lauantai 17. syyskuuta 2016

Tuokioita puutarhassa - luonnon värityksiä ihastelemassa

Syksyssä parasta on värit ja tuoksut, ihan omanlaisensa tunnelma. Nyt on jo myöhäissyksy, lehdet ovat alkaneet varista hiljalleen. On ollut ihana lämpöinen ja sateeton jakso, josta olen nauttinut paljon. Kierrellyt ja kaarellut puutarhassa kameran kanssa - tässä kuvia - ensi viikko tuo varmaan parhaat syysvärit kasveihin jos vanhat merkit pitävät paikkaansa. 

Myöhään syksyllä kukkii enää muutamat rakkaat, tämä kolmikko kuuluu intohimokasveihini, sydämessä läikähtelee todella kun näen heidät yhdessä. Keijunkukka, Myrkkylilja ja Syysvuokko

Eiffelin tienoo syksyisenä: Nukkapähkämöä. Hopeahärkkiä ja Keijunkukka

Sirotuomipihlajan syysväritystä ja tuoksuherne. Kaikissa tuomipihlajoissa on oikeastaan kaunis syysväri

Taivas oli vielä niin sininen kun tähyilin Mantsurianjalopähkinän ja Pilvikirsikan välistä

hento syysväri Ruusumantelissa, miltei roosa

Jokin maksaruoho kasvaa kivikossa ja on tosi kaunis. Jostain syystä ostan aina alesta kituuttavia maksiksia. Joku variegata -lajike varmasti on, mutta tekee aina välillä vaaleanpunaisia ruusukkeita.
Yksi superhyperlempipensaistani Mantelikirsikka saa kauniin syysvärin, pilkullisen ja punervan. Huomaan hakeutuvani hanakammin lempikasvieni pariin kuin turvaa hakien, kyse on kai menettämisen pelosta talven edellä.

Investoin uuteen lyhtyyn Koiramäen pajutallilla, oli minusta niin hieno kunnes mies sanoi, että  "näyttää käsikranaatilta"

Näitä aurinkopäiviä sitten talven harmaudessa oikein janoaa. Sisäänkäynnin yhteydessä on pelkkää vihreää. Mahonia, uusi Orjanlaakeri (joka on ihan samannäköinen kuin mahonia), saniaisia ja Perhoangervo. Hieman kiihdyin kun luin, että perhoangervosta on olemassa vaaleanpunakukkainen lajike. Kevääksi olen istuttanut tähän alle sipulikukkia ja yhden valkoisen  kevätkaihonkukan, joka viimein alkaa kunnolla levittäytymään kuten toiveissa oli.

Viime talvesta kärsi eniten Villiviinit, ovat vasta kesän mittaan elpyneet ja ovat kyllä normaalia kitukasvuisempia

Mongolianvaahtera leiskahti ja pudottelee jo lehtiään, sen vieressä kasvaa itseasiassa yksi (minusta) erikoisimman syysvärityksen saava kasvi: onnenpensas. Vielä se on maltillisen vihreä, mutta muuttuu pian kelta-lilaksi. Ei itseasiassa kukkinut tänä vuonna ensimmäistä kertaa ollenkaan. Taisi olla kova talvi.

Katsura on ihana....se on aina kaunis. Tuo alempi rutistunut lehtioksa tuoksuu jo hattaralta. Mustaseljan kanssa kasvaminen tuntuu toimivan ja sopivat kyllä hyvin yhteen muutenkin.

Ystävältä sain synttärilahjaksi Kirsikkasorvarinpensaan, hän oli sen ihan itse valinnut ja istuttikin vielä

Japaninvaahteran väri menee syksyllä aluksi beigempään suuntaan ja pakkasyön tullessa leimahtaa puna, sitten lehdet putoavat jo

Meidän huikea omenasato tältä vuodelta: yksi amorosa -omena kääpiöomenapuusta
Salaiseen lehtoon penkin alle istutin keväiset esikot toukokuussa. Nyt penkillä voi istua ja kurkistella esikon kukkia.
Syysvärit ovat niin kauniita, murrettuja ja lämpimiä. Tässäpä pergolassa väriyhdistelmä, joka on lempisekoitukseni. Mustaselja, Varjohiippa ja Harmaakäenkukka (ja toiselta puolelta pihaa omin luvin tulleet Samobor-kurjenpolvet). Eli musta, pronssi, vihreä ja hopea.

Erikoisempia syysvärejä saavat nämä ihan tummat kasvit kuten Juudaksenpuu. Keltaista ja oranssia.

Viikon huomio: puutarhanhoito on kamalaa. Kitkin ja raivasin, nokkoset polttivat, törmäsin kotioloihin ja ällöttäviin toukkiin. Nenä alkoi vuotaa. Revin itseni ruusupuskaan. Kahvin jälkeen pää alaspäin touhuaminen alkoi närästää. Lapset keskeyttivät sen tuhannen kertaa. Tulin huonolle tuulelle. Ehkä ihan hyvä, että se talvi on tulossa, ehtii taas tuudittautua ruusuisiin unelmiin puutarhasta. Kuka hullu tätä lajia edes harrastaa, kertokaapa te siellä ruudun tuolla puolen olevat :)
Syyskimikki ehtii tänä syksynä kukkia, ja se tekee onnelliseksi. Aina se ei ehdi

Maljakkoon poimin vielä kesäkukkia: kosmoksia, tuoksareita ja näitä astereita

Viimeinen kukkija puutarhassa on kerrottu Syysmyrkkylilja. Se vasta pilkistää hieman. Luin juuri dekkarin, jossa uhrit myrkytettiin tällä kasvilla. Jännittävää. Tutkailin säätiedotteita ja huomenna ajattelin laittaa loput sipulit multaan. Uusia en ole ostanut onneksi. Tulppaanit siis vain. Sää on kylmennyt ja kylmenee yhä. On hyvä hetki istuttaa. 

21 kommenttia:

  1. Kyllä välillä puutarhanhoito ottaa päähän. Mutta se ei ole itselläni ammatti, joten sen voi myös pistää tauolle ja jatkaa sitten myöhemmin. Jotkut työt toki ottavat päähän lähes aina.

    Puutarhan hoidossa ihanaa on kauneuden tekeminen(kun olen muussa luomisessa lahjaton), käsillä tekeminen, projektien tekeminen ja niiden loppuunsaaminen (ainakin hetkeksi), uusiutuvat ja muuttuvat näkymät, tuoksut.

    Sinun puutarhasi on aina vain ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Itse olet ihana <3 Onneksi ei ole tosiaan ammatti, kävisi hermoille ja pahasti :) On kyllä ihanaa se kaikki kaunis ja toisaalta juuri raataminenkin mitä puutarha antaa.

      Poista
  2. Mua kanssa närästi niin kauheesti tänään kun kaivoin savimaata....oikeen kunnolla ja sitten tuli kauhee päänsärky ja alkoi heikottaa. Mutta kaivoin vaan...viisasta.
    Mulla on verkkoyhteysongelmia, jotka ilmenee niin etten juurikaan näe bloguen kuvia vain kirjoituksia. Siispä kuvittelen kuvasi =)
    Ihastuttavaa!
    Meinaakko, että ensi viikolla menee kylmenee niin paljon, että ruska alkaa ?
    Tosin pari viikkoa sitten oltiin täällä kakkosvyöhykkeellä +0,3 asteessa klo 5 aikaan....kun herätyskello soi.
    Ostin Hankkijalta lyyrasalvia Knockout Purplen taimen. Mikä väri! Olisi varmaan sunkin mieleen.
    Auts, se pitääkin mennä vielä istuttamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos leenajaipanat! Voih, sinuakin närästi ja vielä tuo päänsärkykin, kuulostaa rankalta. Lepääkin välillä. Onpa ikävää lukea blogeja ilman kuvia, minullekin joskus käynyt niin...ihan tylsää..

      Luulen, että kylmenee kyllä, ilma tuntuu jo kirpeältä ja linnut höseltää ikkunassa. Hyrr. Kuulostaapa upealta tuo lyyrasalvia, onkohan se talvenarka vai kestävä, kauniilta näyttää. Koskas perustat sen oman blogin, minä yhä niin odottelen sitä :)

      Poista
  3. Kyllä on ollut kiva, kun on ollut aurinkoista ja lämmintäkin. Tosin nyt on hieman viilennyt, mutta ei haittaa. Kaunis lyhty. Älä välitä, miehet ei aina tajua meitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! On ollut aivan ihanat ilmat! Miehet ei tosiaan taida oikein tajuta hih :)

      Poista
  4. Ihana tuo japaninvaahtera. Uskaltaisikohan kokeilla? Kaunis lyhty.
    Ihania syyskuun päiviä sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Ilman muuta kannattaa kokeilla, siihen uuteen istutusalueesi luo? Minulla on ollut tämä jo 8 vuotta, on kestänyt talvet hyvin suojaamatta. Ihania syyspäiviä sinulle myös!

      Poista
  5. Ihania syksyisiä kuvia, söpä lyhty! Syksyssä on tosiaan omanlaistaan tunnelmaa ja aurinkoiset syyspäivät on hieno viettää puutarhassa. Jokavuotinen puutarhalaiskuus tosin iski jo, olen hommannut kasan sipuleita, mutta koskakohan saan ne maahan...Kaksivuotiset kylvöni sain sentään jo istutettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kurjenkello! Minuakin niin laiskottaa, mukava kuulla, että kärsit samasta vaivasta...istuttaminen on hieman tukalaa. Hyvä, että sait jo taimet maahan, kyllä se siitä!

      Poista
  6. Heh, samat fiilikset täälläkin aina välillä puutarhanhoidosta. Kostea kesä teki hyvää kotiloille ja ällöttää törmätä niihin kaikkialla. Sitten tulee hikikin ja nokka vuotaa :D.

    Ihana vaaleanpunainen syysvuokko! Minullakin kasvaa ihka eka samanlainen parhaillaan. Se on tosi ihana. Se illaksi pistää itsensä suppuun ja aamun mittaan revähtää iloisena kukkimaan isoin kukin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elmeri! Kyllähän tähänkin taitaa välistä väsyä. Ehkä se on sallittua :)

      Ihana kun sait syysvuokon, se on ihan paras ja kaunein minustakin.

      Poista
  7. Oi mitä syysvärejä, tuo katsura on niin upea! Kyllä syksykin on niin mahtavaa aikaa tuoksuineen ja väreineen. Joskus tulee vaan mitta täyteen ja pohtii onko tässä touhussa mitään järkeä. Onneksi se on ohimenevää 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Tuota Katsuraa kyllä ihan suosittelisin lämpimästi. Hyvin sanottu tuo ohimenevää :)

      Poista
  8. Oi, millaisia syysvärejä puutarhassasi jo on. Minusta tuntuu, ettei meille tule väriä laisinkaan, vaan lehdet vaan muuttuvat ruskeiksi ja putoavat pois.

    Olipa ihana postaus. Niin paljon upeita kasveja ja sitä täydentämässä arjen romantiikkaa ja rehellistä väsymistä. Nuo ukot osaavat kyllä lytätä totaalisesti kaikki hienot hankinnat. Vai käsikranaatti. Ainakin ukollasi on vilkas mielikuvitus.

    Puutarhaväsymys valtaa välillä pitkin kesääkin, mutta viimeistään näin syksyllä. Onneksi kohta voi unohtaa kaikki kotilot ja ankara raataminen vähäksi aikaa ja keskittyä unelmoimaan niistä aurinkoisista kesäpäivistä, jolloin kaikki kukkii ja kukkii ja kukkii...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Voi että, miten ei tule? Sinun pitäisi istuttaa joku oikein räväkkä syysväripensas?

      Miehet ovat niin realistis-kyynisiä, ehkäpä se on heidän hommansa täällä planeetalla? Ei helppo osa sinänsä.

      Tauko tekee varmasti hyvää meille kaikille, väsyyhän tässä :)

      Poista
  9. Moon aina yhtä hegästyny ja hämmästyny ku mä luen näitä sun postauksia. Kuinka voikaan olla nuan palio kaikkia hianoja kasvia.
    Kivasti näkyy jo ruskaa ja syyskimikkiki. Mulla ei taira kukat keriitä aukeemahan. O jo nii kylymiä öitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Älä nyt sentään hengästy. Olen kova kasvishoppailija. Pidän peukkuja kimikillesi! Viileää on todellakin jo ollut. Hyrr.

      Poista
  10. Aivan ihania syysvärejä!
    Kyllä tässä vaiheessa vuotta tuntuu ihan hyvältä, että tulee taukoa puutarhahommiin. Viime talvi oli niin kova ja tänä kesänä on ollut niin paljon tuholaisia, että olenkin ajatellut keskittyä sellaisiin kasveihin, jotka tunnetusti pärjäävät täällä... ja melko vähällä hoidolla.
    Ihanaa syksyä sinulle.
    P.S. Älä sano pölkyksi minun suosikkibloggaajaani! :)

    VastaaPoista