tiistai 19. syyskuuta 2023

Syksyn kauneutta & sipulishowta

Syksy & onnelliseksi tekevät värit.  Tänä syksynä värien kehittyminen on ollut hidasta lämmön vuoksi. Muutamina öinä lämpötila on dipannut aika alas, joten värejä on parhaillaan kehittymässä. Söpöjä kärpässieniä kasvaa nurmikolla. 

Kaikki on muutoin vähän niin kuin aina, vaikka ilmasto on ollut todella omituinen tänäkin vuonna. 

Syksyn kullankeltaiset päivät energisoivat ja tuovat iloa. Pergolan kivikossa japaninvaahtera ja happomarjat ovat muuttamassa väriä, mantelikirsikka on vielä ihan vihreä.
 
Isossa paviljonkia kiertävässä kukkapenkissa japaninvaahtera hehkuu vihreyden keskellä. 

Sen yllä kasvaa suureksi kasvanut valeakaasia, jota on täytynyt pitää jo kurissa leikkauksin. Keväällä akaasia oli täynnä tuoksuvia valkoisia kukkia. Muistuttaa kultasadetta, mutta valkokukkaisena. 

Japaninkääpiökirsikka. Prunus incisa 'Kojo-no-mai' shiftaa jo vähän punaiseen. 

Siirsin taas kerran Kellokuusaman leikkimökin takana, siitä on kasvanut valtava. Syysväri on huikean ihana. 

Pergolassa on muutenkin tunnelmallista Amurinviinin ansiosta. Se loistaa pinkkinä ja rypäleterttuja on tullut tänä vuonna runsaasti. 

Kukkatalon markkinoilta löytyi vielä täydennystä uuteen istutukseen, kun kaikki pensaat oli puoleen hintaan. Kääpiöpurppurahappomarja 'Atropurpurea Nana' on ennestäänkin puutarhassa ja pidän siitä tosi paljon. 

Sama juttu tämän suhteen: Idänhopeapensas (Elaeagnus angustifolia) kasvaa puutarhassa jo ennestään, mutta on tosi mieluisa kasvi (tätä kutsutaan venäjän oliiviksi sen talvenkestävyyden ansiosta). Jostain syystä nämä kaksi lajia jäävät aina syysalessa myymättä. Hinnaksi tuli yhteensä 5 euroa. 

Colchicum 'Waterlily'
Kävin kurkkaamassa milloin olen istuttanut ensimmäisen myrkkyliljani - joskus vuoden 2008 paikkeilla. Muistan, että sitä käytiin ihastelemassa täällä ja moni kävijöistä istutti sen jälkeen omaankin puutarhaan myrkkyliljoja. Ihanaa.  

Vuodesta 2008 syysmyrkkyliljojen määrä on kasvanut noin yhden sipulin vuosivauhtia. Tänä vuonna ostin Colchicum autumnale 'Nancy Lindsay'. Kuvassa kuitenkin Colchicum byzantinum 'Innocence' .
 
Suosikkimyrkkyliljani: Colchicum 'Rosy Dawn', alussa vaaleanlila ja tummuu kauniin malvansävyiseksi. Pysyy poikkeuksellisen hyvin pystyssä. 

Colchicum ×agrippinum, se ruudullinen myrkkylilja. Ehkä nämä lilansävyiset ovat kauneimpia syksyllä. Valkoisia lajikkeitakin minulla kasvaa monia erilaisia, mutta en ole yhtä innoissani niistä. 

Piristävät syksyistä puutarhassa yhdessä syyskrookusten kanssa, jotka ovat parhaillaan kurkistaneet pinnan alta - ne kukkivat vielä myöhemmin. 

Pikku Pariisin syksy - hopeaa, violettia & putoilevia koristeomenoita. Hyytelöä tai hilloa pitäisi keitellä, jos jaksaisi. Väsyttää aivan hirveästi. Dolgon omenista tulee superhyviä hilloja roosansävyisenä. Dolgo on maailmalla suosittu siiderin valmistuksessa, koska maun sanotaan muistuttavan karpaloa ja kirsikkaa. Ei huono. 

Kiva yllätys löytyi samasta näkymästä, käärmeenparta (musta heinä) on hengissä. Talvella jänikset nimittäin jyrsivät sen olemattomiin. 

Myöhään syksyllä kukkivia on vielä jäljellä muitakin kuin syysvuokot. Ystävältäni olen saanut vuosien varrella paljon monivuotista auringonkukkaa, kiva kun ei tarvitse jatkuvasti olla kylvämässä auringonkukkia. 

Jalokello Fuji blue, jalokellot lukeutuvat myöhäisiin kukkijoihin ainakin omassa puutarhassani

Purppurapunalatvan marjapuuronväri on vain niin täydellinen syyspuutarhassa. 

Aralia cordata – Hertta-aralia (eli Udo), versot voisi syödä, mutta minulla kasvaa vain nättinä koristekasvina.

Ihanin roosansävyinen katsura ja hattaran tuoksu täällä jälleen. 

Ja ylisöpö pinkki lumimarja! Siirsin nämäkin kaksi lumimarjaa ties kuinka monetta kertaa..mikä on hyvin vaarallista, ei voi tietää selviävätkö kasvit siirrosta. 

Kiviportailla on tunnelmaa ja hämyistä. Rusokirsikat ovat hiljalleen alkaneet punertaa. Kaukana siintää amurinviinin pinkkiä - ja lakanoita - arkirealismia. Vielä yritän pyykkejä kuivattaa ulkona, vaikka on kosteaa. Kellarissa on myös kosteaa kuivattaa, koita tässä nyt sitten pärjätä perheen pyykkivastaavana. 

Paviljongin syksy on hiljainen, vielä punerrus odotuttaa. 

Toivottavasti tämä persikka nyt talvehtii. 

Vain aiemmin tähän siirtämäni sorvarinpensaat punertavat hieman, keskellä on helmipensas. Talvikirsikassa on kukkanuppuja, samoin taikapähkinässä. Pensaat ovat vielä aika pieniä, on hauskaa seurata niiden kasvua. 

Koska paviljongin ympärys on ikuinen koelabrani, olen istuttanut tähän ympyrään myös marjakuusia talvea piristämään. Liuskekivi ja marjakuuset=ihanat yhdessä. Kuusien eteen olen istuttanut paljon kauniita & pieniä sipulikukkia. 

   Syyspuuhien parissa siis kuluu vapaa-aika. Viikonloppuna istutin kukkasipulit. Kasvihuone pitäisi vielä tyhjentää tomaateista ja suorittaa puutarhan verkotus. Muistiin tulevan kevään sipuliloisto (toivottavasti). 

          Kukkasipulit 2023/2024

    Pikkusipulit

  Corydalis solida 'Snowy Owl' (valkokukkainen kiurunkannus)

  Chionodoxa forbesii  (sininen kirjokevättähti)

  Gladiolus communis subsp. byzantinus (lilanpinkki purppuramiekkalilja)

  Iris reticulata 'Alida'  (vaaleansininen kevätkurjenmiekka)

  Puschkinia scilloides var. libanotica 'Alba'  (valkoinen posliinihyasintti)

  Scilla mischtschenkoana 'Tubergeniana'  (persiansinililjan isokukkainen lajike)

   Scilla siberica 'Alba' (valkoinen idänsinililja)

Krookukset 

  Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'  (pehmeän vaaleansininen kultasahrami)

Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'  (purppuranlila iso tähtisahrami)

    Crocus tommasinianus 'Barr's Purple'  (ametystinlila pieni tähtisahrami)

         Crocus tommasinianus 'Hummingbird' (sinilila tähtisahrami)

Tulppaanit

 'Bleu Aimable'  (laventelinlila)

            Tulip 'Night Wish' (miltei musta Nightwish-bändin mukaan nimetty)

            Tulip 'Wyndham'  (kerrottu burgundinpunainen antiikkilookilla)


    Syksyllä kukkivat  

Crocus speciosus 'Aitchinsonii' (sinilila syyssahrami)

Colchicum 'Nancy Lindsay'  (pienehkö malvanvärinen myrkkylilja)

Aika paljon perinteistä sipulikukkaa vaaleansinisen ja lilan sävyissä, mitä nyt tulppaaneissa tuli pieni haksahdus eri värimaailmaan.  Monet lajikkeista ovat vanhoja tuttuja ja kasvavat jo puutarhassa, mutta ei ole varmuutta siitä mitä kaikkea hiiri popsi, joten istutan lisää. Joka tapauksessa näitä puutarhan perussipuleja voi olla loputon määrä kevättä koristamassa. Loppuun vielä muistoksi keväisiä sipulikukkia viime syksyn istutuksista (tai vanhemmista, ei voi muistaa enää).

Tulipa clusiana 'Annika' eli italiantulppaani. Yläkuvasta näkee millaisia kukinta alkaa ja alakuvassa näkyy millaiseksi se päätyy. Jännittävä tulppaanilajike, joka vaihtaa väriä! Lohenpunaisen ja pinkin sävyjä, itse asiassa valtavan upea. 

Apricot beautyt kukkivat vuodesta toiseen, kauniin aprikoosin sävyisenä, joten näitä ei onneksi tarvitse istuttaa lisää. 


Vaikka olen enemmän yksinkertaisten ja aikaisten tulppaanien ystävä, pidin todella paljon 'Apricot Angeliquesta'. Niin herkkä ja mitkä sävyt kukinnoissa. 

Valkoinen posliinihyasintti on todellinen klassikko.

  Ihastuin myös tähän krookukseen, joten tilasin sitä lisää istutettavaksi. Sävyltään liukuvärjätyn oloinen, väri tummenee kohti terälehtien kärkiä. Voisikohan sävyä kuvata värikoodien mukaisella tavalla tummaksi orkideaksi? Crocus tommasinianus 'Barr's Purple'  
  Scilla mischtschenkoana 'Tubergeniana' ei ole valitettavasti oikein ainakaan vielä lisääntynyt puutarhassa itsekseen, joten lisää täytyy istuttaa. Lajikenimessä Tubergiana viittaa hollantilaiseen Van Tubergenin taimistoon, joka tämän on alun perin tuonut markkinoille. 


Scilla siberica 'Spring Beauty' oli kuitenkin viime kevään odotetuin ja ihanin sipulikukka. Olin ihan myyty. Perusskillaa on puutarha valtoimenaan, mutta silti hurahdin tähän taivaansiniseen lajikkeeseen täysin. Kukat ovat lajikkeella vähän suuremmat ja jos mahdollista, vielä kauniimman siniset kuin perusidänsinililjalla. Ihmeissäni kirjoittelen näitä, en ole mikään sinisen ystävä ollenkaan. Luultavasti keväällä on niin kova ikävä värejä pitkän harmaa-musta-valkoisen-kauden jälkeen, että oikein janoaa kaikkia värejä. 

Hyvää syksyä🍂

10 kommenttia:

 1. Jo olikin söpö tuo lumimarja, voi sentään:) Olipas taas monenlaista ja mitä värejä ja lehtimuotoja!

  VastaaPoista
 2. Kylläpä todella ovat ihanat nuo katsura ja pinkki lumimarja!

  VastaaPoista
 3. Sullon kyllä taito löytää muutamalla eurolla kasvilöytöjä. Siis, aivan ihania myrkkiksiä, nii montaa sorttia. Hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika 🌻 Pirilän kukkatalossa on miltei aina nämä alessa. Ja rahaa ei ole paljoa niin..ihanaa syksyä sinulle myös 🙂

   Poista
 4. Sinun innoittamana ostin viikonloppuna Virosta tuon saman kääpiökirsikan, toivottavasti saan siitä pitkäikäisen kasvin puutarhaan. En tiennytkään, että myrkkyliljoja on noin montaa lajiketta, onpahan mitä metsästää omaan puutarhaan.
  Lumimarja kaipaa minullakin siirtoa, ei ehdi kukkia nykyisessä paikassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja 🌻Kiva kun ostit, se on nätti! Ihan varmasti menestyy teillä, ei ole mikään arka kasvi 🙂 Myrkkyliljoja on ihan valtavasti olemassa, osa kyllä tosi kalliita valitettavasti. Siirrä kun ehdit ja jaksat 🙂

   Poista
 5. Ihania värejä sekä keväällä että syksyllä:)
  Meillä syysmyrkkyliljat eivät ole oikein menestyneet, liekö huono kasvupaikka vai liian pohjoiset olosuhteet...
  Minullakin on muuten valeakaasia, Vakka-Taimesta tosi pienenä taimena ostettu. Ihmeekseni se on mennyt meillä ainakin kolme talvea, tosin ei siitä ehkä noin isoa puuta koskaan täällä tule, kuin sinun omasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni🌻 Varmistus ettei myrkkyliljat viihdy, mikähän siinä on. Ihana kun olet hommannut valeakaasian, on joten niin upea! Parempi onkin ettei jättikokoiseksi kasva 🙂 Ne kukat on ihanat!!

   Poista