lauantai 8. toukokuuta 2021

Kukkiva paviljonki -projekti

Voi apua. Tunnen itseni täysin seonneeksi puutarhaan. Olen muutaman vuoden rajoittanut kasviostojani, mutta nyt kylmä ja pitkä syksy-talvi-kevät on vienyt järkeni. Ehdotin jo perheelle, että sulkevat minut häkkiin. Menee ihan yli tämä puutarhahulluus. 

Sähköpostiin tuli ilmoitus kasviostosta, jonka olin kokonaan unohtanut. Olin sen talven pimeinä tunteina tilannut silmät kiiluen. Esittelen kasvit sitten kun ne saapuvat - jos suinkin kehtaan. Maksamista niissä kuitenkin on. Tänään ramppasin taas taimistolla ja ostin kaksi uutta kasvia. Taimistolla oli ryysis, en muista tälläistä aikaa ennen koronaa. Jotenkin omia pihapuuhia leimaa tällä hetkellä suuruudenhulluus ja ylimaallinen toiveikkuus, jossa ei ole järjen hiventäkään. Tajuan, että tarvitsen apua, vähintään vertaistukea ja rajat tälle kasvihulluudelle. Auttaako mikään, hypnoosi?

Sain äippälahjaksi pensasmagnolian. Itse handlasin koristekirsikka accoladen, ei ollut kuin vartettuja versioita, mutta se on oikeastaan parempi kirsikkapaviljonkiin. Ei kasva niin suureksi kuin muut. Mehän hukutaan nytkin kasveihin, joita tursuaa joka suunnasta. 

Varaslähtö kirsikoiden kukintaan vastaistutetun koristekirsikan myötä

Rusokirsikat ovat valtavan täynnä vaaleanpunaisia nuppuja

Kirsikka(-kuunlilja)penkerettä leimaa odotus, kuvassa on Kirsikkaluumu Matjunin, jonka tuoksu on kuin metsä täynnä kieloja ja sitruunaa

Kuriilienkirsikka ja muut kirsikkapensaat näyttävät myös pikkuisen roosansävyä

Esittelen yhden älyttömistä projekteista - paviljongin, jonka on jatkossa tarkoitus muistuttaa ranskalaista berceauta, ruotsiksi berså ja meillä lähimpänä nimitys lehtimaja. Mutta ei tämä ole lehtimaja, vaan kukkamaja eli  kyseessä on kirsikkamaja (tai jotain). Paviljongissa istutaan suuren ja yhtenäisen kukkapenkin ympyröimänä. Tässä edustalla varsinainen kevätkukkapenkkini, jossa kukkii kevätkukat.

Paviljongissa on paljon köynnöksiä. Näin aikaisin keväällä mikään ei oikein näytä miltään..valitettavasti..justiinsa yhdessä ihmeteltiin minne ne kaikki kasvit oikein humpsahtaa, kun niistä ei näy juuri jälkeäkään.

Jatkossa tässä olisi tarkoitus istuskella kukkivien kirsikoiden ja pensaiden ympäröimänä, tuoksussa ja kuin satujen ihmemaassa.Tänne paviljongin taakse on istutettu kirsikoita, kuten tämä rusokirsikka, joka on kasvanut tässä kolmisen vuotta vasta. 

Nyt istutin uuden vartetun (pienen) koristekirsikka accoladen paviljonkiin

Ennestään isoksi hurahtaneen accoladen oksat olen taivutellut katoksi, joiden alla voi istua

Kirsikoiden alle olen istutellut valkoisia sipulikukkia, kuten nämä scillat. Aiemmin kukkivat valkoiset posliinihyasintit.

Ja valkoisia helmililjoja, karkea oksa kuuluu viiniköynnökselle (Swenson red)

Tänne päätyi myös pieni Prunus autumnalis rosea plena eli talvella (muualla kuin meillä) kukkiva kirsikka. Hyvin talvenarka tapaus, joten sen tulevaisuudesta ei voi tietää vielä mitään. Yritän aina istuttaa talvenarat ryhmiin tai hieman muiden suojaan. 

Jotenkin pidän tästä kohdasta nyt. Vasemmalla peikonpähkinä ja toinen viiniköynnös.

Koska oli pakko löytää tilaa uudelle magnolialle, siirsin kolmannen helmipensaan paviljonkiin. Sekin kun kukkii valkoisena.

Istutin vielä ruukussa olleen pompom-belliksen kirsikan juurelle. Tarkoituksena on lisätä kukkivia belliksiä nurmikolle tulevina vuosina. 

Upouusi pensasmagnolia (kesällä kukkiva päätyi tähän kivimuurin etteen, pensasporukan jatkoksi.
Hirveä työ, rahanmeno, kaikki tämä tohina ja ahdistus ja silti kaikki näyttää niin mitättömältä. Onhan tämä hullua. Kummasti hommasta saa kuitenkin paljon iloa ja riemua?

Ei auta kuin jatkaa eteenpäin itse valitsemallaan tiellä. Tämä on pullistuvien nuppujen aikaa. 
Pinkki japaninruusukvitteni.

Sirotuomipihlajan herkät nuput

Ensi viikolla on edessä vuoden paras viikko. Puut ja pensaat tulevat lehteen & kirsikat kukkivat. Tulipa purissima viitoittaa tietä. 

Toisen suuren rusokirsikan alta bambusänky lahosi pois ja laitoin tilalle rautaisen sängynpäädyn, minusta se on kaunis..

17 kommenttia:

 1. Upeita kuvia! Millä otat nämä kuvat?💜

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasmin! Ihan tavallisella ja halvimmalla kameralla, olisiko Canon tms.?

   Poista
 2. Jos perheesi päättää sulkea sinut häkkiin, niin toivottavasti sentään johonkin kirsikoiden ja magnolioiden ympäröimään kasvihäkkiin. Ei vaan, ihan kaikki harrastukset maksavat ja puutarhaharrastus on ehdottomasti sieltä parhaasta päästä. Istutat ympärillesi kauneutta, joka tuottaa mielihyvää vuosiksi eteenpäin. Niin sinulle kuin muillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Tuo on hyvä idea! Kiitos paljon lohdutuksesta...

   Poista
 3. Kaunis kirsikkamaja siellä. Nyt on tosiaan paljon kasvien ostelijoita liikkeellä. Saa nähdä, jääkö puutarhan hoito monella pitkäaikaiseksi harrastukseksi vai onko tämä vain korviketekemistä. Saa olla valppaana haluamiensa kasvien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! On tosi paljon enemmän ihmisiä ja tungosta puutarhamyymälöissä, niin outoa...hyvä taimibisneksen kannalta kyllä..

   Poista
 4. Onpa ihanan keväisiä kuvia. Nämä kuvat kyllä ilahduttavat. Hieno on tuo maja.

  VastaaPoista
 5. Täältä saat vertaistukea. Ajoin tänään reissulta taimiston ohi kotiin, ei se ollut vielä auki mutta kysyin saanko tulla ostoksille, sain mennä. Ostin sitten ihan vaan äitienpäivän kunniaksi läjän taimia. Ennestään kun ei muka yhtään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja vertaistuesta! Ihanaa kun shoppailit taimia :) Pitää tulla katsomaan mitä olet hankkinut...

   Poista
 6. Minäkin annan vertaistukea aivan ehdottomasti! Mieheni jo kohottelee kulmiaan, kun ehdotan taimistolle menoa - tuntuu, että aina on joku ehdoton puute hankittavana.
  Tuo paviljonkia ympäröivä kukka-alue on aivan ihana, ja niin on kaikki muukin siellä. Miten sinulla onkin kaikkea hurmaavaa kasvamassa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Kiitos paljon vertaistuesta! Miehet eivät ehkä ihan ymmärrä tätä..shoppailen liikaa kasveja...

   Poista
 7. Ihania nua kirsikankukat! Kyllä sitä yks sun toine hullaantuu kevääsin. Oon saanu isännältä taimienostokiallon jo vuasia sitte. On taas suunnitelmis perijantaina mennä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Nauratti tuo, ettet noudata kieltoa kovin hyvin :)

   Poista
 8. Anna vaan puutarhan ja kasvien viedä! Viikko-pari eteenpäin ja sinulla on siellä aivan valtavan kauniit maisemat, kun hankkimasi ihanuudet alkavat puhjeta lehteen ja kukkaan. Paviljongista tulee varmasti ihana paikka nauttia iltapäiväkahvit tai skumppalasillinen hyvässä seurassa. Aurinkoisen keväistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna vertaistuesta! Ei tätä hulluutta ymmärrä kuin toinen kasvihöpsö! Ihanaa kevättä Sinulle myös!

   Poista
 9. MInulla vähän samanlainen projekti menossa, meinaan tuota paviljonkia. Minulla tarkoitus verhoilla paviljonki humalalla ja lisäksi yksivuotisilla kesäköynnöksillä. Humala on jo hyvällä mallilla.

  VastaaPoista