maanantai 19. syyskuuta 2022

Viime hetken shoppailut - elämä siirtyy hiljalleen kuistille

Kuistilta tervehdys. Kova tavoite on pitää kuistin viherkasvimaailma väljänä. Eihän se aivan onnistu, mutta yritän. 
Taas se aika vuodesta, jolloin elämä siirtyy enenevässä määrin sisätiloihin. Itse käytän siirtymäriittinä kuistia, joka on kuin sisä- ja ulkotilojen välimuoto. Olen kiikuttanut talvetettavat kasvit sisätiloihin, lukuun ottamatta jättikokoista oliivipuuta (kiitos Ikean tarjoukset), jonka olisi tarkoitus päätyä kellariin. Kesän patiolla kukoistanut bougainvilleapuu talvehtii kuistilla, samoin lyijykukka. Pelargonit viskasin kylmästi kompostiin, myös tuoksupelargonin. Vaikka on hyvin kaunis, on tuoksu alkanut käydä nenuuni. 
Tänä kesänä onni on potkaissut ja olen löytänyt alesta ihan parilla eurolla juuri ne viherkasvit, joita olen vuosia himoinnut. Kuten tämän upean Medinillan. Kaaren Prisma on kyllä usein viherkasviostoissa ihan mahtava, huippuhyviä tarjouksia tyyliin 50 cnt tai euro. Olen kyllä kuullut, että medinilla on hankala tapaus, joten ilo voi jäädä lyhyeksi. 
  
Viime kesän kirppislöytö on kasvanut ja voi hyvin. Enkelisiipi. Kesällä kukkikin kauniisti. En kyllä ole kovin innostunut begonioista muutoin, mutta tämä on niin ihana. Heti kuvan oton jälkeen katkaisin tästä latvuksen vahingossa...laitoin vesilasiin juurtumaan. 

Alehaukkan olen tehnyt kesäalesta bongauksia; muutama unelmieni viherkasvi (-70 prosenttia!!). Oleanteri ja vaahtera-aulio puumaisena. Totesin kyllä heti, että kumpikin juo tosi paljon, mutta ovat hyvin kauniita. Oleanterissa oli ostohetkellä vielä tuholaisia, joten se on viettänyt aikaa suihkussa. Kukkatalon markkinoilla olisi ollut paljon upeita viherkasveja edullisesti, mutta onneksi olin tiukkana. Muutoinkin viherkasvien määrää tulisi rajoittaa, muissakin huoneissa näitä on yllättävän paljon. Mutta oli kiva, kun lapseni sanoivat, että aikuisena he laittavat omaan asuntoonsa kunnon viidakon. 

Kesäkukkakylvökset onnistuivat ihan hyvin, vaikka oli kuivaa ja vesipula. Kesäleimu 'Creme Brulee' on söpöliini. 

Keijunmekko on just nyt kauneimmillaan ennen loppuaan. Villiviini termoruukussa-kokeilu ei valitettavasti onnistunut, mitä hieman suren. En jaksaisi kasvatella kesäköynnöksiä joka vuosi. 
Keväiset perennakylvöt onnistuivat turhankin hyvin, sain joku miljoona Bellis perenniksen taimea, jotka istutin nurmikon reunaan. Osa kukkii parhaillaan. Lisäksi kylvin valkoisia punahattuja ja nekin itivät hyvin, istutin puutarhaan. Mitähän kivaa ensi keväänä/kesänä voisi kasvatella perennarintamalta?

Puutarha on viehättävä tällä hetkellä. Aika paljon sataa, mutta välillä pilkahtaa aurinko. Tummalehtiset koristeomenapuut ovat jännittäviä, kun syysväri ei voi arvata. Makamikista tulee pronssinkultainen. 

Vähän joka päivä syvenee värit. Siirsin pienen, muiden pensaiden jalkoihin jääneen sorvarinpensaan (lajikenimi hukassa tällä hetkellä) paviljonkiin. Siitä tulee vielä kirkuvan punainen. Pensas on jokin pienikokoinen lajike. 
Värit syvenevät päivä päivältä ja muutosta on jännittävää seurata. Kirjoitinkohan viime jutussa väärin, en muista...shokkipinkki pensas on kuitenkin pallesorvarinpensas. Ja tuo punainen pikkuinen alla se töyhtöangervo. 
Aroniat ovat upeita tällä hetkellä, aivan punaisia. Viime vuonna ostettu Abies concolor eli harmaapihta selvisi kuivasta kesästä vaikken kastellut, jee. 

Sitten markkinaostoihin. Kukkatalossa oli paljon kasveja -50-80 %. Valitettavasti kasvit, joita olin koko kesän kytännyt oli myyty jo. Mutta sain kuitenkin muutamia sellaisia, joita olen harkinnut aiemmin.  Idänhopeapensas (Elaeagnus angustifolia) eli lisää hopeutta puutarhaan. Tällä on syötävät marjat, ja ihanan tuoksuiset kukat. Olen joskus vuosia sitten tuoksutellut. Yritän kasvattaa tästä puumaisen. 

Varjopenkin tyhjään kohtaa täydennystä; Ilex Crenata 'Caroline Upright' eli orjanlaakeri. Talvenkestävyydestä ei hajuakaan, mutta hintaa oli alle 3 euroa ja onhan tämä upea. 

Kirsikoita olisi ollut paljon ja halvalla, mutta tällä kertaa olin ostamassa eri tyyppisiä kasveja. Istutin nämä heti, kuvassa uusi Berberis thunbergii 'Pink Attraction' eli happomarja. Yritän leikata pallomaiseksi paraatipenkissä. Kasvi kuuluu värinvaihtajiin eli alkukeväästä on pinkimpi kuin loppukesästä. Mispeliä hipelsin, mutta jätin säästösyistä. 

Liuskekivikäytävällä jatkoin kuunliljojen siirtoa reunukselle, tuijien alle. Lisäksi käytävälle istutin kesällä ne pari suureksi kasvavaa alppiruusua. Ikivihreyttä. Tuossa lopussa on vasemmalla ollut imiköitä, mutta niiden kuivuuden kesto ei ole ollut hyvä, joten uudistin kaarretta tänä kesänä. Siirsin siihen taponlehteä ja rönsyansikkaa (talvivihreitä) muualta ja ennestään tässä kasvoikin jouluruusuja. Mielestäni nyt parempi, kun on enemmän talvivihreitä kasveja. Tämä talvivihreäkuume lievittää paljon talviahdistustani muuten. 

Rusokirsikat alkavat pian olla upeimmillaan. 

Ihana näkymä; ensiksi rusokirsikoita pari kappaletta ja kauempana pergolassa hehkuu amurinviini.Puutarhassa on vielä kukintaa. Syysvuokot. 

Outo kasvi Liilakonnanyrtti, Chelone obliqua. Tämä on kasvanut taustakasvina vuosia, mutta en tiedä olenko tästä erityisemmin koskaan tykännyt. Valkoinenkin löytyy. Mukavaa kuitenkin, että kukkii näin myöhään, kun muut kasvit lakastumassa. 
Pylväspihlaja on ollut jo aika kauan puutarhani rajamailla. En ole pihlajafani, mutta tämä on kyllä ollut kiva. Sitäpaitsi kauniit punaiset syysvärit ja marjat. 

Pergola loistaa parhaimmillaan.

Amurinviini on ihan mieletön. 

Japaninvaahtera on saanut pinksuja sävyjä. Onkohan meillä maaperässä jotain mikä usein värjää kasvit pinkeiksi?

Upea japaninverivaahtera vaalenee & punertuu, lopussa se on aivan kirkkaanpunainen.

Rakastan seurata metamorfooseja; onnenpensas on tummanlila ja korkea. Taimistolla oli hurjan paljon onnenpensaita myymättä, miksi...

Puistosyreenit ovat syksyllä upeita  muuttuessaan ihan vaaleiksi, tänä vuonna nekin ovat saaneet yllättäen pinkin sävyjä.

Syys- ja talvi-istutukset ovat valmiina viikkojen takaa. Havuja, kanervia ja kaikkea halpaa. Pian on niin pimeää, ettei niitä oikein edes näe enää. Piristävät kuitenkin paljon 🎕

8 kommenttia:

 1. Pimeä tulee jo tosi aikaisin. Ihanat punastuneet kasvit ja kivat ostokset. Taimiostoksilla on vaikea hillitä itseään, näin ainakin minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja ❣️ Ei paljon ehdi puutarhuroida pian enää. Harmi. No mulla on kyl helppo kun vilkaisee tilin saldoa vaan 😆 Nämä oli onneksi yhteensä kympin!

   Poista
 2. Olet kyllä mestari löytämään kaikkea hienoa halvalla! Jos keksit, mikä saa kasvit kehittämään pinkkiä syysväritystä, kerro minullekin. Tahtoo myös pinkkiä ruskaa!
  Bongasin muuten, että sinulla on (tai ainakin on ollut) Prunus cistena (mustaluumuko se nyt sitten on vai mikä?). Kyttäsin loppukesällä paikallisen K-raudan puutarhapuolelta tarjoustaimia ja huomasin siellä sellaisia. Hintaa niillä oli kuitenkin vielä silloin parikymppiä, joten jätin arkajalat hyllyyn. Pari viikkoa sitten ne olivat myynnissä kympillä ja silloin jo kovasti houkutteli napata sieltä yksi mukaan. En kuitenkaan tohtinut vielä silloinkaan. Eilen siellä käydessäni taimia oli enää yksi jäljellä ja hintaa 5e, joten nyt se on sitten tuossa meidän autotallin seinustalla. Se on vartettu noin metriseen perusrunkoon (ei aavistustakaan, mitä lajia se mahtaa olla). Ajattelin sulloa puun ensimmäiseksi talveksi kellariin, mutta mitä luulet, olisiko sillä mitään mahdollisuuksia mennä täällä talven yli ulkona vai olisiko parempi kasvattaa sitä vain ruukkupuuna niin kauan kuin sen mahtuu talvettamaan kellarissa? Meillä olisi kyllä lämpöeristetty autotallikin, jossa mahtuisi talvettamaan vähän kookkaammankin puun, mutta siellä menee lämpötila kovemmilla pakkasilla miinuksen puolelle. Sinne ei kuitenkaan tuuli käy eikä lämpötila tipu lähellekään niin alas kuin ulkona, joten ehkä sekin voisi olla harkitsemisen arvoinen talvetuspaikkana.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna ❣️ Ai että minulle tuli nyt huono omatunto, kun kommentoit. Olen pari kertaa ollut kirjoittamassa kommenttia blogiisi ja aina tulee joku keskeytys! Nyt pitää skarpata. Ihana kun ostit mustaluumun! Ja mikä hinta wau. Tämän pitäisi olla lamohietakirsikan ja kirsikkapuun sekoitus eli äkkiseltään ei kuulosta niin herkällä. Mutta kun sinulla ne hyvät talvisäilytystilat niin jos ensi talven siellä? Ehdit nauttia keväällä kukista 🌸🍒💮 käsittääkseni on hyvä myös ruukkukasvina!

   Poista
  2. No voi :D Älä suotta pode huonoa omatuntoa. Ei sitä aina ole minullakaan aikaa jättää kommenttia, vaikka postaus olisi herättänytkin jotain ajatuksia. Mustaluumu menee kellariin joka tapauksessa ensi talveksi mutta lähinnä tarkoitin sitä, että onko sillä myöhempinä vuosina mitään mahdollisuuksia mennä näillä korkeuksilla talven yli ulkona vai olenko hankkinut taas yhden sisätiloissa talvetettavan kasvin lisää. Netistä kun yrittää etsiä tietoja, ei niitä oikein löydy ja nekin vähät lupaavat menestymistä vain I-vyöhykkeelle. Näin jälkeenpäin luettuna muotoilin tuon kommenttini vähän epäselvästi :D

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Meillä ei ole kuistia, vieläkään;) Mutta näillä tai siis tulevilla sähkönhinnoilla ajattelin laskea ainakin tuotaa vierashuoneen lämpötilaa muutamalla asteella ja kantaa sinne paljon talvetettavia kukkia. Ehkä nojatuoli paksulla villaviltillä varustettuna olisi myös hyvä ajatus:)
  Mahtavia alelöytöjä olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni ❣️ no mihin tarvitset kuistia, kun on vierashuone 😏 Loistavaa! Alet best, onneksi ne eivät ole vielä kadonneet 🥰

   Poista