sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

RAUTAYÖT


Kesäkuussa on yöpakkasia usein. Vanha kansa puhuu rautaöistä. Ensi viikolla niitä saattaa olla taas. On kyllä todella koleaa. Tunnustan tänne heti mitä olen tuhlaillut.
Nimittäin valkoisen kaarisyreenin ja valkoisen Alba Luxurians -kärhön kuolleiden edeltäjiensä tilalle. Tähän oli pientä painetta hommata jotain nopsaan kun naapurinäkymät ovat lähellä. Ystävä oli onneksi mukana makutuomarina, itselläni on välillä niin vaikea tehdä päätöksiä.

 Ruusupömpelillä on romantiikkaa. Rakastan muuten Juhannusruusun tuoksua, se on niin raikas verrattuna moneen makeanimelään hienompaan ruusuun.
Eka Nora Barlow-akileijani, niin ihana, kiitos tästä ystävälle! 

Uusi "kukkapenkki" kasvihuoneen edessä. Jaoin Iiisopin tuhanneksi pikkupalaksi tuohon edustalle. Keskellä kasvaa Ruusupioni ja sen alle laitoin siemenkylvöistä jo jonkin verran kasvaneet Sinipellavat. Kylvin niitä lisää kasvihuoneeseen. Huomaan, että meillä on kaikki aina vähän romuromanttisesti rempallaan, mutta kumma kyllä se ei haittaa tällä hetkellä ollenkaan. Olen kai löytänyt sisäisen hippini.
Ilahduin ja kauhistuin kun löysin pienestä puutarhastani uuden istutusalueen...kasvihuoneen takana olevan pläntin, jossa ei kasva muuta kuin rikkaruohoja. Männyn alla on kuivaa. Tästä haaveilen varmaankin ensi talven pitkinä tylsinä odotuksen hetkinä. Tuossa Männyn juurella on muuten hengissä Kelasköynnös. En olisi uskonut, en muistanut kastella sitä kertaakaan, en edes silloin kun istutin. Reppana.


Samalla pihakierroksella keksin, että voisin jatkaa pionipenkkiä koko matkalta kuunliljapenkereeseen. Miten pelottavan kutkuttava ajatus. En ole vielä päässyt yli siitä sivu suun menneestä tillipionista. 
Kukkakaupassa repsahdin kahteen kesäkukkaan, suloinen Peikonkakkara (päivänkakkaran luonnollisempi versio) ja morsiusharso. Niittykukkatunnelmaa sisäänkäynnin luokse. Maasta kaivoin ruukkuun vielä yhden vaaleanpunaisen mansikan taimen. 
Kuistilla istun huonekuusen alla ja haaveilen jo syksyn kukkasipuleista

Punainen Mårbacka kukkii ihanasti

Samoin kuin perintöpelargoni (roosa) ja valkokukkainen Kronprinsesse Mary -pelargoni. 

Nyt en päästä itseäni taimistolle hetkeen. Olen kiukkuinen itselleni tuhluroinnista. En, vaikka takaraivossa kolkuttavat pionit ja ruusut. Pitää varmaan sulkeutua häkkiin ja heittää avain pois.

22 kommenttia:

 1. Jestas miten intensiivinen sävy Mårbackassa! Uusi kukkapenkki kuulostaa hyvältä, samoin pionit! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! MInustakin tuo punainen on niin ihana, mutta rakastankin punaisia pelaquita. Nauratti kun yhdessä myymälässä Mårbacka oli kirjoitettu MORBACKA:) Kiitos visitistäsi!

   Poista
 2. Ihanan paljon kukintaa. - Samoissa hommissa tänään, ostelin uusia taimia kuolleiden tilalle. Aivan ihana akileija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Mukava kuulla, että ostit uusia taimia, pitää tulla kurkkimaan mitä löysit :)

   Poista
 3. Hyvät ostokset teit. Vaikka kyllä ymmärrän tuota varsin hyvin, että et salli itsellesi heti uusia ostoksia. Samassa veneessä ollaan, saan ostaa vain tietyt suunnitellut kasvit lähiaikoina, mutta en vielä.

  Olipa hienoa, että löysit uusia istutusalueita/mahdollisuuksia uusille (tulevien vuosien?) haaveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos synninpäästöstä vaalean vihreää! Harmittaa oma ahneus, mutta minkäs teet tälle intohimolle. Uusien pikkualueiden valtaus on niin mukavaa.

   Poista
 4. Jos yhtään lohduttaa, niin minäkin törsäsin tänään Westersin puutarhalla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kyllä lohduttaa! Olisi kiva kuulla mitä löysit?

   Poista
 5. Hyviä hankintoja ja täysin perusteltua hankkia uusia kasveja tyhjille paikoille :)
  Mietin myös tänään jo syksyn sipuleita :O BBC:ltä tuli ohjelma perinnenarsisseista ja aloin heti suunnittelemaan ihanaa narsissiniittyä. On niin helppo inspiroitua ja hurahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta Piparminttu! Ihana kun sinäkin mietit jo sipuleja. Narsissiniitty kuulostaa aivan ihanalta!

   Poista
 6. Ihanaa, sisäinen hippi löytyi! Sisäinen tuhluri ei sen sijaan saa armahdusta sisäiseltä tiukkikselta, mikä taistelu... kumpi voittaa...
  Jee, uusi istutusalue, vaikka aika haastavalta näyttää. Mulla on jokunen esikko ja orvokki pärjännyt mäntyjen alla, mutta mulla on siinä sentään savimaata, tosin en tiedä onko sekään niin hyvä, hirmu tiivistä se ainakin on. Ja illakko kasvaa siinä, tosin ei siemennä. Ja akileijat, ihme kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Hippi ja järkevä taistelevat, kyllä vain :) Ihanan vaikea uusi istutusalue...minä ajattelin kuivan paikan kukkia ja pensaita...ihana kun saa miettiä ja funtsia perinpohjin. Kiitos paljon vinkeistä!

   Poista
 7. Kaunista kukintaa. Minulla on vielä kesäkukatkin ostamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Ihan hyvä varmaan odotellakin kesäkukkien kanssa, hallaa ja kylmää luvassa. Hyvin ehtii vielä!

   Poista
 8. Puutarhat ovat vaarallisia paikkoja! Mutta mitä siitä sitten, jos sieltä ostelee kun ne iloa tuovat itselle ja muille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Totta, rahaa tässä palaa kyllä mutta iloakin suo paljon.

   Poista
 9. Ihana, hauska, kaunis postaus!
  Teilläkin jo juhannusruusu kukkii, täällä on vasta nuppuja.
  Eilen illalla peiteltiin perunat ja kannettiin sisälle kaikki kesäkukat, jotka pystyttiin. Samaa hommaa riittää muiksikin illoiksi, vaikka täällä Itä-Suomessa saatetaan halloilta välttyä tällä kertaa.
  Kasveihin käytetty raha tuo paljon iloa. On meillä täällä Suomessa niin kamala ilmasto, että kyllä voimme hieman hemmotella itseämme ylimääräisilläkin kasviostoksilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara kivasta kommentista! Ilahduin! Voi, toivottavasti teillä ei ollut hallaa. Kyllä kasveista saa iloa onneksi, mutta shoppailusta tulee armoton morkkis. Ilmasto on kyllä kauhea, olet niin oikeassa..

   Poista
 10. Mukava puutarhakierros, joka päättyi upeaan pelargonian kukintaan. Pieni satsaus taimiin luo korkoa vuosien saatossa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari Marjamäki! Kiitos paljon kannustuksesta!

   Poista
 11. Taimia nyt on vaan pakko ostaa, sielun ja mielen ravintoa! (Olen oppinut keksimään hyviä tekosyitä, aina kun retkahdan taimitarhoilla). Juhannusruusun tuoksu on minustakin ihana. Nyt meidän suuri puskamme tosin retkottaa tuolla pihalla, sade piiskaa. Kaunis Barlow ja pelakuut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Niin totta...pitäisi kerätä nippu tekosyitä valmiiksi...hyvä idea. Kiitos kiitos!

   Poista