sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Paljaiden jalkojen alla kuisti on aamuisin kylmä

lauloi joku radiossa. Ja kyllä, pitää paikkansa vaikka silti kuisti on paras paikka. Osa talvetettavista pelargoneista näyttää kukoistavilta, mutta muutama on selvästi kuoleman kielissä. Kokemuksesta tiedän, että tammi-helmikuussa tulee aina valitettavia kasviuhreja. Choco dominot ovat muuten aivan liian herkullisia. Sunnuntaina on aikaa vastata mukaviin haasteisiin ja mutustella herkkuja. 
Kaunis kasvijuliste, jonka sain Marialta, rakastan tätä! Lidlistä löytyi yllättäen kevään ensimmäiset sipulikukat, keltainen  Jetfire -narsissi tummemmalla torvella ja lila-valkoraidallinen Krokus Pickwick. Jälkimmäisiä taisinkin istuttaa pihaan syksyllä. 
Joululahjamuki, Arabian Runo -sarjan Talventähti -muki. Mukifanina haaveilen vielä saman sarjan Kevätkellosta. Botaaniset motiivit tuovat vähän kevättä sisällekin, huojennus.
 
Ensimmäinen esikko tuo sekin kevään sisään, näin myös hurmaavia kerrottuja esikkoja, ehkä pakko ostaa vielä sellainen jos raaskin


 
Tältä näyttää aikaisin keväällä, oma miniatyyri lehtoviritelmä Kuusamien juurella, Esikoita ja Mesimarjaa, jonka marjoissa mummolan makumuistoja


Sain siis ihanan haasteen Tiinalta (Pionihulluutta ja puutarhaunelmia), kiitos todella paljon!

Tässä vastauksia hänen keksimiinsä kysymyksiin:

1. Kaikkien aikojen paras puutarhaohjelma?

En katso puutarhaohjelmia, olen vähän outo...Jouluna voisin katsoa ja tammikuussa, mutta silloinhan niitä ei tule.

2. Luottotaimistosi?

Olisipa sellainen! Käyn kuitenkin Muhevaisessa, Kukkatalossa ja Plantagenissa. Myös Hongkong ja Vihernikkarit toimivat. Ihaninta olisi (ihan unelma tämä) asua kävelymatkan päässä taimistosta. Oikeasti kävisin taimistolla mieluiten monta kertaa viikossa ihan katselemassa vain.

3. Oletko innostuneempi puuvartisista vai perennoista?

Enemmän ehkä puuvartisista vaikka rakastan myös kukkia. Molempi parempi.

4.Kuulutko johonkin puutarhaseuraan tms?

En valitettavasti. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ystäviin, lasketaanko se? Olen vähän ujo joten laumakokoontumiset ei ole mun juttu. Tykkään touhuta pienellä porukalla. Puutarhaystävät ovat ihan parasta mitä tiedän. Nämä netissäkin olevat :)

5. Kuka on puutarhaguru, jonka kätten jäljet/filosofia on tehnyt sinuun vaikutuksen?

Piet Oudolfin perennapenkit puhuttelevat kovasti! Hän yhdistää värejä, muotoja ja heiniä perennoihin upealla tavalla.

6. Mikä on parasta talvisessa puutarhassasi?

Pikkulinnut (kauheaa, olin kirjoittanut tähän pillulinnut, naurua...), oravat ja puiden siluetit. Jouluruusu ja talventörröttäjät.

7. Onnistutko kylvöissä ja taimien esikasvatuksessa?

Vaihtelevasti, kovasti yritän. Nykyisin hyvin maltillisesti, 2-3 perennalajia keväisin sekä kesäköynnöksiä & vihanneksia. Pienimuotoinen kylvötoiminta kuuluu kevääseen, olisi kovin tyhjä olo jos ei mitään kasvaisi purkeissa.

8. Löytyykö puutarhastasi hedelmäpuu tai useampi?

Muutama omenapuu, kirsikkapuu ja päärynä. Luin kerran, että yksi satoisa omenapuu tyydyttää nelihenkisen pesueen tarpeen ja uskon siihen vahvasti. Kymmenien omenapuiden omenatarha tavallisella ihmisellä on hieman tuhlausta tai ahneutta.

9. Entäpä jonkinlainen vesiaihe tai oletko aikeissa tehdä/hankkia sellaisen?

Kyllä haluaisin, mutta odotan vielä...lintuallas on ja sitä käytetäänkin ahkerasti. Harakka kun siinä kerran pyörähtää niin allas on tyhjä :)

10. Oletko valmis näkemään vaivaa jonkin tietyn kasvin vuoksi (esim talvisuojaus) eli kokeiletko arempiakin kasveja vai hyväksytkö puutarhaasi vain ns. varmoja menestyjiä?

Muutama eksoottinen ja vaikea kasvi on mukava juttu, mutten kovin paljoa halua "sydänsuruja". Kokeilut ovat kuitenkin puutarhapuuhien suola. Esimerkiksi Peruukkipensasta tekisi mieli testata.

11. Selkeää ja modernia vai rönsyävänhallittua kaaosta?

Kaaosta varmaankin. Oikeasti hirveän kurinalaiset uudisasunnot joiden pihoissa on vain muutama stilisoitu kasvi ovat minulle pieni kauhistus.

Moni on vastannut kiertokyselyyn ja kysymyksetkin aika kulutettu loppuun vaikka mieleni tekisi rustailla uudet kysymykset. Hmm. Ehkä vähän myöhemmin.5 kommenttia:

 1. Kivoja vastauksia,mukava kun tartuit haasteeseen. Ja ihan hyvä,että tarkistit mitä kirjoitit siihen talvipuutarhakohtaan :D

  VastaaPoista
 2. Kasviaiheet ovat aina ihania astioissa :-)
  Ja esikot, siis niin ihanaa että niitäkin jo myydään, sehän merkitsee, että on kevät!
  Mullakin on peruukkipensas harkinnassa tänä vuonna alkavaan uuteen puutarhan alueeseen. Nuo puuvartisten hankinnat pitää vain levittää useammalle vuodelle, kun ovat tyyriitä. Tai mieluiten ostaa syksyllä: jos käy tosi tuuri, niin voi saada alennuksella.

  VastaaPoista
 3. Linnutpa linnut :)! Pitääpä pistäytyä lidlissä itsekin, olisikohan noita vielä huomenna jäljellä...

  VastaaPoista
 4. Oho, Lidlissä ymmärretään näiden asioiden päälle, ihanat keväännäyttäjät! Minäkin tykkään tuoda intohimon puutarhaan ja kasveihin myös sisustuksessa esiin. Vastauksiasi oli kiva lukea, näin oppii aina jotain uutta blogisiskoista ja puutarha-asioista yleensä.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Tiina!

  Saila, peruukkipensas olisi aivan ihana!

  Löysitkö vielä sipulikukkia Piipertäjä?

  Kiitos Maria, kuin myös sinun vastauksiasi on kiva lukea :)

  VastaaPoista