maanantai 24. kesäkuuta 2024

Pikku Provence

 --on nimi, jolla ystäväni kutsui "uutta" minihiekkaistutustani. Puutarhassa talon edustalla on isohko hiekkakenttä, jonne puutarhani on hiljalleen laajentumassa. Uskon, että kaikki puutarhahihhulit tietävät miten inspiroivaa on saada luoda uutta istutusaluetta (minulla nämä usein menee mönkään kylläkin, koska into on usein suurempi kuin taito). Istutuksen on kuitenkin tarkoitus olla ultrakuivuutta kestävä ja sinihopeinen. 

Istutuksen aloitin muutama vuosi sitten korpipaatsamalla. Tämäkin istutus syntyy vuosien saatossa alekasviostoilla. Hopeapäärynän on tarkoitus olla pääroolissa. Paikka on hillittömän kuiva ja aurinkoinen pieni kaistale kasvihuoneen vieressä. Maa on hiekkaa. Kun kuivuus on usein riivaava ongelma, on jotenkin inspiroivaa pohtia kuivuutta kestäviä kasveja. 

Kuvassa keskellä hentoinen Huntukorpipaatsama (Rhamnus frangula 'Asplenifolia') on noin parimetrinen kapealehtinen pensas. Korpipaatsamia kasvaa kyllä luonnossa, joten uskaltauduin istuttamaan sen kuivalle paikalle. Luonnonkasvit ovat usein niin sitkeitä. Irlanninkatajan laitoin syysistutuksesta kokeeksi maahan ja ihme kyllä se talvehti ainakin ensimmäisen talven yli. Hopeanhohtoinen kataja kyllä sopisi hyvin istutukseen. Reunuksessa kasvaa erilaisia mirrinminttuja, joita kylvin nyt myös siemenestä lisää. 


Muutaman kasvin varastin itseltäni; puutarhassa jo aiemmin kasvaneet sininata, laventelit ja iisopit siirtyivät tänne. Provence ilman laventelia on vähän kuin pizza ilman juustoa.  Provence tuottaa laventelia ja yrttejä vientiin. En tosin ole erityisen sinisen ystävä puutarhassa, mutta tässä istutuksessa värit ovat hopea-valkoinen ja sinilila. 

Hopeapäärynän kukat näyttävät peruspäärynän kukilta. Kauniita - vaaleanpunaiset heteet. 
Päärynät ovat ylättäen olleet superkuivuutta kestäviä puutarhassa. 
 

Vasemmalla oleva pensas on Idänhopeapensas, jota löytyy aina alesta. Se kärsi vähän talvesta, mutta on onneksi elpynyt. Keskellä ja oikealla tyrnit.


Ruukussa vuosia kasvanut pensas on Spiraea nipponica ’Halward's Silver’, se on kukkiessaan satumaisen kaunis. Ehkä istutan sen joskus tähän, mietin vielä hetken. 


Tämän vuoden budjetti istutuksen laajentamiseen on 20 €. Siitä puolet on nyt käytetty kahteen uuteen kasviin. Somen kautta löydettyinä, harrastelijoiden puutarhasta karsittuja taimia. Kaksi tyrniä ja yksi paju. Huippulöydöt. Punapaju 'Nana' (salix purpurea) on metrin korkuinen pallonpyöreä pensas, joka viihtyy kuivassa toisin kuin monet pajuista. Kivat hopeanharmaat lehdet tuovat ainakin itselleni mieleen rannan. Tyrnin lajikkeet olivat hieman kysymysmerkki. Toivon kuitenkin, etteivät välttämättä tekisi marjoja. Etsinnässä on vielä iso kivi somistamaan aluetta. Syksyn aleostoihin jää vielä kymppi, jee. 

Isosiniheinä Molinia arundinacea 'Black Arrows', jolla mustat heinät, on kuvassa esiintyvä tupsu. Kuvassa vasta lähdössä kasvuun. 

Lisäksi kylvin siemenestä hopeista hopeamarunaa - se iti hyvin- lisään sen ehkä tähän istutukseen syksyllä.

 Kivihulluna mallailen tässä vaaleaa liuskekiviä. Tarkoitus on tehdä hiekkakentästä ranskalaistyyppinen ⚜️

9 kommenttia:

 1. Oi, ihana projekti! Alkua lukiessani mietinkin, että kai sieltä nyt laventeliakin löytyy. Ja löytyihän sieltä! Ihana kiveystä myöten <3

  VastaaPoista
 2. Tuo kuivuutta kestävien lajien etsiminen ja istuttaminen on järkevää. Tuosta tulee tyylikäs alue!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna 🍒 lähes aina on kuivuusjaksoja puutarhassa, ei jaksa taistella enää...voi kiitos 💕

   Poista
 3. Kun ei tiedä kuinka kuivaa tuleman pitää, niin järkevä valinta kasveiksi juurikin tuollaiset. Kivoja ja minulle taas paljon uutta. Se ruukussa kasvava spirea, valkokukkainen, on tosi söpö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska 🍒 täällä on muutenkin aika kuivaa. Kiva kun luit 🤗

   Poista
 4. Pikku-Provence on oikein hyvä nimi alueelle. Kiva, että budjetti on pitänyt ja olet löytänyt vielä tosi kivojakin kasveja. Olet kyllä mestari tekemään alelöytöjä. Punapajun lehdistä tulee tosiaan rantafiilis, ihan kuin auringonsäteiden heijastuksia aalloilla. Aurinkoisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna🍒 minun on pakko olla alehaukka, kun rahat ei muutoin riitä. Ihana kun sanoit tuon punapajujutun, minulla oli sama ajatus 💕 aurinkoa sinne myös ☀️

   Poista
 5. Ihana nimi alueella, ja tosi hyvä kun vinkkaat näitä kuivuutta kestäviä kasveja!

  VastaaPoista