perjantai 8. syyskuuta 2023

Syyskuu - kasvukauden retrospektiivi & aleshopping

  Voi kiitos Teille kaikille mukavista kommenteistanne, jotka jätitte edelliseen kirjoitukseeni 💝 

Oli lisäksi huojentavaa lukea, että monet teistä suhtautuvat optimistisesti blogien tulevaisuusnäkymiin. Ja ennen kaikkea kiitos kun jaksatte käydä täällä lukemassa. Siitäkin huolimatta, että juttuni kyllästyttävät usein jopa itseäni. 

Ensimmäiset vaaleanpunaiset - tai vanhan roosan - sävyiset auringonkukkani (Pro Cut Plum) 🌻
Muutoin tänä vuonna juuri mitkään siemenestä kylvämäni kukat eivät olleet sitä mitä pussissa luvattiin. Olen siitä vähän kiukkuinen. Seuraavassa retrospektiivissä tuokiokuvia tältä kasvukaudelta ja uusia kasvihankintoja


Olen shopannut muutaman alekasvin. Koko kesän kärsin kasvihimoista, mutta oli pakko odottaa alennusmyyntejä.  Minulla on yhä talvivihreiden kasvien kuumeilukausi. Joten sisäänkäynnin vieressä kasvavat Mahoniat saivat ikivihreän kaverin. Mahonia nitens 'Cabaret'  kukkii - toisin kuin aiemmat mahoniani - syksyllä. Mahoniassa on parhaillaan kukkanuput. On upea kasvi ja olen niin onnellinen kun sain tämän istuttaa. Mahonioihin voisin hurahtaa, mutta valikoima on Suomessa erittäin suppea. Mahonioiden alta siirsin pois saniaisia pihan perälle ja istutin tilalle pienilehtisen & ja ikivihreän Vuorenkilven (Bergenia 'Pink Dragonfly'). Talvihreäkuumeilu on saanut arvostamaan vuorenkilpiäkin ihan uudella tavalla. 

Lisää talvivihreyttä: Lumiritvaminttu (Prostanthera cuneata). Typerä nimi vaan, omituinen. "Alppiminttu" on talvivihreä pensas, joka on nimensä mukaisesti sukua mintuille. Ruotsiksi nimi on erittäin kuvaava suomennettuna: alppiminttupensas.  Istutin kasvin paviljonkiin. Ihanaihanaihana. 

Iloisia asioita löytyy ennestäänkin: ikivihreä muratti ja raatihuoneviini (vasemmalla, jonka yllä se "tavallinen" villiviini) talvehtivat yllättävän hyvin, vaikka talvi oli aika kova. Pergola on niille suojaisa paikka. Raatihuoneviini olisi unelmieni kasvi, se on vain ikävän talvenarka. Raatihuoneviinin lehdet ovat kiiltäviä ja kauniita. Muratti on pysynyt yllättävän tuoreena vaikka ensiksi oli kuivaa ja sitten märkää. 

Syksyllä ihastelen koristeomenoita ja niiden eri sävyjä. Tammisaaren omput ovat tummimmat kaikista. Mustarastaat ovat olleet viime aikoina puutarhassa omenoiden kimpussa. 

Muistoksi vielä loppukesän kukkia ja aurinkoisia hetkiä jonkin ajan takaa. Syksyllä tulee hinku tehdä syysasetelmia vaikka se on tavallaan ihan turhaa. Poistohintaisista kesäkukista sain pienen asetelman paviljonkiin, vaikka oikeastaan menin ostamaan syksykukkia. 

Paviljonki on oikea koelabra; tässä kasvaa sitä sun tätä. Uusimpana marjakuusia ja persikka, sekä muutama valkopyökki. Eilen huomasin jo ensimmäisten syysmyrkkyliljojen nousseen mullasta ja kukkivan. Olen istuttanut muutamia tähänkin. 

 Edellisvuotiset syyssyrikät istutin ensimmäistä kertaa maahan kellarissa talvettamisen sijasta ja ilahduin, ne talvehtivat ja kukkivat parhaillaan. 

Lisäksi on ollut muutamia kasviyhdistelmiä, jotka ovat olleet edukseen. Ohotanmaruna, metsäasteri, verijapaninvaahtera (dissectum garnet) & taustalla tarhakotakuusama (My Monet). 
Valkokukkainen metsäasteri on myös herkkä ja kaunis muiden kasvien keskellä. 

Tumman purppuran ja hopean yhdistelmä toimii niin hyvin. Tässä kuvassa myös verijapaninvaahtera & koiruoho. Koiruoho on lintujen ja minun suosikkikasvini.   


Ja kolmas samaa sävymaailmaa noudatteleva yhdistelmä: Peruukkipensas (joka kukki ensimmäistä kertaa, love it) ja tosi hurmaava vaaleankeltakukkainen Villanukkajäkkärä  (Anaphalis triplinervis 'Schwefellicht'). Olen nukkajäkkäröiden (jälleen kerran niin ruma nimi, jolla mitä kaunein englanninkielinen nimi "pearly everlasting" ja ruotsiksikin "pärleternell") fani ja toivon, että olisi myös vaaleanlilakukkaisia saatavilla. Kukinta-aika on todella pitkä ja varret napakat, täydellinen kasvi mielestäni. Erittäin helppo nyppäistä pois mikäli leviää liikaa ja vastaavasti helppo juurruttaa. 

 Munstead Wood -Austinruusu kukki paljon myöhemmin kuin normaalisti. Luin, ettei tätä enää tuoteta. Harmillista, upea ruusu. 

Tiibetinkoirankieli 'Mystery Rose' eli kiinalainen lemmikki osoittautui kauniiksi kesäkukaksi ja helpoksi siemenestä kasvatettavaksi.

Lempikasvini syysvuokko, jonka kukinta jatkuu ensipakkaseen asti. 

Pitkästä aikaa kuva mistä kaikki alkoi: kauhistuttavasta rinteestä, jossa ei kasvanut alun perin mitään ja maa oli raavittu pystysuoraksi kaivurin kauhalla. Hikinen urakka ollut, mutta vihdoin tässä kasvaa jotain. Kokonaisuus on koottu vuosi vuodelta etupäässä alekasveilla, joten ihan kaikkea ei ole tinkimättömästi voinut valita. Maa on rutikuivaa ja huonoa, sadevesi osuu tähän vain harvoin. Maa murenee helposti alta pois, joten olen kaivanut rinteeseen "taskuja", joihin kasvit on istutettu, koska isompiin maanmuokkauksiin en kykene. Vasemmalta oikealle: kupariheisiangervoja, alla suikerovihmaa (jonka jänikset syövät joka talvi, mutta elpyy hyvin), keltajapaninangervoa (on onneksi levinnyt itsekseen), idänvirpiangervoa, päärynäpuu, japaninhemlokki, pari kärhöä, norjanangervo, syreenejä, hopeisia havuja, korkea puu on verivaahtera ja viimeisenä rivissä kasvaa rinneangervo. Itsekseen tähän on kylväytynyt ketoneilikkaa eri väreissä. Taustalla kasvaa jättikokoinen kotikataja, joka talvella on pääroolissa yhdessä aluskasvillisuutena kasvavien tuivioiden kanssa. 

Olen tosi innostunut kasvien leikkelystä ja onneksi pienestäkin puutarhasta löytyy aina jotakin trimmattavaa. Tätä rinneangervoa yritän muotoilla pyöreäksi. 

Verivaahteralla on vaikea kasvupaikka, mutta toistaiseksi se on yhä hengissä.

Kanadanhemlokki kasvaa erittäin kuivassa, tuulisessa  ja aurinkoisessa paikassa. Varsinkaan puutarhavuosien alussa en jaksanut ollenkaan pohtia vyöhykkeitä/ kasvupaikkoja ja muutenkin olin erittäin optimistinen. Näin jälkikäteen iloitsen ajanjaksosta. Muutenkin luulen, ettei kasveille annetut kasvupaikat ja ohjeistukset useinkaan pidä paikkaansa, erityisesti silloin kun niitä lainataan ulkomaisista lähteistä. Oman kokemukseni mukaan täällä pohjolassa kasvi saattaa viihtyä erilaisessa kasvupaikassa. Näin kävi Hemlokin kanssa. Kauneinta tässä havussa on surumielisen riippuvat oksankärjet.  


Päärynällä on ollut rankkoja vuosia, kun useampi iso auto on ajanut sitä päin ja seurauksena on ollut pahoja runkovaurioita. Kerran sattumalta todistin tilannetta ja päin ajanut auton kuljettaja häipyi paikalta vähin äänin. Itse en voisi koskaan toimia noin. Onneksi päärynä on kaikesta huolimatta selvinnyt, olen voidellut haavakohdat vahalla. Tänä vuonna se kukki runsaasti ja uskomatonta, mutta totta: puuta vuosia kiusannut Päärynänäkämäpunkki katosi viimeisimmän törmäyksen jälkeen. Hyvä päärynävuosi on muutenkin kuulemma. 


Niin lämmintä on ollut, että ikkunat on voinut pitää avoimena. Haikeaa on kuunnella ulkoa kantautuvia lintujen kokoontumisajoja ja lähtöjä. Ikuistan tännekin hetken, kun olohuoneessa on valoisaa ja ikkunasta näkyy vihreyttä. 
Pitäisi laittaa puutarha talvikuntoon ja istuttaa kukkasipulit.


Rypälesatoa paviljongissa, Swenson red -rypälelajikkeesta. Köynnös on kasvanut avomaalla suojaamattomana ja tuottanut säännöllisesti satoa. Lajikkeen on luonut ruotsalaiset sukujuuret omaava Elmer Swenson Minnesotan yliopistossa, mistä juontuu sen talvenkestävyys. Minnesotassa on aika kovia talvia. Parasta viinirypäleissä on mansikan maku. 
Vieressä kasvava Riesling-viiniköynnös on ollut sen sijaan kitukasvuinen. Kesällä löysin toisenkin rieslingin eurolla ja istutin sen etupuolelle. Viiniköynnökset ovat niin kauniita vaikkeivat tuottaisikaan satoa. 

Yritän kovasti luopua kasvien talvettamisesta ja ruukkukasvatuksesta ulkona (=yksinkertaistaa elämääni ja pitää koti siistinä). Ikeasta muutama vuosi sitten ostettu jättikokoinen (yli 180 cm) oliivi talvehtii kuitenkin asuinkellarissa ilonamme. Kerrassaan järjetön hankinta, mutta aika näyttävä kesäsomiste. Hauskasti jättiverbena on siementänyt samaan ruukkuun, joten verbenat talvehtivat samalla. Lisäksi talvetan vain sinisateen & lyijykukan kuistilla. 

Sinisade on tehnyt pitkiä lonkeroja, mutta ei ole valitettavasti kukkinut. 

Ginkgo Bilopa eli Neidonhiuspuu on hengissä salaisessa lehdossa..pian se on kauneimmillaan kullankeltaisena. 

Loppuun  etupäässä alekasveista tehty istutus hiekkakentälle kasvihuoneen kulmalle. Keväällä hankkimani Hopeapäärynä on istutuksen pääjuttu, sen lisäksi alesta löytyi sininata ja sypressi. Viime vuoden alesta ostettu hento huitulapensas on huntukorpipaatsama.  Keväällä nähdään mahtaako uusi istutus olla hengissä. 

Isosiniheinä Molinia arundinacea 'Black Arrows', jolla mustat heinät. 

Jos voi muuten summata kuluneen puutarhakauden niin siinä on ollut parasta uusien kasviaidanteiden teko tuijista ja valkopyökistä. 
Kurkkasin äsken alas pergolaan. Amurinviini punertuu. Syksyisiä hetkiä 🍁

11 kommenttia:

  1. Nämä sun postaukset aina vilisöö mulle ihan tuntemattomia kasvia. Miälenkiintoosta ja samalla koen vyähykekateutta. Oot kyllä ennakkoluuloton kokeelijaki :) Tua syksyllä kukkiva mahoniaki....koskaa tullu piänehen miälehenkää, että sellaanenki vois olla.
    Voi ku pääsiski talavetettavista erohon, mutta loppua ei toistaaseksi oo näköpiiris ja talavetettavat vaan tuppaavat lisääntyä, vähennysyrityksistä hualimata. Färikästä syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Navettapiika 💕 Ymmärrän vyöhykekateuden, mutta harmi juttu kuitenkin. Lohdutukseksi voi sanoa, ettei täälläkään kaikki menesty vaan kuolonuhreja tulee. Samoin sinulle ihanaa ja värikästä syksyä 🍂

      Poista
  2. Sama minulla kuin Navettapiiallakin, tuntemattomia, mutta ihania kasveja löytyy puutarhastasi vaikka kuinka paljon. Ja tuo vyöhykekateus, niin tuttu tunne;)
    Minusta tuntuu, että talvetettavat vain lisääntyvät. Voin onneksi viedä niitä autotallin nurkkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Pioni 💕 voi älä turhaan kadehdi, ei täälläkään kaikki menesty aina. Mutta ymmärrän kyllä tunteen. Apua lisääntyvät, minä olen saanut onneksi vähennettyä kun en jaksa enää. Hyvä tuo autotalli!

      Poista
  3. Minä talvetan vain oxalikset, ne talvehtivat itsekseen sisätiloissa kunhan ei kastele. Jättiverbena on ollut ystävällinen ja kasvanut puutarhassa jo kolme vuotta itsestään kylväytyneistä siementaimista.
    Upeita kasveja ja vielä upeampaa, että olet saanut ne menestymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja💕 Jostain syystä kommenttisi oli mennyt roskapostiin ja sattumalta sen huomasin. Juu käenkaalit on helppoja kasteltunakin, minä kyllästyin niihin 10 vuoden talvettamiseen jälkeen. Jättiverbena menee tosiaan ulkonakin, mutta kaipaan sitä aina sisäänkäynnin luo 🙂 kiitos!

      Poista
  4. Syyssyrikän tarina on kannustava. Minulla on ensimmäistä vuotta se ja varmaan laitan ruukkuineen sisälle talvehtimaan, mutta hyvä tietää, että joskus uskallan jättää sen ulos maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna 💕 Kannattaa kokeilla jos kyllästyt sisällä talvettamiseen 🙂

      Poista
  5. Minulla syyssyrikkä kesti vain kaksi vuotta, sitten taisi olla väärä paikka tai väärä vyöhyke kasville. Joskus vielä kokeilen uudestaan, laitan sitten suojaisempaan paikkaan. Hienoja kasveja sinulla on.

    Neidonhiuspuu on kaunis ja sillä on niin vanha tausta, että sekin joskus kiinnostaisi, mutta en ole vielä lähtenyt niin arkaa kasvia kokeilaamaan tänne kakkosvyöhykkeelle.

    Päätin, että tänä vuonna en edes kokeile laittaa syyskasveja kukkaruukkuihin. Kunhan saisi loput ostokset maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää 💕 Ehkä kokeilet vielä uudelleen, jos löytyisi parempi paikka? Ei näistä koskaan tiedä. Hyvä idea jättää väliin syyskasvit. Neidonhiuspuut ovat välillä aika edullisia, että ehkä rohkenet sitäkin vielä kokeilla 🤗

      Poista
  6. En päässyt kuin ensimmäiseen postaukseen niin jo oli vaikka mitä ihanaa😍 Palaan instan puolella asiaan...

    VastaaPoista