perjantai 1. tammikuuta 2016

Sinnitellen uuteen vuoteen

Vuosi vaihtui. Maljakkoon ostin Tähtiputken oksan. 

Eiffel on luminen. Anteeksi nyt, mutta minä vihaan talvea. Vihaan, vihaan...vaikka kuinka yritän ajatella positiivisesti ja nähdä talven kauneuden niin aamulla on jäätävän kylmää ja pimeää kun taaperran kukonlaulun aikaan työmaalle. Matka kestää ja kestää lumessa ja viimassa kahlaten, kyyneleetkin jäätyvät poskille. Iho on pieniä haavoja täynnä. Pelkään pimeää. Kaipaan iltakävelyjä, kurkkimisia ihmisten puutarhoihin. Ennen joulua Mustarastas lauloi. Nyt sekin on ollut hiljaa.  Tämä maa on muuten niin ihana, mutta tämä pitkä pimeä talvi...

Jouluruusut lumen keskellä. Yöpöydällä päällimmäisenä yhä ruusukirja Outi Pakkasten (ihania dekkareita, tykkäättekö?) päällä. Sitä kun selaa niin nukahtaa ruusuiseen uneen.
Linnut omistavat meidän pihan talvisin

Mahonia

Oksat heräävät hiljalleen kevääseen, leikkasin nämä jo kuukausi sitten maljakkoon ja muutama päivä sitten toin tuvan lämpöön jossa nyt avautuvat. Onnenpensasta, Korallikanukan kukkanuppuja ja syreeniä ja yksi limenvihreä Leinikki. Kukkakaupoissa oli esillä kukkivia onnenpensaan oksia
Kasvihuoneeseen sytytin kynttilän

Tulin töistä, join lasin kuohuvaa kuistilla kukkien kanssa ja lapset peuhasivat tähtisadetikkujensa kanssa ja palelimme ulkona tuijottaen taivaalle. Lapset leikkivät piilosta, mutta leikki ei oikein toiminut pimeässä. Olin niin väsynyt viiden herätyksistä, että menin aikaisin aikaisin nukkumaan ja havahduin rakettien paukkeeseen pitkin yötä. Onneksi meteli on nyt jo ohi. 

Amaryllisalttarilla on vielä kukkivaista, perhosamaryllis Tango & kerrottu Alfresco


Yritän miettiä miltä kevät tuntuu ja tuoksuu. Miltä niityn kukat näyttävät juhannuksena. Nyt pitää vain purra hammasta ja jaksaa sinne saakka. Menin kauppakeskuksen läpi, ihmiset olivat aleostoksilla ja niin minäkin yllyin menemään kukka-aleen (Prismaan). Löysin myrtin (toista kertaa, vuosia sitten omistin myrtin ja se kupsahti miltei heti) ja monikukkaisen hyasintin (pyrin muuten aina kertomaan mistä ostan tänne kertomani kasvit, jos joku haluaa samanlaisen tms).


Olen ihan valmis kevääseen, tilasin siemenetkin jo ennen joulua kun siemenkuvastot tulivat. Nyt vain pitkä odotus, olisikohan neljä kuukautta. Viikuna heräsi jo kasvamaan.  Ulkona sataa hiljalleen lunta, onneksi voi olla kukkien kanssa sisällä lämpimässä. Toivotan teille kaunista ja onnellista uutta puutarhavuotta 2016.

31 kommenttia:

  1. Oho, siellä on lunta! Täällä ei yhtään. Tänään suojasin vielä Cecile Brunnerin, kun muistin, että se on vartettu. Täällä ei ole nimittäin hiutaleen hiutaletta maata peittämässä ja paukkupakkasia on luvassa (mun mittapuulla, siis lähempänä kymmentä astetta pakkasta).
    Voi sinua, karmeaakin karmeammat aamuherätykset. Tulkoon pian valoisa aamu ja mustarastaan laulu!
    Onneksi sinulla on tuo ihana kukkakuisti ja kuohuvaa, jotakin terapiaa saat niistä. Nyt iloista ja nautinnollista pitkää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Hui onko brunner vartettu? En tiennytkään..no, suojaamatta jää silti. -20 ensi viikolla jipii. Ilmastonmuutos, tule jo...

      Poista
  2. Hyvää uutta vuotta sinulle!
    On se hyvä, että on ruukku- ja sipulikasveja, ja oksia voi ostaa kukkakaupasta.
    Aamulla katselin herukkapensaan alla kyhjöttävää mustarastasta ja olin jo ihan huolissani sen paikallaanolosta. Vaan sitten varovasti avasin oven ja välittömästi se oli lentänyt tiehensä. Kävin viemässä pensaan juurelle naposteltavaa ja kohta oli lintu taas siellä; nyt ruokailemassa.
    Hetki vielä sinnitellään, niin jo mustarastas taas laulaa innoissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta. Linnut käy minullakin kovasti sääliksi. Hyvä kun ruokit mustarastasta. Tänään linnut ahmivat kuivakakkua jyvien lisäksi hyvällä ruokahalulla

      Poista
  3. Kivoja kuvia! Näyttävä tapaus tuo perhosamaryllis. Alkuvuosi kuluu ihan varmasti taas nopeammin kuin uskommekaan! Luulen, että talven ansiosta osaamme nauttia keväästä taas entistä enemmän, kunhan se aika koittaa. Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle Sametti Hortensia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kesäkukka. Ihanaa uutta vuotta sinullekin! Totta tuokin mitä sanoit keväästä.

      Poista
  4. Hui noita sinun aamuherätyksiäsi! Onneksi valoisa aika lisääntyy koko ajan, pian on jo aamuviideltäkin valoisaa.
    Jokos se iltapäivälehtien mainostama lumikaaos on saapumassa sinne pääkaupunkiseudulle? Tänne tuskin saadaan aikoihin lumihiutalettakaan.
    Niin ihana tuo myrtti, se varmaan tarvitsisi viihtyäkseen sellaisen vanhanaikaisen, talvella viileän salin..mutta eikös sinun kuistisi olekin vähän sellainen?
    Meilläkin on monta mustarastasta tässä pihapiirissä pyörimässä. Olen vienyt niille kotimaisia omenoita nokittavaksi ja syövät ne toisten lintujen pudottamia siemeniäkin maasta.
    Sitä huhtikuista mustarastaan huilua malttamattomana odottelen. Toinen ihanuus, laulurastas kuusen latvassa keväisenä iltana, melkein itkettävän kaunista, tämä kaikki edessä, kun vähän aikaa jaksetaan odotella. Jaksetaan me.
    Ihanaa uutta puutarhavuotta sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja. On täällä aika lumikaaosta, satanutkin koko vkl. Eikö teillä ole yhtään? Minä rakastan mustarastaan laulua, laulurastaskin on kaunis. Meillä lapset ovat laulurastaan päiväkodissa ja rastaalan koulussa, kummankin pihassa usein näyttäytyy laulurastaita :) laulavat lasten metelin ylle. Onnellista uutta vuotta sinulle!

      Poista
  5. Tämä talvi on niin tuskaa, tiedän. Vielä, kun on ihminen, joka palelee koko ajan. Mutta tiedätkös, koko ajan mennään kohti valoa ja kevättä! Onneksi on kukkia edes sisällä, joita voi ihailla ja paapoa. Mä kuvittelen jo eläväni kevättä, talvi meni jo (varmaan juu).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkelo. Kohtalotoveri, ihana kuulla. Jatkuva palelu on niin raskasta. Voisin asua saunassa. Voimia sinulle! Ihanaa uutta vuotta myös

      Poista
  6. Tiedän tuon tunteen. Yhden kerran tänä vuonna olen rämpinyt lumituiskussa potkurilla kaupasta kotiin, ja voin sanoa semmosta märkää lunta.. Plääh!!! Onneksi on vähän jo hankea, eikä kovin paljoa ole lunta. Kaikkea hyvää tähän vuoteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pelaguu. Ihana tuo potkuri vaikka olikin raskas reissu. Onnellista uutta vuotta sinulle!

      Poista
  7. Pidetään itsemme pystyssä keväisten ajatusten voimalla ja jaetaan mahdollisimman paljon vihreitä ja kukkivia kuvia! Paljon kaikkea terapeuttista löytyy kuistiltasi, ihana tuo uusi myrtti. Viikuna on ajoissa liikenteessä, hellyttävä tapaus!

    VastaaPoista
  8. Tykkään Eiffelistä, lumella tai iliman. Vaikkei lumi mitään kivaa ookkaa, sais sitä kasvien peitoksi tulla. Voi teherä muuten pahaa jäläkiä 20 asteen pakkaaset. Tairat tosiaanki pitää kukkakaupat pystys :).... Onneksi ollahan jokapäivä lähempänä kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Toivon mukaan saatte lunta sinne. Täällä tupruttaa liikaa. Tuhlaan paljon kasveihin, myönnän...

      Poista
  9. Voi sinua, mitenkäs voisin Sinua sieltä pimeyden, kylmyyden ja märkyyden suosta nostaa...no päivät jo pitenee, pian tulee siemenlähetys, pusseja on kiva helistellä, auringonsäteet herättelevät, lumimyräkkä tulee jos on tullakseen suojaamaan pikkuisia ihanuuksia puutarhassa, linnut palaavat pian!

    Nokka pystyyn ja tuulta päin! Ei kestä kauaa piippojen nousuun ja palaavien lintujen lauluun, hetki vain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila ihanan kannustavasta viestistä! Yritän ajatella noin kuten sanoit ja toivottelen sinulle ihanaa keväänodotusta

      Poista
  10. Hauskaa, että olet löytänyt tähtiputkia, aika erikoinen ilmestys tähän vuodenaikaan. Ovat niin kovin nättejä. Ja Eiffeli lumessa on aika hellyyttävä :)
    Toisaalta, jos ei olisi tätä vuodenaikojen vaihtelua, niin ei sitä kesää ehkä osaisikaan samalla lailla arvostaa eikä se välttämättä tuntuisikaan niin erityisen ihanalta kuin nyt, kun se lopulta saapuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Kerttuli käynnistäsi! Totta, kevät tuntuu sitten ihanalta.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  11. Taianomaisen tunnelmallisia kuvia.
    Mutta voi, kyllähän nuo aamuiset työmatkat kurjalta kuulostavat. Siinä ei taida lohduttaa se, että ulkomaalaiset lehtitietojen mukaan maksavat siitä että pääsevät kokemaan lumituiskun virkistävän vaikutuksen kasvoillaan...
    No, kyllä teillä siellä etelässä alkaa kevään tulo melko pian näkyä; meillä täällä hyisessä Itä-Suomessa joudutaan hytisemään pidempään. Ja nytkin ilman lunta! :)
    Minäkin pidän Outi Pakkasen dekkareista. Ne ovat kivan moderneja ja urbaaneja eivätkä liian synkkiä.
    Ruusuisia unia ja aurinkoisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara. Kauniista sanoista ja kannustuksesta. Hullut ulkomaalaiset, en voi muuta sanoa. Teillä siellä idässä on sitten korvikkeena Suomen kaunein luonto ja kuumat kesät. Pakkanen on paras vaikka nimi onkin kauhea :-)

      Poista
  12. Kukkaisaa ja onnellista vuotta 2016! Olkoon uusi vuosi ja uudet kasvut ihastuttavia.

    VastaaPoista
  13. Samaistun tuohon tunteeseen kun joutuu heräämään aikaisin töihin, siinä sitten silmät ristissä taapertaa bussipysäkille, ja kun tulet töihin on pimeää, vielä pimeämpää kun pääset kotiin. Mutta onneksi kevät tulee pian kunnon harppauksin, ehtii tehdä suuria puutarhasuunnitelmia ja valmistautua kevätkylvöihin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri. Joo voi hyi, kiteytit sen hyvin...tahtoisin mennä talviunille pikimmiten. Hyviä kevätkylvöjä sinulle

      Poista
  14. Ihanaa uutta puutarhavuotta 2016! Alkakoon se pian:)

    VastaaPoista
  15. Ihanat tapetit ja ihanat hyasintit! Minäkin aion ensimmäistä kertaa istuttaa jouluhyasintit pihalle, aikaisemmin minun on pitänyt viedä ne anoppilaan kukinnan alettuaan, mutta nyt ensimmäistä kertaa kaikki allergikot sietivät ne kotona, eli tallessa ovat istutusta varten :)

    VastaaPoista
  16. Kiitos Kesätuulia! Kiva, että saat hyasintit puutarhaasi! Ja hyvä, että allergiset kestivät hyvin. Meilläkin on allergista porukkaa, mutta ketään ei kärsi hyasinteista, onneksi :)

    VastaaPoista