maanantai 31. heinäkuuta 2023

Kulunutta kesää hyvästelemässä

 

En ole saanut kirjoitettua tänne vaikka on ollut kaunista. En ole vain jaksanut avata konetta muutoin kuin työajalla.  Olen taas raivaussiivonnut vuoden mittaan kertyneet kasat, pitänyt kirppistä ja maalannut. Lukeekohan tätä edes enää kukaan..? Taitaa aika olla blogeista ajanut ohitse, pitäisi varmaan lopettaa tämäkin.

Kesä on tuntunut pitkältä syksyltä. Kesän saldona liuskekivilattia valmistui paviljonkiin ja se on mielestäni todella upea. Kiitos miehelleni, joka tämän urakoi. Kivistä innostuneina totesimme, että laitamme hiljalleen koko hiekka-alueen liuskekivetykselle. Jaksamisen ja rahavarantojen mukaisella tahdilla. 

Istutin kaksi pyökkiaidannetta ja tuija-aidan, jotka toistaiseksi ovat selvinneet. Aitakuumeilen jatkuvasti (avoimet näkymät ovat kauheinta mitä tiedän). Likusteriaidanteen leikkasin vielä alas; se kasvaa tuskastuttavan hitaasti, mutta on ihastuttava muutoin.

Talvivihreähurahdus poiki alppiruusuja liuskekivikäytävän luokse, ne ovat jotenkin selvinneet kuivuudessa.

 Käytävällä on jotenkin viehättävä tunnelma ja alue vihreä ympäri vuoden. Vaikka aita on jo korkea, luikertelee jostain kuitenkin riittävästi aurinkoa köynnösruusuille. 

Kaikki on taas kasvanut paljon ja puutarhasta on tullut yhä enemmän kurissapidettävä. Japaninverivaahtera on kasvanut hurjan isoksi. 

Istutin paviljonkiin unelmieni kasvin eli persikan. Prunus persica ’Rubira’ on upean tummalehtinen. Tämän vuoden trendikasvi olikin persikka, joten ajan hermolla ollaan. Kasvihuoneessa on vuosia ollut persikka ’Bonanza’, ei viihdy kovin hyvin. 

Ihme kumma liian aikaisin kylvetyt tomaatit, paprikat ja esikylvöskesäkukat selvisivät huhtikuisista ilmoista. En millään uskonut onnistuvani. Kirsikkatomaateista kylvin Indigo rose, Sunpeach & Red Cherry -lajikkeita ensimmäistä kertaa, joten opiskeltavaa riittää kasvatuksessa. Taimia tuli tietysti aivan liikaa vaikka jaoin niitä pois auliisti. Ehkä ensi kautena viisaampana. Löysin jo ensi kevään siemenet 60 centillä. Napostelupaprikan lajike on Snacking purple. 

Kesäkuun lämpö joudutti tuoksuherneet nopeasti kukkiviksi, läkähdyttävän ihana aprikoosin sävyinen 'Juliet' ja alakuvassa 'April in Paris' ovat lempilajikkeitani. Tällä kertaa otan siemenet talteen.

Monta vuotta olen yrittänyt keskittyä kuivuutta kestäviin kasveihin, mikä vaatii luonteenlujuutta taimikaupoilla kaikkien houkutusten äärellä. Kestävimpiä kuivuudelle ovat olleet hopeiset kasvit. Tässä kuvassa on Tyrnin ('Hikul') lisäksi Loistosalviaa (Salvia nemorosa 'Schwellenburg') ja Mäkimeiramia. 

Kylvän tosi usein punahattuja niiden helppouden vuoksi. Kuitenkaan en lähes millään saanut onnistumaan Rohtopäivänhattuja, lukuun ottamatta yhtä taimea. Nyt se kukkii surumielisen kauniina. Lajike on Echinacea pallida 'Hula Dancer'. Kastelin sitä alkukesästä hieman ja nyt se on tuollainen kerrostalon korkuinen verrattuna muihin kuivuudessa kasvaneisiin kasveihin. 

Ultimaattista kuivuutta kestävät myös neilikat, marunat, mäkimeiramit, keijunkukat & iisot.

Joskus olen kylvänyt sekaan vaaleanpunaista laventelia hietaneilikoiden seuraksi. Hirmuisen suloinen ja pieni. 

Erittäin hyvä kuivuudenkesto on myös kääpiöperuukkipensaalla. Uusimmat lisäykset kukkapenkkiin ovat heinät (Hopeatoppo ja Ikikaura). Hentoinen kasvi kuvassa on kivikkokäenminttu, se on mielestäni fantastinen (oikeasti minun ei pitäisi tehdä kukkapenkkejä ollenkaan, koska niistä tulee aina yhtä kauheita). 

Kukkivat kiviportaat..eivät onnistu kovin hyvin. Mutta taistelen eteenpäin. Maaliskuussa löysin jo alesta kolme pientä ikivihreää kääpiöalppiruusua (Rhododendron 'Microhirs 3' Bloombux), jotka istutin tähän kiviportaiden viereen.  Kivimuurissa asuu Lumikko, tuli nuuhkimaan varpaitani, kun levitin pyykkejä narulle. En ole koskaan ennen nähnyt lumikkoa. Ehkäpä kukkasipulini mutustellut hiiripopulaatio on ainakin mennyttä? Tänä kesänä näin ensimmäistä kertaa myös hurjasti surisevan syreenikiitäjän. 

Kukkiessaan kääpiöalppis oli oikea kaunotar. 

Kukkivat pensaat saavat sukat pyörimään jaloissa; Tarhanietospensas 'Strawberry fields'

Viime syksyn alelöytöjä: Huntukorpipaatsama (Rhamnus frangula 'Asplenifolia'). Pensaan alla kasvaa timjamia. Alan hiljalleen istuttaa kasveja talon edustalla olevalle hiekkakentälle ja kokeilen miten ne viihtyvät. Minulla on tietty visio, jonka rakentamiseen tulee kulumaan tuhottoman paljon aikaa, rahaa ja kyyneleitäkin. Näen mielessäni kuivuutta kestäviä eksoottisia kasveja, liuskekiviä, vaaleaa singeliä. Tuoksuvia kasveja, ranskalaista tunnelmaa. Viime vuonna istutin paatsaman, tänä vuonna hopeapäärynän ja ensi vuonna ehkä jotain muuta mitä alesta löytyy. 

Vaikka välillä puutarhafiilikset lässähtävät, nostavat kasvit nopeasti suosta. Ja istutuskokeilut ovat puutarhanhoitoharrastuksen suola.  Syystamariski kukki ensimmäistä kertaa, oli todellinen wow -elämys. Huomisesta ei kuitenkaan voi tietää. Oman kokemukseni mukaan talvenarat kasvit voivat viisikin vuotta kukoistaa, kunnes seuraa kuolinisku usein talven kautta. Viime talvi oli yllättävän suopea; ei tullut mitään menetyksiä ja köynnösruusutkin säilyivät vihreinä ylös asti. Myös maahan viime tipassa siirtämäni Syyssyrikkä selvisi. En oikein millään jaksaisi enää talvehdittaa kasveja sisällä ja ruukkukasvatuksestakin olen aika pitkälti luopunut. 

Syyspuolen kasvit ovat ehkä kuitenkin parasta mitä tiedän, joten iloitsen lempiperennani syysvuokon kannan elpymisestä pahan toissatalven jälkeen. Hopeiset nuput! Punahatut ovat myös suursuosikkejani, joten iloitsen, kun niiden kukinta on hiljalleen vasta käynnistymässä. Odotan niin paljon perhosia 🦋

28 kommenttia:

  1. Vau, miten upea liuskekiviympyrä! Ihania suunnitelmia siellä. Olet ottanut kuvia tunnelmallisista hetkistä, hieno valo on monessa kuvassa.
    Ihana 'Hula Dancer', minäkin kylvin niitä viime vuonna, mutta yksikään taimi ei vielä ole kukintakokoinen. Tuollaista herkkua jaksaa kyllä odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila 💕 Kesällä on niin kaunis valo aina..kiitos käynnistäsi! Ihme nopea oli tällä kertaa Hula, yleensä mennyt vuosia ennen kuin kylvetyt punahatut kukkii. Mutta kuten sanoit, hyvää kannattaa odottaa 🙂

      Poista
  2. Minäkin ihastelen liuskekiviympyrää! Hyvin mielelläni katselen myös blogisi kauniita kuvia monenlaisista kaunottarista, vaikka sitten harvemmin - jos blogin kirjoittaminen ei ole enää niin innostavaa :). Hyvää loppukesää sinulle ja puutarhallesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi käynnistää ja kommentistasi💕 Blogin kirjoittaminen on antoisaa, mutta vuosiin mahtuu monenlaista vaihetta. Nyt juuri vaan blogit jo niin out, insta kaapannut ihmiset 🙂 Ihanaa loppukesää Sinulle myös!

      Poista
  3. Liuskekivet vei munki syrämmen. Palio hianoja tunnelmia ja kasvia. Ihana syystamariski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika käynnistäsi💕 Ja kiitos muutenkin. Tamariski oli jännittävä, näyttää havulta, joka kukkii 🙂

      Poista
  4. Postauksesi täytyy aina käydä lukemassa!
    Sinulla on ihana puutarha, jossa on kasveja, joista osasta en ole kuullutkaan. :)
    Tällä kertaa ihastelin erityisesti hajuherneitä, laventelia, yrttejä ja muita aurinkoisen paikan ystäviä, koska niistä olen iloinnut itsekin tänä kesänä.
    Blogeissa on tosiaan hiljaisempaa, mutta Instakin on minusta menossa alaspäin. Kokeilin sitä taas alkuvuodesta ja muutaman huonontuneen ominaisuuden jälkeen luovuin taas yrityksestä. :D
    Ihanaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Sara 💕 Ihana kun käyt! Ymmärrän tunteesi instan suhteen. Sinua olisi kuitenkin mukava seurata sielläkin 🍒

      Poista
  5. Täällä ollaan edelleen☺️ Olisko syy jonkinlaiseen hiljaisuuteen siinä, että tahtoo olla niin paljon hommia ettei jaksa bloggailla? Instaan nopea heittää kuva silloin tällöin.
    Kaunis liuskekivi alue onkin syntynyt. Noiden kuivuutta kestävien kasvien hankinta onkin viisasta, kun tuntuu nämä kesät olevan yhä kuumempia ja kuivempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska kun olet 💕 Kyllä varmaan, instaan nopeampi päivittää. Yritän elää ajassa, on ollut niin paljon kuivuutta, että hyvä varautua.

      Poista
  6. Kyllä blogeja vielä luetaan, minä ainakin. Mun liskekivikäytävällä kasvaa kivien välissä paljon rikkaruohoja, pitää kitkeä pari kertaa vuodessa. Mutta muuten liuskekivet ovat toki ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos💕 Mukava kun luet! Rikkaruohoja tosiaan kertyy, minulla ihan joka paikkaan. Hienoa kun jaksat kitkeä, itse olen valitettavan hurlumhei eli liuskekivi taitaa olla huono idea.

      Poista
  7. Muiden lailla ihastelen liuskekiviympyrää. Ylipäätään tykkäisin liuskekivikäytävistä ja -alueista, mutta isoina määrinä tulee aika tyyriiksi.
    Syysvuokon selviytymisestä on syytäkin iloita. Tuntuu olevan herkkähipiäinen, mutta niin ihana kasvi.
    Kyllä täällä blogistaniassa on edelleen elämää. Välillä vähän hiljaisempaa ja sitten taas jostain tulee uutta virtaa. Blogiasi luetaan ihan varmasti, vaikka taukoja olisikin. Jatka vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between 💕 Kivet on tosi kalliita, tämäkin ympyrä tuli maksamaan monta sataa (ja vaati monta palkkapäivää). Hyvä puoli on tietysti, että kivet ovat ikuisia.
      Mukava kun jaksat lukea ❤️

      Poista
  8. Ehdottomasti jatka bloggailua. Olen käynyt sen läpi alusta asti. Sinulla on ihania kasveja ja ratkaisuja puutarhassasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon 💕 Voi hyvänen aika, miten olet jaksanut lukea kuivia kirjoituksiani. Ihanasti sanoit 🥰

      Poista
  9. Blogeja kyllä luetaan, mutta blogien kulta-aika taitaa olla takana. Muut somealustat ovat nopeita, mutta blogeissa minua viehättää myös tietty hitaus. Voi rauhassa lukea samaa juttua useampaan osaan, eikä se katoa näkyvistä.
    Kauniit laatat. Niiden kanssa joutuu tosiaan miettimään myös budjettia.
    Kaunista on puutarhassasi. Teillä on myös ollut kuivuutta, kuten monilla. Ja joillakin taas vettä ollut liikaakin. Minusta sinulla on hyviä kukkapenkkejä. Minun kukkapenkkini ovat aina ahdettu täyteen kaikkea, kuvissa ovat helposti sotkuisia, silmä erottaa eri kasvit paremmin toisistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää💕
      Niin se varmasti on kun sanoit. Rauhallinen tahti on mukavaa. Minusta Insta on lähinnä somevaikuttajien ja firmojen myyntikanava nykyään.
      Voi kiitos mitä sanoit kukkapenkeistäni, mielestäni Sinulla on monin verroin ihanammat kukkapenkit, ihailen 😍

      Poista
  10. Tarhanietospensas on todella upean näköinen. Olet hurjasti touhunnut puutarhassasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Anna 💕 Nietospensaat ovat myös tosi suosittuja 🐝. Ihana kun sanoit tuosta touhuamisesta, itse syyllistän aina itseäni laiskuudesta..

      Poista
  11. Hieno liuskekiveys ja miten kauniisti paviljongin rakenteista tulee siihen varjot. Ihanat kasvit myös. Syysvuokon nuppu on niin herttaisen näköinen. Iloitsen siitä, että kumpikin omista viime syksynä istutetuista syysvuokoistani on hengissä, vaikka nuppuja niissä ei vielä näykään. Toivottavasti ehtivät kukkia edes pikkuisen ennen talvea.
    Minusta aika ei ole ajanut blogeista ohi. Jotkut (ehkä suurin osa ihmisistä?) vain luulevat, että Insta sun muut ovat tulleet jäädäkseen ja ryövänneet lukijat. Pian heidänkin on kuitenkin pakko huomata, että kaiken hektisyyden rinnalle myös somemaailmassa tarvitaan jotain, minkä ääreen voi uppoutua pidemmäksi hetkeksi joko lukemaan tai kirjoittamaan. Kaiken ei ole pakko olla nopeaa ja tehokasta eivätkä pelkät kuvat voi koskaan korvata tekstiä (vaikka joku pöljäke onkin joskus sanonut, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Yleensä ei, kun kuvaajat ja kuvanottovälineet ovat amatööritasoa). Äläkä sinä missään tapauksessa lopeta bloggaamista, sillä mistä muualta tällaiset pohjoisempien seutujen asukkaat, kuten minä, voisivat ihastella toinen toistaan eksoottisempia kasveja? Sinulla on niin suojaisa puutarha täynnä uskomattomia kasveja, että ällistyn joka kerta kun blogisi avaan. Vaikka en niitä voisi itselleni hankkia, niin saan ainakin ihastella niitä muilla.
    Kaunista elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna 💕 Ihana kuulla, että syysvuokkosi menestyvät ja pidän peukkuja että myös kukkivat.
      Ihanasti sanoit ja kiitos kun jaksat täällä käydä. En ole ollenkaan varma etteikö useimmat kasvit menestyisi myös siellä, en oikein usko, että kaikki vyöhyke arviot ovat edes oikein. Sinulta myös positiivinen arvio blogien tulevaisuudesta, hienoa 🙂

      Poista
  12. Minä luen tätäkin blogia. Erityisesti näkymät ja puutarhamaisemat kiinnostavat. Kaunis kiveys on.

    VastaaPoista
  13. Sinulla on lumoava ja inspiroiva blogi, jonka myös minä olen lukenut läpi alusta alkaen. Ihailen rakastavaa otettasi esimerkiksi kukkivien puiden ja pensaitten kuvaamisessa niin verbaalisesti kuin kuvinkin. Kiehtovia kasveja, kiehtova tapa puhua puutarhaa. Yksi lempiblogeistani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos ystävällisestä kommentista ja käynnistäsi 💕 Kiitos paljon kun jaksat lukea 🙂

      Poista
  14. Liuskekiviympyrä on tosi hieno ja tuo tarhanietospensas on kerrassaan ihana.
    Puutarhabloggailu tuntuu kyllä vähenevän. Sääli, sillä blogeista saa paljon inspiraatiota ja iloa.
    Toivottavasti jatkat ilonamme vielä mahdollisimman pitkään.

    VastaaPoista
  15. Kiitos paljon Kruunuvuokko❣️ Nautitaan niistä mitkä ovat jäljellä 🙂

    VastaaPoista