lauantai 13. toukokuuta 2023

Kukkivien puiden pyörryttävässä tuoksussa

 Kevään kaunein viikko käynnissä. Vihreys lisääntyy joka päivä. Ihan liian ihanaa ollut. Ilmassa on satanut vaaleanpunaisia terälehtiä & tuulenvireen (sen lempeän) mukana kukkaistuoksuja. Tässä kirjoituksessa vuorotellen kukkivia puita & tulppaaneja 🌷

Prunus cerasifera 'Matjyun', kirsikkaluumu. Tuoksu on mieletön - eksoottinen ja voimakas. 

Tulipa 'Light And Dreamy'. Istutettu ainakin kymmenen vuotta sitten ja kukkinut siitä asti uskollisesti. Väriä kuvaillaan sokeripinkiksi ja laventelinlilaksi - ihan totta. 


Rusokirsikka kukki jo edellisellä viikolla, otin kuvat joskus myöhään illalla, kun viimeiset auringonsäteet vielä ylsivät puutarhaan. Herkkää. Terälehdet satoivat alas alkuviikosta. Tänä vuonna kukinta oli loistokas, ylipäätään kirsikat eivät koskaan kärsi pakkasista, tämä on henkilökohtainen kokemukseni kirsikankasvattajana. Rusokirsikan kukinta oli hyvä tänä keväänä. 

Vaaleankeltaiset kirpeät limeen taittuvat tulppaanit ovat aikaisin keväällä upeita, kuten Purissima, sekin kukkinut yli kymmenen vuotta uskollisesti. Myöhemmin haalenee valkoiseksi. 

Prunus 'Accolade' ja rusokirsikan pronssinväriset vastapuhjenneet lehdet paviljongissa, jossa liuskekiviasennus on vielä työn alla. 

Kirsikkapaviljonki alkaa lunastaa lupauksiaan. Kirsikkakatto!

Kaksi accoladea kasvaa paviljongissa ja lisäksi useita kirsikkapensaita. 

Uusi Prunus avium 'Plena' kukkii heti, toivottavasti tästä kasvaa suuri. Istutin sen pyökkiaidan taakse, uskoisin, että yhdistelmä on kaunis vuosien kuluttua. 

Puutarhassa on täykkyjä tuoksuja tällä hetkellä, Sirotuomipihlaja tuoksuu kirpeälle, puhtaalle ja hunajaiselle samaan aikaan. 

Pikkuisessa puutarhassa muuttohetkellä vain yksi tulppaani. Vuosien kuluessa ja lannoituksen jälkeen samaa tulppaania alkoi ilmestyä lisääkin. Viime syksynä istutin samaa lajiketta, Tulipa 'Apricot Beauty'. Uskollinen aprikoosin värinen & tuoksuva tulppaani. 


Prunus x subhirtella 'Hally Jolivette', voi olla ettei tämän lähemmäksi mantelien tyyppistä kukintaa pääse. Kukissa on upea tumma pohja. Tuoksuva. Kevätkirsikka. 

Tulipa 'Merlot', lasi punaviiniä tulppaanin muodossa. Onneksi kukkii joka vuosi. 

Amelanchier x grandiflora 'Ballerina', Ballerinantuomipihlaja. Tuoksussa on häivähdys sitruunaa. Kukinto on tähtimäisempi kuin sirotuomipihlajalla. Muut tuomipihlajat ovat kukintansa alussa. Rakastan tuomipihlajia. 

Intoilen nykyään tulppaaneista, jotka kukkivat yhä uudelleen. Tulipa 'Slawa', triumph-tulppaani kuuluu uskollisiin kukkijoihin. Väri on upea; tummanpuna-oranssi. 

Prunus nipponica var. kurilensis 'Ruby', kuriilienkirsikka. Kasvanut paljon, olen istuttanut tämän vuonna 2014. Pian kymmenvuotisjuhlat silläkin. 

Tulipa clusiana'Annika',  villitulppaani. Hempeät toisiinsa soveltuvat sävyt. Oli aika eri sävyinen viime keväänä. Muuttuu kukinnan edetessä vadelmanpunaiseksi, värinvaihtaja. 

Tulip cretica 'Hilde', niin upea tulppaani, kukki jo viime keväänä, mutten silloin laittanut kuvaa. Kreetantulppaani, pehmeät sävyt. Tosi pieni ja suloinen myös. 

Prunus × subhirtella 'Autumnalis Rosea', ihan polvenkorkuinen vasta. Mutta on talvehtinut ja siitä iloitsen. Kukkii usein lämpimänä syksynä ja toisen kerran keväällä. Kevätkirsikka -niminen suomeksi, tämä on erikoisuus!

Rhamnus frangula 'Asplenifolia' eli Huntukorpipaatsama, luonnonpensas, jonka ostin viime syksyn Muhevaisen alesta ja istutin kasvihuoneen luo. Olen luopumassa ruukkukasvatuksesta kokonaan ja vapautuville paikoille istutan uutta. Ihana liuskalehtinen pensas. Nimijuttu on tosin hämärä, kulkee parilla eri lajikenimellä. 

Pyrus salicifolia 'Pendula' eli hopeapäärynä päätyy varmaan tähän keinun luokse. En kyllästy kukkiviin puihin koskaan. Onneksi kirsikankukkajuhlat jatkuvat vielä viikkoja, osa lajikkeista kukkii vasta kesäkuun puolella. Edessäpäin on vielä koristeomenankukkajuhlatkin. Syreenitkin nuppuisena, kaikkea upeaa odotettavissa.

10 kommenttia:

 1. Tosi ihania kuvia. Keväällä on monia ihania juhlahetkiä kasvien parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos vaalean vihreää ❣️ Miten tätä onkaan kaivannut..ja nyt vihdoin voidaan nauttia 🙂

   Poista
 2. Nyt on kyllä todella upeaa.Minulla ei ole vielä tuollaista määrää ihania kirsikoita, mutta ihana on katsella niitä sinun kuvissasi! Täälläkin ovat ensimmäiset kukassa, kuriili ja ruso.
  Ja noi tulppaanit! Toinen toistaan ihanampia. Light and Dreamy löytyy täältäkin ja minäkin rakastan sen sävyjä, yhdessä kukassa monta väriä niin kauniisti. Ja voi tuota aprikoosinsävyisten tulppaanien penkkiä, ja kaikkia muitakin - niin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Saila💕 Jotenkin tykkään tuosta sanastasi "vielä" 🙂 Kuriilienkirsikka ja Rusokirsikka 😍 Nämä värinvaihtajatulppaanit ovat yllättävän kiehtovia. Light and dreamy on myös kiva siksi, kun se kukkii aina.

   Poista
 3. Sinulla on oikein juhlahetket kaikkien noiden kukkapuiden kanssa! Ja ihania tulppaaneja myös paljon kukassa. Minulla kukkii juuri nyt syysalesta vitosella ostettu mustaluumu (Prunus cistena). On se ihana! Tämän talven se oli kellarissa mutta taidan syksyllä anella isännältä autotallista pienen nurkan sen talvettamiseen.
  Hyvää äitienpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna ❣️ On varmasti ihana se mustaluumu. Autotallissa varmaan viihtyy talven. Kiitos samoin ja mukavaa kevättä !

   Poista
 4. Voi että ihanan näköistä, sekä kirsikankukat että tulppaanit! Meillä kirsikat kukkivat parhaiten vierashuoneen seinällä, mutta pari löytyy pihaltakin, tosin eivät ihan vielä kukassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni ❣️ Toivottavasti kirsikkasi kukkivat!

   Poista
 5. Slawa on todella upea, tykkään myös hempeämmän Annikan väreistä. Osaat näemmä ottaa raikkaan heleitä kuvia!

  VastaaPoista
 6. Voi kiitos Anna ❣️ Voih kommenttisi oli mennyt roskapostiin ja nyt vasta sen huomasin nyyh. En osaa ollenkaan kuvata, joten kommenttisi lämmitti mukavasti :)

  VastaaPoista