lauantai 18. kesäkuuta 2016

Istutusta kaatosateessa

Aito puutarhahullu istuttelee myös vesisateessa, eikö? Kun olin kerran päättänyt tehdä pihahommia niin niitä myös tein rankkasateessa. Siirtelin kasveja ja istutin kaksi uutta kärhöä, jotka olivat supertarjouksessa Kukkatalossa (5 euroa kappale). Pientä puutarhakierrosta tein ja kuvasin. Täällä jatkuu todellinen rankkasade aina vaan. Kaikkialla tulvii.

Eräs lempipensaistani, Kameliajasmike kukkii. Sen kukat ovat kauniita, valkoisia ja kerrottuja. Saman tyylisiä lajikkeita on paljon, minulla on toinen, jonka nimi on Minnesota snowflake, se ei ole vielä kukkinut, kasvaa salaisessa lehdossa. Jasmikkeet ovat muutoin vähän tylsännäköisiä pensaita ja niitä pitää leikata ahkerasti juuresta tai muuttuvat risukasoiksi, mutta tuo kukinta on ihana. Pikkujasmikkeessa on paras tuoksu: se on metsämansikan. Kaikki jasmikkeeni olen ostanut Pirilän kukkatalosta, joissa näiden hinnat ovat olleet 5.90. Järisyttävän edullinen hinta pensaasta.

Kupariheisiagervolla on suloiset kukat: herkät vaaleanpuna-valkoiset


Kaariportti on kasvamassa umpeen Marjatuomipihlajoista ja alppikärhöstä. Rakastan tätä fiilistä kun luonto ottaa vallan. Se vie ja minä vikisen.

Kivikon kulmalta on miltei kätketty näkymä pergolaan, vasemmalla keltalehtinen Pallovaahtera, edessä punalehtinen Japaninvaahtera ja riippapuu on Riippahernepuu. Hopeiset ovat neilikkaa.

Tässä uusi kärhö: heräteostoslajike alppikärhö Lemon dream, kukkien pitäisi olla kerrottuja ja keltaisia. Istutin sen ruusupömpeliin sillä ajatuksella, että näyttäisi hienolta yksinkertaisen Punalehtiruusun kanssa. Jonain päivänä sen ehkä näkee. Toinen kärhö, jonka ostin oli Lumikärhö, istutin sen jo pergolaan

Ekaa kertaa omenoita meille? Amorosan (kääpiöpuu kasvihuoneen kulmalla) kaksi omenaa. Ihanaa, ihanaa. On tässä saanut jo vuosia odotella.
Pojan valitsema Devoe -päärynäpuu on myös hengissä (tuo mitatön keppi verkotettuna keskellä)

Jo vanhempi Aunen päärynä tekee taas päärynöitä, jipii
Munstead wood-ruusun nuppu. Odotan kovasti sen kukintaa, niin kuin muidenkin ruusujen (joita ei ole paljon, mutta ihan riittävästi). Akileijat ovat kuihtuneet tältä vuodelta, se vähän surettaa.


Vitipensas on rehevöitynyt sekin hieman, ei kukkinut tänä keväänä ainakaan niin, että olisin huomannut. On niin pieni, että sitä tuskin huomaa. Kasvaa ihan kiven vieressä. Tätä kutsutaan siis valkoiseksi onnenpensaaksi, kukinnot ovat saman näköisiä. Mustilan arboretumista ostettu.


Viime kesänä siirtämäni,  viiden kituvuoden piinaama, sisäänkäynnin rutikuivassa penkissä kasvanut Endless summer-hortensia on puolet rehevämpi paraatipenkissä. Kukkinut on kerran, pari. Saapa nähdä miten tänä vuonna. Se lannoitehomma on kompastuskiveni, 8 vuotta on mennyt lannoittamatta, välillä käy mielessä, että pitäisikö...

Paraatipenkin loppupäästä löysin yhden aleoston vuosien takaa jonka olen tyystin unohtanut. Tämän pitäisi olla pinkki pallohortensia Pink Annabelle. Siinä ainakin on kukkanuppu. Ja kun tätä katselin niin tajusin, ettei tammenlehtihortensiaa löydy mistään. Nyyh, se taitaa olla menehtynyt. Kaikkea ei vaan voi saada (miksei...).


Kun pionit kukkivat niin varmimmin sataa. Niin on joka vuosi. Tänä vuonna eivät onneksi ehtineet vielä kukkaan. Toivottavasti saamme juhannuskukkia.

Kellokuusamalla on erittäin hieno lehdistö, olen tykästynyt tähän valtavasti. Kukintaa varmaan joutuu odottamaan joitain vuosia. Niin on miltei kaikkien kasvieni suhteen, olen huomannut. Odotuttavat itseään.

Varjoliljat kukkivat leikkimökin luona. Tämä yksilö on peräisin entiseltä työkaverilta jostain maalta. Ihana on. 

Kivipolku pergolalle on liukas kuin mikä, pari kertaa tässä jo kompuroin. Oikealla on ollut köynnösruusupenkkini, nyt ne näyttävät hieman huonoilta, ehkä pari vain on hengissä enää. Vasemmalla on rivi aikanaan jaettuja ja tähän istutettuja kuunliljoja, jotka piru vie pitäisi taas jakaa. 


Ruosteviini on muodostanut katon osaan pergolaa. Ihana köynnös! 
Verihanhikki pitää sadetta ruusunlehden alla, kuin sateenvarjo olisi yllä

Joskus siemenestä kylvämäni Loistotädyke on taivaansininen; siemenpussi on jo aikaa sitten kadonnut, mutta kukka jatkaa leviämistään kauhurinteeseen

Nyt kiikutan kaikki sisäkasvit vuorotellen ulos kesäsateeseen. Pölyt huuhtoutuvat pois niiden talven väsyttämiltä lehdiltä. Itsellä on vähän sama olo seistyäni puoli päivää futiskentän laidalla katsomassa kun pallo lentää tuulen mukana ja juniorit potkivat palloja vesilätäköistä. Urheilua on kyllä mukavampi katsoa telkkarista. 

30 kommenttia:

 1. Sadekeli on hyvä istutuskeli, ei tarvitse huolehtia kastelusta ja kaikki ylimääräiset rikkikset ja muut turhakkeet on helppo nypätä pois märästä maasta. Hyvät varusteet ratkaisevat:) Aurinkoa kuitenkin odotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villabranten! Kyllä, sadekeli paras istutuskeli :) Nyt kaipaa todellakin jo aurinkoa aika lailla!

   Poista
 2. Kyllähän sinä vähän hullut olet, kun kaatosateessa istuttelet! Ymmärrän kyllä, että jos on aikonut istutukset tehdä, niin sitten tehdään. Tänään lienee luvassa jo selkeämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Hih, hulluutta todella. Pakko pitää edes jostain kiinni kun muutoin elämä viuhuaa ohitse vain.

   Poista
 3. Sama täällä, se mikä tehdään niin se tehdään vaikka mikä olisi. Siinähän tulee kastelukin hoidettua samalla. Sinulla on hurjan paljon erilaisia kasveja, tuo marjatuomipihlaja kaaressa alkoi kiinnostamaan että ohjailetko sitä kuinka siihen, leikkaatko ja kuinka vanha se on? minun marjatuomipihlajani nimittäin on 5 m korkea ja 3 m leveä puu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! Suomalainen rehtiys, se tehdään mikä luvataan :) Olen kasvishoppailija...tunnustan. Marjatuomipihlaja on pysty- ja kapeakasvuinen Obelisk-lajike, mutta joutuu sitä silti jonkin verran leikkaamaan ja taivuttelemaan. Olisikohan jotain 5-7-vuotta vanhat nämä tuomipihlajat.

   Poista
 4. Sinulla on ihan mieletön puutarha, kaikkia ihania erikoisuuksiakin ja upeita väriyhdistelmiä. Hyvä, että kerroit jasmikkeen leikkaamisesta, pitääkin saksia sitä ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mari! Ei kyllä ole kummoinen ihan oikeasti. Jasmikkeen kukinta pysyy kauniina jos nuorentelee, olen huomannut.

   Poista
 5. Pallovaahterasi ja japaninvaahterasi yhdistelmä on upea.

  Sadesäällä istuttamisessa selviää vähemmällä, kun ei tarvitse kastella. Tai sen jälkeen on aika paljon vaatteiden kuivattelua tiedossa. Olen istuttanut itsekin sateiden välissä ja sateella ja rankkasadetta ennen.

  Köynnöskatto pergolassa on ihastuttava. Tuollaisesta haaveilen itsekin. Kunhan ensin saan sen pergolan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Sateella istuttaminen on järkevää vaikkakin hieman kuraista puuhaa. Sinun pitää ehdottomasti saada pergola, vaikka pieni edes!

   Poista
 6. Vettä on tullut kiitettävän paljon mutta kohta jo liikaa kerralla. Ikinä ei hyvä :D Minä olin suunnitellut tälle päivälle istutuspäivää mutta saapa nähdä viitsinkö mennä sateeseen, täällä kun vielä on päälle kova tuuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Joo, ikinä ei ole hyvä :) Toivottavasti sait istettua!

   Poista
 7. Kyllä sinulla on paljon kaunista kukintaa. Meilläkin sataa taas, eilenkin satoi lähes koko päivän. Yritän tehdä pihahommia aina kun vain sade hieman hellittää. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Teilläkin siis sataa, mukavia pihahommia sinulle!

   Poista
 8. Sadesää on varmasti mitä parhain istutuspuuhiin. Minäkin kitkin eilen muutaman tunnin pihalla, kyllä se sadetakki päällä menetteli.

  Sulla on aina niin paljon kaikkea ihanaa postauksissasi, että kun pääsen tähän kommentointiosioon asti, olen jo unohtanut suurimman osan, mitä minun pitikään tässä sanoa. Pää on taas jo niin pyörällä kaikista hienoista kasveista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka! Olitpa ahkera kun jaksoit sateessa kitkeä! Ei luonnistuisi minulta. Hih, ei tänne ole pakko kommentoida mitään, ei kommentointipakkoa, mutta kiva kun kävit :)

   Poista
 9. Tuo köynnöskaari on ihana, siinä on salaisen puutarhan tunnelmaa. Kärhöt sopii siihen tosi hyvin :).

  Minäkin istutin eilen maksaruohoni kaatosateessa, vaikka olo oli aika heikko. Mutta minkäs teet, ei kukkia voi jättää moneksi päiväksi oman onnensa nojaan!

  Täälläkin kaikki kasvit kaipaa joko uudelleen istutusta tai kovaa lannoitusta että kukat jaksavat kukkia. Nuo kuunliljat on vähän liiankin tyytyväisiä kaikkeen, niitä joutuu jakamaan turhan usein :/.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elmeri! Salaisen puutarhan menoa tavoittelenkin :)

   Voih, toivottavasti voit pian paremmin, vatsataudit vetävät niin heikoksi. Hienoa, että jaksoit kuitenkin istuttaa.

   Lannoitus on vaikea kysymys, en ole päässyt vielä sinuiksi sen kanssa että lannoittako vai ei. Kuunliljat ovat kauniita, mutta hiukkasen rasittavia...

   Poista
 10. Hih, mää oon sen verran mukavuudenhaluinen, että istun kyllä sisällä sateella:) tai jos en istu niin katto kyllä pitää olla, kasvihuonekin kyllä käy:)
  Meillä akijeijat porskuttavat vielä täysillä, juuri mikään muu ei tällä hetkellä kukikaan.
  Ja meilä muuten sataa vettä, alkaa riittään jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni! Mukavuudenhaluisuus on ihan jees. Minä ehdin vain viikonloppuisin puutarhuroida niin on pakko...toivottavasti teillä loppuu pian sade

   Poista
 11. Sinun pihaasi mahtuu vaikka kuinka paljon todellisia harvinaisuuksia. Vitipensas - kuulen ensi kerran. Samoin tuo ruosteviini.
  Puutarhahullut istuttavat vaikka sateessa. Itsekin olen sitä harrastanut. Meillä on myös noita liuskekiviä ja eilen siirtelin ruukkuja ulos kasvihuoneesta kädet täynnä ruukkuja ja vedin täydet lipat liuskekiville. Ihme - ei sattunut ja kaikki ruukut ehjiä paitsi yksi vanha aluslautanen hajosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Ei nyt sentään harvinaisuuksia, vitipensaita myydään siellä mustilan kahviossa. Ruosteviini on ihan tavalliselta taimistolta. Puutarhahullut ovat kai sitkeitä :) Voi sinua kun kaaduit, onneksi ei käynyt pahemmin!!

   Poista
 12. Sateessa istuttamisen hyvä puoli on ainakin se, että maa on valmiiksi kosteaa :) Mutta vaatii aikamoista sinnikyyttä, itse en millään jaksaisi mennä märkään puutarhaan. Saisi nyt sateet pitää puolestani hetken taukoa.
  Sulla on ihana puutarha ja kaikkia mielenkiintoisia lajikkeita. Kaikki näyttää kasvavan ja kukkivan hurjan hyvin, sitä on hienoa seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! Kyllä, hyviä puolia paljon! Mutta nyt kyllä saisi todellakin hetkeksi riittää. Kiitos paljon ystävällisistä sanoistasi!

   Poista
 13. Uuh, jalkapallokentän laidalla olo on vaatinut asennetta näillä ilmoilla! Mutta istustussäänä tämä on mitä mainioin, minä olen tehnyt samaa ja siirrellyt joitain vanhojakin kasveja toiseen paikkaan. Onni on omat omput, itse en ole edes huomannut tarkistaa, tuleeko meille tänä vuonna, pitää huomenna katsoa. Voi tuo alppikärhö kuulostaa ihanalta, tykkään kaikesta sitrusteemaisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Kyllä siellä oli niin tylsää taas...ihana kun voi kesälläkin istuttaa. Toivottavasti saatte ompsuja. En tiennytkään, että pidät sitrusteemaisesta, tämä täytyy muistaa!

   Poista
 14. Mä maltoin odottaa pahimman rankkasateen yli, mutta tihkuun oli mentävä! Voi sulla on tuo kupariheisiangervo...väri on varmaan ihana ja kukkien hempeä väri korostuu nätisti
  Siirsin nupuillaan olevan metsämansikan (pikkujasmikkeen) lähemmäs kulkupaikkoja, koska tuoksu on niin suloinen. Nyt lepertelen nuppuja kukkimaan.
  Voi, sulla on vaikka mitä ihanuuksia ja tykkään, kun on niin rehevän ja täyden näköistä.
  Hyvää juhannusviikkoa ♡
  Tää lähtis tästä Red Baronin ( juu en sen kaljupäisen pikkupojan Jokusen Jaskan) hankintaan...kuulemma lähes mustat lehdet silöä purppuraheisiangervolla.

  VastaaPoista
 15. Kiitos Leenajaipanat! Mukava kuulla, että olit samoissa puuhissa! Kupariheisinangervo on kyllä ihan nätti (oli vahinko-ostos), tuo red baron on varmasti vielä paaaljon upeampi! Kiva, että joku muukin tykkää rehevyydestä :) Ihanaista juhannusviikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
 16. Päädyin "Diaboloon" koska takuuvarmasti kasvaa korkeutta ja leveyttä yli 2m. Red Baron oli kuitenkin hankittava, on mustanpunaiset lehdet...kukka taitaa olla kermanvaalea. Diabolossa on ne ihanan vaaleanpunaiset. "Amber Jubilee" oli mulla harhaostos ( -70% alessa )... taisin ostaa kaksi vuotta sitten, ei ole vielä kukkinut.
  Eilisen päivän postaukseesi kommentti tässä; kyllä tais olla tiistai vuoden pisin päivä. Mutta nythän ne yöt vasta paranee :)

  VastaaPoista
 17. No se on varmasti ihan hyvä valinta, kaunis sekin kuin mikä. Ehdit vielä hommata baroninkin. Miksi Amber oli hukkaostos? Sehän on ihana, varmasti vielä jonain päivänä kukkiikin. No niin, se päivä meni jo hups vaan, onneksi ei vielä pimene kuitenkaan :)

  VastaaPoista