sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Kevään eka puutarhakierros

Tässä alkaa hiljalleen heräilemään keväthörähtelemään harrastelijapuutarhurikin. Eilen oli ihan hirveä myrsky, mutta tänään paistoi aurinko ja touhusin puutarhassa monta tuntia. Pyykit vein ensimmäistä kertaa tänä keväänä ulos. Ihailin leppäkerttua ja vastapuhjennutta poimulehteä. Nyt on aivan jumalaton kiire leikata kaikkien perennojen korret ja siistiä penkit, periatteessa on jo liian myöhäistä kun ei pysty enää kukkapenkeissä tallomaan
Viikossa on tapahtunut paljon edistystä, lumet lähtivät & lumen alta paljastunut jopa krookuksen kukat. Ehkä se runsas lumi olikin hyvä juttu loppujen lopuksi.
Ilma on kyllä tuntunut enemmän syksyltä, niin harmaan sateista on ollut. Ehkäpä tästä itsekin hiljalleen virkistyy kun valon määrä lisääntyy ja kevätlaulut alkavat soida. 
Ruusut ovat ihan mahtikunnossa, vihreitä alhaalta ylös (nekin kiitos runsaan lumen). Köynnösruusutkin ihan ylös asti pariin metriin kokonaan vihreitä, aivan ennenkuulumatonta. En muista tälläistä ennen olleen

Häirikköfasaanin karkoitukseen olemme saaneet yllättävää apua naapuruston bengalinkisulta, joka on ottanut linnun targetikseen. Hah. Siitäs sait häirikkötipu kun aloit popsimaan keväänvihreitä puksipuitani.
Pidempään lumettomana ollut talomme eteläpuolen kaistale on lämpöinen, hiekalla ovat talvehtineet hyvin söpöt tarhalaukkaneilikat, timjami kasvaa tässä niiden seuralaisena
Tämä japaninsara on tosi vanha, lähes kymmenvuotias
Krookukset ovat vähän rähjäisiä, mutta silti niin suloisia. Tämä lajike on snowbunting, joka jostain syystä tahtoo kukkia jopa ennen kasvitieteellisiä krookuksiani, vaikka niiden pitäisi kukkia ekaksi

Huhtikuussa ajattelin aloitella tuoksuherneiden esikasvatusta. Perennat ja kesäkukat sitten toukokuussa ruukkuihin & kasvihuoneeseen. Huhtikuussa avautuu myös ekat taimistot eli elämä todellakin voittaa. Paikallinen Muhevainenkin on muuttanut lähemmäs, joten ei tässä voi kun juhlia. Taimistot kun sattuvat olemaan yksi elämän parhaista jutuista.
Tulppaaneissa on nuputkin jo, ihanaa
Perennat ovat lähteneet kasvuun, morsiusharsolla on herkullisen pinkit versot varhain keväällä Pääsiäinen onkin tänä vuonna tosi myöhään, odotan jo sitä ja pientä puutarhalomaa
Tarhakylmänkukkien pehmoalkuja
Lumen alta on paljastunut täydellisen vihreä uusi ruusunätkelmän alku
Monet perennat ovat vihreitä alkuja täynnä, tässä maksaruohoa
Tuoksuorvokeissa on kukkanuppuja, ihanaa. Nämä ovat hyvin talvenarkoja ranskalaisia lajikkeita, joten huokaisen helpotuksesta jokaikinen kerta kun ne talvehtivat. Usein nuput jäätyvät kun talvi saattaa yllättää täällä niin myöhään, nyyh...lajike on coeur d´alsace
Mahtava piippojen armeija marssii nyt kevätkukkapenkissä
Kaikkialla on lumikelloja, ei huono
Narssisseja nousee nyt myös vähän kaikkialta, istutin muutamia syksyllä lisää



Jouluruusuja nousee nyt myös kaikkialta puutarhasta, olen hamstrannut näitä monena vuonna
Vaahterakokoelmaa: koreanvaahtera on hyvin kaunis punaisine versoineen näin keväällä
Pieni ja sievä (ei kasva koskaan) Koreanperhosvaahtera säilytti lehtensä talven ylitse
Ihana Näsiä...

Tässä varoittava esimerkki miten EI kannata istuttaa. Olen niin tyhmä, istutin krookuksia & kurjenmiekkoja ihan vieri viereen. Juuri kaivelin esiin nämä krookukset ihan kalmeina kuihtuneiden iristen varsien alta. Pyh. 
Kasvihuoneessa on narsisseja & helmililjoja, täälläkin kävi valitettavasti fasaani sikailemassa. 

Onnellista kevättä 🌷

23 kommenttia:

  1. Ihana keväinen pihakierros! Iltaisin (silloin kun paistaa aurinko) on ihan sikakeväistä. Ihanaa.
    Hehheh, sikailija-fasaani naurattaa, vaikka ei sinun sijassasi kyllä naurattaisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Pieniä keväthetkiä on ollut siellä täällä, vaikka vielä on kovin synkkää. Se fasaani on ihan KAUHEA, punaiset silmät ja kaikkea ja muina miehinä tulee pihaan jatkuvasti mussuttelemaan jotain. Se olis fasaanipaistin aika!

      Poista
  2. Oi että, ihanan keväistä siellä jo! Ihan noin paljon ei tänään mökillä uutta kasvua vielä näkynyt, mutta ilahduin ekoista lumikelloista jo niin paljon, että melkein aloin pomppimaan ilosta (kipeä polvi esti).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Intianminttu! Voi kun ihanaa, että lumikellosi kukkivat! Nauratti pikkuisen tuo polvi, vaikka ikävää kun se noin vihoittelee. Toivottavasti paranee pian!

      Poista
  3. Rohkea fasaani, meidän pihaan ilmestynyt päätyi jonkun pedon suuhun, kissoja ei pelännyt yhtään mutta ehkä kettu tai ilves sai siitä hyvän paistin.
    Ihanan paljon kevättä näkyvissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! On aivan idiootti tämä fasaani, hyvä kun teidän syötiin. Meilläkin kettu nappasi viime talvena, mutta nyt ei valitettavasti ole kettua näkynyt. Kevätiloja sinulle!

      Poista
  4. Lumi on toivottu seuralainen kasveille talvella. Mitä enempi sen parempi.
    Kovin on keväistä jo siellä ja vaikka mitä putkahdellut esiin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Niin se taitaa olla, vaikka silloin ei iloitse kun hyörii lumitöissä. Kevätiloja sinulle myös!

      Poista
  5. Onpa siellä keväistä! Meillä on itse puutarhassa vielä tosi paljon lunta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Toivottavasti lumenne sulavat pian, varmaan jo ovatkin sulaneet!

      Poista
  6. Onpas siellä jo paljon kevään merkkejä näkyvissä! Lumikellot <3

    VastaaPoista
  7. Sinullakin oli leppäkerttu postauksessa! Ovat tainneet sielläpäin sopia syksyllä, milloin heräävät :D Täällä ei ole vielä näkynyt, mutta kivikkorinteestä näkyi jo ihan pikkuisen hopeahärkkiä. Ihanasti sinulla on siellä jo vaikka miten paljon kukkia ja kasvit hyvin heräilemässä kasvuun. Noin keväisiä kuvia on ihana katsella odotellessa oman puutarhan sulamista. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Nyt ne leppikset varmaan ovat heränneet :) Toivottavasti pian sielläkin ja lumet pois, toivon!! Kevätiloja sinulle!

      Poista
  8. Voi mikä kasvuvauhti! Oikia pika pyrährys! Nuppuja ja kukkiaki jo. Talavella lumesta o kasviille tosiaanki hyätyä, vaikka se muuten päähän ottaaki ja sais kevääsi aina hävitä pikavauhtia muille maille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Tuntuu vaan niin hitaalle tahdille, ei malttaisi odottaa...toivottavasti lumenne ovat jo sulaneet!

      Poista
  9. Olen niin iloinen, että pääset jo kiertelemään puutarhassasi ja bongailemaan nuppuja sieltä sun täältä! Siitä tiedän, että joskus kevät koittaa meidänkin pihalla, vielä nuppuset uinuvat paksun lumen alla. Taimistot ovat minunkin intohimoni, aivan hullaantuu siitä tuoksusta, kun pääsee kukkia täynnään olevaan kasvariin. Mukavaa viikkoa, SamettiH!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Toivottavasti pääset pian nuuskimaan multaa ja nuppuja! Ihana kuulla, että olet taimistohöperö :) Siellä menee vähän sekaisin...Onnellista kevätodotusta sinulle Sirkku!

      Poista
  10. Ihmeellinen pihakierros. On jo niin monta paikkaa ilman lunta. Ihanat kukat. Tämä antaa toivoa, että jossain vaiheessa täälläkin lumi sulaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Puhaltelen täältä lumensulatuspuhkuja sinnepäin, olen varma, että siellä pian puutarhuroit vauhdilla :)

      Poista
  11. Niin keväinen postaus! Hienoa, että olet päässyt jo puutarhahommiin. Täällä kukkapenkit ovat edelleen pelkkää lumihankea. Suloinen leppäkerttu ja krookukset! Huhtikuu on pian täällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! Voih, toivottavasti lumet sulavat pian siellä ja pääset tositoimiin. Huhtikuu alkaa juuri :) Kevätiloja sinulle!

      Poista
  12. Ihanan keväistä teillä!
    Meillä sataa räntää, mutta jospa se sulattais loput lumet;)

    VastaaPoista