lauantai 18. lokakuuta 2014

Pakkasen puraisemat

Viime yönä pakkanen puraisi Syysmyrkkyliljoja jotka kimmeltävät kylmästä kohmenneina
Kupariheisiangervo Mindia pudottaa lehtensä yllättävän myöhään, alle olen yrittänyt juurruttaa Pikkutalviota, sisäänkäyntipenkistä kävin varastamassa alkuja. Aiemmin upottelin talvioiden lomaan valkoisia Kevättähtiä, joita samassa rinteessä kasvaa jo ennestään. Kevättähdet ovat aikaisia ja minusta vastustamattoman ihania (halpoja myös). 
Haravointisulkeiset on saatettu päätökseen. Kesto: noin kolme päivää. Sain kyllä hitusen apua. Juuri näin tahdon asua, metsäisesti ja luonnonläheisesti, mutta kuitenkin niin, että illalla voin nähdä pilkkopimeydessä kaupungin katuvalon loistavan etäällä. Tammen nahkalehdet putoavat vielä hiljalleen pitkin syksyä tähän kohtaan. Ei parane hötkyillä, puuhaa riittää vielä.
Lintuvesi on jäässä, taustalla näkyy kääpiöpilarikataja ja siniharmaita neilikoita kivikossa. Pylväshaavat tiputtivat melkein lehtensä. Kivikkoon en istuttanut mitään uusia sipuleita syksyllä. 
Ilahduin kun löysin nämä Harmaakäenkukan & Kurjenpolven poikaset kasvaa Katsuran juurelta. Harmaakäenkukka on kaksivuotinen joten ei ole aina varmaan siementääkö jälkeläisensä. Shokkipinkki kukinto ja hopeinen lehdistö on niin hieno kombinaatio! 
Säälistä peittelin Purppurakeijunkukkia kuivilla lehdillä, tämä lajike on Berry Fizz
 Varjopenkki on lakastumaan päin ja sai Rusokirsikoiden lehtipeitteen ylleen. (Tässä kasvavat Syysvuokko, Valkokletra,  Katvio, Soreahiirenporras -saniainen, Jaloängelmä, Tarhavarjohiippa, Perhosorvokki Freckles ja Jouluruusu). Multiin laittelin aiemmin valkoisia Espanjansinililjoja (uusi kokeilu) ja Lumikelloja muutaman.

Onneksi kuistilla on elämää. Olen haistavinani kesän ja havujen tuoksu...tai kuten poikani ystävä kysyi, että mistä se johtuu, että teidän verannalla haisee pippuri....
Perintöpelargoni (Länsi-Suomesta jostain) kukkii hempein kukin, mutta kooltaan on suuri ja rönsyileväinen, ulkoasultaan kömpelöhkö
Atsalea jatkaa kukintaansa, kesällä aloitti
Viime jouluiset hyasintit ovat kasvattaneet lisää vihreää, tuleekohan näihin koskaan kukkia...? Juuria ainakin kehittävät. Kurkkasin tuon "hatun" alle, ehkä hieman hitaammin lähtee käyntiin hyasintin sipuli mullassa kasvaen. Jännä kokeilu. 

Hain lopulta myös syklaamit yöksi sisään, en raaskinut jättää niitä palelemaan. Nyyh. Muutoin kuumeilen omenien perään, lueskelen Krannilan Omenapuukirjaa silmät kiiluen. Minulla on Amorosa, Puna- ja Keltakanelit eikä mikään niistä vielä tee satoa. Luinkin, että kanelit tulevat satoikään myöhään, vasta vanhoina. Kuume roihahti saamistani upeista omenista joiden lajike ei tietysti ole tiedossa. Olisi niin täydellinen piirakkaomena. Tekee vaan mieli kokoajan leipoa, onkohan jotain ikiaikaista talveen varustautumista? 

9 kommenttia:

 1. Hyvät juuret on hyasintissa, toivotaan että kukkii. Meilläkin oli aika kova pakkanen viime yönä ja näyttää siltä, että viimeisetkin sinnittelijät alkaa taipumaan.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Hih, leipominen taitaa korvata mullan möyhimisen:) Minulla on sama tunne, että jotain pitää saada tehdä käsin. Otinkin sukkapuikot esille piiitkästä aikaa;)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa hauskalta, että hamstraus talvea vasten on esimerkiksi leipomisvimmaa. Niin se varmaan onkin :-)
  Voi kuinka ihanat syyskuvat! Jännään edelleen, onko Waterlily-myrkkyliljani hengissä, se ei ole vieläkään noussut.

  VastaaPoista
 4. Pakkasen puremat syysmyrkkyliljat näyttävät upeita =) Mahtia, olet haravoinut - meillä mokoma urakka on vielä edessä. Upea myös tuo perintöpelarkuniasi =)

  VastaaPoista
 5. Kauniita syystunnelmia, näitä kun katsoo voi olla luottavaisin mielin että uusi kevät taas tulee pian ja uusin ihanin kevätkukin!

  VastaaPoista
 6. Kuvissasi on ihanan syksyinen tunnelma! Harmi, että nuo pakkaset loppuivat. Olisi saanut jatkua minun puolestani.

  VastaaPoista
 7. Ai nyt se on käynyt teilläkin, meille lupasivat ensi yölle jättipakkasta???
  Voi sua onnellista kuistin omistajaa, sellaisen haluaisin meillekin. Mun vanhemmat rakentavat kuistintapaista omaan vanhaan taloonsa, taidan viedä ensi syksynä talvetettavat sinne hoitoon;)

  VastaaPoista
 8. Hei Sametti Hortensia, sinulle on haaste Saaripalstalla! Tai ainakin tunnustus inspiraation lähteenä toimimisesta :-)
  Ihanat surumieliset kuvat kasvukauden päättymisestä, niin runollista jotenkin.

  VastaaPoista
 9. Anski, kiitoksia kovasti. Täälläkin meni kaikki nyyh :(

  Maarit, hih, olet oikeassa, varmaan korviketoimintaa tämä leipominen :) Sukkien teko myös hyvä vaihtoehto! Itse lopetin kun edesmennyt mammani jätti pari jätesäkillistä sukkia jälkeensä.

  Pirkko, voi kiitos, toivotaan parasta!

  Jori, voimia haravointeihin! Tännekin tupsautti uudelleen tammenlehtiä.

  Vilma, kiitos. Kyllä varmaan saat pian jo pakkasia, on luvattu kylmenevää.

  Pioni, joo oli tosi kylmää,hyrr. Kiva jos pääset hyödyntämään vanhempiesi kuistia.

  Saila, voi kiitos kiitos kovasti! Surkeeta on, en tykkää yhtään...Toivottavasti waterlilysi vielä nousee sieltä, jos ei tänä vuonna niin ensi?

  VastaaPoista