lauantai 27. joulukuuta 2014

Viisi unelmaa puutarhakaudelle 2015

(Herkkä kaunotar tämä Helleborus atrorubens..ulkona näistä ei juuri nyt iloa olisikaan, meillä sataa joka päivä paljon lunta)

Olen haaveillut...siis katse eteenpäin..kohti ensi puutarhakauden unelmia...

  1. Kevätpenkkiin lisää akileijoja - kerrottuina, kaikissa väreissä
  2. Kuusentaimet -tulevaisuuden unelmat voisi istuttaa nyt (vai olisiko kyse halusta jättää jälkeensä jotain suurta? )
  3. Keväinen kirsikkaunelma - huhtikuussa ostan aina jonkinlaisen kirsikan, pensaan tai puun, osa on vuosien varrella menehtynyt, suurin osa onneksi menestynyt. Ei ehkei ole ihanampaa kuin kirsikoiden aikainen kukinta
  4. Uusi syreenilajike -paikka katsottuna, toinen versio kuistille talvehtimaan, toiveissa sen kukinta joulunaikaan
  5. Tahtoisin käydä Taimimoisiolla & muissakin Porin alueen taimistoissa ja ihan pikkuisen salaa haaveilen Türin kukkamarkkinoista tai onko sillä nyt niin väliä mitkä markkinat...mikä vaan käy...on se Marketanpuistokin kiva ja lähellä täällä Espoossa. 

Hain autotallista syksyllä istutetut sipulikukkaruukut valoon, jotain sieltä nousee, kelmeää

Ja jo kertaalleen poislaitettu anemoneruukku tekee uutta roskiksessa. Kasvun ihmeen edessä mykistyy kerta kerran jälkeen. 

Toinen sipulikukkaruukuista on aloittanut vaatimattomammin, sekin pääsi valoon ja lämpöön

Ensimmäinen kukkii jo, tämä on jokin tähdikki, lajikkeesta en ole varma, sipulit olivat vanhoja

Kesäkukka Poutapilvi kukkii vielä, pihi kun olen niin talvetan osan kesäkukistakin aina kuistilla

Kituva Drottning Ingrid -pelargoni jaksaa hieman heikkona vuodesta toiseen, olen huomannut tammikuun olevan sille hyvin vaikea kuukausi, silloin usein pyrin hoivaamaan paremmin

Kirvataistelussa olen hieman niskan päällä valkokukkaisen jouluruusun suhteen, ahkera pesu & kylmähoito on nitistänyt kirvat...ainakin toistaiseksi...

Punainen amaryllis ehti kukkaan vasta joulun jälkeen, se on ihana

Puutarhalla & minulla on yhteistä taivalta ehkä noin 7 vuotta. Puutarha oli monen monta vuotta siinä välissä hoitamaton, runsaiden lehtimassojen alta kaiveltavissa oleva ikääntynyt kaunotar. Hieman rähjäinen, pieni, epäkäytännöllinen...mutta tietysti minulle se koko universumin rakkain puutarha. Oma pläntti maapallolla. Tästä ei tule näyttelypuutarhaa, ei varmaan käytännöllistä tai tasaista mutta tämä passaa minulle. Meillä ei ole puupatiota, ei terassia enkä usko, että tulee (vaikka äitini epäili ensimmäisenä vuonna minun luovuttavan kun ensimmäisen kerran keikahdan kahvikupin kanssa nurin nurmella, hih). Tykkään tyylien sekamelskasta ja kaikesta kauniista joten puutarhanikin saa olla reilusti sekamelskainen (mutta kaunista pitää olla). Ensimmäisinä vuosina istutin ja istutin puita sekä pensaita, sitten enemmän köynnöksiä joten toiveissa siintää oma salainen puutarha. Seuraavaksi on enemmän piperrysten ja hienosäädön paikka. Haaveilen joidenkin perennojen vaihtamisesta toisiin. Muut talot ovat tässä tosi lähellä joten omaa soppea ja suojaa tarvitaan. Paikka on myös tosi tuulinen metsän ja pellon välimaasto. Talo on rakennettu vuonna 1957 kallion päälle. Toivon, että talo pysyy pystyssä oman elinkaareni loppuun.

18 kommenttia:

  1. Oma pläntti maapallolla on tärkeä! Alussa haaveilin kunnostavani vanhan talon, ja niin teenkin, ja on sekin ihanaa. Mutta jos valitsisin uudestaan, ottaisin vain minimaalisen pienen talon (siirtolapuutarhamökin kokoisen), jota ei juurikaan tarvitse huoltaa, sillä puutarha on se, minne veri vetää kumminkin koko ajan.
    Ihana tosiaan tuo jouluruusu, oikea kaunotar!
    Miten riippaorvokkisi on menestynyt, onko se hengissä? Omani on, tosin jossain välissä meinasin jo hukuttaa sen liikakasteluun. Kukat kuihtuivat aika pian, mutta lehdistö on onneksi rehevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila kiitos! Totta, olen samoilla linjoilla kanssasi, olisi kiva jos voisi laittaa 100% puutarhaan..Jouluruususta meni juuri vähän maku kun on kirvainen & etana ryömi esiin. Riippaorvokki on hieman heikossa hapessa, mutta elossa kyllä! Kastelun kanssa on vähän hienosäätöä, tuntuu etten löydä sopivaa balanssia...

      Poista
  2. Meikäläisen on alkanu nyt joulun pyhinä hirmuisesti tekemään mieli sellaista rautaista pergolakupolia! Hinta vaan pyörii siinä 1000 euron kieppehillä:( Kuusen taimet ja kirsikat on myös haaveissa. Jännitän jääkö kallion kolosta parempaan paikkaan siirtämäni suklaakirsikka henkiin, vai jätinkö siirron liian myöhäiseksi.Vielä yks pyhä ja sit päästään tienaamaan rahaa unelmiimme :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Eikö sellainen pikkuisen halvempi kupoli kävisi? Clas Ohlsonin/Multasormen tms. reilun satasen? Toivottavasti chokokirsikkasi voi hyvin, eiköhän sentään. Joo rahaa tarvitsisi kyllä näiden unelmien toteuttamiseen ja pian!

      Poista
  3. Ihania haaveita joihin on helppo samaistua! Kauneus on parasta puutarhassa, järjestys ei niinkään, sitä voi kuitenkin aina vaihdella ja toiset kasvit eivät kuitenkaan menesty pitemmän päälle. Kasvien muodot ja värit saa mielen hurmaantumaan...
    Hyvää viikonloppua! (pst. kiitos ihanasta kommentista joulupostauksessani...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anski! Niin sama mieltä kanssasi :) Iloista viikonloppua sinullekin! Olen nyt kahlannut sitä blogiasi taaksepäin ja vielä riittää ihanaa luku-urakkaa :)

      Poista
  4. Sopivasti haaveita jaunelmia ja kohta pääsetkin niitä jo toteuttamaan. Jouluruususi on kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria K! Pikkuisen pitää vielä odotella ennenkuin pääsee tositoimiin puuh.

      Poista
  5. Voi miten kiva idea listata jo tulevan vuoden haaveita, taidan tehdä itsekin saman tempun. Ihania haaveita sinulla onkin, eikä koskaan ole liian myöhäistä istuttaa, ei edes kuusentaimia! Upea jouluruusu, meinasin tänään ostaa ruokakaupasta samanlaisen, kun olivat puoleen hintaan. Olen vain ollut huono saamaan talvella ostettuja menestymään sitten puutarhassa, oletko sinä onnistunut? Ja ai että, sinulla kukkivat jo ensimmäiset sipulikukat, ihanaa. Omanikin puuskevat jo kovasti ituja, vaan koskahan maltan nostaa ensimmäiset sisään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Unohdinkin sanoa, että olisi mukava jos muutkin kirjaisivat unelmiaan, lukisin innolla...Minulla usein kupsahtaa jouluruusut, joskus satunnaisesti saan pihaan asti. Mutta tykkään nauttia niistä sisätiloissa enempi, jouluruusu sopii minusta niin huonosti tänne kun aina on paljon lunta...Ihanaa, sinulla kohta ne upeat sipulikukkaistutukset valmiina! Sinulla oli niin montakin :)

      Poista
  6. Oikein hyviä unelmia, varsin toteuttamiskelpoisia :) Oikein mukavia vuoden viimeisiä päiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Hyvä jos toteuttamiskelpoisia...ihanaa uutta vuotta sinulle!

      Poista
  7. Oi, nyt pitääkin alkaa miettiä kevätunelmia! Ja muistaa käydä kastelemassa pelakuut risuverstaalla.Ja kertoa niille, että kevät alkaa juuri tuossa tuokiossa!
    Ja sitten kun toteutat sen Porin seudun reissusi, muista poiketa myös mun työpaikalla........
    Rattoisia välipäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvikummin Marja! Voi kiitos varmasti tulen työpaikallesi jos Poriin pääsen (mikäs se on???). Iloisia välipäiviä ja uutta vuotta sinulle!

      Poista
  8. Ihania puutarhaunelmia! Varsinkin tuo jokakeväinen kirsikkapuun osto, voi miten minäkin tahtoisin sellaisen vaaleanpunaisen kirsikkapuun, mutta siihen meidän vyöhyke on liian suurinumeroinen. Täytyy tyytyä omppuihin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni. Onneksi ne omenat on tosi samanlaisia kun kirsikat. Toivotaan, että joku jalostaa kestävämmän roosan kirsikan!

      Poista
  9. Voi, sinä olet jo aloittanut haaveilun! Minä en ihan vielä malta, nautin niin kovasti nyt joulusta. Mutta kutkuttavia haaveita sinulla on - ja mikä parasta, kaikki sellaisia jotka on toteutettavissa. Ihanalta kuulostaisi syreenin kukittaminen jouluksi. Hurmaannun tuosta sinun sipulikukkaruukkupajoudestasi, ja siitä että olet varustautunut talveen niin että saat nauttia kukasista ja kasvun ihmeistä paukkupakkasillakin! Viisas nainen! Taidan silti ihan pian keksiä omaan blogiinkin luettelon ensikesn haaveista. Hyvää vanhaa vuotta ja loistavaa seuraavaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura. Minäkin tykkään joulusta vielä. Odotan jo innolla keväthaaveitasi! Aivan ihanaa uutta vuotta sinulle ja kiitos kauniista sanoistasi!

      Poista