perjantai 7. lokakuuta 2022

Viime hetken kauniita

Viime viikonloppu oli ihan maaginen ruskaparatiisi. Tämä viikko on tarjoillut sumeutta, kovaa tuulta & sadetta eli aika perussyyssäätä. Kutsun tätä ilmaa lehtienpudotussääksi. Tänään ulkona on kuitenkin lämpöistä. Jännittävä Tricyrtis hirta, Karvakonnanlilja ehti tänä syksynä kukkia. 

Syysmyrkkyliljat tuovat kukkien riemua puutarhaan. Colchicum rosy dawn. 

Innocence on ollut ihan mahtava tänä syksynä, edelliset kukat kaatuivat kaikkensa antaneena, mutta uudet pingahtivat esiin. 

Niin söpöjääh 😍

Ihan täydellisiä sellaiset auringon kultaamat päivät, jotka sytyttävät koko puutarhan hehkuun ja korostavat pihan väriläiskiä. 

Maistettiin viime viikonloppuna Blossan vuosikertaglögiä 2022, aika pliisu. Onneksi on myös puteli Blossan uutta roseglögiä odottamassa. Alehaukka löysi paprikan näköisen kasvin 50 centillä. Alehaukka on muutenkin ollut taas vauhdissa. 

Pieni jouluinen hetki puutarhassa, tein kransseja ja siirtelin kasveja. 

Paviljonkiin siirsin kukkapenkeistä pensaita. Kohta on ympyrä sulkeutunut ja puutarha hitusen salaisempi. Siirsin muun muassa isoimman koristeomenoiden siementaimista, joka on itsekseen tupsahtanut kukkapenkkiin. On jännittävää seurata minkä puun jälkeläinen on kyseessä, nyt jo parimetrinen puu. Aika tummat lehdet tällä on. On varmaan tässä kohdassa väliaikaisesti paviljongissa, kun ei voi kasvaa kukkien päällä. Lisäksi siirsin kaksi pientä sirotuomipihlajaa (toinen ballerina), olisi ihana jos tässä kukkisi.

Isotuomipihlaja on kauneimmillaan juuri nyt punahehkuisena. Tarvitsisin yhden isotuomipihlajan taimen lisää, en tajua miksen saa sitä hankittua ja vuodet vierii. Kesällä yritin istuttaa pari pientä tontilta löytynyttä alkua, mutta heti perään tuli kuivuus. Se siitä sitten. 

Pallesorvarinpensas leimahti viimeisen kerran ja tiputti miltei kaikki lehtensä. Alta nousee syyskrookuksia. 

Istutin tasetit 💮, perinne.

Riesling-viiniköynnös on vielä punainen ja tosi söpö, on kasvanut hurjan hitaasti.

Voihan vaahtera! Vaahterat ovat vain niin täydellisiä kasveja, tässä Koreanvaahtera.

Japaninverivaahtera, jonka päällä huojuu valtavan korkea syyskimikki tuoksuvana (minun nenuuni vessanpesuneste). 
     
Koreanperhosvaahtera. Saarnivaahtera ehti jo tiputtaa lehtensä kullankeltaisina. 

Kaunein, Dissectum garnet, taitaa olla kymmenvuotissynttärit ellei enemmän, kuivassa kivikossa. 

Tietenkin odotan jo kevättä ja kirsikankukkia. Ko-jou-no-mai on kasvanut pienestä keskikorkeaksi, syysväri kirsikoilla on aina mahtava. 

Sen todistaa myös Mantelikirsikka (etualalla) kivikossa, vieressä uusi happomarja, kesällä ostettu. Väri on syksyn tullen muuttunut tummanpunaisesta oranssiksi. Kaunis tämäkin. Ehkä voisin jatkossa vaihtaa osan perennoista happomarjoihin, kestävät niin hyvin kuivuutta. 

Iso kivi on kukkapenkissä sammaloitunut kauniisti. 

Eiffelin lokakuu.

Pergolassa amurinviinin lehdet ovat pudonneet, laitoin tilalle kaamosvalot piristämään. 

Alesta löysin vähän kukkasipuleja, maa on jo sopivasti kostunut, joten istuttaminen sujui ihan hyvin. Etupäässä krookuksia, mutta myös joitain tulppaaneja, jotka pitäisi kirjoittaa tänne muistiin (sähköiseen arkistoon). 
Eurolla löytyi kuivahtaneita ja vähemmän kuivahtaneita myrkkyliljoja. 

Pussillinen persikan värisiä  Apricot Angelique-tulppaaneja. Kaunista syysviikonloppua toivotellen 🍁

7 kommenttia:

 1. Ihania ruskan värejä. Nyt puut ovat olleet ihan huikean kauniita täällä etelässäkin.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko ❣️ Ihanaa uutta viikkoa Sinulle ❣️

   Poista
 2. Puutarhassasi on valtavasti eri sävyistä ruskaa. Ylipäätään tämän syksyn ruska on ollut aivan maagisen kaunista katseltavaa.
  Totesit hyvin, että nyt on lehtien pudotussää. Katsoin juuri keittiön ikkunasta, kuinka ilma on sakeanaan tuulen tuivertamia lehtiä.
  Värikästä syysviikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rikkaruohoelämää ❣️ Haikeaa kun Ruska pian loppui 😥 onnellisia syyspäiviä Sinulle toivotellen 🍂✨

   Poista
 3. Hyvä alehaukka on siellä ollut liikenteessä. Kaunista on puutarhassasi. Syysmyrkkyliljoja sinulla on upea määrä ja ihanan tuuheita ovat jo. Meillä syyskimikki ehti avata pari kukkaansa, saa nähdä ehtiikö noin mahtavaan kukkaan kuin sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää ❣️ Ihana, että Kimikki ehtii kukkia! Nyt on lämpöistä luvattu niin eiköhän pörhisty vielä ☺️

   Poista
 4. Kauniita ruskan sävyjä ja söpöjä myrkkyliljoja! Erityisesti pidän taas kerran noista hehkuvan punaisista lehdistä. Pallerosorvarinpensaan ja japaninvaahteroiden puna on huikean upea!
  Meillä ei viime syksynä istutettu 'Waterlily' ole vieläkään näyttänyt mitään elonmerkkiä, vaikka mukula on todistettavasti olemassa ja vaikutti hyväkuntoiselta silloin kun sen vahingossa alkusyksyllä onnistuin nostamaan ylös. No, odotellaan vielä. Jospa se ensi vuonna heräisi...
  Aurinkoiset päivät kultaavat ruskaväriset maisemat kerrassaan upeiksi. Harmi kun on niin usein pilvistä tai sateista ja nyt tosiaan navakka tuuli riipii lehtiä puista ja pensaista aivan liian aikaisin pois.
  Värikkäitä lokakuun päiviä!

  VastaaPoista