä. Esittelen sitten nämäkin kun ovat kukkineet.

      Poista
  2. Ai kun ihania! Ensin ajattelin, että nuo sirot villitulppaanit ovat suosikkeja, punaiset korkeammat eivät mitenkään voi olla niiden veroisia. Mutta sitten tuli punaisten vuoro ja ooh, miten kauniita tulppaaneja oletkaan haalinut!
    Ihana myös tuo hankintalistasi. Kiva nähdä niitä sitten kukassa kuvissasi (toivottavasti kukkivat kaikki!).
    En ole vielä hankkinut ensimmäistäkään sipulia tänä syksynä, en tilannut Hollannista enkä käynyt kaupoilla. Ei kun kävinkin, viimeksi kun olin mantereella kolmisen viikkoa sitten, mutta sipulit eivät vielä olleet tulleet ainakaan siinä kaupassa. Saa nähdä, mitä on jäljellä sitten, kun kaupoille taas menen, mutta toisaalta aikaa tuntuu olevan tänä syksynä harvinaisen vähän ja kesällä hankittuja perennojakin vielä istuttamatta. Ehkä välivuosi sipulien istuttamisessa ei haittaa, vaikka kyllä se ensi keväänä haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Saila! Ihan varmasti saat vielä sipuleja jos päädyt niitä vielä hankkimaan. Muhevainen/Nikkarit/Kukkatalo on täpötäynnä niitä. Eivät ole mitenkään lopussa. Hyvin voi pitää välivuosiakin, kun kuitenkin vanhat sipulit kukkii :)

      Poista
  3. Kauniita ja eksoottisen näköisiä ovat valintasi, eivätkä huonoja lainkaaan, ehei, vaan ihania! Pikkuruiset villitulppaanit ovat alkaneet muuttua suosikeikseni. Omat sipuliostokseni taitaa olla tehtynä, mutta joukossa ei ole kuin yksi tulppaanipussukka, sekin menossa ruukkuun. Sinulla on tulossa taas upea sipulikukkakevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Sirkku! Pienet on kyllä söpöjä ja helpotus kun ne kukkivat joka vuosi. Ihanaa odotella kevättä! Laitat siis tulppaanit ruukkuun? Ovat ihania niinkin.

      Poista
  4. Ajattelin jo etten tänä vuonna hankkisi tulppaaneita ja krookuksia lainkaan kun rusakoita on joka tapauksessa aina riesaksi asti keväällä. Nyt sitten sydän läpättäen ihastelin näitä sinun tulppaanikuviasi ja saa nähdä, kuinka onnistun pysymään päätöksessäni, jos satun eksymään sipulihyllyille. Nuo hehkuvan tummat viininpunaiset ovat aivan yhtä ihania kuin alun hempeät söpöläisetkin. Laukkoja, narsisseja ja helmililjoja (mm. tuo sama 'Siberian Tiger' kuin sinulla) olen jo istuttanut, mutta mahtuisihan tuonne kukkapenkkeihin vielä vaikka mitä ihanuuksia...

    VastaaPoista
  5. Tulppaanit ovat niin ihania, sekä pienet että suuret! Minä vielä odottelen pakettia Hollannista:)

    VastaaPoista