sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Keväisissä puutarhatöissä

Muistoksi blogiin ihana työntäyteinen puutarhaviikonloppu. Hoidin puutarhaa, mutta vielä enemmän se hoiti minua.

Tällä viikolla kevät viimein saapui pääkaupunkiseudulle. Lumet ovat sulaneet kokonaan pois pikkuisesta puutarhastakin. Maanantaina tilanne näytti vielä pahalta, mutta nopsasti hupenivat kuitenkin pois. Ja taas kiitän onneani, että olen onnistunut saamaan rinnetontin, vesi valuu pois kun hanhen selästä ja puutarha alkaa olla kuiva.

Hetken eksyksissäolon jälkeen laitoin hihat heilumaan ja siivosin korret pois ja muutoinkin uurastin poimien mm. ison pussillisen pupun papanoita! Yritän tehdä aina etanatsekkauksen näin keväällä. Maa on jo sulanutta, joten niitä voisi kömpiä kasojen alta vastaan, nyt en vielä löytänyt yhtäkään. Kuten olen monesti kertonutkin, jätän kaiken syksyllä siivoamatta, lehdet ja korret törröttämään talveksi. Keväällä siivoan puolestaan aika huolellisesti. Mielestäni tämä metodi tuntuu suojaavan hyvin kasveja talvituhoilta. Mutta mistä mitään oikeasti tiedän...

On todella huojentavaa päästä pihahommiin pitkän tauon jälkeen. Tunsin itseni suorastaan uudestisyntyneeksi kahden päivän puutarhahoidon päätteeksi



Eri vaiheissa olevia tummanpunakukkaisia jouluruusuja tupsahtelee puutarhassa esiin

Samoin pieniä sipulikukkasen alkuja ja nuppuja, tässä tavallinen scilla sibirica
Kurjenmiekkoja olen istuttanut hyvin maltillisesti, mutta onneksi ovat säilyneet hengissä...taustalla näkyy hyvin lumen alla talvehtinutta laventelireunusta


Krookukset ovat nupulla, mutteivat aivan vielä täydessä kukassa. Kevät on meillä aika paljon myöhässä, koska normaalisti nämä kukkivat maaliskuussa
Pikarililjoja ja esikoita, ja aina kun jälkimmäiset paljastuvat lumen ja jään alta niin vannon, että esikot saavat jäädä. Inhoan niiden rumia lehtiä
Hellyyttäviä Imikän ruusukkeita

Asensimme uudet pyykkinarut ja tuuli kuivatti lakanat hyväntuoksuisiksi. Olen niin onnellinen. Selkä on katkipoikki, mutta henkisellä puolella ollaan voitolla. Näin kärpäsen ja mehiläisen ulkona puuhaillessani. Linnut rääkyivät, lurittelelivat, pöyhivät ja lentelivät kiireisen oloisina pöntöilleen

Hassuja yksittäislumikelloja tupsahtelee sieltä täältä ja kaikki kukkivat vähän eri vaiheessa. Olen koemielellä istuttanut näitä vähän joka puolelle pihaa

Kaikki rakkaat vuokot nousevat, nämä ovat keltavuokkoja, tervehdin kaikkia vuokkoja kuin parhaita ystäviäni
Toivottavasti en kutsu tätä väärällä nimellä nyt, mutta luulisin kyseessä olevan corydalis cashmerianan eli sinikiurunkannuksen. Jotenkin muistelen kyllä ostaneeni sen eri nimellä, mutta en ole varma. Kaunis sininen kiurunkannus kuitenkin on kyseessä
Nuuskin pienoislehdon, paljon alkuja ja nuppuja, Sinivuokot nupulla (olivat jo ennen kuin talvi alkoi) ja ihastuttavat Kevätlinnunherneet nousevat maasta parhaillaan (kuvassa). 

Kuistilla pieneen ginkgoon puhkesi lehdet ja se on suloinen kuin keväthenkäys
Rakkoköynnös on myös valtavan kaunislehtinen, odotan innolla sen jänniä hedelmiä, jos siis saan pidettyä sen hengissä sinne asti. Käytiin tänään taimistolla ja ostin ekan kasvin (unohdin ottaa kuvan): alppikärhö purple dreamin eli tummanlilan sävyisenä, kevään trendivärissä. Oikeasti valitsin sen, koska sen kukkien pitäisi olla tuoksuvia.

Miten toivonkaan, että te siellä puutarhoissanne, jotka ovat vielä lumen vallassa, saisitte pian kokea kevään kosketuksen. Odottaminen on raskasta.

28 kommenttia:

  1. Odottaminen on aika tuskaista mutta kyllä se kevät koittaa tänne vähän pohjoisemmaksikin. Sinä olet päässyt jo tositoimiin, alkuja näkyvissä vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Onneksi kevät tulee kaikille, eri aikaan vaan. Ihanaa onnea kun pääsee puutarhuroimaan :)

      Poista
  2. Oi, miten nautinkaan näistä kuvistasi. Kaikkia pieniä ja terhakoita kasvun alkuja. On se aika ihmeellistä, miten jotkin kasvit pystyvät ponnistamaan heti jääkylmästä maasta kasvuun. Nyt meilläkin alkaa lumi häipyä, vaikka aika paljon sitä vielä riittääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Kiitos itsellesi! Onneksi teillä lumi häipymässä, niin se kevät vain tulee vaikka väkisin. Ihastelinkin jo lumikellojasi instassa :) Ihania!

      Poista
  3. Sulla oli ihan super viikonloppu! Täälä saa varmasti orottaa viälä pari viikkua, ennenku pääsöö tosi toimihin. Siälä näkyy jo ihania alakuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Eiköhän teilläkin ala hiljalleen olemaan keväistä! Tulen kurkkimaan alkujasi nyt :)

      Poista
  4. Ihana viikonloppu on ollut tosiaan, mahtavaa päästä ulos puutarhahommiin. Kaikkea ihanaa versoo jo puutarhassasi! Kevät <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! ihana, ihana kevät! Lähden nyt myös katsomaan sinun puutarhatouhujasi blogiisi :)

      Poista
  5. Niin se on. Puutarha hoitaa meitä enemmän kuin me puutarhaa.
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Niin se taitaa olla ja onneksi niin! Samoin sinulle, mukavaa viikonloppua ja kevättä!

      Poista
  6. Ihanaa, viimeinkin! Ihanasti kuvailet tuota pihapuuhien mieltä hoitavaa vaikutusta. Ihanat kasvuunlähdöt, ja jouluruusutkin noin pitkällä jo, huippua! Lumikellon avautunut kukka ♥ Ja kaikki versot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Se oli kyllä terapiaa parhaasta päästä ja vielä kaiken lisäksi ilmaista :) Kevät vihdoin!

      Poista
  7. Odottamien ON raskasta! Kateeksi käy. Minä eilen juuri lumikasoja pihalla siirtelin, että sulaisi nopeammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kivisen Vilma! Toivottavasti lumenne sulavat pian ja pääset nauttimaan keväästä!

      Poista
  8. voi siellä on jo noin kevät pitkällä. Nuo lumikellot ovat kyllä todella ihania ja tykkäisin itsekkin jos niitä pihalla kasvaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hilu käynnistäsi! Istuta ihmeessä lumikelloja puutarhaasi tänä syksynä? Pääset sitten ensi keväänä niistä nautiskelemaan :)

      Poista
  9. Onpa siellä kevät pitkällä! meillä kukkii etupihalla, mutta puutarhassa on vielä lunta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Kyllä teilläkin jo varmaan kukitaan! Ihanaa kevättä sinulle!

      Poista
  10. Oijoi miten ihania puuhailuita ja kuvia ❤ oih 😊

    VastaaPoista
  11. Upean keväinen puutarha jo sinulla. Täällä vasta ensimmäiset krookuksen piipot kurkistelevat pälvipaikalta. Eiköhän kohta täälläkin pääse kunnolla kevätpuutarhaa ihailemaan. Loppuviikoksi on luvattu ainakin mukavan lämmintä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Puutarhamyyrä! Onnea on kun saat jo piippoja ihastella, nyt on jo varmasti keväisempää siellä. Lämpöä on tosiaan luvattu lisää :)

      Poista
  12. Oi onnellinen Sametti H - pääset jo täysillä pihapuuhiin! Ja noin paljon uutta puskee puutarhassasi. Täällä joutuu kotvasen odottamaan edelleen, KAIKKI kukkapenkit lumen alla! Mutta istuskelen puutarhahuoneessa ja haaveilen....Ja katselen toisten blogeja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Kiitos, toki olen, toivottavasti sinäkin pian pääsisit tositouhuihin! Inhottavaa tuo lumi. Onneksi sinulla on se ihana puutarhahuone missä nautiskella :)

      Poista
  13. Ihania kuvia <3 Lumien sulamista täälläkin vielä odotellaan, mutta teidän etelän ihmisten blogeja katsellessa tuntuu jo ihan keväältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hiidenkiven puutarhassa! Toivottavasti lumenne sulaisivat pian, pidän täällä peukkuja! Onnellista kevättä sinulle!

      Poista
  14. Vielä pitää tosiaan odottaa, mutta kyllä ne lumet lopulta sulaa täältäkin;)
    Mutta kyllä sitä onkin jo ikävä pieniä piippoja ja muutakin maasta puskevaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Toivottavasti hyvin pian! Instasta huomasinkin jo piipposi, miten ihana juttu :)

      Poista