tiistai 19. maaliskuuta 2019

Kirsikkapuisto

Olen viime aikoina haaveillut kirsikankukista & uudesta kirsikkapuusta. Kuten aina tähän vuodenaikaan. En ole aiemmin uskaltanut sanoa asiaa ääneen, mutta tavoittelen oikeasti kirsikkapuistoa (pientä sellaista). Se kun kuulostaa niin suuruudenhullulta. Jokaisella puutarhurilla lienee joku heikko kohta tietyn kasvin kohdalla ja minulla se on sitten vissiin kirsikat (muitakin on valitettavasti). Jaarittelen aina näistä kirsikoista näin kevään tullen, skippaa jos aihe kyllästyttää🌸

Lempikuukausi  on  tietysti toukokuu, jolloin suurin osa kirsikoista kukkii

Viime syksynä sain yhden uuden kirsikkapensaan. Hally Jolivetten (toivottavasti on kunnossa). Sitä edellisenä vuonna ostin Schalininkirsikkapuun (kerrotut valkoiset kukat). Etsin hallylle netistä tähän kuvan kun en ole vielä kukintaa saanut kokea:
Aiheeseen liittyvä kuva
Tässä kirsikassa kiehtoo erityisesti (tietysti kauniiden kukkien lisäksi) sen hentoinen puun ja pensaan välimuoto. Kukatkin on aika mielenkiintoiset, niissä on tummanpunainen nielu ja puolikerrottuja ovat. Muistuttavat itse asiassa paljon Belle Etoile -jasmikkeen kukintoja

En yhtään ole lukumääräihminen  (ei se määrä vaan se laatu), mutta työkaverini kysyi montako kirsikkaa minulla on ja pääsin lukemaan 13 (hui epäonnen luku). Ehdottomasti himoan lisää kirsikoita. Edelleen lempikirsikkani on Rusokirsikka, joita olen ahtanut jo kolme tälle pläntille. Lisäksi on pari vaaleanpunakukkaista accolade-kirsikkaa, valkokukkainen kerrottu Schalininkirsikkapuu, Japaninkirsikka Kanzan 2 kpl, ja riippakoristekirsikka Kiku-Shirade-Sakura & muita syötäviä kirsikoita ja pensaita, joita en jaksa nyt luetella, mutta osa esiintyy näissä kuvissa. Ja koska olen ihan vähän hullu, mahtuu tänne minusta niitä lisääkin.

Lajikkeita on paljon, osa arempia, osa paremmin sopeutuvia karuun ilmastoomme. Jos olisi paljon rahaa niin ostaisin enemmän, useampia, rohkeammin. Mutta yhden kirsikan vuosivauhti on sekin ihan asianmukainen. Jotkut sellaiset lajikkeet, joita erityisesti himoan, maksavat liikaa. Mutta hiljalleen päästään kohti kirsikkapuistoa....

Tänä vuonna ostan siis todennäköisesti taas jonkun uuden kirsikan

Yhteiselo puutarhani kanssa on jatkunut nyt 11 vuotta ja blogikin samat. Ja täysin jäänyt huomioimatta mukavat lukijat ja kanssamatkaajat. Jotain tarvitsisi keksiä, mutta kun iän myötä on jotenkin voimat vähenneet ja hädin tuskin selviän työviikoista ja perhehommista hengissä. Nytkin makaan täällä sohvan uumenissa yöpaidassa ja avasin vahingossa toukokuisen kuvakansion ja jäin kirsikkakoukkuun. Onneksi viikonloput on vielä olemassa. Mutta täytyy skarpata, en ole suinkaan unohtanut kaikkia mukavia kommentteja mitä olen vuosien varsilla saanut, jokainen niistä on ilahduttanut. Valitettavasti muistan kyllä myös ne ikävät kommentit. Mutta ei mennä siihen nyt☮
Koristeomenapuu, joka muistuttaa kirsikkaa: aamurusko

Rusokirsikka kukinnan jälkeen tuo japanilaista fiilistä puutarhaan

Mitäs kirssujen alle on kiva istuttaa? Luonnonmukaisuuden rakastajana pidän erityisesti vuokoista kirsikoiden alla. Olen istuttanut hämyvuokkoa, ternivuokkoa (vaaleankeltaista) ja montaa erilaista vaaleanpunaista vuokkoa kirsikoiden alle. Isokukkaiset valkoiset ovat balkaninvuokkoja. Edellä mainitut kukkivat usein samaan aikaan ja ovat sopivan hempeitä ja pastellisia väreiltään. Puhumattakaan siitä, että ne eivät tarvitse mitään hoitoa ja erityishuomiota ja leviävätkin itsekseen...Lemmikit eri väreissä toimivat myös, mutta ne kukkivat pikkuisen myöhemmin. Myskimatara on ihan mahtava ja varjohiipatkin toimii (matara kruunukuvassa etualalla valkokukkaisena) hyvin. Pienet & samaan aikaan kukkivat luonnonkukat korostavat kirsikoiden herkkää kukintaa🌸

17 kommenttia:

 1. Onpa sinulla upea valikoima kauniita kirsikkapuita. Minä hankin viime syksynä ” Kevätsuudelma ” kirsikkapuun ja nyt jännitän miten se on selvinnyt ensimmäisestä talvestaan meillä.
  Mukavaa viikon jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Näissä on jotain niin vangitsevaa...kyllä se kirsikkasi on varmasti talvesta selvinnyt, miten ihanaa sitten kun se kukkii! Onnellista viikonloppua Sinulle!

   Poista
 2. Ihana sana, kirsikkakoukku! Onneksi jäit siihen ja jaoit tätä kauneutta meillekin ♥ Ja onneksi hankit pikkuisen puutarhasi ja perustit blogin! Kirsikkapuisto on ihan loistava ajatus, ei se koko tai määrä vaan tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Menee kai vähän jo tuputtamisen puolelle, mutta toivon, että muutkin jää kirsikkakoukkuun :) Kiitos ihana Sinulle, että olen saanut tutustua Sinuun ♥ Mikä onni ja ilo kirsikoiden ohella ♥

   Poista
 3. Voi kuinka ihania kirsikkakukkakuvia. Voisin ittekki jäärä kirsikkakoukkuhun, jos asuus etelämpänä tai eres suajaasemmalla tontilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Ilman muuta kannattaa kokeilla kirsikoita siellä pohojammaallakin! Monessa vyöhykkeet on kyllä sinne asti. Kannatetaan!!

   Poista
 4. Kirsikat ei ole yhtään hullumpi kohde jäädä koukkuun, varsinkaan kun siellä etelässä menestyy niin moni lajike. Minulla ei ole yhtään, mutta vanhemmillani on yksi. Se paleltui ensimmäisenä talvena maata myöten ja perusrunko alkoi puskea juurivesoja, joista on reilu 15 vuoden aikana kasvanut pari metriä korkea pöheikkö. Ehkä kahtena vuonna siihen on tullut pari kukkaa ja yhteensä ehkä kolme järkyttävän pahanmakuista kirsikkaa :D Sinun kirsikankukkasi ovat todella kauniita ja vuokot niiden alla kruunaavat kevätpuutarhan. Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kannattaa teilläkin kokeilla, ehdottomasti! Lajikkeita on paljon. Voih tuo vanhempiesi kirsikka, ikävä juttu. Mikä lajike se mahtoi olla? Ihanaa kun jaksat käydä täällä vaikka niin harvakseltaan ehdin blogiisi, suurkiitos! Iloista viikonloppua!

   Poista
 5. Voi miten kaunista! Minulla ei ole yhtään kirsikkapuuta, mutta sellaisesta kyllä haaveilen. Kirsikkapuisto kuulostaa ihanalta, pitäähän sitä haaveita olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Ilman muuta hankit kirsikan :) Pitää joskus olla suuruudenhulluja haaveita, eri asia sitten onnistuuko toteutus...

   Poista
 6. Ihanat kirsikat! Minulla on yksi rusokirsikka mutta se ei ole vielä kukkinut kun on niin pieni. Syötävien kirsikoiden kukat eivät ole yhtä hienoja kuin koristekirsikoiden mutta kivoja nekin, toivottavasti on taas keväällä runsas kukinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Toivottavasti rusokirsikkasi kukkii tänä keväänä! Minulla taisi mennä 5 vuotta ennen kuin se kukki, pieni taimi oli minullakin. Syötävien kirsikoiden kukat ovat aivan ihania nekin. Toivotaan ihastuttavaa kukintaa!!

   Poista
 7. Ennen blogiasi en edes ymmärtänyt, että Suomessa voi kasvattaa noin monia eri kirsikoita. Pidän jo puutarhaasi kirsilkapuistona. Aivan ihana tavoite!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana vaalean vihreää! Olen kaivannut sinua! Olet aivan liian kiltti, ei tämä vielä taida puistoksi kelvata, mutta jatkan yrittämistä :)

   Poista
 8. Sinulla onkin jo pitkä blogitaival, onneksi olet täällä kirsikkoinesi:) Oma kirsikkapuisto, ei ole joka tytöllä! kiva, kun jaat meille näitä keväisiä kuvia ja kirsikankukkahuumaa.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Sirkku! Kiitos paljon, tämä on mitätön blogi ja on ihme, että hengittelee vaivalloisesti yhä. Kiitos kun jaksat lukea! Noh, yritetään puistoa, en ole varma onnistuuko. Onnellista kevättä sinulle!

  VastaaPoista
 10. Kirsikat on niin ihania, onneksi meilläkin menestyy ainakin muutama!

  VastaaPoista