torstai 12. toukokuuta 2016

Toukokuisia iloja


Kuvakavalkadi puutarhasta. Jokainen päivä huomaa jonkun uuden yksityiskohdan mitä eilen ei vielä ollut. Talven ärsykeköyhyyden ja lumenvalkean jälkeen mieli täyttyy väreistä ja onnesta. Minusta on ihanaa kun pitkä odotus on päättynyt ja voi päivittäin nautiskella linnunlaulusta ja kukista.

Koristeomenapuu Dolgossa on omenankukkanuppuja, toivon runsasta omenasatoa, toiveissa omenanpunainen hillo. Erstaa näyttäisi puolestaan jättävän kukinnan väliin, tuntuvat olevan vuorotteluvapaalla nämä kaksi paraatipenkin asukkia. Eikä vieläkään kukkia koristeomppu Tammisaaressa, jonka kukintaa niin odotan.


Helmipensaan nuput ovat vielä vihreitä, se yleensä kukkii touko-kesäkuun vaihteessa, mutta taitaa tänä keväänä ottaa varaslähdön: Näitä morsiamia (Bride) on kaksi, toinen kasvaa pergolassa ja toinen kuunliljapenkereessä. Ostin aikoinaan toisen kun unohdin ostaneeni jo sen ensimmäisen.
Ikkunasta ihastelen pergolan tuomipihlajien kukintaa


Naapurin tuomea tuoksuttelen työmatkalla aamuin illoin ja junan ikkunasta bongailen lisää radanvarrelta
Olen tuomipihlajien tosiystävä; Isotuomipihlaja, näitä kasvaa meillä nykyisin joka kulmalla...kylväytyvät myös itsekseen

Japaninverivaahtera dissectum garnetin vastapuhjenneita kirkkaanpunaisia lehdyköitä, se on jo kestänyt vaikka jo minkämoisia talvia. Lumisia, lumettomia, sateisia ja kylmiä eikä sillä ole edes juurikaan multaa vaan jotain hiekkaa vain. Sitkeä kasvi. 
Ensimmäiset akileijat availevat kukkiaan, tämä on joku pienikukkaisista ja matalista, aikaisista


Köynnöshortensia, vanha ja suuri, kuoli pitkän kuivuusperiodin johdosta muutama kesä sitten, surin sitä kovin. Istutin tilalle uuden, nojaa lepää vanhaa kuollutta runkoa vasten..kukkanuppuja sillä
Sirotuomipihlaja täydessä kukassa

Kyllä hän on valtavan kaunis! Sinikämmen
Rakkaat koristeomenat, Makamik, on kasvanut aika isoksi. On meidän pyykinkuivatustelineemme
Nyt ymmärrän miksi tämän vuokon nimi on Blue Eyes

Ehkäpä ihanin vuokko: kerrottu valkovuokko
Kuriilienkirsikka, rusokirsikan kukinta on ohitse tältä vuodelta, nyyh
Kasvihuoneen kulmalla Hopa
Kärhöjen kukintaa odottelen, alppikärhöt ovat valmiina, tämä on Clematis alpina Ruby, minulla on myös hyvin samankaltainen Willy, joka on vain väriltään vaaleamman lila kuin tämä


Eniten iloitsen upean Fascination-kärhön henkiinheräämisestä. Muitakin yhtäkkiä virkistyneitä on: molemmat Nietospensaat, Juudaksenpuu ja Paratiisipensas. Niistä muutaman istutin aleostoina vasta lokakuun lopulla ensimmäisten pakkasöiden jo kolkutellessa ovella.
Ja vielä niin odotan riippakoristekirsikan kukintaa...en voi uskoa, että se kukkii vaikka istutin sen niin myöhään viime syksynä

22 kommenttia:

 1. Sinulla on paljon kauniita kukkivia koristepuita puutarhassasi ja tuo sinikämmen on aivan ihastuttava.
  Kärhökin jo nupulla....upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Rakastan tosiaan puita yli kaiken. Lämmin kiitos käynnistäsi!

   Poista
 2. Ai niin, viettikö juudaksenpuu talven ulkona ja on hengissä? Oooo. Mahtavaa! Mutta nyyhkytyttävää, että osa kirsikoista on jo ohikukkinut. Voi ikävä sentään. Nyt jo on kevätkukkia ikävä, vaikka osa kevätkukista vasta alkaa kukkia.
  Ihania tunnelmia, sinikämmen tosiaan näköjään on mahtavan kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kyllä vain, ulkona oli, vähän kuivahtanut kyllä, mutta näkyy olevan hengissä. Kiitos sinulle!

   Poista
 3. Kukkivat puut ovat upeita! Ja vuokot ihan vie sydämen mennessään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria K! Kukkivat puut ja vuokot ovat tosiaan ehkä parasta ikinä :)

   Poista
 4. Hienoa, että riippakoristekirsikka on hengissä. Ja olet saanut japaninvaahteran säilymään vuosia ulkona hengissä. Niitä on aina ajoittain myynnissä. Olen vain kierrellyt niitä haaveillen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Kokeile vaan japsivaahteraa? Kyllä minulla ainakin on hyvin talvehtinut helposti, en ole suojannut mitenkään.

   Poista
 5. Ihanasti on nuppuja! Ovat tietyllä tapaa mielenkiintoisempia kuin avautuneet kukat, nupuissa on jännityksen makua ja lupausta tulevasta.

  VastaaPoista
 6. Voi ihme miten kaunista. Ihanaa aikaa tämä kevät, joka päivä jotakin uutta. - Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anneli! Ihanaa kevättä sinulle myös ja toivon mukaan viikonloppusi oli ihana myös!

   Poista
 7. Tuomipihlajien ja kirsikoiden upeaa kukintaa!
  Dramaattisen näköinen tuo japanin verivaahtera.
  Blue Eyes on hauskan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Kukinta-aika, ihanaa on kyllä. Blue eyesin ulkonäkö tuli vähän yllätyksenä. Kiitos paljon käynnistäsi :)

   Poista
 8. Ihanaa kukintaa! Ja sinikämmenki jo kukkii! Mun sinine sinikämmen kömpii kovi heiveröösenä pintahan. Valakoone näyttää palio paremmalta. Riippakoristekirsikan nuput näyttäävät nii hyvän färisiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! sinulla onkin monen värisiä kämmeniä, ihanaa. Kiitos käynnistäsi!

   Poista
 9. Tuomipihlajalla on ihana tuoksu. Meilläkin kasvaa yksi pieni sellainen tuolla pihan nurkalla. Miten niin pienestä tuleekin niin ihastuttava tuoksu. Ihana tuo japanilainen vaahtera. Noita haluaisin hordata tänne, ne ei kasva kovinkaan isoiksi ja niiden syysvärit on niin kauniit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elmeri! Minulla on nenä niin tukossa etten muista tuoksuakaan. Ilman muuta japsivaahteroita istuttamaan lisää Lasariin, täällä ne viihtyvät :)

   Poista
 10. Voi, tuntuu kuin sinä eläisit jossain ihan eri leveyspiirillä! Siellähän on jo ihan kesä! Niin paljon ihania kukkapuita. Minäkin ostin tuo Blue eyesin Tukholman messuilta, toivon hänelle pitkää ikää vuokkopuutarhassani. Kerrotut valkovuokot sentään meilläkin kukkivat jo, mutta helmipensaat taitavat olla kaikki menehtyneet, minulla on niitä neljä ja vain yhdessä näkyy ihan vähän pientä viherrystä muutamassa silmussa. Varmaan pitää lähteä helmipensaskauppaan! Ihanaa, sinikämmen kukkii! Kivaa viikonloppua sinulle!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Ihana kun ostit vuokon! Voi ei millään jaksa uskoa, että helmipensaasi olisivat kuolleet, uskon, että ainakin jotkut niistä heräävät vielä, odottele. Ja uusi sitten tietysti jos eivät herää. Arvaapa ketä ajattelen ilolla aina kun katson sinikämmentäni <3

   Poista
 11. Mielettömän kaunista! Sulla on puutarhassa selvästi paljon valkoista kukassa just nyt :) Kerrotun valkovuokon ostin viime vuonna Uudenkaupungin kukkamessuilta, mutta siitä ei ole näkynyt merkkejä tänä keväänä, ei ilmeisesti jaksanut talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina kauniista sanoistasi! On totta, että paljon valkoista nytten. Voi toivottavasti vuokkosi elpyy, ensi vuonnna voi ilmaantua vielä, minulla muutaman juurakon kanssa on käynyt niin, että vasta kahden vuoden päästä kasvusto ilmaantuu, ilmeisesti siellä maan sisässä kasvattaa juuria. Älä menetä toivoasi!

   Poista