sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Lasten puutarha

Mitä lapsille puutarhaan?

Viime kesänä puuhattiin meillekin muutamia pienen pihan pikkulapsiratkaisuja. Hiekkalaatikko, pieni leikkimökki ja keinu. Hiekkalaatikoksi ostin ison läkkipeltipaljun ja keinu löytyi huutiksesta. Mökki nikkaroitiin puolivalmiista paketista. Hurjan sähäkän värisen keinun ajattelin sutia ensi kesänä puna-valkoiseksi. Ensi kesänä voisi myös laittaa ison koivun ja talon väliin riippukeinun, jossa muksut voi köllötellä.


Nelivuotias poikani on superinnostunut viljelystä, joten hän saa istuttaa itse valitsemansa siemenet (samat kuin viime vuonna eli ei kovin uudistushaluinen puutarhuri :) ). Eli auringonkukkia ja kehäkukkia istutetaan penkkiin ja Ikean laatikkoon. Tietysti myös makoisia herneitä hernehirmulle.


Olin päättänyt etten osta mitään vähään aikaan. Vaan flunssan kourissa kärvistellessä sattui repsahdus jos toinenkin. Piru vie. Tilasin valurautaisen, pienehkön lintualtaan, metrin jalustalla. Kuvankin laitan joskus kun allas saapuu. Muksujen kevätvaateruljanssi on nielaissut roposen jos toisenkin. Lisäksi tehtiin ystäväni ja äitini kanssa kasvitilaus Viherpeukaloille. Toukokuussa on tulossa Magnolia! Jännityksellä odotan onko tähtimagnoliani selvinnyt talvesta vai ei, samoin japaninvaahtera (Acer palmatum Dissectum Atropurpureum). Talvisuojasin ne aika huolella. Pikkuiset ovat siellä jossain lumikinosten alla nyt. Japaninvaahtera meni ainakin useamman vuoden vanhassa pihassa vaikken suojannut sitä mitenkään.

Mutta kirjoitan kuitenkin maalliset puutarhahaaveeni tänne:

rautainen puutarhapaviljonki (vaatimaton)
järkevä pyykkinaru tai pyykinkuivatusteline
vanha puutarhakalusto (nykyinen on mallia keräilyerät)
pergola (tulossa toivottavasti ensi keväänä)


Kuvassa japaninvaahteran lisäksi lilaa alppiruusua, vasemman puolen "heijastinkasvi" on kuutamohortensia, maanpeitekasveina iki-ihana lysimachia nummularia eli suikeroalpi (vaikka onkin keltainen) & suloinen omphalodes verna eli kevätkaihonkukka. Kuvat on vanhasta pihasta.
Mutta tuumasta toimeen, menen jatkamaan mullan vaihtoa. Pelargonit leikkasin muutama viikko sitten ja vaihdoin niille mullat, ovat lähdössä hyvään kasvuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti