tiistai 17. toukokuuta 2022

Minimetsäpuutarhan minimuutos

                                                Minimetsäpuutarhan minilaajennus

 Koittakaa kestää - nämä karmeat epäesteettiset kuvat. Seison tässä kuvassapienoislehdossa ja tuijottelen suurta kukkapenkkiäni

                                                                            Ennen

Lähtötilanteessa leikkimökin takaa löytyvä kapea kaistale, jossa neliskanttinen lehtikompostori pursuilemassa etanoita. Alue on aika hankala, koska rajalla on naapurin ylikasvanut kuusiaita. Sille en voi mitään.

Kitukasvuisia kuusia ja pensaita, tallottu maa ja kuivaa on. Pieni potentiaali ehkä löytyy. 


Jälkeen
Avasin kompsun metallireunukset ja levittelin ihanaa muhevaa multaa. Mullan valumista alas (rinnetontti) upotin maahan pölkkyjä, joita löytyi myös rytökasasta. Valkoisia aidankappaleita on vielä yksi kappale, pitää vaan muistaa kiinnittää se jatkoksi. Otan tuon kompostikehikon vielä pois, on tukemassa hetken multakuorma, kunnes kasvit sitovat maata.

Jättimäinen multakasa on möyhitty ja levitelty pitkin minimetsää (ja riitti vähän muuallekin). Keskellä kuvassa likusterisyreeni ´City of Toronto´. Kaksi kartiovalkokuusta selvisi talvesta ruukuissaan, joten istutin ne nyt tänne ja pieni koreanpihta on tässä myös - se ei ole yhtään kasvanut, vaikka monta vuotta jo ollut täällä.  Kartiovalkokuuset näyttävät kuvassa olevan tosi reunassa, mutta siirsin niitä kuvan ottamisen jälkeen. Keskellä on jo isoksi venähtänyt Kellokuusama, jota pidän puumaisena leikkaamalla. Tällä on niin ihana kukinta...

Hirveä duuni ja mitättömältä näyttää, mutta olen tosi tyytyväinen. Kasveja on pakko alussa kastella hyvin, ylikasvanut kuusiaita blokkaa sateen tehokkaasti. 

Kaksi hopeakuusta, harmaapihta ja väleissä on syreenejä, kotakuusama, itse puumaiseksi muotoiltu karviainen ja korallikanukka. Osa kasvoi täällä ennestään, osan siirsin kasvit muualta puutarhasta.

Istutin lisäksi pari pientä kasvia, kuten tämän kanadanruohokanukan.

Varjoyrtin istutin. Ennestään täällä kasvaa erilaisia valkovuokkoja, sinivuokkoja, tuoksumataraa ja raparperia.  kerrottukukkainen metsämansikka (siirto muualta), ja palloarovuokon ostin. Voin sitten lisätä jotain näistä kasveista, kun ensiksi näen mikä viihtyy. Joskus olisi kyllä ihana vaan ostaa alue täyteen kaikkea kaunista, mutta tämä menetelmä säästää rahaa. 

Dahurianalppiruusu on uusi hankinta, olen aika fiiliksissä tästä. Lehdistö on vielä talven jäljiltä ruskea. 

Viljelylaatikoista siirretyt pensasmustikat istutin tänne muhevaan multaan. Laatikossa eivät oikein kukoistaneet koskaan.

Tuoksuorvokit tuoksuvat parhaillaan. 

Tuolla taustalla se minimetsä on, vanhojen rusokuusamien taustalla. Kaikki on täällä niin miniatyyrimäisen pientä (just minun juttuni). 

Motivoitunut olo poiki myös pienen varjopenkin laajennusosan, muodosta tuli puolikaari. 

Istutin tähän syksyllä tuijia taustalle näkösuojaksi naapuriin (joita oli ennestäänkin jo). Ostin ihan oikeaa rhodomultaa ja siirtelin tänne japaninatsalean, kaksi kitukasvuista valkokletraa ja revontuliatsalea white lightsin. Tässä oli laitto vielä vähän kesken, kivet on nätimmin aseteltuja kuvan oton jälkeen. Jee sain yhdellä iskulla kaksi uutta istutusaluetta, so so happy. Kompostin mullasta riitti tällekin alueelle lisuketta. 
Odottelen takaosan suhteen vielä mitkä kasvit heräävät henkiin, en uskalla vielä kaivella..
Yhdistin tuon pienen pyörylän tähän puolikaaren muotoiseen penkkiin. Siinä kasvaa koreanvaahtera, koiranhampaita, villitulppaaneja ja pikarililjoja. Tässäkin kaikki aika miniä. 
Kuten huomaatte, minulla pieni atsaleahöyrähdys. Suvikummun Marja neuvoi minua kerrran ihanasti näissä atsaleoissa, olen hänelle siitä hyvin kiitollinen. 
Kun olin vauhdissa niin siirsin vielä yli 5 vuotta kasvupaikallaan kituneen kääpiöomenapuu Amorosan ja istutin sen uuden kääpiöomenapuun (jonka nimeä en vieläkään muista). Istuttelin näitä kaatosateessa ihastellen sateenkaarta. 

Ihastelin taas pientä sievää vuokkoa Pink delight

Olen kerrankin viettänyt kasvihuoneessa koko tuulisen ja kylmän kevään, joten ostin sinne Ikeasta löhötuolit. Nyt kelpaa. 

On niin palkitsevaa saada kokea edistystä ja muutoksia, vaikka ne olisivatkin pieniä. Mullan kanssa läträäminen on niin kivaa, vaikka juuri luin taas tutkimustuloksia mullassa leviävästä legionellabakteerista. Legionella aiheuttaa iho- ja suolistotulehduksia, keuhkokuumetta ja sydänongelmia. Viranomainen oli testannut, että ostomullasta 90 prosentissa on vaarallista legionellabakteeria. Tämä ei ollut kovin piristävä tieto..ehkä pari kukkivaa puuta ja pensasta pelastaa tilanteen vielä:

Suloinen Japaninkääpiökirsikka 'Kojou-no-mai'

Eksoottiselta tuoksuva Kirsikkaluumu Matjunin on niin kaunis, että ihan pyörryttää!

Pieni accolade on täynnä kukkia, söpö 🌸 Tuossa alla on muuten Japaninstoraksi, johon puhkesi lehdet jee. 
Loppuun vielä sirotuomipihlajan kukat.

15 kommenttia:

 1. Ihanan nähdä näitä kaikkia kukkiasi! Valkovuokko on niin söpö, että kilpailee kirsikoiden kanssa kauneudesta, vaikka on ihan kääpiö niihin verrattuna.
  Vautsi, sinulla on kekseliäisyyttä, tuo oli loistoidea levittää komposti matalaksi ja saada uusi istutusalue. Se on ihan salainen puutarha tuolla leikkimökin takana - no koko pikku puutarhasi on ihan salainen puutarha! Hyvää kasvua ja menestystä kasveille!
  Mullassa taitaa olla kaikenlaista, luonnossakin maa on täynnä kaikkea. Pitää olla varovainen - melko helposti voi saada verenmyrkytyksen, jos saa haavan esim. ruususta ja sitten se saa maakosketuksen. Vähän ikäviä asioita ajatella, mutta vakavasti täytyy nämä ottaa ja yrittää olla huolellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila 🤍 vaikea paikka tuo, saa nähdä menestyykö. Mutta yritys on kova 😏 minulla usein ollut noita verenmyrkytyksiä niin vähän pelkään kyllä. Varovaisuus lienee paikallaan..

   Poista
 2. Dahurianalppiruususi on runsaasti nupullansa, siitä on tulossa puutarhasi kaunotar muutamien viikkojen kuluttua! Saitpa näppärästi uuden metsäpuutarhan pikkuiseen puutarhaasi. Kaikkea kaunista siellä jo kukkiikin, kuten suloinen tuoksuorvokki! Kukkivat koristepuut kruunaavat keväiset tunnelmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku 🤍 onkohan kovin vaikea saada näitä alppeja menestymään, jännitän. Kiitos paljon ❣️

   Poista
 3. Mukavasti keksit täyttää tuo nurkan, siitä tuli kiva. Aivan ihanaa kukintaa joka puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska🤍 ihana kun jaksat käydä täällä ❣️

   Poista
 4. Muutospostauksia on niin inspiroivaa katsella! On kiva nähdä, kuinka joku alkuun resuinen tai epäesteettinen kohta kohenee ja muuttuu hyvinkin lupaavaksi. Toivotaan, että istuttamasi kasvit jaksavat lähteä kasvuun kuusiaidan vierellä. Meillä ei oikein edes rönsyansikka viihdy siperianpihdan alla, vaikka olen sille joka vuosi kompostia ja tuhkaa tarjoillut ja harjannut enimmät kuusenneulaset pois päältä. Sadevettä ei vain tule kuusen oksien läpi eikä lumien sulamisvesistä pitkäksi aikaa iloa riitä, kun kuusi vetää maasta kaiken kosteuden. Pitänee kokeilla puolukkaa tai jotain muuta kuivan paikan metsäkasvia.
  Ihana vuokko ja nuo kukkivat puut <3 Minullakin on muuten nyt tuoksuorvokkia. Sain toiselta puutarhaharrastajalta pari pientä alkua aiemmin tällä viikolla. Innolla odotan, kukkivatko jo tänä vuonna ja miltä tuoksuvat. Odotukset ovat korkealla kun niiden tuoksua niin paljon aina kehutaan.
  Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna 🤍 hyvin vaikea paikka kuusten alla, tosiaan jännitän. Uskon, ettei ansikkakaan viihdy. Vuokot viihtyvät ainakin täällä 🌲🌲 alla. Ja kiva jos pääset tuoksuttelemaan orvokkia!

   Poista
 5. On ihanaa saada uusia alueita käyttöön omassa puutarhassa. Hyvää multaa sait myös. Ja nuo kukkivat puut, ovat kyllä ihania.

  VastaaPoista
 6. Minun on niin kamalan vaikeaa ymmärtää, että mullasta voisi saada mitään tauteja... Olen aina paljaat kädet mullassa ja usein sitä menee suuhun ja silmiinkin. Käsi-ihottumani vuoksi minulla on usein kädet haavoilla ja haavoihin menee multaa vaikka olisi käsineetkin. Jäykkäkouristusrokote mulla on kyllä aina voimassa. Luulisi, että jos 90 % mullasta olisi vaarallisen bakteerin kyllästämää niin suurin osa puutarhureista olisi joka kevät sairaalassa. No mutta kaikki on tietysti mahdollista ja tikapuillekaan ei saisi kiivetä kun voi niiltä pudota joten täytyisi kait parantaa tapansa ja pitää enemmän suojaavia hansikkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna🤍 ehkä just kun ihmisillä on niin eri vastustuskyky. Itse saan helposti iho-oireita ja tulehduksia. Ihana kun olet säästynyt!

   Poista
 7. Ihania uudistuksia pikkupuutarhassasi!
  Ja todella mukavalta näyttää tuo löhöilypaikka kasvihuoneessasi. Se onkin kiva paikka tuulisella säällä:)

  VastaaPoista
 8. Kivoja pieniä muutoksia puutarhassasi. Ihana, kun teet just oman tyylistäsi puutarhaa minimetsineen. <3 Näyttää tosi kauniilta. Söpö tuo vuokko, pistänpä lajikkeen muistiin, josko löytäisin sellaisen joskus. Löhötuolit sopivat hyvin kasvihuoneeseen. Minäkin haaveilen kasvihuoneesta, jonne saisi sekä kasveja että oleskelutilaa.

  VastaaPoista