lauantai 22. toukokuuta 2021

Kukkapuita & kukkapensaita

Ensin oli mukavan aurinkoista ja lämmintä, mutta sitten pamahti päälle tämä sademoodi, jolle ei näy loppua.  Ulkona kuluu silti kaikki liikenevä aika. Miehellä on uusi etanajahtiharrastus, joka ilahduttaa minuakin. Kosteat säät saavat kaikki nilviäiset ryömimään esiin (naapurit, heh). Keväinen kuherruskuukausi puutarhan kanssa on taas ohitse. Siinä missä vielä muutama viikko sitten patsastelin hehkuttaen itsetyytyväisenä istutuksiani tuntui hetken päästä siltä, että kuka stanan idiootti on kaikki nämä kasvit istuttanut sikinsokin rikkaruohojen keskelle? Hetken katse löysi vaan epäkohtia, vihollisia ryömi esiin koloistaan ja koko puutarha tuskastutti. Onneksi tällä puutarhakokemuksella tietää jo fiiliksen menevän ohi ja niinhän se menikin. Sen jälkeen kun löysin sisäisen puutarhahippini ja rakastuin villiin puutarhaan olen ollut huomattavan paljon onnellisempi. Se pitää aina vaan löytää uudelleen. Kuvassa on kaunis Pink Lady Japaninruusukvitteni.

Kurkistusaukko pergolaan alkaa olla rehevä. Olen ottanut kuvat parien aurinkoisten minuuttien aikana, joten ne voivat olla hieman heilahtaneita. Mikä on tietysti normaalitila tässä blogissa. Halpiskameralla sateessa kuvaaminen on aika mahdotonta. Tässä kuvassa vasemmalla pallovaahtera, edessä japaninverivaahtera dissectum garnet, happomarja lime gold, hietaneilikoita, rusotuomipihlaja ja vihreä puu on riippasulkahernepuu.

Tuomipihlajat kukkivat kauniisti, pylväshaavat ovat vielä kauniin pronssisia vastapuhjenneina. Halusin aikaan istuttaa tähän kolme haapaa äänimaailman vuoksi, ikkuna on usein auki viereisessä olkkarissa ja haapojen havina on hyvin rauhoittava (+näkösuoja naapuriin). Viime vuosina olen myrskyjen jälkeen joutunut leikkaamaan teleskooppivarrella aika monta oksaa, joita myräkkä on riepotellut. 

Rusotuomipihlaja kukkii myös samassa rintamassa. Kasvu on näillä ollut toistaiseksi melko hidasta, koska kasvavat sorassa. Ihme kuitenkin kun kasvavat. Isotuomipihlaja-aidanteen (vapaasti kasvava) etu on korkeus ja kapeus. Rusotuomipihlajalla on kauniimpi, pronssinen lehdistö. 

Sirotuomipihlaja kukki jo ohitse aiemmin aurinkoisina päivinä, tämä niin hentoinen ja kaunis. 

Upea hurmevaahtera on kauden alussa punahehkuinen ja myöhemmin tummenee. Kasvaa naapurin julmetun suuren tammen alla. 

Päärynällä on hyvä kukinta tänä keväänä. Sadesää karsii pölyttäjiä, mutta kyllä tässä joku surisi. Rrakastan noita pinkkejä päärynänkukan sisällä. Tässäkin puussa kiipeilee kärhö, kuten lähes jokaisessa hedelmäpuussa, on jotenkin kiva yhdistelmä. Aikanaan kun perehdyin tiiviisti kärhöjen kasvattamiseen niin innostuin istuttamaan kärhöt puiden rinnalle. Harmillisesti syreeneiden kavereiksi kärhöt eivät sovi. Syreenit tukahduttavat niiden juuret ja päinvastoin. Syreeneissä muuten on upeat nuput parhaillaan. 

Rusokirsikan kukat satoivat hiljalleen maahan. Kirsikan kukintoja on tullut ja mennyt. Välissä on ollut valkokukkaisten kirsikoiden vuoro. 

Imeläkirsikka Sunburst kukkii kauniisti, tänä kesänä hommaan kyllä rastasverkon kun nämä kirsikat ovat niin herkullisia.

Pidän suklaakirsikan pienenä leikkaamalla kesäisin. Kukkii pienenä kukkapallona parhaillaan. Itse kirsikat olivat pettymys, kovin happaman makuisia. Ohikukkinut jo tämäkin puu,

Koristekirsikka Hally Jolivette kukkii parhaillaan. Kukkaan odotellaan vielä seuraavia kirssuja: Kanzan, Kiku-Shirade-Sakura ja Rhexii. Kukkanuput on. Accolade kukki jo.  

Pilvikirsikka kukkii. Puu on valtava, en osaa edes arvioida kokoa, mutta korkeampi kuin naapurin talon katto. Istutin tämän metrin korkuisena piiskataimena vuonna 2011, uskomatonta. 

Kaunis ja eksoottinen Mahonia, pohjolan mimosa
 
Muutama viikonloppu sitten oli lämmintä, kuva siltä ajalta.  Aamupalaksi salaattia leivän päälle kasvihuoneesta ja kahvikupin kanssa pihakierros (yön jälkeiset hämynseitit naamalla). Siitä viikonlopusta olen yhä kiitollinen, unelmahetkeni kun on seurata puiden lehteentuloa. Magnolia stellata rosea eli vaaleanpunainen tähtimagnolia kukkii suloisesti.  Ihme, että tämäkin nyt kukkii, talvi oli aika kova. Kirsikat eivät tykkää kevätpakkasista ja myöhään oli vielä pakkasia. En suojaa mitään kasveja, haluan ihan oikeasti nähdä voiko kasvit menestyä meillä.

Pakko laittaa vielä ku9va kirsikkaluumusta täysin avautuneena;  on niin kaunis ja tuoksuva. Kukinta ohitse tältä vuodelta. 

Samoin kuriilienkirsikka oli taas niin ihana. Kukinta ohitse..

Punapeikonpähkinä - mikä ihastuttava pensas. Väriläikkä kivikossa.

Katsura avasi sydämenmuotoiset lehtensä molemmin puolin pihaa

Katsokaa nyt miten kaunista...Jalava..

Ensimmäinen alppikärhö ehti kukkaan, tämä on Clematis alpina Ruby

Pian alkaa koristeomenoiden aika, olen siitä niin onnellinen. Kaikissa puissa on tänä keväänä paljon nuppuja joten on tulossa reipas koristeomppuvuosi. Onneksi omenat eivät ehtineet alkaa kukkia ennen vesisateita, on nimittäin ensimmäistä kertaa tulossa kunnon kukinnat kaikille tuhottoman monta vuotta sitten istuttamilleni omenapuille (Amorosa, Aroma, Keltakaneli). Omenoiden rouskuttelemisesta haaveillen..

Yllättäen koristeomenoista tänä vuonna kukkaan ehti ensimmäiseksi Tammisaari eikä Makamik..Puu on aivan täynnä karmiininpunaisia nuppuja.

Ruusupömpelin edessä drinkkiteline ja lemmikit, jotka kukkivat kaikkialla
Se hyvä puoli sateessa on ollut, että olen raaskinut poimia omakasvattamia tulppaaneja maljakkoihin ja nautiskellut niistä. Ehkä voisin ensi syksynä istuttaa leikkotulppaaneja omiin tarpeisiin. Muutoinkin juuri nyt on aihetta hymyyn; viikon paras päivä, hidas ylösnousemus ja aikaa lipittää aamukahvia kukkakuvia katsellen. Ensi viikolla saapuvat talvella tilaamani kasvit. Tarkoituksella en tarkista nyt mitä on tulossa..yllätyn sitten itsekin. Esittelen teillekin uudet kasvit sitten. Nyt aamusaunaan ja ulos puutarhaan. Ihanaa päivää kaikille!

16 kommenttia:

  1. Aamusauna kesällä on muuten ihana, linnun laulavat ja on lämmin (paitsi nyt). Ihanat kukkapuut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Ollaan ihan aamusaunafaneja ympäri vuoden :) Naapuritkin tietää ja nauraa..

      Poista
  2. Pieni puutarhasi on lajikkeiltaan valtavan suuri. Ihan hengästyin lukiessani kukkijoiden nimiä, toinen toisensa perään.
    Mainio ajatus pyrkiä löytämään sisältään puutarhahipin, joka rakastuu villiin puutarhaan. Silläkin uhalla, että löydön joutuu tekemään yhä uudelleen.
    Aamusaunalla alkanut päiväsi on jo kääntymässä iltaan. Toivottavasti se on ollut ihana. Ainakin sää on ollut odotettua parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Tätä se hillitön kasvishoppailu teettää. Kyllä tämä hippeys on helpottanut kovasti paineita ja tekee onnelliseksi, suosittelen lämpimästi. Oli ihana ilma lauantaina, ihmeiden ihme!

      Poista
  3. Ihania puiden kukkia. Alppikärhöjä voisi hankkia lisää. Lista on taas pitkä, mitä kaikkea voisi hankkia.
    Ihana tähtimagnolia. Upea valikoima kaikkia kukkivia puita ja pensaita.
    Minäkin tein kukkakimpun sisälle sellaisista tulppaaneista, jotka olisivat avautuneet kukkaan maassa retkottaen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Alppikärhöjä voi istuttaa loputtomasti ja tosiaan lista muutenkin pitkä...ihana tuo kukkakimppusi!

      Poista
  4. Uskomattoman monilajinen puutarha sinulla! Hurmevaahtera, kirsikkaluumu ja tuo pinkkikukkainen koristeomenapuu ovat huikeita - ehkä menevät hankintalistalleni.
    Aurinkoista viikonlopun jatkoa! (Toivoattavasti on.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Hitunen! Ostoslistaa vaan tekemään :) Oli ihanan aurinkoinen viikonloppu, kiitos!

      Poista
  5. Minäkin tarvitsen hippimoodia vuohenputkineni. Oikean asenteen löytäminen auttaa kummasti =). Sinulla on ihan tuhottomasti erilaisia kirsikoita. Niiden kukinta on ohikiitävä välähdys, ja sitten on kuvat ja muistot jäljellä. Paljon muutakin ihanaa näyttää olevan tulossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Ilman muuta, nyt otat hippiasenteen. Vuohenputki on oikein kaunis. Kirsikat ovat kaiken arvoisia, sitä mieltä olen :)

      Poista
  6. Ai että noiden teillä kukkivien puiden määrä, se on aika huikea!
    Kiitos muuten siitä mustasta pajunkissavinkistä, sellainen on nyt tilattu meillekin:)

    VastaaPoista
  7. Paljon ihastuttavaa puiden kukintaa.

    VastaaPoista
  8. Tunnistan tuon kuvaamasi tunteen, kun huomaa kaiken rikkakasvuston vyöryvän esiin vimmalla, mutta sitähän tämä on. Pitää katsoa niiden ei-toivottujen ohi niihin, mistä on haaveillut ja nyt näkee kauniissa kasvussa.
    Komppaan Betweeniä, puutarhasi on oikea aarreaitta täynnä kaikkea kaunista ja kiinnostavaa, mistä en ehkä itse uskalla ihan uneksia (kasvuolosuhteiden pitää ensin muuttua aimo harppauksella).
    Olen tämän juttusi lukenut jo moneen kertaan ja palaan vielä jatkossakin - pitää aina välillä googletella tietoa - jos joku pärjäisi puutarhani tai arboretumini puolella. Kukkivat puut ovat niiiin ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Kyllä, harjoitamme sietokykyämme hissukseen. Mikset uskaltaisi, kerran se vain kirpaisee, mutta jos onnistuu niin ilahduttaa pitkään :) En näe mitään syytä miksei voisi pärjätä! Kukkivat puut ovat kyllä minustakin ihan parasta..

      Poista