lauantai 9. tammikuuta 2021

ℜ𝔲𝔲𝔰𝔲𝔥𝔞𝔞𝔰𝔱𝔢 ~𝔥𝔦𝔰𝔱𝔬𝔯𝔦𝔞𝔩𝔩𝔦𝔰𝔦𝔞 𝔯𝔲𝔲𝔰𝔲𝔧𝔞

Rosa damascena Mme Hardy 1832

Lämmin kiitos Anun puutarhalle ruusuhaasteesta 🏶 Ja Kukka & Kaali -blogille sen perustamisesta!
Äitini ja edesmennyt isäni olivat ruusufaneja, joten lapsuudesta muistan ruusuretkiä. Itse olen aiemmin vierastanut ruusuja, niistä on ollut jotenkin vaikea saada otetta. Ruusut ovat jotenkin niin hienoja ja minä niin kamalan arkinen. Ekassa pienessä puutarhassani ei tainnut olla ollenkaan ruusuja. Täällä pikkuisessa puutarhassa kasvoi tänne muuttaessani minetteruusu ja juhannusruusu. Onneksi sain lahjaksi lapsuudenystävältäni ruusun vuonna 2010, joka vei pikkusormen mukanaan. Tajusin, etten vain ollut löytänyt niitä itselleni sopivia ruusuja. Se ystävältä saatu ruusu oli Bourbonruusu Louise Odier. Se taitaa yhä olla lempiruusuni. Vuodelta 1851.Kukkii pitkään, syksyyn asti, tuoksuu hyvälle. Täydelliset ruusunkukat ovat violetinroosansävyisiä.

Sittemmin löysin muitakin historiallisia ruusuja. On ihana ajatella, että tuhannet silmäparit ovat katsoneet samoja ruusuja ihaillen jo vuosisatojen ajan ja minä olen vain pieni pihaus sukupolvien ketjussa. Jotenkin lohdullinen ajatus. Historiallisia ruusuja voi ajatella nykyruusujen esi-isinä- ja äiteinä. Vanhoja ruusuja ovat ranskanruusut, damaskonruusut, neidonruusut, bourbonruusut,  kartanoruusut ja sammalruusut. Ruusut ovat yli 35 miljoonaa vuotta vanhoja! En kyllä todellakaan ole mikään ruusuasiantuntija. 

Kovin montaa ruusua pikkuisesta puutarhasta ei löydy. Tässä niistä muutama.
Rosa gallica Duchesse de Montebello - ranskanruusu 1829. Ihanan romanttinen, haaleanroosa ja tuoksuva. Minulla kasvaa seinustalla köynnösruusuna. 


Rosa gallica Charles de Mills 1790. Purppuranvärinen 
Rosa borbonica Honorine de Brabant 1899. Malvansävyinen ja raidallinen, voimakas tuoksu.

Rosa Austin Munstead wood on uudempi tuttavuus 
Rosa muscosa Nuits de Young - Sammalruusu 1845

Näiden lisäksi rakastan tietysti villiruusuja. Osaa ruusuista en ole millään saanut viihtymään, syynä on varmasti hoidonpuute. Paljon on tullut puutarhahommissa epäonnistuttua, mutta onneksi sen välillä unohtaa niin ei lannistu aivan.

Se ken on kiinnostunut historiallisista ruusuista voi lukea niistä (kauniiden kuvien lisäksi) esimerkiksi täällä:

Eli summa summarum: näköjään pidän historiallisista, aika pienikukkaisista ja ruusunpunansävyisistä ruusuista paljon. Kerrotut, voimakkaasti tuoksuvat ruusut. 🏶

Haasteen säännöt: Kirjoita juttu luottoruusustasi. Jutun tyyli on vapaa. Se voi olla ylistyslaulu suosikkiruusullesi tai tiukkaa asiaa. Juttu voi olla yhden kuvan ja muutaman rivin mittainen tai pitkä esitys kaikista puutarhan parhaista ruusuista. Jutun loppuun voit mainita myös, mitä ruusua et enää omaan pihaan hankkisi. Ilmoita jutusta Kukka & Kaali -blogiin, jotta Pauliina voi linkittää jutun yhdeksi kokonaisuudeksi muiden kanssa. Haasta mukaan 3–5 blogiystääväsi. Voit ottaa kopin haasteesta, vaikka kukaan ei olisi haastanut sinua.

Ulkona sataa lunta❄ Haastan mukaan kaikki ketkä täällä käyvät! En ole varma onko kaikki halukkaat jo ehtineet vastailla haasteeseen...?

20 kommenttia:

  1. Ihania ruusuja, kauniit sävyt!

    VastaaPoista
  2. Ihania! Täälei tuallaasista voi ku haaveella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Kannattaa kuitenkin kokeilla, jos mieli tekee. Kun ei sitä koskaan tiedä ♥️

      Poista
  3. Ihanaa lukea ruusuistasi! Nuo vanhat ovat todella tavattoman ihania ja tavattoman tuoksuvia! Eivätkä kaikki edes vain kertakukintaisia, vaan jatkuvaa kukintaa löytyy myös.
    Kiitos haastamisesta, osallistuin tähän jo jossain vaiheessa syksyä. Tosin ruusuista voisi kirjoittaa vaikka kuinka monta postausta ja lempiruusut valita joka kerta eri kriteereillä! Ihana kuulla, että vanhempasi olivat ruusufaneja, niin minunkin. Meidän kotona oli oikein ruusupenkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila ♥️ On helppo ymmärtää miksi vanhat ruusut ovat säilyneet, juuri mainitsemasi seikat puhuvat puolestaan. Jos jaksat vielä tehdä toisen ruusupostauksen niin olisi ihanaa ♥️ Lapsuudenkotisi ruusupenkin sisältö kiinnostaisi kovasti!

      Poista
  4. Valtavan kauniita! Kiitos ihanista kuvista. Meillä tuollaiset ei menestyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeviregina! Kiitos paljon käynnistäsi ♥️ Kokeile vaan, ties vaikka menestyvät!

      Poista
  5. Ihania historiallisia, tuoksuvia ruusuja!
    Minä haaveilen Austinista, voisihan sellainen oikein hyvällä tuurilla selvitä meidän talvista...

    VastaaPoista
  6. Kiitos Pioni! Kokeile ihmeessä Austinia! Uskon, että hellässä hoivassasi menestyy ♥️

    VastaaPoista
  7. Ihania ihan kaikki ruususi. Ajattelin jo, etten yhtään uutta ruusua tarvitse, mutta tällaisia kuvia katsellessa ajatus väkisinkin muuttuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Kyllähän sinulle mahtuu vaikka miten monta vielä ♥️

      Poista
  8. Ensi keväänä on tarkoitus hankkia ensimmäinen Austin-ruusu, kasvaa sitten meillä tai ei mutta kokeiltava on. Ihania ruusukuvia, tuli hyvällä mielellä kesäinen olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Onnea Austinruusukasvatuksellesi, se menee varmasti hienosti ♥️

      Poista
  9. Ihania ruusuja, tuoksunkin voi lähes tuntea... Juuri sinun puutarhaasi tuollaiset upeat historialliset ruusut sopivatkin hienosti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! No ei varmaan sovi, mutta laitetaan sopimaan. Kiitos paljon käynnistäsi ♥️

      Poista
  10. Kauniita ruusukuvia. Minullakaan ei ole kovin paljon ruusuja mutta joitakin kuitenkin.

    VastaaPoista
  11. Oi, onneksi sait ruusuja puutarhaasi. Sinulla on kauniita ruusuja ja sen lisäksi tietämystä niistä. Minä olen ruusujen kanssa aika kuutamolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Olen minäkin kuutamolla, mutta kirjasta ja netistä löytyy. Onnea ruusuillesi ♥️

      Poista