sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Maaliskuu - pieniä puutarhapuuhia lumen keskellä

Talvi jatkaa voittokulkuaan vaikka luonto tarjoilee pieniä keväänmerkkejä. Näsiässä on avautumassa muutama pieni kukka.

Talvi on tuntunut niin raskaalta, loputtomaltakin. En ole uskaltanut iloita pienistä keväisistä hetkistäkään kuten yleensä. En ole ajatellut ollenkaan puutarhaa. En edes miettinyt kesäjuttuja tai suunnitellut mitään. Luin, että lunta tulee 7 kertaa ennen kuin on kevät. Eilen laskin helmikuun loppupuolen jälkeen sen 7. kerran ja tänään on jo menossa kahdeksas kerta. Huhtikuussa sitten oikeasti uskaltaa luottaa, että on kevät.

Harmaus on roikkunut maiseman yllä jo pitkään. Linnutkin laulavat vain vaimeasti. Nekin ovat varmaan vielä niin masentuneita talvesta. Juuri kun aamu melkein valostuu niin kelloja siirretään, tosi harmillista....

Lumet sulavat nyt viimein hiljalleen, lunta on vielä paljon ja jäätä. Toivo kuitenkin herää, kun näkee jouluruusun nupun tulleen jään läpi
Tietenkin inhokkilintuni fasaani on palannut puutarhaan ja söi ensi töikseen puksipuuni. Nyt jahtaan sitä verenhimoisena

Pienet lumikellot kukkivat yhä jään keskellä,  verkotettu puu on ginkgo eli neidonhiuspuu, se on oikein vetreä kuten pikkusiskonsa mini-ginkgo, joka kasvaa kasvihuoneen luona
Kerrotut lumikellotkin alkavat kukkia juuri
Krookukset ja tulppaanit hivuttautuvat reippaina esiin

Aloitin kuitenkin lempparikevätpuuhani puiden ja pensaiden leikkelyn. Talventörröttäjät saivat myös kyytiä. Kauneuden rakastajalle kauheita hetkiä, kun kaikkialla on likaisen ruskeaa ja sotkuista ja jatkuvasti saata jotain epämääräistä. Mitään esikylvöksiä ei ole huvittanut ollenkaan tehdä, ihan oksettaa kun näen edes multapussin, heh. Uskalsin jättää narsissit ulos viimein. Helmililjat ovatkin kestäneet yllättävän hyvin koviakin pakkasia.
Ensimmäinen pinkki pionin nuppu!
En oikein keksi muuta hyvää tässä lumessa kuin, että se saattaa tuoda tarvittavaa kosteutta kuivalle maapalalle. Lumen alla kasvit ovat talvehtineet turvassa ja hyvin, ei tarvitse pelätä niin paljon talvituhoja kuin yleensä
Narsissit ja helmililjat ovat tuoneet paljon lohtua talven kourissa

Ihanat tummat leikkokukat, törmäkukat tai kryssat...

Löysin taas punakukkaisen jouluruusun puutarhaan istutettavaksi
Muratit ovat talvehtineet loistavasti sisällä ja ulkona kukkalaatikoissa

Kuistilla kukkii & tuoksuu jasmiini & pajupuu. Vielä kuukauden verran kevääseen🌸

11 kommenttia:

  1. Rakastan lumikelloja. <3 Meillä on ollut aika keväiset kelit, mutta nyt tulee taas lunta. Sääennuste näyttää kuitenkin niin hyvältä nyt, että samapa tuo, vaikka sataisi - pian se kuitenkin taas sulaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MT Ainasoja! Onko lumi keväistä :) Toivottavasti lumen tulo lakkaisi nyt kuitenkin hiljalleen. Mukavaa kevättä sinulle!

      Poista
  2. Kyllä siellä on selvästi jo kevät voitolla. Nuppuja ja pikkuisia lumikellon kukkasiakin jo vaikka miten paljon. Ihana jouluruusu <3 Minäkin haluaisin punaisen jouluruusun, mutta ei ole vielä tullut oikein missään vastaan. Täällä on ollut jo pitkään plussakeliä ja välillä sataa vettäkin, mutta sen vastapainoksi tulee aina välillä lunta tai räntää. Tänään kolailin melkein kymmenen sentin kerroksen lumisohjoa pihalta. Huomenna varmaan tietää jotain tehneensä, kun joka paikkaa kivistää :D Vielä ei näy paljasta maata muualla kuin aivan seinän vieressä kengän leveydeltä. Sitten tuleekin puolimetrinen kinos vastaan. Mutta kevät on selvästi jo tulossa: sen kuulee lintujen laulussa. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Ja erityiskiitos lohdutuksesta! Voi että, eikö ole punaista löytynyt? Prismassa olen näitä kyllä nähnyt, onko lähistöllä? Voih tylsältä kuulostaa lumisohjo, toivottavasti se sulaa pian. Olet ollut ahkera! Jospa ne äkkiä nyt sulaisivat kuitenkin. Iloista kevättä sinulle!

      Poista
  3. Kevään odotus tosiaan on pitkää ja voimia vievää, meillä ei kannata edes pihalla kävellä sillä silmällä, että sieltä kevään merkkejä löytyisi, lunta vaan kaikkialla. Mutta sisällä vallitse multa-, siemen- ja taimikaaos, niillä mennään. Ja ensi viikolla taas yksi kukkakurssi odottamassa:) Jouluruususi on niin kaunis ja sinulla on tuo ihana kuisti, missä ei pakkanen pauku. Mukavaa viikkoa, koitapa jaksaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Voi, toivottavasti ne teidän lumet nyt lähtisivät! Kiva jos mullalla pelehtiminen piristää kuitenkin :) Iloista kevättä sinulle!

      Poista
  4. Hei siellä jo pioni kurkistaa ja tulppaanin kärjet nousee näkyviin! Kevät on siis jo esillä - toisin on täällä: paksut kinokset peittävät vielä suurimman osan ja loput on liukasta jäätikköä tai - no vesilätäkköä. Silti toivo kevään lämmöstä on jo herännyt. Kärsivällisyyttä odotteluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! VOi miten toivonkaan, että teidän kinokset älyävät lähteä pois kokonaan. On jo aika! Iloista kevättä sinulle!

      Poista
  5. Siellä on vaikka mitä kevään merkkejä meillä kaikki on vielä lumen peitossa . Mutta siemeniä olen pistänyt multiin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Kuulostaa mukavalta nuo siemenhommat! Toivottavasti ne lumet sulavat oikein pian. Iloista kevättä sinulle!

      Poista