perjantai 9. syyskuuta 2016

Sipuliekstra

Mikä fiilis: syksyn sipulit kourassa suoraan Hollannista (no, Ilmalan postikeskuksen ja parin muun hituroivan Itellan yksikön - tai siis tätä nykyä kai Postin - viimein kuskaamana)

Rakas istutustyökalu, puinen puikko.

Etummainen kori on kierrätyskeskuksesta, minusta tosi hieno. Puutarhanikkareiden (perheyritys) Taimialla sipulit oli laitettu hienosti esille, vesiastioita kosteutta tuomassa ja olosuhteet muutoinkin kasvihuonemaiset kun käväisin siellä. Olin vaikuttunut.

Hekumoin siis sipulien kimpussa. Istutukseen hyötykäytän lapsityövoimaa. Lapionpisto - pieni kolo - lapsen käsi - voilà! Olin jo ehtinyt unohtaa mitä lajikkeita ostin joten hieman kummeksuen tuijotin satsia...

Minua niin aina kiinnostaa muiden istutukset niin tasapuolisuuden nimissä esittelen omani. Esitelkää tekin, olisi mukava lukea. Netistä jouduin nyt nämä kuvat riipimään tänne (pahoittelen ettei energiaa riitä kollaasien tekoon/ylipäätään koskaan kuvankäsittelyyn). Poiminta sipuleista:

Kuvahaun tulos haulle tulipa la belle epoque
Tulipa La Belle Epoque: epokkitulppaani kuulostaa puutarhapersoona Sarah Ravenin kuvailemana tältä: kuin kahvivaahtoa pinkeillä aksenteilla, kerrottukukkainen, kukkii kauan, viikkoja. 

Kuvahaun tulos haulle tulipa continental
Continental: burgundia, varjossa lähes mustaa 

Kuvahaun tulos haulle tulipa apricot foxx
Apricot Foxx: Aprikoosin sävyinen, lähes vadelmainen karamellimaisin reunoinKuvahaun tulos haulle tulipa sweetheart
/
 Sweetheart, Sydänkäpynen: kermankeltainen-sitruunanvaalea

Itselläni tulee usein arkailtua hieman tulppaanien värien kanssa joten ensi kevääksi yritin uudistua ja valita jotain reippaampaa. Ylipäätään sipulikukkakuvastoja lukiessa tulee miltei nälkä kun sipuleja kuvataan niin herkullisin termein. Ymmärrän hyvin, että intiaanit ovat näitä aikoinaan syöneet. Itsekin tekisi mieli maistaa.

Ja vielä otos pikkusipuleja:

Kuvahaun tulos haulle Crocus tommasinianus Barrs Purple
Crocus tommasianus Barr´s purple : kasvitieteellinen krookus, ametistin liila

Kuvahaun tulos haulle Allium roseum 'Grandiflorum'
Allium grandiflorum roseum: herkät vaaleanpunaiset sipulinkukat

Kuvahaun tulos haulle Crocus speciosus Artabir
Crocus Speciosus Artabir: Syyskrookus, kelmeän siniiliila purppuraisilla aksenteilla ja kermanvaalealla nielulla

Kuvahaun tulos haulle scilla litardierei
Muscari Comosum Plumosum: lila, höyhenenkevyt töyhtöhelmililja (englanniksi feather grape hyacinth, hieman kauniimpi nimi). Tämä kestää vain noin -20 pakkasia joten kevyttalvi riittäisi.

(Nämä siniset erityisesti ihmetyttävät kun en ole sinisen ystävä, hihii, sitä joskus yllättää itsensä)

Sitten olen vielä päättänyt niin, että ostan aina jos löydän kohtuuhintaisen kiinnostavan sipulipussin (vaikka yllin kyllin ostamisesta tulee aina hieman huono olo). Lidlistä tänään siis otin vielä Iriksiä & pussillisen Keltareunapikarililjoja (jos oikeasti niitä ovat edes, näistä Lidlin pussukoista ei aina tiedä). 

Istuttaminen ei ole minusta kauhean mukavaa, joten pyrin tekemään sen heti ja mieluiten erissä (itseasiassa tänä iltana pikkusipulit peiteltiin jo maan uumeniin). Vain tulppaanit odottelevat lämpimän loppua. Syksy on niin vahvasti läsnä, aina kun avaa ulko-oven, saa ryöpsähdyksen keltaisia lehtiä niskaansa ja linnut lentävät kaakaettaen ylitse.

25 kommenttia:

  1. Oi, oi, höyhenenkevyt töyhtölilja näyttä ja kuulostaa ihanalta.
    Hieno tulppaani mix! Onhan itsellekin jo pussukoita kertynyt muutamista eri suunnista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria K! Pussukoita kyllä kertyy ja pitääkin kertyä :)

      Poista
  2. Sinulla on tiedossa kaunista kukintaa ensi keväänä.
    Töyhtöhelmililja on ihanan sininen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Toivotaan parasta, että olisi. Töyhtis on jännän näköinen, toivottavasti sen näkee luonnossa.

      Poista
  3. Miten tämä sipulikausi taas tulikaan niin ykskaks yllättäen. Osa sipuleista on postissa, osa terassilla. Kunpa joku tulisi ne istuttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Tuliko yllättäin, minä olen jo odotellut pidempään :) Voi lähetänkö sinne lapsityövoimaa? Istuttaminen on kyllä aika raskasta.

      Poista
  4. Miten tämä sipulikausi taas tulikaan niin ykskaks yllättäen. Osa sipuleista on postissa, osa terassilla. Kunpa joku tulisi ne istuttamaan.

    VastaaPoista
  5. Olin niin iloinen, kun sain tuon Eurobulbsin vinkin Sinulta, KIITOS! Omaa tilaustani odottelen ja ajattelin josko tekisin vielä toisenkin, ne mustat hyasintit polttelevat vielä mieltäni ja tuo tilaamasi töyhtöhelmililja olisi niin ihana! Niin ja tuo syyskrookus, ihan kuin valo hohtaisi sen keskellä kauniisti!

    Kaikkea kaunista kätket maan poveen kevättä odottelemaan, viime talvi vei niin paljon kevätkukkijoita että päätin laittaa myös kaikkea kivaa, no en ihan kottikärryllistä kuten joskus mutta paljon ja pikkusipuleita etenkin! Keväällä tarvitaan voimaannuttavia kukkia! On niin mukavaa että istutuspuuhissasi auttaa pienet sormet, minua auttaa kummityttö, hän ilmoitti jo aikoja sitten että on tulossa kukkasipulini istuttamaan. Voi tätä iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Kiva, että linkistä oli hyötyä. Mustat hyasintit olisivat kyllä tosi upeita. Niitä ei mistään muualta varmaan saakaan.

      Keväällä tarvitaan todellakin kukkia, talvi oli kamala. Ihana, että saat kummitytöltäsi apua :)

      Poista
  6. Voi, mitä sipuleita. Odotan jo kevätpostaustasi. Noitakin kukkia voisi ostaa pelkän nimen perusteella vaikka kuvat kyllä puhuvat puolestaan. Kahvivaahtoa pinkeillä aksenteilla, osuvasti kuvailtu todella erikoisen väristä tulppua. Tässä alkaa jo innostumaan, niin mistä tilasit nämä sipulit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Tilasin toista vuotta Hollannista suoraan osoitteesta eurobulb.nl
      - sivusto on englanniksi. Toimituskulut ovat hieman kalliit 15 e mutta itse sipulit edullisempia kuin täällä ja tosi hyvä valikoima, niin uskallan kyllä suositella, varsinkin jos saisit jonkun tilauskimppaan :)

      Poista
  7. Ihanat värit! Tein päätöksen; en istuta yhtään tulppaania! Minua niin kaivelee viime talven menetykset, että tulppaanien osalta lyön hanskat tiskiin. Hih, no en ihan kokonaan. Aion laittaa niitä vain kellariin talveksi, keväällä valoon ja kauneutta portaille. Sitten kuivatan mukulat ja laitan ne maahan. Mitä luulet toimisko tuo, että saisin nauttia niistä hieman pidempään kuin yhden vuoden?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Ymmärrän sinua hyvin ja ruukkuistutus on hyvä idea! Uskon, että toimii paremmin kuin hyvin :)

      Poista
  8. Vau mikä aarresaalis, epookkitulppaani on herkkujen herkku. Onneksi kahvikuppi on tässä vieressä, niin voi himoonsa siemailla kahvia edes, kun ei tuota ihanan kukan kuvaakaan tietokoneen ruudulla oikein voi nakertaa.
    Hieno satsi, ja aika paljon istutettavaa! Mulla on nyt kymmenkunta pussia ja ajattelin, että saa riittää. Jos pystyn, olen käymättä taimimyymälöissä :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! hih tuo kahvikuppi. Nälkä tässä tulee ja istuttaminen stressaa kyllä. Kymmenen pussia on sekin hyvä saalis. Aina niitä jostain kertyy...:)

      Poista
  9. Hienoja kukkasipuli valintoja. Minulla on vielä se edessä, kukkasipulien istutus ja valinta. En ole edes ostanut niitä. Ja vaikka joka vuosi nyt olen epäonnistunut, niin aina sitä jaksaa vain yrittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pelaquu! Mukava kuulla sinusta, pitkästä aikaa! Vielä hyvin ehtii, minäkin epäonnistun usein, mutta yrittänyttä ei laiteta :)

      Poista
  10. Isoo kasa on sulla jo sipulia ja non nii virallisen näköösiä ruskeine pusseinee. Mä vaa ostan mitä kaupoos näkyy. Olis ylivoimaane tehtävä valita jostaki suuresta valikoomasta. Ja karkaas mopo pia käsistä. Hintoohinsa se tiätysti tuloo tälläki tyylillä....ku kaikki hyllyt nuahuaa....ittensä pettämistä :) Ja on aiva peruskamaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Joo pussukat on aika mahtavan koruttomia :)Kaupoista saa yhtä hyvin, mä en vaan osaa yhtään valita siellä hyllyjen luona niin nettishoppasu toimii paremmin. Pääasia on että saa sipuleja, tyyli on vapaa :)

      Poista
  11. Kiva sipuliesittely, näitä on aina mukava katsoa :) Itse odotan vielä tilaustani saapuvaksi, tosin ehdin jo sen lisäksi käydä kaupoilla hakemassa muutaman pussukan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu visiitistäsi! Toivottavasti tilauksesi tulee pian. Kaupoilla on kyllä paha käydä kun heti tulee repsahdus :)

      Poista
  12. Ihania sipulipusseja. Ja hyvät valinnat kevätkukiksi. Minulla kevätkukkijoiden haaliminen vielä kesken. Vähän on jo istutettu. Osan istutan tänään ja osa on vielä kaupoissa. Tarvitsen joihinkin penkkeihin paljon täydennyksiä. Ihana syy käydä vähän siellä ja täällä katsomassa sipulikukkahyllyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaalean vihreää! Ihana kun täydennät ja ostelet pikkuhiljaa :) Kevät pelastettu!

      Poista
  13. Sun Eurobulbin tilaus jo tuli. Mun ei ole vielä tullut.
    Tuo epookkitulppaani on huikean kaunis. Harmi etten sitä itse huomannut. No, valikoimat on niin valtavat, että kaikkea ei ehdi noteerata.
    Mulla on myös noita pikkuisia vaaleanpunaisia laukkoja. Ovat kukkineet jo useamman vuoden.
    Töyhtöhelmililja on myös hurmaava.
    En itse enää muista, mitä tilasin. Mutta teen postauksen, kun ne tulevat. Vielä en ole yhtään sipulia maahan laittanut.

    VastaaPoista
  14. Kiitos Irene! Nyt on varmaan sinunkin tilauksesi tullut. Kaikki ne kauniita ovat vaikka mitä ikinä valitseekaan. KIva kuulla, että laukat kukkisivat pidempään. IHana jos teet postauksen tilauksestasi!

    VastaaPoista