lauantai 23. tammikuuta 2016

I must have flowers, always & always.

Claude Monetin sitaattiin identifioidun täydellisesti. Kaipaan aina kukkia.  Kevään teemaväritkin löytyivät kun vähän etsi. Ne ovat haaleanlila ja vaaleankeltainen. Mieluiten yhdessä.
Viime kesä ei ollut ihan paras kukkakesä, toivoisin niin ensi kesänä olevan toisin. Ainakin tupsuttelin maahan paljon kukkivia pikkusipuleja. Olen myös hommannut kukkien siemeniä. En ole hetkeen ostanut leikkokukkia, joulun ja uudenvuoden hemmottelujen jälkeen pidän kuivaa kautta. Nautiskelen kylläkin vielä hyasinteista ja tulollaan olevista amarylliksistä. Kukkia yritän sirotella sinne tänne elämääni. Äsken sekoittelin saunan löylyveteen kukkien tuoksua. Ja hypistelen uuden kukkatapetin pintaa. Se odottaa oikeaa hetkeä päästäkseen seinälle.
Vielä on talvista, mutta villikirsikassa puhkeavat vihreät lehdet. 

Pöydän alta tyhjien sipulipussien joukosta löysin sinne unohtuneita krookuksia -liloja- peittelin ne hellästi multiin

Perjantai on sisäkasvieni kastelupäivä. Kun tulen töistä, sytyttelen kynttilöitä ja kierrän kastelukierroksen. Kolme kastelukannua menee kevyesti keskikerroksen kasteluihin. Veden kerään viikon mittaan aina jos joku tahtoo juoda kylmää vettä niin otan hanasta valuvat haaleat talteen. Näin ollen ei mene pisaraakaan hukkaan. Ekologisuus ennen kaikkea. Orkideat kukkivat taas kauniisti vaikka hoidan niitä huonosti, joskus sitä on onnekas.

Kuivaa kautta on pidetty myös herkuissa, mutta nyt kaupasta löytyi mini-runebergintorttuja. Mikä loistava idea. Varsinkin kukkakirjan kanssa nautittuna.


 Kukkien sijasta olisin halunnut kovasti ostaa jonkun puutarhalehden mutten ehtinyt. Joten täytyy tyytyä kukkahaaveiden kertailuun. Otin siis muistiinpanot esiin ja kukkasipulien saralta on odotettavissa ensi keväänä:

*Pikarililjat (kutakin vain yksi kappale);
Fritillaria:
Davisii (pieni ja suklaanruskea)
acmopetala (kelta-ruskeanpunaraidallinen)
pallidiflora (suurempi vaaleankeltainen)
pontica (vaaleankeltainen jossa vähän punaista)
elwesii (kapeampi kello vaaleankelta-tumma)
*hyasintit: Madame Sophie (valkoinen kerrottu), Woodstock (tumma lila)
*tulppaanit:
villitulppaani Wilsoniana (kirkkaanpunainen pieni tulppaani), Tulipa tarda (keltainen villitulppaani),
Tulipa Candy Prince (haaleanlila tarhatulppaani), Tulipa Spring Green (valko-vihreä tarhatulppaani)
*Krookukset: Cream beauty (kellanvaalea)
*muut:
*Leucojum aestivum (valkoinen Suvikello tai kesälumipisara)
*Ipheion uniflorum (Heinätähti, väristä ei käsitystä)
*Anemone blanda mixed (värisekoitus Balkaninvuokkoja)
*Scilla bifolia rosea (roosa Pikkusinililja)

Kesäkylvöihin olen varannut seuraavat siemenet (etupäässä luonnonkukkakaipuuseen).

Monivuotisia

Myosotis sylvatica Victoria rosea (vaaleanpunainen Lemmikki)
Linum perenne (taivaansininen Sinipellava)
Lathyrus latifolius White pearl (valkoinen Ruusunätkelmä)
Codonopsis pilosula (Kiinanpeikonkello, kermanvaalea köynnöstävä lääkekasvi)
Campanula rotundifolia (Kissankello)

Kesäviljeltävistä annuelleista:

Lathyrus sativus (taivaansininen Peltonätkelmä)
Lathyrus odoratus Cupani (lila-punainen Tuoksuherne)
Lathyrus odoratus Mollie Rinestone (kermanvaalea punaisin aksentein, Tuoksuherne)

Kesäkukkien siemeniä täytyy hankkia vielä muutama pussi.

Tulevaisuuden unelmiin kuuluvat:

Kurkkuyrtin (Borage) viljely, se kaunis sininen kukka
Valkoinen varjolilja
Ruusun tuoksuinen Tuoksupelargoni
Villiruusu
Kiirettä ei  nyt ole, yritän hidastaa vähän tahtia jos vain suinkin kykenen. Näitä minun kuivia listoja ei jaksa varmaan lukea kukaan, mutta laitan tännekin muistiin mitä mahdollisesti on odotettavissa keväällä. Innokkaasti odotan myös, että kirsikkapensaat ja makeakirsikkapuu tekisi kunnon sadon jonain vuonna, samaa toivon ompuilta ja päärynöiltä.

Katsoin vanhoja kuvia vuosilta 2009-2012. Onpa puutarha kasvanut ja muuttunut. Niin minäkin. Tuli haikea olo. Tunnen myötätuntoa sitä henkilöä kohtaan joka olin, kuinka innokkaasti istutin ja odotin kasvien kasvavan. Puut ovat kasvaneet ja lapset siinä sivussa. Nykyisin katson paljon enemmän eteenpäin enkä odota enää niin paljon tapahtuvaksi. Nyt tiedän kaikesta enemmän, mutta aina se ei ole hyvä asia. Muutama vuosi sitten ostin jäämäsipuleita, roosansävyisiä tulppaaneja ja laitoin ne salaiseen lehtooni. Eiväthän ne sinne oikein sopineet.

Yhä teen virheitä vaikka luulen tietäväni ja osaavani paremmin. Elämänmakuisten virheiden keskellä: puutarhani on ehkä kauneimmillaan koristeomenoiden välistä tiirailtuna.

20 kommenttia:

  1. Ihania ajatuksia ♥
    Voi, minäkin ostin Cupania, siinä on niin herkulliset värit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Cupanin pitäisi olla myös erityisen tuoksuva :)

      Poista
  2. Mukavaa hissuttelua ennen puuhakauden alkua, haaveita, suunnitelmia! Meilläkin kukkivat nyt orkideat, huonosta hoidosta huolimatta! Ihmeen sitkeitä kukkia ovat! Tuota vaaleanpunaista lemmikkiä haluaisin myös lehtooni kukkimaan, täytynee etsiä sen siemeniä! Kolme siementilausta tein, ajattelin vielä yhtä mutta sillä ei ole kiire, ajattelin järkeistää ja ostaa viimeiset herkkusiemenpussit messuilta...mukavaa sielläkin on siemenpusseja helistellä, vaikka repertuaari messujen siemenvalikoimassa on aika suppea, no Tukholmassa on Impectan osasto, sieltä löytyy ihanuuksia!

    Puutarhassa ja elämässä tulee tehtyä virheitä, mutta onneksi on anteeksiantoa ja mahdollisuus virheiden korjaamiseen saadaan usein!

    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Orkideat taitavat sitten pitää huonosta hoidosta, hih. Kahta eriväristä roosaa lemmikkiä löydät Impectalta! Messuilla varmaan on. Ihana tuo messureissu, pääsisipä mukaan. Kyllä, virheitä tulee ja menee, se on vain elämää :)

      Poista
  3. Ihanaa, uusi kukkatapetti? Laitahan siitä sitten kuvia! Löysin muistaakseni Borås-tapettien valikoimasta aivan kahjon puutarhaystävän tapetin. Siinä vilisi pelkkiä siemenpussien kuvia. Se oli jopa minun makuuni liian värikäs :D.

    Tulipa tardaa, sitä keltaista pikkutulppaania laitoin viime syksynä ja oli kyllä tosi suloinen ilmestys. Odotan innolla että se kukkisi tänäkin keväänä. Ihania nuo muutkin istuttamasi sipulit ja siemenet, noita kelpaa odotella!

    Toivottavasti sinun kissankellosi itää hyvin! Se on minunkin haaveitteni luonnonkukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri! Joo tietty kukkatapetti, ainakin tavallaan. Laitan kuvatuksia :) Tiedän tuon tapetin, se on aika hurja. Hintakin oli kova. Tarda on tosi kiva tulpsu! Kyllä se varmasti kukkii tänä keväänäkin. Miten ne teidän talokaupat, olet ollut ajatuksissani! Kissankellosta en lainkaan tiedä onko vaikea vai helppo, raportoin sitten. Impectalta siemeniä.

      Poista
    2. Voi olla että myyrät vetivät tardatkin poskeensa :/. No, toivossa on hyvä elää!

      Ollaan löydetty yksi hyvinkin potentiaalinen talo Lasarista, mutta saas nähdä mitä tästä nyt tulee... olen oppinut että kaikki ei aina mene kuin rasvattu asuntokaupoilla.

      Poista
  4. Taitaa olla sun kukis sama färipaletti ku munki :) Tairan kans syksyllä laittaa kuusiympyrähän nuata pikkuusia tulppuja. Sopiivat varmasti paremmi. Kuvista puutarhan muuttumisen huamaa parhaiten. Entiset näkymät pyyhkiytyy miälestä aika äkkiää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Meillä on siis sama, hyvä maku :) Pikkutulppaanit olisivat varmasti kauniita kuusiympyrässäsi.

      Poista
  5. Jee, onnea teemavärien löytymiselle, ihana että mukana on haaleankeltainen! Totta on, miten sitä puutarhurinakin muuttuu, kasvaa tai aiankin muovautuu ja tulee ehkä sopeutuvaisemmaksi. En todellakaan sano vastaan, puutarha on varmasti kauneimmillaan koristeomenankukkien lomasta katsottuna. Kiva kun sulla on tuommoinen perjantairutiini, paras aloitus viikonlopulle. Ja olipas ihana löytö nuo itämässä olevat krookukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Kauneimmillaan tosiaan puiden välistä kun ei epäkohdat kunnolla näy...kyllä tässä jotain kehitystä tapahtuu suuntaan tai toiseen vaikkei aina sitä edes tajua.

      Poista
  6. Oi, jo ensimmäiset virkkeet saivat haaveilemaan. Hento lila ja vaaleankeltainen kuulostavat ihanalta yhdessä.
    Näistä sinun postauksistasi saa vihreysterapiaa talven keskellä ja viimeinen kuva on ihan huikea. Kyllä, sininen taivaskin näyttää kaikkein parhaalta omenankukkien välistä katsottuna. :)
    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Kiitos kauniista sanoistasi. Talvi tuntuu jotenkin niin pitkälle, omenankukkia odotellessa...mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  7. Ihanat teemavärit olet valinnut! ♥

    VastaaPoista
  8. Ihanan kukkaisa ja vihreä postaus. Minäkin hoidan sisäkasvit viikonloppuisin, on mukava rutiini. Sunnuntain jatkoa. Tv Marja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Kukkien hoito on niin mukavaa, onneksi on aikaa viikonloppuna. Hyvää sunnuntaita sinullekin!

      Poista
  9. Kuvista näkeekin parhaiten puutarhan muutoksen vuosien myötä. Kaunis orkidea ikkunalla ja suloinen koristeomenapuu.
    Mukavaa sunnuntain jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Totta, kuvista sen näkee. Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

      Poista
  10. Minä kerään kuivausrummun vesisäiliöstä veden sisäkasvien kasteluun, ekologista:)

    VastaaPoista