perjantai 5. marraskuuta 2021

Talvella kukkivia pensaita & viime hetken sipuleja

Ulkona on niin harmaa kausi. Ei mitään kovin esteettistä. Pilvet roikkuvat alhaalla, sataa. Muutama aurinkoinen päivä on onneksi ollut pitkästä aikaa, ehdin vangita pari auringonsädettä kameralla. Eniten ilahduin tästä näystä; tervaleppä on avannut kauniit pienet lehtensä. Vihreää marraskuussa on ihana juttu.

Totta se on, jotkut pensaat kukkivat syksyllä. Mikä on ihan uskomatonta. Tämä on niin cool pensas - Taikapähkinä - ja kukkii upeasti tänä syksynä. Tällähän on ihana nimi englanniksi: witch hazel, noidan pähkinä. Kasvi on kotoisin pohjois-amerikasta ja itä-aasiasta. Kukat tuoksuvat jännälle, en pysty kuvailemaan tuoksua. Koko pensas henkii mystiikkaa ja onkin noituuden symboli. 

Toinen syksyllä kukkiva ihme on Prunus × subhirtella 'Autumnalis Rosea', joka tekee yhä uusia kirsikankukkia 🌸 Olen niin mielettömän onnellinen, että sain kokea tämän ihmeen. Haaveilin tästä jo parikymmentä vuotta sitten. Kasvi oli tosi vaikea löytää, tilasin ebaystä, ennen Brexitiä (sekin hauskuus on nyt loppu). Suomeksi olen kuullut tästä käytettävän nimeä Talvikirsikka. 

Lehtikuusi on kellastunut
Ostin ulos jouluruusun ja hyasintteja, en pärjäisi ylitse talvikauden ilman kukkia

Ja löysin puutarhasta jouluruusun kukkivana, pikkuisen kärsineenä

Oih söpö syysväri Tarhavarjohiipalla

Lumimarja Mother of Pearl on vielä kaunis

Kullankeltainen pyökki säilyttää lehtensä kevääseen, samoin likusterit

Toinen mahtava ilonaihe on jos puutarhasta löytyy myöhään talveen asti lehtensä vihreinä säilyttäviä pensaita. Toisaalta kääntöpuoli onkin sitten keväällä myöhäinen lehteentulo. Turhaan pelkäsin likusteriaidan leikkaamista, leikkauksen jälkeen aidasta tuli nätti. Ensi keväänä teen taas samat temput. Toivottavasti tästä tulee joskus tuuhea ja upea. 
     
Ensimmäinen kesä Japaninstoraksin kanssa tuotti söpöjä hedelmiä. Talvehtimista jännitän. Olen niin inspiroitunut tästä kukkivasta paviljongista, etten millään malttaisi odottaa kevättä.

Tilannepäivitystä ja muistelua. Ei tämä kyllä kuvissa näytä miltään, mutta olen itse aivan sekaisin innosta. Tarkoituksena on istua paviljongissa puiden & pensaiden suojaamana salaisessa lehtimajassa tulevaisuudessa. Olen istuttanut ympäröiväksi lehtimajaksi (mielestäni) kaikkein kauneimpia pensaita ja puita: (vasemmalta oikealle) vartettu accolade-kirsikka, japaninstoraksi, rusokirsikka, helmipensas, accolade-kirsikka, prunus avium (imeläkirsikka), prunus autumnalis (talvikirsikka), peikonpähkinä ja viimeisimpänä prunus tomentosa (nukkakirsikka). Jonain päivänä - unelma - kaikki kukkivat yhtäaikaa. Syötäviä kirsikoita on mukana muutama, jotta voisi istua syksyllä napostelemassa luonnon omia herkkuja. 

Paviljongin katosta roikkuu viinirypäleitä.

Paviljongin pylväissä kasvaa myös ruusu- ja metsänätkelmiä. 

Mikä parasta - tilaa on vielä istuttaa pari uutta. Syksyllä istutin tänne paljon ranskalaisia tulppaaneja reunustamaan kehää. 

Kuvissa on perhoset olleet tähtäimessä, mutta lainaan kuvia katseiden kohdistamiseksi paviljongin taustaan. Tätä puutarhanhoito minulle parhaimmillaan edustaa; ei tarvitse olla täydellistä tai edes hienoa, kunhan on kaunista ja inspiroivaa, jotain mikä tuntuu sydänalassa intohimon poltteena. 

Uusi lintujen ruokintateline, hirvitys miten linnut taas ahmivat. Teline on superhyvä. Joutuvat ottamaan nokalla siemenet eivätkä ne roisku kaikkialle rottien nautittavaksi..

Ruokintatelineen alla on jouluruusumaa (kesällä tässä pöheikkö kuunliljaa). Jouluruusumaa kasvaa yhden kasvin ja yhden lumikellopussin vuosivauhtia (jouluruusujen väleissä lumikelloja). Tässä kasvaa sekä valkoisia että punasävyisiä jouluruusuja. 


Puutarhassa on todella paljon syyssahrameja, niitä nousee ihan joka kulmalta. Kukkivat runsaasti nyt kun on ollut lämmin kesä. crocus speciosus 'Artabir'

Crocus speciosus 'Conqueror' on paljon tummemman sininen. Lisäksi löytyy Albusta. 

Jättikokoinen kotikataja tervehtii aina kotiintullessa. 

Kirjoitettava vielä muistiin viime hetken sipuliostot. Nyt oli niin hyvät aleprossat Korpikankaalla, että iskin kiinni. Näitä kaikkia on ennestään, lukuun ottamatta puuliljaa. Kuvat ovat suurimmaksi osaksi omia, muutama on lainattu eurobulbin sivuilta.

Lilium 'Anastasia' O.T. Puulilja

Galanthus nivalis 'Elwesii'   Tähtilumikello

Crocus tommasinianus 'Barr's Purple'   Tähtisahrami

Tulipa 'Queen of Night'    Myöhäinen tulppaani

Tulipa 'Ballade'   Myöhäinen tulppaani

Tulipa 'Linifolia'   Tulppaani kasvitieteellinen

Tulipa 'Bleu Aimable'   Myöhäinen tulppaani

Narcissus poeticus 'Geranium' valkonarsissi

Narcissus 'Vanilla Peach'   Perhosnarsissi

Narcissus 'Delnashaugh'   narsissi

Aika ihanaa - todellakin odotan innolla tulevaa kevättä ❤

14 kommenttia:

  1. Kukkivia puita syksyllä. Ihanaa. Paviljonkisi on kaunis, ja keväällä ja ensi kasvukaudella taas varmasti vielä ihanampi.
    Kauniita aleostoksia. 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Voi kiitos kaikista herttaisista sanoistasi!

      Poista
  2. Nyt kyllä pistit sellaisen ansan, että vähän häkellyin. Alkuun näin myöhään kukkiva kirsikka, sitten vähän syyskukkijoita ja ihania jouluruusuja. Seuraavana perhosia, kesän vehreyttä ja valoa ja loppuun vielä valloittavia sipulikukkia <3
    Oletko muuten käynyt tutkailemassa jouluruusumaassasi tarkemmin? Ties vaikka siellä jouluruusut lähtisivät omin avuin lisääntymään.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Minna! Meni ehkä sekavaksi, mutta kiitos kun luit! Kyllä jouluruusut tekevät siementaimia onneksi. Mukavaa viikonloppua Sinulle myös!

      Poista
  3. Ah, ihanat kevätsipulikukat!
    Oi että. Tuosta Prunus subhirtella autumnaliksesta minäkin olen haaveillut vuosikaudet, en vain tullut sitä ikinä tilanneeksi. No, saa sen varmasti muualtakin kuin Briteistä. Tein esimerkiksi viime kuussa lankatilauksen Irlantiin ja se tuli järisyttävän nopeasti, alle viidessä päivässä kotisaaren rantaan asti! Voi sanoa, ettei kaikkialta Suomesta posti kulje nykyisin niin nopsaan :-D
    Ihana tuo paviljonki jo nyt, ja vuosi vuodelta vain rehevöityy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Saila! Ebay ja Saksa -sieltä saa tätä kasvia jos haluat tilata. Upea tuo lankatilauksen toimitusaika, ihan käsittämätöntä! Kiitos paljon!

      Poista
  4. Jouluruusujen oma maa kuulostaa upealta, taitaa olla hyvä paikka niille. Lumikelloja tulee itsekin lisättyä pari pussia joka vuosi, itsestään lisääntyvät ihan liian hitaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Puolivarjoisa paikka, ilmeisesti siksi pitävät siitä. Lumikelloja pitää aina lisätä hieman, ihania ovat!

      Poista
  5. Ihana postaus😍 Minullakin oli taikapähkinän taimessa nupun oloisia, täytyykin käydä kurkistamassa olisiko kukkia.

    VastaaPoista
  6. Taas sellaista eksotiikkaa, että epäilen sinun asuvan eri maassa... <3 Miten voi olla kukkivia kirsikoita tähän aikaan täällä pimeydessä! Pinkki lumimarja on myös sellainen, jota olen haikaillut omaan puutarhaani, en tiedä, mahtaako kasvaa muualla kuin sinun ihmepuutarhassasi?! Keväiset sipulikukkahankinnat tuovat olon odottavaiseksi ja haaveet valosta vahvistuvat hetkeksi. Onneksi on joulukukat ja kaikki ihanat kaamosvalot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Tämä on ihme! Tottakai pinkki lumimarja menestyy teillä, sehän on ihan kestävä. Niin nautin näistä valoista ja joulukista aivan kuten sanoit!

      Poista
  7. Talvikirsikka, vau!
    Kaikki marraskuussa kukkivat ovat superihania!
    Ja tuo paviljonki upeine kasveineen, ei ihme että odotat jo kevättä <3

    VastaaPoista