perjantai 11. lokakuuta 2024

❦❧ Syyslomailua puutarhassa ❦❧

Nyt se alkaa, kauan odotettu syysloma! Syyslomalla perinteisesti aina haravoidaan. 99 kottikärryllistä on lehtien määräksi arvioitu jonkun vuoden koelaskennassa. Pihapiirissä isoja koivuja, haapoja ja tammia. Teen nykyään haravoinnin kertarysäyksellä hermoja säästääkseni, kun lähes kaikki paksummat lehdet ovat pudonneet. Hyvää niska-hartiajumppaa. Kulunut viikko on ollut säiden puolesta hurja. Katselin kun meri vyöryi Kauppatorilla ja täytti jalkakäytävät. Ensimmäistä kertaa elämässä tiukasti käsissä pitämäni sateenvarjo karkasi taivaalle tuulenpuuskan mukana. Jäin vain toivomaan, ettei se osu ketään päähän. Seuraavana aamuna kaupungin keskusta oli täynnä rikkinäisiä hylättyjä sateenvarjoja, puiden paksuja oksia & isoja lätäkköjä. Myrsky on taas noussut hetken tyvenen jälkeen ja riepotellut puutarhaa. Mutta silti; luonto on kaunis ja voimakas. 

Leivon ihan koko ajan (siis useasti viikossa - onneksi en syö omia leipomuksia) ja odotan jo reseptit kourassa, että ehdin leipoa vielä enemmän lomalla. Puutarhassa kasvialueet pitää verkottaa loppuun ja asentaa korkea portti peurojen pysäyttämiseksi. Jäniksiä se ei tietenkään pidättele, joten verkotushommia on aina tehtävä. Haikealta tuntuu vieläkin, ettei ole istutettavia sipuleja, mutta yritän keskittyä siihen mitä on sen sijasta, että surisin sitä mitä puuttuu.

Kuvia tekee mieli ottaa oikeastaan vain aurinkoisilla ilmoilla, jolloin puutarha on kauneimmillaan. Nyt on ollut paljon harmaata. 

Viime vuosien ainut projekti Pikku Provence on tuuhevoitunut kesän kuluessa. Tähän paistaa aurinko suurimman osa päivästä. Toivon, että kasvit viihtyvät. Tyrnit tekivät kuitenkin jonkin verran marjoja, vaikka toisin toivoin. Tähän istutukseen ei tullut nyt syksyllä mitään uutta vaikka olin suunnitellut niin.

Hollywood-niminen kirsikkaluumu on ihanan värinen, sekin teki joitakin luumuja, jotka linnut ehtivät syödä. Matjuynin-kirsikkaluumu teki reippaamman sadon myös, joten selvästi pölytyskaverista on ollut hyötyä. 

Ihastelen niin paljon tätä valeakaasiaa.  Vaikka siitä on tullut paikkaansa jo liian suuri, ja joudun pitämään puuta kurissa leikkaamalla. Lisäksi se on alkanut tehdä lapsia. Mutta on valtavan upea ja tuo puutarhaan ihan uutta eksotiikkaa kaartuessaan jo korkealla.

Tässä kuvassa akaasia kurkistaa oikealta yläkulmasta. Ihana on. Luulin sen jäävän pieneksi, kun on niin talvenarka. Pitäisi muistaa laittaa kuvia tänne myös sen kukinnoista. 

Värikäs sesonki jatkuu vielä tuomipihlajien avustuksella

Kanukoissa enemmän roosaa..

Ja ennenkaikkea kirsikoiden punastukset ovat ihania..

Uskomaton perenna, joka kukkii ihan talveen asti ...Rudbeckia 'Goldsturm'. Ostin joskus vuosia sitten enkä ole joutunut katumaan. 

Nämä värit 👀

Paviljonkiin on tullut kiva reunus kylvetyistä kaunokaisista. Keltaisena hehkuu taikapähkinä ja punaisena pienin rusokirsikoista & sorvarinpensas. Taikapähkinästä on tullut iso, mutta en saanut sitä maasta irti kun yritin siirtää.

Kylvetyt kaunokaiset kukkivat ihan koko ajan - aikaisesta keväästä myöhään talveen asti

Pergolassa on värikkäitä kasveja, persikkaisia happomarjoja ja kirkuva punaisia japaninvaahteroita ainakin. Hetkinen, mikä siintää taustalla?
Sehän on kukkakanukka Cornus kousa var. Chinensis. Kunpa tämä joskus vielä kukkisi. Ja sen vieressä kasvava punamarjakanukka myös.

Olen pienestä asti rakastanut värejä. Tässä ryppäässä pallesorvarinpensas, pikkutöyhtöangervolla on korealaisten kasvien tapaan ihana syysväri. 

Kurkistus paviljonkiin rusokirsikan takaa. Siellä taustalla nojailee vielä uusi portti.

Kärpässienet ja syyskrookukset kasvavat hassusti yhdessä.

Olen usein pohtinut sitä, että pääkaupunkiseudulla on mitä kaunein ruska, koska se alkaa aikaisin ja kestää pitkään. Lisäksi täällä kasvaa luonnonvaraisena ja puistoihin tarkoituksellisesti istutettuina monia sellaisia lajeja, jotka pohjoisemmassa eivät menesty. Monet ovat lisäksi istuttaneet pihoihinsa rusokirsikoita ja muita värikkäitä lajeja, jotka kuorruttavat luonnon väreillä. Syksy on siksi erityisen kaunista aikaa täällä. Tavallaan ruskamatkoja kannattaisi tehdä myös  pääkaupunkiseudulle.

    Plantagenia tulee muuten ikävä 💔


1 kommentti:

  1. Sinulla on kyllä ihana määrä näitä kaunisvärisiä ruskakasveja!

    VastaaPoista