lauantai 21. toukokuuta 2022

Lehtien puhkeamisia, tulppaaneja & kirsikoita

Vihdoin viikonloppu & hetkiä oman puutarhan kanssa. Keskiviikkona oli minikesä ja yli 20 astetta, tuntuu jo alkukesältä. Lähes kaikki puut ja pensaat ovat puhjenneet lehteen, onneksi. 

Rakastan yli kaiken hetkeä, kun puihin ja pensaisiin puhkeaa lehtiä & kukkia. Talo verhoutuu vihreyden taakse piiloon. Katsura ja koristeomenat hehkuvat pronssinpunaisena ja tuomipihlajat kukkivat.
Pylväshaapojen lehdet puhkeavat pronssinpunaisina. Olen ihan hulluna näihin. Ja se havina..

Tuikitavallinen, helppo ja kaunis Isotuomipihlaja

Upea uniikki Tulipa Slawa
Sain taas muistutuksen siitä, että lannoittaminen kannattaa. Tulppaaneja oli vain joka vuosi yksi, nyt niitä on monta. En ole istuttanut tätä itse, tulppaani oli täällä, kun muutin. Mutta tiedän mikä tämä lajike on, olen monesti itsekin harkinnut sen ostamista....
...oh niin kaunis Tulipa Apricot Beauty. Kukkasipulikirjasta luinkin, että kyseessä on lajike, joka saattaa kukkia ikuisesti. Tuoksuu, väriltään pehmeän aprikoosinen.
Tulipa Burgundy, liljakukkainen tumma ja vastustamaton
Tulipa Humilis Odalisque
Sirotuomipihlaja, pioni ja tulipa Claudia
Japaninverivaahterat ovat vihdoin heränneet, ennätysmyöhään. 

Styrax japonica on hengissä, ihanaa!

Koko päivä meni pergolassa: puran seinustalta kukkapenkkiä pois ja lisään kiveyksen tilalle. 50-luvun tee-se-itse-mies oli tehnyt raudasta kehikkoa ja kiviä tueksi. Ihan jumalaton urakka purkaa ne pois rautasahalla, rautakangella ja kaivamalla. Laitoin tilalle Bilteman kehikon, johon istutin Cornus Kousan (Liljakanukka), Cornus Masin (Punamarjakanukka), Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' (Laakerikirsikan) ja puretusta penkistä sipulit & muut jämät.

Pakko laittaa kuva, kun näin ekan kerran ns. paalujuuren. Tämä on siemenestä kylvämäni kesäharso...

Kaunis verivaahtera ja sen yllä jättimäinen naapurin tammi

Vielä riittää kirsikankukkia ja tuulessa lentäviä kirsikan terälehtiä
Prunus Accolade

Prunus Kurilensis Ruby

Prunus Ko-Jou-No-Mai

Tämä kukki jo syksyllä, nyt uusi kukinta minipienellä Prunus Autumnalis Rosealla

Prunus Hally Jolivette, tuulen ja kylmän vaikutukset näkyvät kukissa

Ihanista ihanin Prunus Kiku-Shidare-Sakura, riippakoristekirsikka

Viimeinen kukkiva kirsikka on aina Schalininkirsikka (joka on oikeasti cerasus rhexii, valkokukkainen hapankirsikka; upea kerrottu kukinta). Alunperin englantilainen hapankirsikkalajike 'Rhexii' vuodelta 1594.
Imeläkirsikka Prunus Avium Sunburst aloitti kukinnan

Ja vaikka pyhästi olen luvannut, etten väsää uusia kukkapenkkejä olemassa olevien lisäksi. Tattadattadaa, selittelen itselleni, että väliaikainen. Istutin tähän kylvökset, tuoksuherneet, dahliat ja auringonkukat. 

14 kommenttia:

 1. Onpa siinä kesäkukalla paalujuuri. Huh. Jos tuo olisi monivuotinen, ei siitä pääsisi varmaan ikinä eroon, jos mielensä muuttaisi.

  Aivan ihanat nuo kirsikan kukat. Niin suloisia. Japaninvaahteroiden väri on niin upea myös. Täällä ollaan sen verran teidän tonttia myöhässä, että joudun monien kasvien kanssa vielä odottamaan ja malttamaan mieleni, että aikovatko herätä henkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää ❣️ toivottavasti pian kaikki ihanat kasvisi heräävät sieltä✋ tämä paalujuuri on tosiaan perennan minkä kylvin kerran itse, hassu

   Poista
 2. Aivan ihanaa kukintaa jossa silmä todella lepää.

  VastaaPoista
 3. Ah miten ihanaa... kaikkea! Kukkia ja puhkeavia lehtiä ja styrax hengissä ja vaikka mitä! Ja huuh, mikä jötikkä tuo paalujuuri :-D

  VastaaPoista
 4. Oi noita kirsikankukkia, niin ihania! <3 Tuo 'Apricot Beauty' täytyy laittaa ostoslistalle, se on valtavan suloisen sävyinen. Sinulla kasvaa vaikka mitä kaunista. Haapojen havinaa voisi kuunnella vaikka kuinka kauan. Ihanaa, että saat nauttia siitä kotipihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Keijunkukkanen! Itseänikin innostaa hankkia lisää tätä aprikoosia kaunotarta. Haapojen ääni on niin rauhoittava, joskus sekoitan sen sateen ääneen. Kiitos paljon käynnistäsi!

   Poista
 5. Ihan pakko hankkia itsekin joku ihanainen vaaleanpunainen kirsikka, Accolade se varmaankin on! Niin, niin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Ilman muuta hankit kirsikan!

   Poista
 6. Kyllähän aina voi uuden kukkapenkin tehdä, jos tulee tarve;)
  Ja kiitos tuosta ikuisuustulppaanivinkistä, täytyy tilata niitä tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni! Kesäpenkki vain...haluaisin kyllä karsia osan jo pois. Tämä aprikoosi herkku on ihana!

   Poista
 7. Niin söpöjä hentoja uusia lehtiä! Heleänvihreät uudet lehdet ovat suloisia, mutta nuo japaninvaahterat ovat aivan upeita.
  Kesäharsolla tosiaan on tuollainen järkyttävä paalujuuri. Menin istuttamaan toissa kesänä kaksi tainta yhden penkin päähän väliaikaisesti ja viime kesänä tajusin, että ne valtaavat varsillaan kulkuväylän ja hautaavat vieruskaverit alleen. Päätin siirtää kummankin pois, mutta ensimmäistä kaivaessani jo mietin, että näinköhän onnistuu. Siirretystä yksilöstä ei näy vielä jälkeäkään enkä ole edes muistanut katsoa, mikä on sen toisen tilanne.
  Kauniit tulppaanit ja kirsikankukat. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Hauska kyllä tämä harsokukka, ihan mieletön. Ei varmasti pidä siirtämisestä, sen uskon. Ihanaa kevättä Sinulle myös!

   Poista