perjantai 15. toukokuuta 2015

Vastaus haasteeseen & hautakukat

Sain kivan haasteen Nuppuja-blogista, kiitos kovasti! Haaste kirsikan/luumunkukkien/muiden tärkeiden asioiden lomassa, tänään kuvattuja
Anemone robinsoniana eli Hämyvuokko ilta-auringossa 

Haastevastaukset:

1. Viimeksi kuulemasi kappale:
Radio nostalgiasta tuli whiter shade of pale, ihana

2. Kahvi vai tee?
Molemmat tarvittaessa, mutta kahvi ykkösenä

3. Jos elämästäsi tehtäisin tv-ohjelma, minkälainen tv-ohjelma siintä tulisi?
Voi ei, varmaan aika tylsä. En usko, että elämästäni tehtäisiin mitään ohjelmaa eikä sitä kukaan katsoisi jos tehtäisiin.

5. Viimeisin kuva mikä on otettu kamerallasi?
Joku pihakuva varmasti. Olen tosi huono kuvaaja ja kaiken lisäksi kamerani linssi on aivan kulunut ja surkea, vaatii aikamoista kikkailua kuvata sillä. Toisaalta minullakin on vähän sumea näkö enkä silti omista rillejä joten ehkä kuvaamani jutut kertovat loppujen lopuksi aika pitkälti siitä mitä näen.

6. Uusin blogituttavuus?
Voi niitä on paljon! En ehdi enkä jaksa seurata kaikkia joita tahtoisin. Lisäksi antiikkinen tietokoneeni ei näytä monien blogien kuvia ollenkaan tai sulkeutuu kesken kaiken varoittamatta. Verenpaineeni kohoaa tuolloin vaarallisiin lukemiin!

7. Jos saisit yhden supervoiman niin minkä valitsisit?
Vaikea...pedofiilien pysäytyskyvyn. Juuri nyt olisi myös mukavaa olla säiden herratar hetken verran.

8. Viimeisin korvamatosi?
Benny Hill Shown melodia joka oli jossain lasten pelissä.

9. Viimeisin luonnossa näkemäsi eläin?
Lintu omassa pihassa.

10.  Meri vai järvi?
Järvi. Itämeri on maailman saastunein meri. Järvetkin ovat happosateiden pilaamia, mutta ei yhtä pahasti.

11. Mistä olit tänään iloinen?
Kukista! Kirpputorilöydöistä!

(Tosiaan kävin kirpparilla, se on huomautuksen arvoinen käynti kun täällä ei niitä juurikaan ole. Löysin tälläisen kannettavan tarjottimen 2 €,  on aika hyvä taimille (tässä tuoksuherneitä ja ruusunätkelmiä vielä kuistilla). 
Kastelukannua lähdin etsimään, ne oli myyty jo, löysin toisenkin kivan jutun, kannettavan verkkokorin 2,50 €) jonka vein heti kasvihuoneeseen (jossa intouduin tekemään kevätkylvöt hetkellisen auringonpaisteen innoittamana, nyt on hoivailtavaa). Kertokaa ystävät jos tiedätte mistä saa pieniä metallisia kastelukannuja halvalla...
Ihanat koristeomenat ovat kukkanupuilla, toivun paremmin kirsikoiden kukinnan ohimenosta...

Minulla on edellisen haasteen tuomat 11 kysymystäkin keksimättä enkä pysty/kykene kehittämään mitään järkevää, suokaa armoa, kehitin oman haasteen. Nimittäin yhtenä unettomana yönä mietin ja inspiroiduin ajatuksesta suunnitella itselleni hautakukat. Tahtoisin haudalleni pienen pensaan ja perennoja. Hauta-ikään saattaa olla vielä yli 40 vuotta tai sitten jään auton alle huomenna, eihän sitä tulevaisuuttaan tiedä. Perennojen suunnitteleminen olisi aika hankalaa kun ei etukäteen tiedä onko paikka varjossa tai auringossa, kuivassa tai kosteassa. Yleisesti ottaen kai haudat ovat enemmän varjossa ja hieman kosteita. Mitään erityistä riesaa tai hoidollisesti vaativaa ei voisi laittaa jos ei vaikka kukaan jaksa käydä haudalla. Vaihtoehtoja rajaa se tosiasia, että  muistopaikka on kuitenkin tarkoitettu niille jotka haudalla käyvät eli ovat elossa. Lemmikkejä tahtoisin ehdottomasti, mutta ne leviävät hirmuisesti eikä ole varmuutta siitä, että "vierustoveri" tahtoo samaa. Joten kompromissiratkaisuun päädyin:


Mikäli hautapaikka on pieni (ja todennäköisesti onkin, sukuhautaa ei ole), olisi hienoa saada kivetty allas kukille
*taakse pienenä pysyttelevä kirsikkapensas, vaikkapa ruusumanteli tai mantelikirsikka (hauta on kai Etelä-Suomessa)
*etualalle jouluruusu tai vuokkoja (kuvassa anemone nemorosa vestal eli kerrottu valkovuokko)

*sen viereen oikealle puolelle jotain helppoa ja talvivihreää, vaikka pikkutalvioita 
*Jotain keväistä sipulikukkaa tahtoisin kovasti, ei saisi kuitenkaan levitä joten valkoinen pikarililja olisi kaunis...ja syksyllä syysmyrkkylilja...valkoiset sopivat hyvin kuolemanjälkeiseen "elämään"
*Kesällä olisi mukavaa jos joku toisi pelargonin ruukussaan haudalle kukkimaan. Värillä ei väliä...

Onkohan tämä suunnitelma vähän kuin rikkaalle testamentti? Päivittyy sitä mukaa kun elämä etenee. Ja viimeisillä voimilla voi tehdä vielä viimeisen suunnitelman josta toivoo, että joku sitä vielä toteuttaisi. Jos saisin valita niin tahtoisin tulla haudatuksi omaan puutarhaani. Kuka on päättänyt, että on maattava vieraiden ihmisten kanssa vieraalla maalla..
(Vein Keijunmekkoni ulos jokin aika sitten, se ei oikein tykkää..Kelloköynnökset ovat vielä kasvihuoneessa)

Lähetän tämän haasteen eteenpäin: eli miltä hautakumpusi näyttäisi jos saisit valita (realiteettien puitteissa) hautakasvisi itse? Vähän omituinen aihe ehkä, mutta loppujen lopuksi aika kiva miettiä istutuksia.
(Kuriilienkirsikka)

Eli haasteen annan Piipertäjälle Piiperrystä pihamaalla -blogiin, jos ehdit vastata niin kiva, mutta jos et niin ei hätää...

18 kommenttia:

 1. Jaa-a. No, kukkia haudalle, mitä vaan. Välttämättä ei mitään. Eletään täysillä ja rakastetaan nyt. Sitten haudassa ollessa ei niin väliä. Jatkakoot elämäänsä ne, jotka tänne jäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Niin me ihmiset olemme erilaisia. Toisen miettii kuolemaa ja toiset ei halua kuullakaan asiasta :)

   Poista
 2. Hauska haaste, vähän erilainen! Enpä ole koskaan miettinyt muuta kuin että en haluaisi tulla haudatuksi hautuumaalle, en koe, että siellä kiveä tuijottaen on paras paikka muistella edesmenneitä rakkaita. Mutta toisaalta olen kyllä kokenut, että on lohdullista voida mennä isäni haudalle juttelemaan hänen kanssaan. Ja toisaalta... hän on kyllä enemmän mielessä arkisissa asioissa, samalla kun puuhailen, sillä hänkin oli sellainen nikkaroija.
  Sulla on kevät edellä, mulla vasta kirsikat aloittavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Samoilla linjoilla kanssasi, tylsää sinne hautausmaalle joutua. Minulle tulee myös aina isäni lähelle kun sytytän saunanpesään tulta, se on minun alttarini! En usko, että kevät edellä, koristekirssut vasta kukkivat, tavalliset jne. aloittavat vasta.

   Poista
 3. Ihana haastattelu! Hautakukkia en ole miettinyt, minulle on sama siinä vaiheessa, mitä voikukkia ja pihatähtimöä maasta puskee. =D Hautajaismusaa olen silti joskus miettinyt. Voisin hyvin kuvitella juurikin tuon aiemmin mainitsemasi Procol Harumin biisin soivan hautajaisissani (on yksi maailmankaikkeuden upeimpia kappaleita ja sopisi hyvin uruille) ja/tai sitten Beatles yhtyeen "Because".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka. Oi olisikin ihana hautajaismusiikki tuo Procol. Sopisi erittäin hyvin. Because on kaunis myös!

   Poista
 4. Mielenkiintoinen haaste. Hautakukkia/kasveja olen miettinyt läheisteni hautoja laitellessa, omiani en ole vielä tullut ajatelleeksi. Kyllä sitä miettii, mistä kukakin eläessään erityisesti piti. Yhdelle sopisi kielot, toiselle pikkutalviot, kolmannelle kaunis ruusu.
  Mutta ylipäänsä hautojen istutukset ovat hyvä aihe, ja kukkivat hautausmaat voivat olla todella kauniita.

  P.S. Tykkään kovasti kuvistasi, niissä on sellainen hiukan romanttinen ja pehmeä piirto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos barbajovis. Se onkin tärkeää miettiä haudan "omistajan" mieltymyksiä. Hautausmaat on ihania paikkoja, senhän näkee hyvin Pere Lachaisellakin mikä vetovoima on...tuhannet sinne vaeltavat...Ja erityiskiitos kuvakommentistasi, itseluottamus kuvien suhteen on niin nolla, että ilahduin kovasti!

   Poista
 5. Minä tykkään kovasti noista sun kuvista! Hienoja asetteluja ja tunnelmia :) Hautakukilla ei taida olla mulle väliä. Nyt sitten senkin edestä!

  VastaaPoista
 6. Kylläpäs olet tehnyt ihania ja käytännöllisiä kirpparilöytöjä! Kuule, sun puutarhaohjelmaa mä seuraisin suurella intensiteetillä ;D
  Mitähän haluisin omalle hautakummulle... ensimmäisenä tulee mieleen vain kotkansiipisaniaiset, siis perushautuumaakasvi, mutta kun tykkään siitä. Ehkä haluaisin että minut tuhkataan ja tuhkat voisi sirotella johonkin luonnonkauniiseen paikkaan, lehtoon solisevan puron varrelle vaikka jos semmoinen vain täältä päin löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria, olet ystävällinen! Saniaiset sopisivatkin erittäin hyvin haudalle. Tuhkaus on loistovaihtoehto kun saa valita minne päätyy. Minua vaan hirvittää se polttaminen, olen kerran nähnyt sen. Hui.

   Poista
 7. Kyllä kuule teikäläisen tv-ohjelmalle seuraajia löytyisi! :) Jaa-a, nytpä heitit aika pahan haasteen... Voisin ehkä haluta lapsuuden rakkaimpia kasveja, tosin syreeniä voisi olla aika hankala istuttaa haudalle, ellei sitten päätyisi syreenin juurelle makaamaan omalle pihalle mikä kieltämättä olisi paljon miellyttävämpi ajatus kuin hautausmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina. Ihana jos jaksaisit katsoa. Lapsuuden rakkaimmat kasvit kuulostavat tärkeältä ja hienolta valinnalta. Puutarhaan olisi ihana päätyä, samaa mieltä kanssasi.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen haastekysymys! Itse varmaan haluaisin että haudallani olisi aina jotain kukkimassa, mutta ei mitään kauhean hienostelevaa, kivoja luonnonkukkia vaikka. Hautajaismusiikiksi toivoisin Bobby Goldsboron Honey:n. Sitä soitettiin puutarhuri-kummitätini hautajaisissa. Ihana kappale, siinä laulaja kertoo kun ''honey'' istutti aiemmin puun. ja nyt kun hän menehtyi niin puu on jo iso, aluksi oli pelkkä kepakko. Tippa tulee aina linssiin kun sen laulun kuulen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elmeri. Minä en tunne tuota biisiä, karmeaa! Pitää heti kuunnella. Tätisi hautajaiset kuulostivat tunnelmallisilta. Luonnonkukat on hyvä valinta!

   Poista
 9. Olen jokus miettinyt että kuunliljat ja sipulikukat haudalle haluaisin. Helmililjaa vaikka. Parasta olisi jos tuhkani saisi ravita oman puutarhani kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulosetaa kauniilta Minna! Tuhkahoito puutarhalle olisi aika mainiota :)

   Poista