maanantai 2. toukokuuta 2022

Toukokuu, vihdoin!

Kylmä & näännyttävä kevät, nyt voiton puolella, kun viimein toukokuu. Nyt vihreys lisääntyy hiljalleen ja se tuntuu niin hyvältä. Odotan, unelmoin ja kidun vihreyden odotuksessa jokaikinen päivä. Kuvassa tarhakylmänkukka & taustalla palloesikko. Ilma on niin pitkään ollut ihan hirveä, nytkin tuulee kuin viimeistä päivää. 
Vanha rusokuusama tekee suoraan kuolleennäköisestä rungosta uutta silmua, ihan mieletöntä!
Sama puska tulee aikaisin lehteen, kuten kaikki kuusamakasvit. Alakuvassa on tuoksuköynnöskuusama. Siksikin näitä on pakko olla puutarhassa. Tuoksuvat kukinnot eivät ole ollenkaan huono juttu nekään.
Angervot kuuluvat myös aikaisiin vihreytyjiin, joita on pakko kasvatella. Norjanangervo (kuvassa) kuuluu myös hyötökasveihin, johon tulee talvella maljakkoon leikattuna nopeasti kauniit kukat. Muutoinhan puska on oikea risukasa ja vaatii jatkuvaa huoltoa. Ehkä siltä ei voi vaatia kaikkea? Köynnöshortensiassa on myös pienet vihreät lehdet puhjenneet, niin söpöä.
Likusterisyreeni ei ole minulla koskaan kukkinut vaikka olen odottanut sitä varmaan 10 vuotta. Aina kevään tullen toivo herää, että josko se tänä vuonna tapahtuisi. Luinkin, että se vaatii 6 tuntia aurinkoa päivässä kukkiakseen. Ja kylmänilmanvirtaukset voivat tuhota sen kukkanuput. Ihan alkoi naurattaa, eihän se sovellu meidän ilmastoon ollenkaan. 

Prunus accoladelle (koristekirsikka) on tulossa runsas kukintavuosi. Paviljongissa kasvaa niistä kaksi, kolmas kuunliljapenkereessä elelevä ei ole koskaan vielä kukkinut..tarkistin istuttaneeni sen v. 2014, joten tuntuu kyllä jo pitkältä ajalta. Oli hyvin pieni istutushetkellä, alelöytö. 🌸

Pienempi accolade, se vartettu, näyttää olevan täpötäynnä nuppuja!
Isoja rusokirsikoita saa tähyillä yläilmoista, kaunista. Niissäkin pilkahtaa vaaleanpunaista hattaraa. 


Vuokot ovat aloittaneet kukintansa, ne värikkäämmät vielä odottavat. Kulleroissa nuput. Kaikki on vähän niin kuin aina ja sitten ei kuitenkaan, kevät oli myöhässä vai tuliko sitä oikein edes tänä vuonna? 

Onnenpensaiden kukintaa odotan jo kovasti, se on aika lähellä, kun keltaista vilkkuu jo. Istutin tämä kääpiökokoisen onnenpensaan viime keväänä, aiempi onnenpensas kasvoi kivikossa ja kaipasin sen kukintaa enkä jaksa aina juosta tielle katsomaan. 

Pakko kertoa: löysin perhosten talvehtimispaikan talomme vuorilautojen alta. Mikä näky kohtasi, kun eräänä aurinkoisena kevätpäivänä kymmenittäin perhosia lähtee yhtäkkiä talon alta lentoon. Tietenkään ei ollut kameraa mukana. Ensimmäinen lintupesue on sinitiaisilla lentänyt maailmalle ja toinen sisustaa linnunpönttöä. Koin myös yllättävän hetken, kun kirsikan nuppuja ihaillessani sinitiainen istahti yhtäkkiä olkapäälle. 

Kevätpenkissä alkaa olla enemmän vihreää kuin ruskeaa. Voiton puolella ollaan!

Tälläistä tänne kuuluu tällä viikolla, odotusta. Osa ruusuista on puhjennut lehteen, leikkasin ne kyllä jo viikkoja sitten. Koristeomenat kurkistavat vähän kevättä lehtisilmuillaan. Vielä ei uskalla arvioida onko tullut kasvimenetyksiä, on yhä niin aikaista. Olen kärsinyt koko kevään mielettömästä väsymyksestä, entajuu. Voiko kesän lämpö tuoda voimia, toivon sitä. Minulla on joitain pieniä kasvitilauksia tehtynä talvella, jotka eivät ole vielä tulleet. Esittelen sitten ne taasen, kun saapuvat. Kasvihuoneeseen olen tehnyt kylvöjä, dahliat kasvavat hyvin kuistilla, viljelylaatikossa on kylvettynä kukkien siemeniä ja tuoksuherneet ovat selvinneet viime viikoista ulkona peiton alla🥀 

20 kommenttia:

 1. Syötävän suloinen kylmänkukka, en ole ikinä nähnyt noin hempeää väriä. Silmuja ja ihania kevään merkkejä on jo runsaasti siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska ❣️ kyllä on kylmä taas vaihteeksi, hyrr. Tarhakylmänkukka on nimeltään perlen glocke.

   Poista
 2. Oli taas kiva lukea, mitä kaikkea siellä on jo kasvussa, näyttää niin keväiseltä!
  Täällä on myös sellainen tuuli, ettei pipo pysy kunnolla päässä. Odotan hartaasti kaikkia ihania kukkivia puita niin siellä kuin täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi ❣️ Ja nyt on taas kylmä hyrr. Koitetaan kestää jotenkin, ihana ainakin kun jaksat täällä käydä!

   Poista
 3. Siellä on jo hyvin keväistä. No eipä sitten tarvitse odotella täälläkään likusterisyreenin kukintaa, tosin puuni on vasta metrin korkuinen mutta tuskin kukkaa tulee jos vaatii tuulettoman pihan. Toivottavasti kirsikoissa ja muissa kukkapuissa on tänä vuonna upea kukinta, sitä ainakin odotan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja❣️ äläs nyt sano, ties vaikka viihtyisi ja kukkisi! Lupaavalta näyttää ainakin täällä kukinta 🌸

   Poista
 4. Jestas miten kauniin värinen kylmänkukka. Tuollaisen minäkin haluan! Onko sinulla tietoa sen lajikkeesta? Ihanasti siellä jo vihertää ja nuputtaa. Jospa kunnon kevät tulisi nyt toukokuussa. Aurinkoa päivääsi ja tuokoon se mukanaan roppakaupalla iloa ja voimia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Keijunkukkanen❣️ tämä on pulsatilla vulgaris 'perlen glocke' nimeltään. Taimistoilla tätä näkee ainakin. Kiitos samoin sinulle 💕

   Poista
  2. Kiitos tiedosta. <3 Täytyypä etsiskellä tuota.

   Poista
 5. Ihania kukkia ja silmuja <3 Kuusamat ovat ihan mielettömiä heräämään aikaisin, tuovat isoa toivoa.
  Onnenpensasta täälläkin odotellaan kukkaan, ja palloesikkoa, jossa näkyi maaliskuussa vihreää lehtiruusuketta, joka sittemmin ruskettui. Ääks, ne eivät tosiaan näytä viihtyvän täällä, mutta kerta toisensa jälkeen niitä istutan, jos joku kerta onnistaisi.
  Kylmänkukkasi on supersuloinen! ja sinitiainen olkapäällä, onko ihanampaa hetkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila❣️ juu älä vaan luovuta, voi löytyä hyvä kohta jossa viihtyy ja joka tapauksessa sinulla on niin paljon muuta ihanaa et palloesikoista viis. Ihmettelen kovasti sitä sinitiaista, ei ole koskaan ennen tapahtunut moista. Ihana hetki 🐦

   Poista
 6. Onpa tosiaan kauniin värinen tarhakylmänkukka. Kaikkea muutakin kivaa ja keväistä kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko❣️ tämä on tosiaan nimeltään 'perlen glocke'. Mutta nyt on taas hurjan kylmä..hyrr. koitetaan kestää! Kiitos käynnistäsi!

   Poista
 7. Hei, missä päin maata ollaan jo näin pitkällä? En löytänyt blogistasi tietoa, millä kasvuvyöhykkeellä pikkuinen puutarhasi (runsas sellainen tosin) sijaitsee? Täytyy olla ainakin hyvin suojaisa paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hitunen ❣️ Espoossa on eli ykköstä sit varmaan..en ole niin aktiivinen noiden vyöhykkeiden suhteen. Nyt ainakin tuntuu taas hyvin kylmältä 🥶

   Poista
 8. Kaikenlaista kaunista siellä jo pääsee ihailemaan! Hempeän vaaleanpunaisen kylmänkukan ääreltä en taitaisi malttaa lähteä lainkaan pois! Ihania kohtaamisia olet myös päässyt kokemaan, perhosten joukkoherääminen lienee ainutlaatuista katsottavaa ja sinitiainen tunnisti sinut läpeensä kiltiksi puutarhaa rakastavaksi tarhuriksi <3 Täällä saadaan vielä tovi odotella kylmäkukkien puhkeamista!

  VastaaPoista
 9. Kyllä nyt näyttäisi lämpenevän ainakin Forecan ennusteen mukaan ei olisi enää yöpakkasiakaan.
  Ikävä kuulla väsymyksestäsi. Sama juttu on täälläkin jo neljättä kevättä, aina tässä toukokuussa alkaa jo puhti loppua. Olen jo monena vuonna pyytänyt kesälomani alkamaan jo toukokuun lopulta joten enköhän taas sinnittele sinne asti. Väsymys ei johdu liiasta työstä vaan uskon melatoniinin kanssa olevan itselläni epätasapainoa. Olen jo vuosia syönyt näin keväisin vahvaa melatoniinia ja uskon sen auttaneen.

  VastaaPoista
 10. Meilläkin on likusterisyreeni, ja täällähän tuulee aina, mutta silti se kukkii. Tosin siihen kesti varmasti ainakin tuo 10 vuotta ennenkuin aloitti! Eli toivoa on:)
  Sinitiainen olkapäällä, vähän kuin Salaisesta puutarhasta, ihanaa!

  VastaaPoista
 11. On käsittämätöntä, miten teillä näinkin kylmänä keväänä kukki vappuna palloesikot. Ja aivan ihanan värinen, hempeä kylmänkukka.

  VastaaPoista
 12. Voi ei, miten ihanat kevättunnelmat! Jäätävän kylmän ja kaiken lisäksi kiireisen viikon lopulla ja vielä vähän huonosti nukutun yön jälkeen kaikki kurjuus unohtui tätä lukiessa. Supersuloinen kylmänkukka, hellyttäviä silmuja sekä kertomukset perhosten joukkolennosta ja sinitiaisen tervehdyksestä... Kiitos <3 Nyt täälläkin paistaa aurinko ja mittarissa on varjon puolella peräti 9 astetta lämmintä, joten päivä taitaa vain parantua. Aurinkoista pian alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista