torstai 16. maaliskuuta 2017

Aikaan pajunkissojen

Jokin aika sitten sinitiainen alkoi tehdä pesää pergolan pylvääseen. Linnunpönttöjen kanssa tuli lopulta kiirus kun sinitiaiset alkoivat kiikuttaa majatarpeita kiven päälle maan tasalle unohtuneisiin äidin tekemiin pönttöihin. Mustarastas pöyhii pensaikossa ja laulaa. Aikaisina aamuina näkyy valonkajoa. Minä kuikuilen silmä kovana hedelmäpuita ja siirtelen taivutuspusseja, joita ystäväni virkkaa minulle. Saadaan oksat kauniiseen kulmaan.
Kiiruhdin kotiin pää kolmantena jalkana tutkimaan puutarhaa (ja tein miinusta, mutta oli sen arvoista). Aurinko paistoi. Kevät tuoksui ilmassa. 
Lumikelloja näkyy siellä täällä, varhaisimmat ovat jo ehtineet ohikukkia (nyyh)

Jouluruusut muodostivat kukkanuppuja myöhäissyksyllä ja kukkivat nyt

Vastapuhjenneita jouluruusujen lehtiä, leikkelen vanhat kulahtaneet pois (luin joskus, että voivat aiheuttaa sienitauteja), kalkitus toimi hyvin, nyt näkyy monissa tummempikukkaisissa kukkanuppuja

Skilloja nousee saunan edustalla, nuo pienet pallot ovat niiden siemeniä, tehokas itämiskyky..pitäisi painella varmaan syvemmälle

Tulppaaninalkuja

Kevätkelloja (Leucojum vernum). Näillä on niin hurmaava englanninkielinen nimi "spring snowflake"

Jään keskeltä nousee virvaliljoja

Tarhakylmänkukan pehmoiset nuput, minulla on valkoisia ja liloja, tahtoisin tänä keväänä ostaa sellaisen tummanlilan

Viime syksyn aleostos Charles Joly-jalosyreeni, kukkien pitäisi olla juuri sellaiset tummanlilat

Jäänreuna väistyy krookusten tieltä

Kukkapenkeissä ei voi enää hyppelehtiä leikkaamassa perennankorsia, pikkuisen harmittaa saamattomuuteni...tässä viime kesänä hankittu Kuolanpioni, olin haaveillut siitä jo jonkin aikaa

Tavallisia lumikellejä

Näsiä on näyttänyt aika samanlaiselta jo monta kuukautta. Kurkkasin metsän näsiääkin, se on tänä vuonna aika samassa kuin tämä. 

Jään läpi on tullut pieni ruusunätkelmän verso, tosi söpö...kylvin nämä viime kesänä, pitäisi olla pinkkejä ja valkoisia...toivottavasti kukkivat tänä kesänä
 
Jään läpikin versot nousevat, ihanaa....
Aikaisia iiriksiäkin nousee mullasta
Pikkuruinen on hän..kerrottu lumikello

Kotimatkalla poimin kimpun pajunkissoja

Leskenlehtiä, ihania kevätmerkkejä...
Loch Ness-mustavadelma säilyi vihreänä koko talven, se on isokokoinen, huitelee jossain kahdessa ja puolessa metrissä..en oikein tiedä minne sen laittaisin. Vieressä on tavallisia vadelmia.

 Tämä talvi imi minusta täysin mehut. Se oli näännyttävän kauhea ja jäinen, pitkä ja pimeä, uuvuttava ja vielä pari adjektiivia perään. Pelko jää pitkäksi aikaa. On ollut niin liukasta, että olen kaatunut pari kertaa pahasti (ja koska olen ihminen, joka menee lääkäriin vain äärimmäisessä hädässä) olen molemmat kädet murskana rahjustanut töihin. Olen tuhissut piikikkäänä kuin talviunilta herätetty siili....välillä on onneksi ihan naurattanutkin oma äkäisyys, siis joinain hyvinä päivinä...
Pienimuotoista kylvötoimintaa olen harrastanut. Jostain syystä olen rakastanut aina kesäköynnöksiä. Onneksi niiden kylväminen on myös superhelppoa. Monella isot pampulasiemenet, jotka liotettuna lähtevät hyvin kasvamaan. Tänä vuonna kylvin suklaanväristä päivänsineä ja hyasinttipapua sekä tietysti tuoksuherneitä. Ostin vielä yhden pussin valkoista ruusupapua. Halpissiemeniäkin löysin ja herneet on hommattuna. Tahtoisin niin päästä istuttamaan. Voi kunpa se talvi ei nyt enää jatkuisi...

27 kommenttia:

  1. Voi että, äkäinen siili ja mitä vielä. Ymmärrän! Tämä talvi kesti iäisyyden, oli oikea jääkausi. Mutta mitä ihania kevään merkkejä nyt onkaan, siellä onkin kevät pitkällä! Voi nyyh, jo nyt ohikukkineita kevätkukkia, se on niin haikeaa, kun ovat ohi - seuraavaan vuoteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Kiitos superisti ymmärryksestä, muisku! Haikeaa on...mutta janoan enemmän..saisi lämmetä hiukkasen!

      Poista
  2. Teillä on kevät pidemmällä kuin meillä. Eilen olikin ihana aurinkoinen päivä täällä ja koiran koiran kanssa pihalla ja puuhailin jotain pientä. Osta ihmeessä ensi talveksi nastakengät, jotta pystyssä pysyt! Minulla on ja on ihan erilaista kävellä niillä kuin ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Hyvä idea tuo nastakengät, kiitos vinkistä. Onkohan hirveän hintaiset...

      Poista
  3. Kaipaan niin aurinkoa ja valoa, tämä talvi on tosiaan vienyt loputkin energiat. Sinulla onkin jo niin paljon ihania kevään alkuja tulossa joita voi seurailla päivittäin. Eiköhän se talvi ole jo voitettu ja kevättä kohden kuljetaan jo lujaa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Sama täällä!! Luotan sanomaasi, kevät tulee :)

      Poista
  4. Oi, miten keväistä siellä teillä jo on!
    Tänään sataa lunta, mutta "uusi lumi on vanhan surma"... :)
    Valoisaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Kyllä, pian teilläkin sulaa! Iloa viikonloppuusi!

      Poista
  5. Teillä on jo täysi kevätelo menossa - kaikenlaista vihreää pilkistää näkyviin! Olette melkoisen askeleen edellä monia muita. Pihoissa jököttävät lumikinokset ja jääkuoret, mutta siellä jo scillat kurkistavat! Se on lupaavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Tämähän on siis etelä-Suomea :) täällä pitäisikin olla jo keväistä :) Toivottavasti teidänkin lumet pian sulavat!

      Poista
  6. Voi että miten paljon teillä on piippoja jo tulossa, niin keväistä jo, kukkiakin! Puissa ja pensaissa vahvat silmut! Meillä ei vielä piipota mikään, mutta kun hiukan lämpenee vielä niin luonto herää yhdessä yössä! Ihanaa aikaa tämä kevät, toivottavasti ei lunta tosiaankaan enää tulisi!

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Toivon, että teilläkin pian keväistyy, kyllä siellä minusta kovin keväistä oli kun pyörähdin blogissasi :)

      Poista
  7. Tämä vuodenaika on melkeimpä parasta puutarhassa...saa ihailla kasvun alkua!

    VastaaPoista
  8. Joo, niin oli järkyttävän pitkä tämä talvi. Se tuli ihan liian aikaisin ja aina vaan kesti ja kesti. Olen ehtinyt kevään odotuksissani kastella kuoliaaksi muutamat siemenkylvöt. Mutta on siellä paljon kyllä hengissäkin - onneksi.
    Sinulla on jo ihanan paljon elonmerkkejä puutarhassa. Tuo näsiä on sitten ihanan näköinen. Vieläkään en ole saanut sitä hommattua. Olen kyllä tänä keväänä suunnitellut hankkivani aika lailla lisää kasveja. Saas nähdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irene! Niin oli, tuskastuttavan pitkä....helposti käy niin siemenkylvöjen kanssa, tuttua...olen myös ylikastelija. Toivottavasti saat näsiän tänä vuonna, kerro ihmeessä minullekin mitä aiot hommata tänä vuonna, utelias kun olen :)

      Poista
  9. Voi jestas mitä kuvia! Meillä saa orottaa vähintään kaks viikkua tuallaasihi tunnelmihi. Meillä ei näy pihas muutaku lunta ja jäätä..... ja vettä. Toivottavasti mikkää kasvit ei huku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Pian teilläkin keväistyy! Toivottavasti lumet lähtevät pian. En usko, että hukkuvat :)

      Poista
  10. Oo, mikä määrä kaikkea ihanan lupaavaa. Minulla on joulukuun alun kaatumisesta vielä jäljet tallella (olisi voinut käydä pahemminkin). Olen pelännyt uudestaan kaatumista tuon jälkeen ihan eri tavalla. Meillä riittää vielä jonkin aikaa pihalla varottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Voih, kuulostaa pahalta kaatumisesi! Toivottavasti pysyt pystyssä. Kamalan liukas talvi oli. Pidän peukkuja jotta lumet/jäät sulavat!

      Poista
  11. Voi miten keväistä täällä jo on! Olen itsekin kierrellyt silmä tarkkana, josko lumikelloista jo kuuluisi jotakin. Tammen juurella on vielä niin iso lätäkkö, ettei toivoakaan, ja kukkamaakin uinuu vielä... Tuo näsiä on hurmaava, kertakaikkiaan! OI kevät, saavu jo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura!Toivottavasti teillä pian kukkivat kevätkukkaset! Tammi kuulostaa ihanalta, toivottavasti se juo vedet nopsaan. Kevät tulee!!

      Poista
  12. Täällä meillä näyttää vielä melko talviselta, mutta joka päivä pälvipaikkoja alkaa ilmaantua ja eilinen vesisade antoi jo osaltaan lumille kyytiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Pälvipaikat kuulostavat lupaavalta :)

      Poista
  13. Teillä on siellä jo mukavasti kevään merkkejä. Täällä ei vielä piippoja näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! Toivottavasti siellä näkyy pian piippoja!

      Poista
  14. Voi, miten ikävää, kun olet satuttanut itseäsi kaatumisilla, nämä jäätiköt ovat kyllä kaikkea muuta kuin oikeaa talvikeliä. Mutta on sinulla iloista nähtävääkin jo siellä pihamaalla, meillä on turha kameran kanssa kevättä pihamaalta etsiä, edelleen lunta ja jäätä täynnä! Toivotan iloisempia päiviä sinulle!

    VastaaPoista