sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Havukuume

Havukuume iskee aina kasvukauden loppuessa. Pienessä kaupunkipuutarhassa on ihan ehdottoman tärkeää, että ylipäätään havuja. Puolet vuodesta on talvi, joten näkösuojaa ja silmäniloa on pakko olla. Ei sillä, etteikö puiden siluetit olisi talvellakin kaunista katseltavaa, mutta jos sieltä takaa kurkistaa jonkun vähemmän rakkaan naapurin naamataulu niin ei naurata. Olen ostanut lähes kaikki havukasvit alesta, yleensä lokakuussa. Ihan ongelmitta ovat juurtuneet vaikka muuta väitetään. Koska kauhurinteeni on ollut yhtä kamala vuodesta 2008, mutta ensi keväänä rinnettä aletaan vihdoin työstämään niin alesta oli taasen lunastettava havu. Aion nimittäin istuttaa uuteen rinnerakennelmaan etupäässä havuja. Alennusprossat ovat onneksi korkeita, että suurikokoisetkin havut ovat edullisia. 

Eli tattadadaa..Abies concolor - Harmaapihta. Niin pehmoiset neulaset ja muistuttaa kovasti joulukuusimallia, jonka meille aina hommaan (abies nordmanniana). Pihtakuusien ystävänä olen puutarhanlaiton ensipäivistä haaveillut omasta puutarhajoulukuusesta ja tässä hän nyt on. 


Hopeakuuset ovat myös lemppareitani (näitä löytyy aina alesta tosi halvalla). Sinikuusi, Picea pungens 'Baby blue' ja 'Baby Blue Eyes' löytyvät pihan perältä. Kun aurinko osuu kuusiin, hehkuvat ne hopeista. Itselläni osittain hieman liian varjoisella paikalla kasvavat. Muutoin nämä lajikkeet ovat tosi samanlaiset, mutta Blue Eyes on paljon tuuheampi. Näitä kutsutaan monilla nimillä; hopea-, sini-, ja okakuusiksi. Todennäköisesti siirrän toisen näistä uuteen rinnerakennelmaan, jossa se saa kasvaa yksittäiskasvina. 
     

Kivikko on hieman retuperällä, pitäisi uudistaa. Vartettu lehtikuusi Larix decidua 'Kornik' on kasvanut aivan hurjan muhkeaksi ja pusertaa katajaa kasaan, se on pakko siirtää. Kornikin piti olla hidaskasvuinen, mutta ainakin minulla hurahti nopeasti. Vasemmalla on ihana jättikokoinen onnenpensas Forsythia x intermedia 'Week End' (Komeaonnenpensas). Tämän piti myös olla pienikokoinen ja talvenarka, ja vielä mitä. Iso rotjake. Tätä voisi leikata, mutten ainakaan vielä ole raaskinut. En ole ihan varma olenko pienten vartettujen puiden ystävä ollenkaan, niissä on jotain luonnotonta. 

Havuaidat kehystävät puutarhaa kahdesta suunnasta ja osittain kahdesta muustakin (työn alla). Ympärivuoden vihreä kehys tuntuu niin hyvältä. Kartiotuija on helppo, halpa ja tosi korkea. Yritin alussa saada pientä variaatiota tasaiseen vihreyteen ja istutin sekaan myös hieman kultatuijaa ja tämän upean Jättituijan, Thuja plicata Aurean. Se on vihdoin alkuvuosien jurotuksen jälkeen alkanut reippaasti kasvaa. Kun sitä koskettaa niin ilman nousee ananaksen tuoksu (ihan uskomatonta, mutta totta). 

Aiemmin kun lehdet putosivat suurista rusokirsikoista & muista lehtipuista panikoiduin ja istutin lisää tuijia tähän varjopenkin taakse. 

Liuskekivikäytävä kohti pergolaa olisi alaston ilman suojaavaa tuija-aitaa, jonka suojissa pikkulinnut viihtyvät. Tuija-aidan kanssa tässä kasvaa kuunliljoja ja aronioita. Sain ne aikanaan kivalta naapurilta. 

13 vuoden puutarhuroinnin jälkeen näyttää jo tältä: talomme on peittymässä vihreyteen (tuijaa, pylväspihlaja ja tuomipihlajoita. Ilman tuijia tämäkin olisi talvella kalju vain. Tuijaa aina dissataan, mutta mielestäni se on paras ja liittyy jo lapsuuteeni. Meidän pihassa kasvoi jättikokoinen tuija, jota aamuisin tervehdin ennen kouluunlähtöä. Tuijan kirpeä omenantuoksu on ällöttävän hyvä. 

Havu se on tämäkin. Ginkgo Bilopa eli Neidonhiuspuu. Elävä fossiili, maailman vanhin puu. On niin vaikea uskoa, että kyseessä on havu. 

Kuten olen aiemmin tunnustanut, olen surkea istuttaja enkä valitettavasti noudata aina kasvupaikkavaatimuksia, joten istutin joskus alekasvi Kanadanhemlokin (Tsuga canadensis) kuivaan aurinkoon. Kasvi on tietysti kostean varjon ystävä, joten muutama meni vuosi meni kasvilla shokissa. Sitten yllättäen kotiutui ja tervehtii portinpielessä, jättimaisen kotikatajan vieressä kotiutujaa. Mielettömän ihana havu, hennot kaartuvat oksat 

Ystävältä sain tupaantuliaislahjaksi kääpiövuorimännyn, jota en kyllä ikinä olisi itse tajunnut ostaa. Kivikossa kasvanut muhkeaksi ja kauniiksi. 

Mukava naapurimme on tosi tyylitajuinen ja tekee kestäviä & fiksuja puutarharatkaisuja, ihailen heitä kovasti. Tämä upea ja tuuhea tuija-aita on heidän. 
Samoin tämä hurmevaahteran takana oleva upea tuija-aita ja jättikokoinen tammi

Koreanpihta (Abies koreana) on istutettu vuonna 2015 ja yhä näin mitätön. Mutta se on ehkä ottanut ihan pienen kasvuspurtin. Yhä odottelen niitä nättejä sinisiä käpyjä. Näitä on 2 kpl, joista toinen ei ole kasvanut sitäkään vähää. 

Marjakuuset on suosikkihavujani (tämä sisäänkäynnin yhteydessä oleva kukkapenkki menee uusiksi tulevassa muutoksessa). Tässä kasvaa Taxus Thayere, Hicksii (useampi) ja cuspidata. Jospa nyt opettelisin ryhmittämään ja pelkistämään kasvit paremmin tässäkin kohtaa, toivon.

Kartiovalkokuuset ovat satukuusia, jotka paljastuvat nyt kun kaikki muu lakastuu. Vasemmalla Sinikartiovalkokuusi ja oikealla tavallinen. Sokeritoppakuusiksi näitä kutsutaan, ja sen ymmärtää.

Kesällä painuvat vihreyden uumeniin ja tuovat mieleen Tarun sormusten herrasta. 

Pikkuisessa puutarhassani havut tuovat siis yksityisyyden ja kauneusarvojen lisäksi tuulensuojaa, lämpöä ja äänenvaimennusta. 

Olen haravoinut kaksi päivää auringonpaisteessa - hartiat ovat kuin uudet ja olen hurjan onnellinen paisteesta. Napakka tuuli on ahavoittanut kasvot. Join ip-glögit uuden kuusen kanssa 🌲

21 kommenttia:

 1. Havut ovat tärkeitä pihan elementtejä. Sinulla onkin monta erilaista lajia.
  Kiva kuulla että ongelmakohtaasi on tulossa parannusta 👍🏻😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Havut ovat ihania! Toivottavasti tulee, vielä vähän auki saadaanko tekijää..

   Poista
 2. Tämä oli kiinnostava ja mukava juttu lukea, havuilla on suuri merkitys lehdettömään vuodenaikaan. Minä pidän kyllä havuista kesälläkin, ne tuovat vihreyttä ja ryhtiä kukkivien puiden, pensaiden ja perennojen väleissä. Oma harmaapihtani on hieman harva hujoppi, pelastin sen halvalla loppuunmyynnistä pari vuotta sitten. Olen miettinyt, voisiko siitä saada tuuheamman, jos alkaisi varovaisesti typistää sivulle meneviä vuosikasvuja? Näin tämän kesän aikana yhdessä puutarhakohteessa todella kauniin harmaapihdan.
  Odotan hyvin innokkaana, millaista muutosta ryhdyt tekemään uusiutuvalla alueella. Puutarhastasi löytyy aivan valtava valikoima kaikkea huikean ihanaa, se on ’pikkuinen’ vain nimensä perusteella :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Kyllä, havut ovat ihan ehdottoman tärkeitä. Harmaapihtasi varmaan tuuhevoituu itsekseen, mutta miksei voisi typistääkin varovasti. Ihan perusjuttuja ollaan tekemässä uudelle alueelle. Ihana kun jaksat täällä käydä!

   Poista
 3. Syksyllä aina yllättyy puutarhan paljautta lehtien pudottua. Meillä on joitain perushavuja, tuijia ja kartiomarjakuusia, mutta saisi olla enemmän tuomaan talvista väriä. Onneksi on viereisessä puistossa jokunen mänty, ja naarurilla valtavan iso komea hopeakuusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Perushavut ovat tosi hyviä ja kauniita!

   Poista
 4. Kauniita havuja. En millään olisi tiennyt, että neidonhiuspuu on havu. Olen niitä bongaillut ja melkein yhden ostinkin. Kakkosvyöhykkeellä en vain luota niiden selviämiseen ilman talvetuspaikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Osta vaan neidonhiuspuu kokeiluun! Talvetus hätätilanteessa sisällä?

   Poista
 5. Kivoja! Minä löysin syksyn alesta rohtokatajan ja pallohopeakuusen. Nekin aika mukavia

  VastaaPoista
 6. Upeita havuja minä olen niitä myös lisännyt jonkinverran mökkipihaan, syksyllä ja talvella niiden merkitys korostuu mutta kyllä ne kesälläkin paikkansa ansaitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Talvella kullanarvoisia kyllä ovat. Ihana on olet lisännyt!

   Poista
 7. Sinulta löytyy kyllä paljon ihania havuja! Tähän aikaan vuodesta alkaa kyllä niiden loistokausi, kesällä jäävät kukkien varjoon.
  Ja ihan uutta tietoa minulle, että neidonhiuspuu on myös havu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni! Kesällä ei näitä niin kaipaile, mutta ah talvella. Tosiaan hassua, että neidonhiuspuu on havu.

   Poista
 8. Saanko esittää postaustoiveen, olisi kiva jos tekisit sellainen kysymys-vastaus postauksen jossa vastaisit yleisimpiin tietoihin sinusta ja blogistasi, olisi kiva tutustua paremmin sekä sinuun että blogisi historiaan! ♥

  Raikasta syksyä!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasmin! Kiitos ideasta, harkitaan..tämän blogin aiheena ei ole minä vaan puutarhani :)
   Ihanaa syksyä Sinulle myös!

   Poista
 9. Minulla on japaninpihta ja olen ylättynyt miten se on kasvanut jo parissa vuodessa Istutin se täyteen savimaahan ja ajattelin ettei kestä edes ekaa talvea hengissä. Ei noista havuista aina tiedä. Kartiovalkokuuset ovat kauniita, sellaisen haluan meillekin mutta taas on se savimaa ongelmana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Mukava kun kasvaa, näitä on vaan pakko kokeilla. Miksei voisi kartiovalkokuusikin menestyä savimaassa, kokeile ihmeessä?

   Poista