maanantai 6. kesÀkuuta 2022

đ’Șđ“‚đ‘’đ“ƒđ’¶đ“ƒđ“€đ“Šđ“€đ“€đ’¶đ“…đ“Šđ’Ÿđ“ˆđ“‰đ‘œđ“ˆđ“ˆđ’¶

 Kun tulee kĂ€ytyĂ€ LinnanmĂ€ellĂ€ sopivaan aikaan (touko-kesĂ€kuun vaihde) pistĂ€ydyn aina samalla pienessĂ€ salaisessa puutarhassa nimeltÀÀn Omenankukkapuisto. Korkealla kallioiden pÀÀllĂ€ sijaitseva puisto on 1960-luvulla perustettu. Koristeomenapuista koostuva alue on aika tuntematon paikka. Nuorena usein pyörin tÀÀllĂ€ ihastelemassa iltalenksuillani. Nyt piipahdin LintsillĂ€ ja muistin ottaa kameran mukaan. 

Puistoon pÀÀsee huomaamattomia kiviportaita pitkin Sturenkadulta tai takakautta LinnanmÀen etelÀisestÀ portista.



Uskokaa tai Ă€lkÀÀ,  nĂ€mĂ€ ihastuttavat muotoonleikatut vihreĂ€t pensasaidat ovat leikattuja marjaomenapensaita (Malus toringo var. sargentii)
 
Leikatun aidan sisÀÀn kurkistellessa voi nÀhdÀ valkoisia omenankukkia

Kukkivina pensaina/puumaisina pensaina hyvin erinÀköisiÀ, mutta upeita

Jo vanhat marjaomenapensaat ovat kasvaneet muodoltaan viehÀttÀviksi monirunkoisiksi pienoispuiksi, olisiko nÀitÀ jossain vaiheessa leikattukin..


Alue on hyvin kaunis ja huolimatta sijainnista kerrostalojen keskellÀ myös hyvin rauhallinen ja hiljainen pikkupuisto
On aika uskomatonta, ettĂ€ puutarha on perustettu kallion pÀÀlle. Aluetta vastapÀÀtĂ€ on kuuluisat Josafatin kalliot. 

Alueella on paljon koristeomenapuita eri vÀrisÀvyissÀ

MielettömÀn kaunista kukintaa

Koristeomppukuume vain pahenee!

TĂ€ssĂ€kin aidannetta, joka nĂ€ytti labyrintilta (josta en voinut suoraan ottaa kuvaa penkillĂ€ istuneen pariskunnan takia). Kuvasta pienesti voi aistia tunnelmaa. 

Ei ihme, ettÀ nÀitÀ puita kutsutaan paratiisiomenapuiksikin

Koristeomenapuut kasvavat kerroksittain rinteessÀ, niillÀ on tÀssÀ varmasti lÀmpöinen ja aurinkoinen kasvupaikka

Osa puista oli rÀnsistyneitÀ ja muutama oli menehtynytkin, uuttakin oli istutettu, kuten nÀmÀ puistosta LinnanmÀen suuntaan istutetut hennon vaaleanpunaiset omenapuut. TÀmÀ lajike jÀi itseÀni mietityttÀmÀÀn ja aion yrittÀÀ sen vielÀ selvittÀÀ. Uskoisin viimeisen kovan talven ja viime kesÀisen kuivuuden nÀitÀkin puita kurittaneen ankarasti.

Puiden ylitse voi ihailla laitakaupungin siluettia ja Kallion jykevÀÀ Art deco-tyylistÀ graniittikirkkoa, jossa muun muassa vanhempani ovat avioituneet.

Erityisesti innostuin vÀrikombinaatioista, joita tÀmÀ kaunis puisto tarjoilee runsaasti


Hyvin tumma ja hyvin kaunis, epÀilemÀttÀ Tumma Kaunotar



JÀrjettömÀn ihanaa ja mikÀ mÀÀrÀ kukkia!

Kokonainen kukkiva katto

Kuolleitakin puita oli muutamia ja rĂ€nsistyneitĂ€ alueita, antiikkista tunnelmaa..itse pidĂ€n pienestĂ€ rĂ€hjĂ€isyydestĂ€. Kaunis ruohottunut kivipolku johdattelee. Taustalla kaunis ja korkea luonnonkivimuuri. 

Vanhoissa koristeomenapuissa on tunnelmaa ja valtavan kokoisiakin ne ovat, voi seistÀ kruunun alla ihailemassa auringon siilautuvaa valoa ja varisevia kukkien terÀlehtiÀ...

TĂ€stĂ€ puistosta on otettu lisĂ€ykseen taimitarhoille koristeomenapuut LinnanmĂ€ki ja Tumma Kaunotar. Harmi, ettei puissa ole nimikylttejĂ€, mutta itse jo tunnistan nĂ€mĂ€ lajikkeet suurimmalta osin. Puistossa pitĂ€isi olla harvinaisena kerrottukukkainen marjaomenapensas, mutta sitĂ€ en onnistunut tĂ€llĂ€ retkellĂ€ saamaan kuviin. Karttakuvan muistin katsoa vasta kĂ€ynnin jĂ€lkeen. Ensi vuonna taas. 

Alue kuuluu Alppipuiston alueeseen. TĂ€ytyy taas kiitellĂ€ Helsingin kaupungin puistoja edellĂ€kĂ€vijyydestĂ€ ja kaikesta siitĂ€ kauniista mitĂ€ kaupungin puistot tarjoilevat ympĂ€ri kaupunkia. PelkĂ€stÀÀn Alppipuiston alueeseen (mihin tĂ€mĂ€kin pikkupuisto lasketaan) kuuluu niin paljon kaikkea upeaa, ettĂ€ tutkimiseen menisi pĂ€iviĂ€. Alueella kasvaa runsaasti kasvierikoisuuksia havuista magnolioihin. LinnanmĂ€en vierestĂ€ löytyy myös Maj-Lis Rosenbröijerin suunnittelema lĂ€hes 4 hehtaarin kokoinen Lenininpuisto, jossa kĂ€ytĂ€vĂ€t on tehty liuskekivestĂ€ ja alueen lĂ€pi virtaa vesiputoukseen pÀÀtyvĂ€ puro ja harvinaisia kasveja. Kaiken lisĂ€ksi alueet sijaitsevat niin korkealla maan pinnan tasosta, ettĂ€ voi samalla ihailla nĂ€köalaa.  Mutta se on jo kokonaan toinen tarina. 

12 kommenttia:

  1. Vau, miten ihana! Voi kiitos esittelystÀ. Itse asiassa olen joskus ohi ajaessani miettinyt, mitÀ tuossa kallioiden pÀÀllÀ on ja mihin portaat johtavat... ja nyt muistan, ettÀ kun kerran kyydissÀ oli Hongiston Taimiston Timo, niin hÀn osoitti tuonne ja mainitsi LinnanmÀki-ompun, mutta olinpa sen tehokkaasti unohtanut. TÀytyy suunnitella retki joskus tuonne! NÀkymÀkin on kiinnostava. Helsinki <3 Kiitos tÀstÀ!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella ihana paikka, salainen. Sinun pitÀÀ kÀydÀ! Lenininpuisto on myös niin cool. Helsinki best.

      Poista
  2. Olen kÀynyt vuosia sitten tuolla, mutta tyystin unohtanut koko paikan. Paikka on vierailun arvoinen myöhemminkin. Upeaa kukintaa, kerrassaan.
    Helsingille kehut panostuksesta puistoihin ennen ja toivottavasti jatkossakin.
    Kiitos esittelystÀ!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! On ihana paikka, kannattaa kÀydÀ uudelleen. Helsinki hoitaa puistonsa kyllÀ hyvin. Kiitos kun kÀvit!

      Poista
  3. Kiitos, olipa upea kierros. Aivan mahtavia puita. TÀssÀ jos missÀ saa verovaroilleen vastinetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! On aivan tÀpötÀynnÀ ihania puita. HelsinkilÀisillÀ on kyllÀ asiat hyvin.

      Poista
  4. Aivan mielettömÀn kaunista! Tuolla aika pysÀhtyy...
    Blogin ulkoasu on muuttunut, kuvat isompia ja otsikkofontti uusi. Kiva uudistus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Oli aivan ihana paikka. MielestÀni en ole muuttanut kuin fontin, mutta kiitos :)

      Poista
  5. Olipa huikaisevan kaunis kierros, kiitos sinulle siitÀ!

    VastaaPoista