perjantai 30. syyskuuta 2016

Punainen lokakuu

(Ja ehkä vähän keltainenkin). Huomenna on lokakuu. Se alkaa värikkäissä merkeissä. Muutaman päivän on ollut aikamoista myrskyä ja myräkkää. Pitkä kuiva kausi päättyi rajuun sateeseen ja tuuleen. Nyt aurinko taas paistaa ja värit hehkuvat.


Rusokirsikan toinen kukinta. Sen alla voi seistä samaan tapaan kuin keväällä sen kukkiessa - ahmimassa punaista energiaa. Jos voisin istuttaa vain yhden puun, olisi se varmaan Rusokirsikka. Näitä on kaksi ja harkitsen vakavasti kolmatta. Ja kuvatkin menivät ylösalaisin kiireessä.
Jos ihastut puuhun, toivon, että istutat sen vaikka asuisit kauempanakin. Talvenkestävyys on vain numeroita kunnes toisin todistetaan. Olisikohan meillä yhtään hienoa ruusuakaan kasvamassa jos ihmiset eivät olisi rohjenneet polte sydämessään niitä joskus muinoin tilata kaukomailta.


Kurkusta miltei kuristaa kun katsoo luonnon kauneutta ja miettii edessä olevaa talvea. Syksy on irtipäästämisen aikaa.
Pilvikirsikka vaihtaa väriä hiljalleen, sen puna on oranssia ja lehdet kiiltäviä, toisinkuin Rusolla.

Nurmikko on värikkäiden lehtien kuorruttama

Mantsurian jalopähkinän ja Rusokirsikan yhdistelmä
Taikapähkinä on kaunis, se lähes kukki viime talvena. Toivottavasti laittaa paremmaksi tänä talvena.

Koristeomenoissa pysyy hedelmät kauan, jo lehtien pudottua, suloinen näky. Dolgo on pihamme pioneeripuu, ensimmäiseksi istutettu ja siksi erityisen rakas.

Kesällä Nietospensas elpyi.  Jäätyäkseen jälleen uudelleen ensi talvena?

Syysmyrkkyliljat jatkavat kukintaansa, kellastunut kasvi keskellä on Paratiisililja, oikealla yläkulmassa Silver Scrolls-keijunkukka

Toinenkin Jalokello kellastui, jalokellot eivät pitäneet sadekesästä ja kukinta jää vaatimattomaksi. Omat empiiriset tutkimukseni viittaavat siihen suuntaan, että parhaimmat syysvärit eivät ole kotimaisilla kasveilla vaan erityisesti itämaiset kasvit ovat värien suhteen huippuja

Peruukkipensas tummuu syksyn tullen - jos mahdollista - lisää ja saa punaiset reunat
Ei ollut ruusujen kesä tämä. Ne keräävät voimia ensi kesää varten. Jäniksiä varten rakentelen aidanteita niiden suojaksi

Giardina -köynnösruusu jätti kukinnan kokonaan väliin

Jouluruusujen kasvupaikka (Rusokuusamien juurella) vetää puoleensa kuin magneetti, käyn kurkkimassa ja haaveilemassa. Tässä kasvaa tummia, pinkkejä ja vaaleita jouluruusuja ja niiden väleissä Lumikelloja, Talventähtiä ja Kevättähtiä
Jokaikinen kerta kun talvi on tulossa minun tekee mieli istuttaa kuusi. Huomenna menen katsomaan löytäisinkö jonkun edullisen. Eniten pidän näistä pienistä kartiovalkokuusista, niistä tulee satumetsän tunnelma.

Sydämiä teille, jotka täällä jaksatte käydä.

21 kommenttia:

 1. Todella upeaa ruskaa!
  Sydämiä myös sinun viikonloppuusi! <3

  VastaaPoista
 2. Ihania värejä kauniisti kuvattuna.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Samoin sinulle sydämellistä viikonloppua!

   Poista
 3. Ihanaa ruskaa sinun puutarhassasi♥
  Mun rusokirsikka vasta aloittelee punastumista ja pilvikirsikka on alhaalta punainen ja ylhäältä vihreä :)
  Täälläkin oli ihan hirveä myrsky. Nyt meidän piha on kuorrutettu viiden sentin kerroksella naapurin puolelta tulleilla haavanlehtdillä! Mur.
  Siitä huolimatta sydämiä sinullekin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvikummun Marja! Onpas teillä hidasta ruskan etenemistä, mutta kyllä se sieltä vielä tulee. Oi voi noita naapurin lehtiä, se on aina syksyllä uhkana...sydämiä sinulle myös!

   Poista
 4. Kiitos sydämistä ja kaikesta kauniin värikkäästä!

  VastaaPoista
 5. Hui - huomenna on jo lokakuu! En olisi tullut ajatelleeksi sitä, ellet olisi sanonut. Niin se aika hujahtaa :)

  VastaaPoista
 6. Oikee kilijuvan punaasta ja kirkkahan keltaasta. Komiaa!

  VastaaPoista
 7. Syyskuu oli mitä mahtavin. En olisi uskonut että voisin vielä lokakuussa ihailla kesäkukkieni loistetta. Luonto muuttunut todella värikkääksi, en voi kuin ihmetellä sen kauneutta. Toivotaan että talvesta tulisi lempeä. Sydämi

  VastaaPoista
 8. Niin piti kirjoittaa että sydämiä sinullekin 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Ihana, että olet saanut vielä nauttia kesäkukistasi. Toivotaan todellakin leutoa talvea. Sydämiä sinulle!

   Poista
 9. Värikästä on! Meilläkin oli aamulla punertavaa pihalla, kun sateenkaari-taivas värjäsi pihan vaaleanpunaiseksi. Hyvää lokakuuta! Älä ole alakuloinen! Vaikka täytyy tunnustaa jonkinmoisen haikeuden vallanneen minunkin mieleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Kuulostaa ihanalta! Ehkä nyt kuuluukin olla hieman haikea...

   Poista
 10. Voi, miten kiva kun vierailit blogissani ja vieläpä liityit lukijaksikin :) Tervetuloa! Toivottavasti voin jatkossakin ilahduttaa sinua jutuillani ja kuvillani.

  VastaaPoista
 11. Aivan ihania kuvia... ja tehokas postauksen otsikko! :)
  Täällä on ympäristössä lähinnä vain puita joiden syysväri on keltainen. Yritän lisätä niitä punaisia. On se vain upea väri, varsinkin syksyllä.
  Ihanaa viikonloppua ja tunnelmallista lokakuuta! Ja paljon sydämiä täältä. :)

  VastaaPoista
 12. Mun rusokirsikka luovutti:(
  Se kukki keväällä ja sitten lehdet vain tippuivat, niinkuin olisi kuivunut. Eräs puutarhuri arveli että talvi oli sille niin kova, ja kukinta vei viimeiset voimat, nyyh. Mutta haluaisin kokeilla uudestaan, ehkä pienemmällä puulla, jospa sellainen tottuisi meidän vyöhykkeen ilmaan paremmin.

  VastaaPoista