torstai 31. tammikuuta 2013

PergolaYksi isoimmista toteutuneista unelmista on pergola. Rakastan sitä paikkaa.
 
Edustalle on istutettu kaksi punakukkaista koristeomenapuuta, Makamik ja Tumma Kaunotar, toistaiseksi vielä aika nuoria kumpainenkin. Lisäksi tuossa korkeassa rautatelineessä kasvaa tuoksuköynnöskuusama, joka tuoksuu ihanalle kukkiessaan! Olen yrittänyt istuttaa pergolaan erityisesti tuoksuvia lajeja.


 
Ja Katsura, sekin tuoksuu hurmaavalle puolestaan syksyllä
 
 
Tuoksua tuo myös seinustalle valkokukkainen Pohjantähti-ruusu jonka seassa kasvaa Sinisade (toistaiseksi hengissä). Tässä alla oleva penkki on ensi kesän projekti :) Olen aiemmin kasvattanut siinä vain kesäkukkia, mutta nyt haluan uudistaa sen perennapenkiksi. Luultavasti kurjenpolvea ja jotain korkeampaa mikä on vielä harkinnassa. Ihanaa kun saa suunnitella ja piirtää. Kevään penkissä aloittavat Narsissit ja Pikarililjat.
 
 
 
Koska pergola on hyvin salainen paikka, on ympärille istutettu eri kokoista tuijaa (näin sitä säästetään kun ei voida kerralla ostaa isoa) ja verhot ripustetaan joka kevät tuomaan lisää tunnelmaa
 
 
Tuijaedustan penkit saavat olla rönsyileviä & villejä, Mustaseljaa, Viiruhelpiä, Käenkukkaa ja aluskasvillisuutena Varjohiippaa
 
 
Aikaisin keväällä Helmipensas aloittaa kukintakauden ja joskus vain keinuttelen tuossa vieressä ja ihailen
 
 
Pidän noista harmaantuneista laiturimaisista laudoistakin jo hieman, vaikka eniten haaveilen shakkiruudullisesta kiveyksestä. Köynnöksiä on istutettu runsaasti, mm. Kärhöjä, Villiviinejä, Köynnöshortensiaa ja Laikkuköynnöstä. Reunustamassa korkeammat Kurjenpolvet Raven, väriltään tumma lila. Ja jo aiemmin mainitut vaaleanlilat Varjohiipat, jotka ovat muuten talvivihreitä.
 
Yksi pergolaan liittyvä haave vielä on, unelmoin jostain korkeammasta puusta josta voisi sitoa katon pergolaan. Kultasade tai jokin korkealle vartettu kirsikkapuu. Pergolasta on käynti saunaan.
 
 

8 kommenttia:

 1. Oooh, vaikuttaa lähinnä paratiisilta sinun pergolasi, ei ihme että rakastat sitä!
  Tuosta katsurasta olen haaveillut, työpaikallani on ollut sitä myynnissä, mutta vielä en ole uskaltanut hankkia. Vähän epäilyttää sen talvenkestävyys...
  Sinisadekin olisi ihana, mutta olen toistaiseksi tyytynyt kultasateeseen, joka on hyvin pärjännyt meillä.

  VastaaPoista
 2. Ihana kasvitieteellinen paratiisi on pergolasi ja sen ympäristö!

  VastaaPoista
 3. Oi miten kaunista ja viihtyisää! Voin kuvitella, miten valkeat läpikuultavat verhot hulmahtelevat leppeässä kesätuulessa ja puutarhuri unelmoi keinussa. Mä istutin viime keväänä helmipensaan, toivotaan että se on talvehtinut hyvin ja saan taas ihailla kaunista kukintaa.

  VastaaPoista
 4. Kaunis kukkiva pergola sinulla! Ihana vilvoittelupaikka saunan jälkeen.

  VastaaPoista
 5. Voi kiitos naiset Marja, Saila, Tiina ja Saraheinä, olette aivan liian kilttejä!

  Marja -olin nuuskuttamassa Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Katsuraa kun paikalle osui paikan puutarhuri ja keskustelimme katsurasta. Hän ainakin sanoi ettei Katsura ole yhtään niin arka kasvi kun väitetään. Itse arastelen juuri puolestaan Kultasadetta, tosi mukavaa kuulla, että se pärjää sinulla hyvin!

  Helmipensasta voi kyllä suositella kaikille, satumaisen kaunis kukkiessaan :)

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa ja näyttää ihanalta kesäpaikalta:)

  VastaaPoista
 7. Mukavan ja viihtyisän näköinen pergola!

  VastaaPoista
 8. Voi kiitos Pioni ja My life vierailuistanne!

  VastaaPoista